Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Találatlista

Találatok száma: 233

[2006-02-19] [idezet] Az Associated Press jelentése (amit számos média átvett) arról az új jelenségről, hogy az elmúlt negyedszázadban jelentkezett 38 új emberi fertőző kórnak (patogén fajnak) a háromnegyede az állatokról "ugrott" át az emberekre. Azt feltételezik, hogy megváltozott az állatok és az emberek közötti interakció az egyre sűrűbben lakott (harmadik) világban, amely hatást tovább súlyosbíthatja a felmelegedés, illetve a gyorsabb és nagyobb távolságokra való szállítás és közlekedés.

[Részletek...]
[2004-10-08] [idezet] Wangari Maathai kenyai környezetvédő kapta a Nobel Béke Díjat. Az általa 1977-ben alapított Green Belt (Zöldövezet) mozgalom (www.greenbeltmovement.org) keretében szegény asszonyok már több mint 30 millió fát ültettek Afrikában.
Ez az első alkalom, hogy nem fegyveres konfliktus kapcsán, hanem környezetvédő tevékenységért kapott valaki Nobel Béke Díjat. Maathai szerint a kettő összetartozik: "Az emberek a vízért, élelemért és más természeti forrásokért harcolnak, amikor ezek szűkösek. A fenntartható fejlődés a béke magva."
Maathai vezetőségi tagja az Ökolábnyom Hálózatnak (Global Footprint Network, www.footprintnetwork.org).
[Részletek...]
[2004-10-06] [idezet] Az Egyházak Világtanácsának 34 USA-beli tagegyháza az éves találkozóján „Boldogok a béketeremtők” díjat adott a következőknek: Concerned Black Clergy of Metropolitan Atlanta, Adopt-a-Minefield Atlanta Chapter, Hodan Osman szomáliai menekült a gyermekek közt végzett munkájáért, The American Friends Service Committee Southeast Regional Office, The Decatur Cooperative Ministry's "Hagar's House", The First Congregational United Church of Christ, Harmony: Atlanta's International Youth Chorus, néhai Rev. Dr. Henry Jee koreai származású orvos és lelkész, The Open Door Community, The Regional Council of Churches of Atlanta.
[Részletek...]
[2004-04-21] [idezet] Mordechai Vanunu izraeli nukleáris technikus 18 évnyi börtönbüntetése (amiből tíz évet magánzárkában töltött) véget ért. Az izraeli titkosszolgálat rabolta el Rómában, mert bizonyítékokat hozott nyilvánosságra az izraeli atomfegyverkezésről.
(A békemozgalomban egy viccel illusztrálják az USA kétszínű külpolitikáját, amikor lerohanta Irakot a nemlétező tömegpusztító fegyverek vádjával, miközben Izrael atomfegyverkezhet:
„A sötét moziban egy nő felkiált: Hé, vigye innen a mancsát! Nem maga, hanem maga!”
Az izraeli "Ma'ariv" újság online angol változata a szabadulás kapcsán olvasói szavazást indított: Mit kell tenni Vanunu-val? Az egyik megadott válaszlehetőség: Meg kell ölni. Az olvasók közül sokan ezt választották és a lap ezt is közölte.)

[Részletek...]
[2004-01-27] [idezet] A WHO figyelmeztetést tett közzé a madárinflenzáról: "Mindig fennáll annak a veszélye, hogy egy ilyen járvány komoly pandémiává fajul, ami már nemcsak néhány száz, hanem több millió embert érintene szerte a világban."

(járvány)
[Részletek...]
[2003-04-17] [idezet] Meggyilkolták Szergej Jusenkov orosz parlamenti képviselőt, akinek pártja, a Liberális Oroszország társadalmi bizottságot hozott létre az 1999-es moszkvai és volgodonszki lakóházrobbantások kivizsgálására. "Merénylet Oroszország ellen" című dokumentumfilmjük az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatot (FSZB) vádolta a több száz ember életét követelő merényletsorozat megszervezésével, amit hivatalosan a csecsen terroristáknak tulajdonítottak.
A Liberális Oroszország másik képviselőjét, Vlagyimir Golovlovot tavaly gyilkolták meg, szintén a lakása közelében, sokak szerint azért, nehogy ki tudja pakolni az orosz politikai és gazdasági elit csúcsáig vezető terhelő információit dollármilliós privatizációs bűncselekményekben.
Jusenkov a duma tizedik képviselője, aki merénylet áldozata lett 1994 óta.

[Részletek...]
[2002-11-09] [idezet] Felszentelték Budapest első buddhista templomát a Buddhista Misszió megalakulásának fél évszázados évfordulóján, "Kelet és Nyugat szellemiségének találkozása Közép-Európában" című nemzetközi kongresszus keretében.


[Részletek...]
[2002-11-06] [idezet] Az első Európai Szociális Fórumot Firenzében tartották nov. 6-10-én.

(2003-ban Párizsban volt nov. 11-16-án, 2004-ben Londonban. A II. Világ Szociális Fórumon Bombay-ben 2004. jan. 16-21-én a BOCS küldötte is részt vett.)
- + -
Noam Chomsky világhírű amerikai médiakutató szerint "a 'globalizáció' kifejezést a hatalmi pozícióban lévők kisajátították, ... a globalizáció egyéb formáinak híveit 'anti-globalizációsnak' nevezik ... Ez egy tisztán propaganda-fogalom, amit mint nevetségest kéne elutasítani. Egészséges ember nem ellenezheti a globalizációt, azaz a nemzetközi integrációt. Bizonyosan nem tehetik ezt a baloldali- és munkásmozgalmak, melyek éppen a nemzetközi szolidaritás elvére épülnek, vagyis a globalizáció egy olyan formájára, mely az emberek, és nem a magán-hatalmi rendszerek jogait veszi figyelembe."
[Részletek...]
[2002-10-26] [idezet] A "Nem a mi nevünkben" elnevezésű pacifista mozgalom és más szervezetek Washingtonban a vietnami háború óta a legnagyobb, több mint százezres háborúellenes tüntetést tartották. A háborúellenesek nemzetközi koalíciója, az ANSWER egyidejűleg San Franciscóban, Rómában, Berlinben, Koppenhágában, Tokióban és Mexikóvárosban is megmozdulásokat tartott.
(háború, tüntetés)
[Részletek...]
[2002-10-25] [idezet] A Greenpeace több mint félezer aktivistája lezárta az összes Esso benzinkutat Luxemburgban és "Az Esso az első számú klímagyilkos" feliratot tettek rájuk. Hasonló akciók voltak e napon az USÁ-ban is.
[Részletek...]
[2002-10-25] [idezet, sms] A Greenpeace aktivistái lezárták és "Klímagyilkos"feliratozták az Esso benzinkutakat Luxemburgban.
[Részletek...]
[2002-10-24] [idezet] Vedd vissza az idődet! Szabadidő Világnapot szervezett az Amerikai Egyszerűségi Fórum az USÁ-ban. http://www.timeday.org

Az amerikaiak 350 órával (9 héttel) többet dolgoznak évente, mint a nyugat-európaiak. Azaz az év végéig hátralévő 9 hetet már előre ledolgozták, mától szabadságra kellene menniük, hogy utolérjék az európaiak gazdagságát szabadidőben.
Az USA gazdaságának hatékonysága több mint kétszeresére nőtt a hatvanas évek óta, amikor még ugyanannyit dolgoztak, mint Európában, és amikor a szabadidő korszakát, 14 órás munkahetet ígértek nekik 2000-re. Már 1933-ban, amikor a hatékonyság a mainak negyede sem volt, az USA szenátusa komolyan fontolgatta a 30 órás munkahét bevezetését. Vannak kultúrák, amelyek a munka hatékonyságának növelésével szabadidőt nyernek, más kultúrák cuccokat és természetpusztítást.
- + -


A szabad idő létünk virága, gyümölcse: csak általa jutunk saját énünk birtokába. Boldogok, akiknek értékes az egyénisége - a legtöbb ember nem tud mit kezdeni szabad idejében azzal az unalmas fickóval, aki csak teher önmagának is.
A sok munka igen rosszat tesz az egészségnek, a családi és társasági életnek, a lelki és szellemi gazdagodásnak, a kreativitásnak - és legfőképp a természetnek.
"Ne vágj ki minden fát!! - legalább néha-néha lazíts egy félórát..." (Koncz Zsuzsa)

[Részletek...]
[2002-08-26] [idezet] Megnyílt (és szept. 4-ig tartott) a Föld-csúcstalálkozó a dél-afrikai Johannesburgban. A végén a résztvevők elfogadták a "Johannesburgi Nyilatkozat a Fenntartható Fejlődésről" elnevezésű dokumentumot.


[Részletek...]
[2002-05-29] [idezet] A környezet állapota - múlt, jelen, jövő? címmel jelent meg az ENSZ harminc éves Környezetvédelmi Programjának (UNEP) előrejelzése a következő harminc évre.
- + -
Rövid ismertetés:
Az emberi terjeszkedés tönkreteszi a Földet. Harminc éven belül az emberi tevékenység a szárazföldi területeknek (a jelenlegi 50 % helyett) már több mint 70 százalékát rongálja meg (utak, bányászat, városok, infrastruktúra, talajkizsigerelés stb.). Pedig a jövő generációk élete a Föld eltartóképességétől függ. A Földre nehezedő teher gyors növekedésének fő hajtóereje a népességrobbanás: az utóbbi 30 év alatt 2 milliárd 220 millióval lettünk többen!
Az ENSZ 1972-ben, a stockholmi környezetvédelmi konferencia után hozta létre a Környezetvédelmi Programot. Azóta drámai mértékű romlás következett be. A most közzétett Globális Környezetvédelmi Szemlélet-3 (Global Environment Outlook-3, GEO-3) tanulmány több mint ezer szerzo munkáit összegzi.
Bár vannak eredmények, pl. a gazdagabb országokban jelentosen csökkent a levego és a vizek szennyezettsége, és a század közepére talán sikerül helyreállítani az ózonréteget és megállítani az üvegház gázok légköri arányának növekedését, a globális környezetünk romlik. Latin-Amerikában és Ázsiában a terület 80 ill. 75 százalékát fogja már károsítani a sebesen növekvő népesség lakhatása, megélhetése és a gyors infrastruktúra építés.

A Föld talajkészletének már 15 %-a erodálódott emberi beavatkozás miatt. Az emberiség 40 %-a él súlyosan vízhiányos területen, ez 30 év múlva 50 % fölött (Nyugat-Ázsiában és a Közel-Keleten 90 %) lesz. Az emberiség terjeszkedése már az emlosállatok egynegyedét és a madarak 12 %-át fenyegeti kihalással.
A Föld folyóinak már kb. fele szennyezett. A szennyvíz nagy része tisztítatlanul ömlik a folyókba és óceánokba. Pl. a fertozött halak miatt évente körülbelül 2.5 millió ember kap hepatitist.

Az ember okozta természeti katasztrófák a nyolcvanas években átlagosan 147 millió embert sújtottak évente, a 90-es években már 211 milliót, és csak 1999-ben több mint száz milliárd dollár kárt okoztak. Egyedül India, csak az ember okozta talajpusztulás miatt GDP-je 4.5 %-át veszíti el évente.

A tanulmány kimondja, hogy csak azonnali cselekvéssel tudjuk megállítani a környezet pusztulását. Dr. Klaus Töpfer, az UNEP vezetoje szerint "konkrét cselekedetekre, konkrét menetrendre és vasakaratra van szükségünk. Ez nem lehet egyedül a politikusok felelossége. Ennek a vállalatnak mindannyian a részvényesei vagyunk."


(konferencia)
[Részletek...]
[2002-03-08] [idezet] Az Őrség-Vendvidék tájvédelmi körzetből nemzeti park lett, amely több mint 40 ezer hektáron terül el, és 44 őrségi, illetve vend-vidéki települést érint.
Az ország első olyan nemzeti parkja, amelyet "népi kezdeményezés" hívott életre, a tájat ismerő és szerető emberek aláírásgyűjtése és lobbizása. A kezdeményező Kiszely Károly volt, aki 1976-tól katonaságmegtagadóként 33 hónapot volt börtönben, Zöld meditációk c. könyve 1985-ben szamizdatként jelent meg.

(aláírás)
[Részletek...]
[2001-04-11] [idezet] Rómában a 2001. év legjobb operatőrének járó, "olasz Oscar-díjnak" is nevezett David di Donatello-díjat Koltai Lajos nyerte a Maléna című olasz film fényképezéséért (rendezője: Giuseppe Tornatore).
- + -
Maléna a napsütötte, álmos szicíliai kisváros szépe, ellenállhatatlanul vonzó fiatal nő. Nemrég költözött ide, a férje a fronton van, és amikor csak végigmegy az utcán, férfiak és tizenéves srácok vágyakozó tekintete és feleségek irigy pletykái kísérik minden lépését. Amikor férje halálhíre érkezik, elszabadul a pokol, családi és baráti kapcsolatai szertefoszlanak, erkölcstelenséggel vádolják…
[Részletek...]
[2001-03-05] [idezet] Harmincöt muzulmán hívő vesztette életét a hagyományos mekkai (Szaúd-Arábia) zarándoklat, a hadzs harmadik napján, mert pánik tört ki az "ördög megkövezésének" szertartásához készülődő tömegben, és az emberek összetaposták egymást.
(Más években egy-két száz halálos áldozat is volt már.)


[Részletek...]
[2000-10-20] [idezet] Megjelent a Living Planet Report (Élő Bolygó Jelentés) a WWF Svájc, az UNDP Anglia, a Centre for Sustainability Studies (Fenntarthatóság Központ, Mexico), és a Redefining Progress (A haladás átértelmezése, USA) kiadásában.
Az emberiség ökológiai lábnyoma legalább 30 %-kal meghaladja a Föld eltartó és regenerálódó képességét és az ökoszisztémák egyharmadát elvesztettük 1970-hez képest (amikortól túlterheltük a Földet). A tengeri és szárazföldi élőlények populációja 30 százalékkal, az édesvízi élőlényeké pedig 50 százalékkal csökkent 1970 óta. Ez az emberiség táplálék-, szövet-, energia- és vízigényének közvetlen következménye. Az "ökológiai lábnyom" legnagyobb ütemben növekvő komponense az energiaigény, ami 1961 és 2000 között 700 százalékkal emelkedett. Az észak-amerikai polgárok különösen "nagy lábon" élnek. A Föld felszínére gyakorolt lenyomatuk duplája az európai polgárokénak és hétszerese az afrikai és ázsiai átlagnak. panda.org/livingplanet
(megjelent)
[Részletek...]
[2000-10-13] [idezet] Praful Bidwai és Achin Vanaik, India "két legbátrabb és legradikálisabb újságírója", az Indiai Nukleáris Leszerelés Mozgalom (MIND) vezetői kapták az IPB Béke-díjat.

[Részletek...]
[2000-09-15] [idezet] Az olimpiai lángot Cathy Freeman, őslakos ausztrál futónő gyújtotta meg Sydneyben.

Cathy Freeman 1994-ben női 400 méteren meglepetés-győzelmet aratott a Brit Nemzetközösségi Játékokon, majd utána az ausztrál zászló helyett egy fekete-vörös, a közepén sárga körrel a napot szimbolizáló lobogóval, az aboriginik, az ausztrál őslakosok saját zászlójával futott tiszteletkört.
Az aussie-k (ejtsd: ózik) - azaz a bevándorlók - majdnem megkövezték ezért.
Ugyanis az 1770 után egyre érkező telepesek fokozatosan elvették az őslakosok földjeit, sőt irtották őket.


Tasmániában például ma már egyetlen őslakos sem él.
Az 1920-as, 30-as években a kormány hivatalos politikája az asszimiláció, a beolvasztás volt.
Az őslakosok gyermekeit ebben az időben teherautószám vadászták össze a bozótból. Elválasztották őket a szüleiktől, akiket soha többé nem láthattak, és táborokba zárva próbálták őket átnevelni.
(Egy ötvenezer éve fenntarthatóan működő civilizáció gyermekeit egy alig tízezer éve elfajult, mára teljesen pusztítóvá vált életformára.)
A 90-es évek elejéig Ausztráliában erről az intézményesített gyermekrablásról, az "ellopott nemzedékről" a fehérek mélyen hallgattak.
Akkor kezdődött egy mozgalom, melynek részéről Cathy Freeman is szót emelt.
1997-ben Athénban, 1999-ben Sevillában világbajnoki címet nyert, 2000-ben pedig - az ausztrál őslakosok közül először - olimpiai bajnok.

- + -
A görög városok egymás közti háborúikban az ünnepeken - hosszabb ünnepi periódusokban is - fegyverszünetet tartottak.


Fegyvertelennek kellett lennie négyévenként az Olümpia időszakának is. Az első olimpia, amelynél már ismerjük az egyik győztes nevét, i. e. 776-ban volt (maguk a játékok még régebbi időre nyúlnak vissza).
I. sz. 394-ig, közel ezerkétszáz éven át voltak olimpiák (293 ókori olimpia adatai maradtak ránk). A következő évben a keresztény Theodosius császár betiltotta, mint pogány szokást.
(Lám, a béke ünnepe és a vallásos intolerancia.)
(háború, tilt)
[Részletek...]
[2000-08-08] [idezet] A chilei Legfelsőbb bíróság megfosztotta mentelmi jogától Augusto Ugarte Pinochet (sz. 1915. nov. 25.) diktátort, aki 1973-ban katonai puccsal került hatalomra és 1990-ben kényszerült lemondani.
(Hiába írta bele az alkotmányba saját örökös mentelmi jogát.
2002-ben az ellene folyó eljárást megháborodottsága miatt megszüntették, később újra perbe fogták.
Diktátorként betiltotta az Andokban használt fuvolát és a charangót, a mandolin-szerű gitárt, mert Allende 1970-es választási kampánya alatt ezt a feliratot lehetett olvasni az ország sok helyén: "Dal nélkül lehetetlen a forradalom".
(tilt)
[Részletek...]
[2000-06-15] [idezet] Az OECD miniszteri konferenciájának résztvevői elfogadták a "Bolognai Chartát", amelynek alapgondolata, hogy mivel a kis- és középvállalatok jelentős szerepet töltenek be a gazdasági fejlődésben és a munkahelyteremtésben, a kormányoknak elő kell segíteniük azt, hogy ezek a cégek ne szoruljanak háttérbe a globalizáció folyamatában, hanem maguk is haszonélvezőivé váljanak a világgazdaság egységesülésének. A "Bolognai Charta" fontosnak tartja az "emberi tartalékok kezelését".
[Részletek...]
[2000-01-31] [idezet] Százezer m3 ciántartalmú szennyvíz ömlött a Szamosba a nagybányai Aurul vállalat telepéről. Ökológiai katasztrófa a Tiszán.
A kolozsvári ügyészség még elindítani sem volt hajlandó a büntetőeljárást a Délkelet-Európa eddigi legnagyobb környezetszennyezését okozo ausztrál-román Aurul cég ellen, hanem "előre nem látható időjárási esemény következményének" nyilvánította a történteket.
Ettől független a magyar állam 28,5 milliárd forintos kártérítési pere az Aurul ellen.
(katasztrófa)
[Részletek...]
[1999-12-01] [idezet] A Hortobágyi Nemzeti Park a "kulturális táj" kategóriában a Világörökség része lett. Az UNESCO Világörökség Bizottsága a marokkói Marrákesben egyhangúlag megszavazta.
[Részletek...]
[1999-10-31] [idezet] A Vatikán és a Lutheránus Világszövetség képviselői a reformáció emléknapján visszavonták a kölcsönös átkokat, s közösen nyilatkozatot adtak ki arról, hogy a megigazulás, és így az üdvözülés egyedül kegyelemből, hit által, nem pedig érdemek szerint lehetséges; vagyis – ebben – a római katolikus egyház csaknem ötszáz év után gyakorlatilag elfogadta Luther álláspontját.
Az évszázad ökumenikus eseményeként jellemezték elemzők, ezért 2000. szeptember 5-én hideg zuhanyként jött a Dominus Iesus című enciklika, amelyet ugyan nem a pápa, hanem Joseph Ratzinger bíboros jegyzett. Az enciklika a korábban még testvéregyházaknak titulált protestáns felekezeteket – mivel püspöki leszármazási vonalukat nem tudják a még Jézus által kinevezett első „pápáig", Szent Péterig visszavezetni – nem is tekinti igazi egyházaknak, legfeljebb vallási közösségeknek.
- - - - - -
Takarékossági világnap
(Okt. utolsó munkanapja, a takarékpénztárak 1924-es világtalálkozója óta.)
Mára a környezeti erőforrásokkal takarékoskodás vált létfontosságúvá!
- - - - - - - - - -
[Részletek...]
[1999-10-27] [idezet] Az Amnesty International jelentést adott ki az "elfeledett" jugoszláviai katonaság-megtagadókról.
Angolul és a Bocs Alapítvány fordításában szerbül is olvasható:
http://bocs.hu/beke/aireport-sz.htm

[Részletek...]
[1999-10-27] [idezet, sms] Az Amnesty International jelentést adott ki az "elfeledett" jugoszláviai katonaság-megtagadókról.
[Részletek...]
[1999-10-20] [idezet] Berlini nyilatkozat a gyermekek "katonának-használata" ellen.
300 ezer fiatalkorú harcol a hadseregekben.
Félkatonai ifjúsági szervezeteik miatt sok ország akadályozza a 18 éves korhatár nemzetközi egyezményben való rögzítését. www.child-soldiers.org
(egyezmény)
[Részletek...]
[1999-07-22] [idezet] Kínában betiltották a Falunkung vallási csoportot azzal a váddal, hogy "valótlanságokat és babonákat terjeszt, zavart kelt, s veszélyezteti a társadalom egyensúlyát". A csoportnak állítólag 80 millió követője van.
(tilt)
[Részletek...]
[1999-02-11] [idezet] A Központi Statisztikai Hivatal gyorsjelentése szerint az infláció 11 év óta először 1999 januárjában került 10 százalék alá, az év első hónapjában a fogyasztói árak 9,8 százalékkal voltak magasabbak, mint 1998 januárjában.
- - - - - - - - - -
Betegek világnapja
- + -
1993-tól II. János Pál pápa kezdeményezésére február 11-e a betegek világnapja az 1858. február 11-i Lourdes-i jelenés emlékére. Lourdes-ban a zarándokok száma évente több mint félmillió és a természetes módon meg nem magyarázható gyógyulások száma is több ezerre tehető. A világnap célja, hogy "Isten egész népe kellő figyelmet szenteljen a betegnek, illetve segítse elő a szenvedés megértését".
- - - - - - - - - -

[Részletek...]
[1998-05-17] [idezet] Philip Berrigan öt Ploughshares (Ekevasat a kardokból) aktivistával vért locsolt szét egy B-52 bombázó pilótafülkéjében az Andrews légitámaszpont (USA) éves légibemutató napján. Tettük és - a látogatók tömege és a média előtt végbemenő - letartóztatásuk felhívta a figyelmet, hogy ezek tömeggyilkos eszközök.
Philip testvére, Daniel ekkor épp börtönben volt. Mindketten katolikus papok, több mint harminc éve hajtottak végre erőszakmentes akciókat. Életünk legszebb napja címmel film mutatta be 1973-ban, amikor betörtek egy amerikai hadkiegészítő parancsnokságra és Vietnamba szóló behívókat öntöttek le vérrel az aktaszekrényekben, más alkalommal pedig a behívókból máglyát raktak egy hadkiegészítő parancsnokság udvarán és napalmtűzben égették el, szemléltetve, hogy ezek a behívók emberek vérének kiontására és emberek élve elégetésére kiadott parancsok.
Philip és felesége (Elizabeth McAlister) egy Jónás Háza erőszakmentes ellenállás közösséget alapítottak Baltimoreban. 2002. dec. 6-án halt meg rákban. Életében összesen kb. 11 évet volt börtönben erőszakmentes tiltakozásai miatt.


Daniel jezsuita, nyolcvan éves elmúlt, New Yorkban él és sokadik könyvét írja. 2002. ápr. 24-én a Rapture of the Gospel c. könyv elolvasása után ezt írta a Bocsmagazin szerkesztőjének: "Kedves Gyula barátom, gratulálok a könyvetekhez. A hűség és bátorság ezen története inspiráló itt az erőszak és zűrzavar idején. Isten áldja egész közösségeteket."

(tilt)
[Részletek...]
[1998-02-20] [idezet] Az amerikai haditengerészet 160 esztendő után befejezettnek nyilvánította antarktiszi "küldetését" és kivonult a földrészről.

[Részletek...]
[1998-02-01] [idezet] letbe lépett az Európa Tanácsban 1993-ban aláírt, a nemzeti kisebbségek védelmét célzó nemzetközi egyezmény. A megállapodáshoz csatlakozó országok (köztük Magyarország) kötelezik magukat arra, hogy "saját területükön védelmezik a nemzeti kisebbségek létezését".
(egyezmény)
[Részletek...]
[1997-12-29] [idezet] A taizéi ökumenikus szerzetesközösség 20. európai ifjúsági találkozóját "Nem sejtett öröm" jelmondattal Bécsben rendezték. Mintegy 100 ezer fiatal vett részt.
(A többnapos taizei találkozót szilveszterkor minden évben Európa más nagyvárosában rendezik. A mozgalom kiszélesedése az 1974-es Ifjúsági Zsinattal kezdődött a francia Taize falucskában. Korabeli napló olvasható róla: bocs.hu)
A pontos cím: http://bocs.hu/eletharm/ev/ev02512.htm
[Részletek...]
[1997-09-20] [idezet] A Szentszék Hittani Kongregációja és a Magyar Katolikus Püspöki Kar rehabilitálta Bulányi György piarista szerzetes atyát, akit 15 évvel korábban "elhajló nézetei" miatt eltiltottak a papi tevékenységtől. A közzétett egyházi nyilatkozat szerint a rehabilitálás azután történt, hogy Bulányi György aláírta mind a 12 hittani tétel teljes szövegét, elfogadva ezzel az egyház tanítását.
(Valójában ugyanazt írta alá, amit 15 évvel korábban is aláírt, csak akkor az eltiltása volt az egyházpolitikai érdek, 97-ben pedig a ’rehabilitálása’. Gyakorlati rehabilitálás nem történt, csak egy szégyenfoltot eltakartak.)
(tilt)
[Részletek...]
[1996-07-08] [idezet] A Világbíróság Akció (World Court Project, WCP) sikere: a Hágai Nemzetközi Bíróság lényegében betiltotta (a vegyi és biológiai fegyverek után) az atomfegyvereket.

"Az atomfegyverekkel való fenyegetés vagy azok használata ellentétes a fegyveres konfliktusok esetén alkalmazható nemzetközi törvényekkel".
Az atomfegyverek betiltásának követelése szinte egyidős a létrehozásukkal.
Már 1950-ben a szocialista blokk Béke Világtanácsa (World Peace Council) félmilliárd aláírásra hivatkozott. De amikor a Szovjetúnió is atomhatalom lett, ez érdekes módon feledésbe merült.
Japán békeszervezetek 1955-ben 32 millió aláírást gyűjtöttek.
A svéd népszavazásokon 1957 júniusban még csak 36 % ellenezte, hogy Svédországnak atomfegyvere legyen (40 % támogatta), 1969 őszén már 69 % ellenezte (és csak 17 % támogatta).
Az orvosok (ld. márc. 29.), az END (ld. ápr. 28.), a jogászok (ld. ápr. 9.) szerveződése vezettek a Világbíróság Akcióhoz, melynek partnere a magyar nyelvterületen a Bocs Alapítvány volt.
(aláírás, tilt, törvény)
[Részletek...]
[1996-03-15] [idezet] Az ENSZ addig példa nélkül álló, 25 milliárd dollárt megmozgató tervet jelentett be a legelesettebb kontinens, Afrika támogatására. A "Különleges Afrika-kezdeményezés" nevet viselő, tíz évre szóló projekt fő célja az oktatás és az egészségügy fejlesztése.
(S lám, tíz évvel később Afrika még szegényebb és betegebb.)
[Részletek...]
[1995-11-19] [idezet] Cedric Prakash indiai jezsuita az első keresztény, aki megkapta a legmagasabb indiai polgári kitüntetést, a Kabir Puraskar díjat.
Indiában ez a nap a vallási béke, a közösségi harmónia ünnepe (Communal Harmony Day).
"India kultúrájának része a vallások sokfélesége" - mondta India elnöke a díjátadáskor Új-Delhiben.
Olyanok kaphatják (1990 óta 22-en), akik vagy tartósan dolgoznak a vallási harmóniáért, ill. nagy fizikai vagy erkölcsi bátorsággal lépnek fel vallási zavargások idején az övéktol eltéro csoportba tartozók élete, tulajdona megmentéséért, saját életük kockáztatásával (vö. dec. 6.).
- + -
Kabir nagy indiai szent, tanító, költő és vallásreformer volt, a hagyomány szerint 1398-tól 1518-ig élt (120 évet). Hite szerint nincs különbség emberek között, minden vallás istene ugyanaz, így minden élo felé gyengédséget kell tanúsítanunk. Hitt az emberiség egységében, egyetemes vallást hirdetett, túl a hindu vagy a muzulmán ortodoxián. Hinduk, muzulmánok, szikhek ugyanúgy tisztelik.
(tüntetés)
[Részletek...]
[1994-06-17] [idezet] ENSZ egyezmény a sivatagosodás elleni küzdelemről a súlyos aszállyal és/vagy elsivatagosodással sújtott országokban, különös tekintettel Afrikára (Párizs).
Elsivatagosodás és aszály elleni világnap
- + -
"A víz példa az olyan javakra, amik hihetetlenül hasznosak, és még sincsen kereskedelmi értékük." – írta Adam Smith 1776-ban. Mára ez alapvetően megváltozott. Pl. Málta szigetét hajókkal odaszállított vízzel látják el már évtizedek óta.
"Ma a sótalanítás csak néhány, kivételes helyen gazdaságos. A világ népességének növekedésével azonban - kényszerítő módon - szinte akármilyen magas ár 'gazdaságos' lesz. A tiszta és elég víz problémája évtizedeken belül meghaladhatja minden más anyagi jellegű probléma fontosságát." (Gábor Dénes - 1970)
(egyezmény)
[Részletek...]
[1994-05-30] [idezet] II. János Pál "véglegesen" nemet mondott a nők pappá szentelésének lehetőségére.
(Hivatalosan nevezik véglegesnek, teljesen biztos tanításnak, tovább nem vitathatónak, stb. de kínosan kerülik, hogy a "tévedhetetlen" tanítások közé sorolják, hiszen nyilvánvalóan csak idő kérdése.)
[Részletek...]
[1994-05-20] [idezet, sms] Az állam köteles érvényesíteni mindenki jogát az egészséges környezethez." (28/1994.Alk.bír.hat.)
[Részletek...]
[1994-05-20] [idezet] Az állam köteles érvényesíteni mindenki jogát az egészséges környezethez. Nincs szabadsága arra, hogy a környezet állapotát romlani hagyja vagy a romlás kockázatát megengedje. Nem léphet vissza a megelőzéstől az utólagos szankcionálás felé." (28/1994. Alkotmánybírósági határozat)
[Részletek...]
[1994-05-14] [idezet] Tábornoki rangot kapott az új magyar katolikus tábori püspök.
Elődje, Dr. Hász István, az 1942-ben teljes egyházi jóváhagyással kiadott katona-imakönyvben (vö. jún. 23.) kárhozattal fenyegette a katonaság-megtagadókat.

- + -
"Végtelenül elszomorító és sajnálatraméltó az a körülmény, hogy a hadsereg kötelékében még mindig találhatók olyan egyének, kik hutlenül, esküszegoen, önként elhagyják azt a zászlót, amelyre felesküdtek. Megfeledkeznek a Haza iránti nagy kötelességeikrol, azt hiszik, hogy így büntetlenül boldogan élhetnek. A mardosó lelkiismeret azonban nem ad nyugtot, bármerre mész, nyugalmat sehol sem találsz. Helyzeted minden pillanatban szörnyubb és szörnyubb lesz, - üldözoidet mindig ott fogod látni magad körül. Testvérem, ne engedd magad senkitol félrevezettetni... Ne feledd azt, hogy ha itt a földön az igazságszolgáltatás sújtó keze nem érintene, az igazságos Istentol, az örök bírótól méltó büntetésed elnyered!"
[Részletek...]
[1994-05-06] [idezet] Megnyitották a Csatorna-alagutat, amely a jégkorszak óta először teremt "száraz" összeköttetést a brit sziget és a kontinens között.
[Részletek...]
[1994-01-10] [idezet] Aláírták a Vatikán és Magyarország közötti államközi megállapodást a tábori lelkészi szolgálat felállításáról.
(Az új tábori püspökség még nem kért bocsánatot a legutóbbi tábori püspök, Dr. Hász István által 1942-ben teljes egyházi jóváhagyással kiadott imakönyvért, amelyben a katonaságmegtagadókat kárhozattal fenyegette és a hitleri agressziót a szovjet ateizmus elleni szent háborúnak állította be:
"Kedves Honvéd hívem! Tábori Püspökatyád szól hozzád...
Ennek a világháborúnak az a célja, hogy ezeréves szentföldünket, véren szerzett és folytonos harcokkal fönntartott édes Hazánkat megvédjük, vele együtt egész Európát megoltalmazzuk, Szentséges vallásunkat és Egyházunkat megmentsük a vörös veszedelemtől ... attól a gonosz, alattomos, kegyetlen és irgalmatlan vörös hatalomtól, amely itt Európában mindent, de legelsősorban édes Hazánkat akarja elpusztítani és rabigába hajtani!
Ebben a Szent-háborúban a mi győzelmünket és a vörös hatalom megsemmisítését akarja, kívánja és szolgálja minden igaz magyar, minden igaz európai ember, minden hívő lélek az egész világon - sőt a nemzetek megdicsőült fiai, köztük a Magyar Szentek serege, Nagyasszonyunk, Szűz Mária és maga az egy igaz élő Isten is."

"Végtelenül elszomorító és sajnálatraméltó az a körülmény, hogy a hadsereg kötelékében még mindig találhatók olyan egyének, kik hűtlenül, esküszegően, önként elhagyják azt a zászlót, amelyre felesküdtek. Megfeledkeznek a Haza iránti nagy kötelességeikről, azt hiszik, hogy így büntetlenül boldogan élhetnek. A mardosó lelkiismeret azonban nem ad nyugtot, bármerre mész, nyugalmat sehol sem találsz. Helyzeted minden pillanatban szörnyűbb és szörnyűbb lesz, - üldözőidet mindig ott fogod látni magad körül. Testvérem, ne engedd magad senkitől félrevezettetni... Ne feledd azt, hogy ha itt a földön az igazságszolgáltatás sújtó keze nem érintene, az igazságos Istentől, az örök bírótól méltó büntetésed elnyered!")
(háború)
[Részletek...]
[1993-12-29] [idezet] letbelépett az 1992-es Rio-i ENSZ konferencia biodiverzitás egyezménye.
A biodiverzitás védelmének világnapja (volt 2000-ig, amikor az ENSZ közgyűlés áthelyezte május 22-re).
A biodiverzitás, az élővilág sokfélesége gyorsan csökken: becslések szerint naponta kb. 140 állat- és növényfaj pusztul ki.
Pedig a biológiai sokféleség teszi lehetővé a természetes kiválogatódás útján a megváltozott környezethez való alkalmazkodást, az evolúciót, ami egyben az élő rendszerek viszonylagos stabilitását is eredményezi.
A mezőgazdaság feltalálása óta, kb. tízezer éven át az emberiség létszáma kb. másfélezer évenként duplázódott meg.
1650-től 1850-ig a duplázódáshoz már csak 200 év kellett (félmilliárdról 1 milliárdra), és ez a fajok kihalásának sebességét megtízszerezte.
A következő duplázódás már 80 év alatt bekövetkezett (1930-ban 2 milliárd), azután már csak 45 év kellett hozzá (1975-ben 4 milliárd), és ez a fajok kihalásának sebességét újra megtízszerezte. (vö. júl. 11. és okt. 20.)
- + -
"Valahányszor egy Elvevő pár arról beszél, milyen csodálatos lenne egy nagy család, újra és újra a Jó és Rossz Tudásának Fája alatti jelenetet játsszák el:
- Természetesen jogunkban áll úgy felosztani az életet ezen a bolygón, ahogy az nekünk tetszik.
- Miért állnánk meg... lehet akárhány gyermekünk, legfeljebb beszántunk további néhány száz hektár esőerdőt ... és kit érdekel, ha ennek következtében még egy tucat faj eltűnik?"
(Daniel Quinn: Izmael)
(egyezmény, konferencia)
[Részletek...]
[1993-01-13] [idezet] Az arizonai Bioszféra2 kísérletben, ahol egy kupolarendszer alatt megpróbáltak egy önfenntartó természeti rendszert működtetni két évig, már bő egy év után nagy mennyiségű oxigént kellett kívülről bevinni, mert az emberek állapota a fogyó oxigén miatt egyre romlott.
(A természet „szolgáltatásai” pótolhatatlanok, de sajnos tönkretehetők. A filozófus erre figyelmezteti a dúvadakat: ne vedd el azt, amit adni nem tudsz.
Nagy Sándornak sokan kívántak szerencsét, a filozófus Diogenészt kivéve, aki otthon maradt Kraneionban. Elment tehát hozzá a király, s megkérdezte, mit kíván, mire a hordóban élő filozófus csak annyit kért: „Állj egy kicsit odébb, ne fogd el előlem a napot!”. Ez akkora hatással volt az uralkodóra, hogy később ezt mondta: „Ha nem volnék Alexandrosz, Diogenész szeretnék lenni.")

[Részletek...]
[1992-06-03] [idezet] Föld csúcstalálkozó (UNCED, United Nations Conference on Environment and Development) kezdődött Rio de Janeiroban. A világ addigi legnagyobb, 11 napig tartó környezetvédelmi konferenciáján a résztvevo 150 ország képviseloi aláírták a Föld klímájának védelmérol szóló nemzetközi megállapodást, valamint a veszélyeztetett állat- és növényfajok védelmérol szóló dokumentumot. Ez utóbbihoz az USA nem csatlakozott.
Párhuzamosan világszerte UNSAID ("amiről nem beszélnek") NGO-találkozók voltak a kihagyott fontos témákról (pl. a túlnépesedésrol).

[Részletek...]
[1992-02-04] [idezet] Samuel Epstein orvosprofesszor (szül. 1926) 65 társával levelet írt az amerikai kongresszusnak: "Elveszítjük a rák elleni háborút" (Nixon 20 évvel korábban hirdette meg a rák elleni háborút). A rák fő oka a környezetszennyezés, a rákkeltő termékek és mérgek. Epstein fogyasztóvédelmi könyvet írt. Alternatív Nobel Díjat kapott 1998-ban.
(háború)
[Részletek...]
[1991-11-05] [idezet] A Szovjetunió engedélyezte megfigyelő repülőgépek berepülését egész területe fölé, hogy ellenőrizhessék a fegyverzetkorlátozási megállapodások betartását. Ezzel elhárult a fő akadály egy nemzetközi "nyitott égbolt" szerződés megkötése elől.

(Vajon Amerika légterében ki röpködhet?)

[Részletek...]
[1991-09-25] [idezet] Pax Christi konferencia, Utrecht, amelyen már magyar résztvevők is voltak a Bokorból.
A Pax Christi katolikus békemozgalom Marthe Dortel-Claudot tanárnőnek (aki családjával Dél-Franciaországban élt a II. világháború alatt) az ellenségért imádkozó közösségéből nőtt ki.

Saját megyéspüspökénél először nem talált támogatásra, de Pierre-Marie Théas francia püspök (akit 1944-ben pár hétre bebörtönöztek, amiért a háború alatt folyamatosan tiltakozott a deportálások ellen, és aki a börtönben "Szeressétek ellenségeiteket" találkozókat tartott a többi rabokkal) 1945 márciusában elvállalta a mozgalom védnökségét.
Ma 30 országban 60 ezer tagja van.
1983-ban UNESCO Békére Nevelés Díjat, 1987-ben ENSZ Béke Követ Kitüntetést kapott.
paxchristi.net
(háború, konferencia, tilt, tüntetés)
[Részletek...]
[1990-06-29] [idezet] ICOM (Nemzetközi Katonaság-megtagadó Találkozó) Bécs mellett egy tanyán. Először vett részt magyar katonaság-megtagadó (Simonyi Gyula).
- + -

Szent-Györgyi Albert a sorozásról és katonai kiképzésről:

"... És ha felnő, nemes tettekre készen,
szervezett mészárlásra taníttatom,
legszebb éveit erkölcsi iszapba fojtva.

Uram, mentsd meg gyermekeinket.
Mentsd meg értelmüket, hogy

romlottságunk ne rontsa meg őket..."
(Psalmus Humanus)
[Részletek...]
[1990-04-08] [idezet] Az "Érted vagyok" (Exodus 3,14) folyóirat indulása. bocs.hu
- + -
S ha megkérdezik,
hogy mi a neve annak az Istennek, aki küldött?
Én vagyok, aki Van
A Lét pedig Szeretet.
Szeretetközösség vagyok.

Számodra az érted-lét vagyok
Érted vagyok.
(Kivonulás könyve 3.14 után szabadon)
[Részletek...]
[1990-03-05] [idezet] Igazságosság, Béke és a Teremtés megőrzése" ökumenikus (összkeresztény) világtalálkozó volt Szöulban.
[Részletek...]
[1989-06-04] [idezet] A kínai hadsereg vérbefojtotta a négy hete kitartó erőszakmentes diáktüntetést a pekingi Tiananmen téren. Több mint ezer halott. A világot bejárta a "fehéringes férfi" felvétel, aki eléjük állva kis időre megállította a tank-menetoszlopot.
(tüntetés)
[Részletek...]
[1989-05-11] [idezet] Az Európa Tanács parlamenti közgyűlése elfogadta a "különleges meghívotti" státus létrehozását, és azt javasolta, Magyarország és Lengyelország legyen a két első különleges meghívott.
[Részletek...]
[1989-03-07] [idezet] Irán bejelentette, hogy megszakította diplomáciai kapcsolatait Nagy-Britanniával Salman Rushdie indiai származású brit író "Sátáni versek" című könyvének kiadása miatt. Khomeini ajatollah, Irán vallási vezetője az iszlám hívők érzelmeinek megsértése címén Rushdie-t halálra ítélte.
[Részletek...]
[1989-03-02] [idezet] Az Európai Közösségek környezetvédelmi miniszterei a földet övező, veszélyeztetett ózonréteg védelmében célul tűzték ki az "ózonfaló" klorofluorkarbon gyártásának teljes megszüntetését az évszázad végéig.


[Részletek...]
[1989-01-13] [idezet] Zaire felmondta a függetlenné válásakor, 1960. június 29-én a volt gyarmattartójával, Belgiummal kötött barátsági, segítségnyújtási és együttműködési szerződést, valamint az 1976-ban aláírt kétoldalú együttműködési megállapodást, s felfüggesztette Belgiummal szemben fennálló adósságának visszafizetését mindaddig, amíg nem tisztázzák "alaposan és kimerítően" azt a kárt, amelyet "Belgium okozott az országnak".
[Részletek...]
[1988-08-22] [idezet] lősztrájkot tartottak a budapesti román nagykövetség előtt a falurombolás elleni tiltakozásul.
(A Ceausescu-diktatúra a falurombolási terv szerint 8000 román, magyar, német és szerb falut akart a földdel egyenlővé tenni, lakóikat pedig "agrár-ipari központokba" telepíteni.)
(Az urbanizáció folyamata diktatúra, terv és nemzetiségi elnyomás nélkül is szerte a világon hasonló 'eredményekkel' járt és jár.)
(sztrájk, tilt)
[Részletek...]
[1988-07-13] [idezet, sms] Romániában megkezdődött a "településrendezés": erőszakos urbanizálás és az aprófalvak felszámolása.

[Részletek...]
[1988-07-03] [idezet] A Perzsa-öböl fölött az amerikai haditengerészet Vincennes nevű romboló cirkálója véletlenül lelőtte az Iran Air iráni légitársaság Airbus A-300 típusú utasszállító repülőgépét. Mind a 290 utas meghalt.
(I. George Bush, aki éppen nyakig volt a választási kampányban, újságírói kérdésre így kommentálta az eseményt: "Soha nem fogok mentegetőzni az Egyesült Államok nevében. Nem érdekelnek a tények."
Összehasonlításként: Líbiát sok évre kizárták a nemzetközi életből és óriási kártérítést kellett fizetnie egy hasonló eset miatt.)


[Részletek...]
[1988-06-27] [idezet] Több mint 30 ezren tüntettek a budapesti Hősök terén Ceausescu román diktátor falurombolási terve ellen. Falvak százait akarta templomaikkal, temetőikkel együtt eltüntetni, hogy azután lakóikat városi lakótelepek panelházaiba zsúfolja össze.
A bukaresti sajtó és a román vezetés "irredenta megmozdulásként" és a "román belügyekbe való beavatkozásként" bélyegezte meg a demonstrációt. Bukarestben hamarosan közölték: "Románia azonnali hatállyal megszüntetettnek tekinti a kolozsvári magyar főkonzulátus működését".
(Az urbanizáció szerte az iparosodó világban hasonló hatással volt, diktatúra nélkül is.
A román diktátor harmincmilliós Romániáról álmodott, tiltott minden fogamzásgátlást és családtervezést. Eredményként elszaporodtak a zsúfolt államigondozott nyomortanyák. Népesedési verseny, fegyverkezési verseny, gazdasági-természetkizsigerelési verseny, a harmonikus, nem-versenyző falusi-törzsi-bennszülött kultúrák lerombolása...)
(tilt)
[Részletek...]
[1988-04-29] [idezet] Nicolae Ceausescu, a Román Kommunista Párt főtitkára, államfő bejelentette, hogy Romániában az ezredfordulóig végrehajtják "a településszerkezet átalakítására" kidolgozott programot (amit a nép egyszerűen csak falurombolás programnak nevezett).
[Részletek...]
[1988-02-02] [idezet] Katonaság-megtagadás témában Miklós Imre, az Állami Egyházügyi Hivatal elnöke először hátrált meg nyilvánosan (bécsi sajtókonferencián föltett kérdésre): "Lehet törvényes megoldást találni."
(törvény)
[Részletek...]
[1987-12-30] [idezet] II. János Pál pápa közzétette Sollicitudo Rei Socialis (A társadalmi kérdés gondja) című, második szociális enciklikáját. A körlevél a VI. Pál pápa által kiadott "Populorum progressio" kezdetű, a népek fejlődéséről szóló körlevél megjelenésének 20. évfordulója alkalmából született.

[Részletek...]
[1987-07-11] [idezet, sms] Az emberiség elérte az ötmilliárd fot. 1993:India elnöke "kis család, boldog család" érmet adott ki.
[Részletek...]
[1987-07-11] [idezet] Az ember-faj populációjának létszáma elérte az ötmilliárdot.
- + -
1993: India elnöke "kis család - boldog család" feliratú érmét bocsátott ki.

- + -
Népesedési világnap
Az ENSZ annak emlékére nyilvánította július 11-ét Népesedési Világnappá, hogy a Föld emberi népessége 1987-ben ezen a napon érte el az ötmilliárdot. Célja, hogy felhívja a világ - főként a harmadik világbeli országok - figyelmét a túlnépesedésre. A hatmilliárd eléréséhez már csak 12 év kellett (1999. okt. 12.).
Korábban az ENSZ 1974-et világnépesedési évnek nyilvánította.
- + -
Félő, hogy az emberi népesség robbanásszerű növekedését a környezeti korlátok, a járványok, a vízhiány és a termőföldek csökkenése fogják lelassítani (Malthus után: a népesedési kihívás 19 dimenziója - Worldwatch Institute).
- + -
A Vatikán is (először XXIII. János pápa , majd a II. Vatikáni zsinat, VI. Pál és az 1971-es Püspöki Szinódus) többször felhívta a figyelmet a gyors népességnövekedés súlyos problémájára.
(Ennek ellenére hivatalosan minden mesterséges fogamzásgátlást tilt a Vatikán. A gazdag országokban a katolikus házaspárok, sőt a papok nagy része is egyszerűen figyelmen kívül hagyja ezt a tiltást, de a szegény országokban nagyobb hatással van, és ott más vallások híveinek sincs szabadságuk semmibevenni a káros, téves törvényeskedéseket.)
- + -
"Kultúrátokban nincs jelentős erőfeszítés a globális népességszabályozás megvalósítására.
Soha nem is lesz, amíg egy olyan történetet adtok elő, mely szerint az istenek az emberért teremtették a világot, hogy úgy használja azt, ahogy neki tetszik.
Kultúra Anya megnövelt tápláléktermelést fog követelni mára, és mindig későbbre fogja ígérni a népességszabályozást.


Márpedig az élelemtermelés növelése a megnövekedett népesség táplálása érdekében a népesség további növekedését eredményezi." (Izmael)
- + -
A bocs.hu weboldal Interaktív/Szavazások menüpontjában több népesedéssel kapcsolatos kérdésben is lehet véleményt nyilvánítani.
(járvány, tilt, törvény)
[Részletek...]
[1987-03-10] [idezet] Az ENSZ a katonaság-megtagadást az emberi jogok közé sorolta.
"A katonai szolgálat lelkiismereti okból történő megtagadását tekintsék az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata valamint a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezménye által elismert gondolatszabadsághoz, lelkiismereti és vallásszabadsághoz való jog törvényes gyakorlásának." (E/CN.4/1987/L.73). A szocialista országok tartózkodtak a szavazásnál.
1989-ben megerősítették (ekkor már Magyarország is - egyetlenként a szocialista táborból - támogatta).
A folyamat 1967-ben indult, amikor az IPB (International Peace Bureau), az AI (Amnesty International), a WRI (War Resisters International), a Kvékerek és a Service Civil International közös kampányt indított a katonaság-megtagadás jogáért. Az eredmény főleg a Kvékerek hosszú, kitartó munkájának köszönhető.
(egyezmény, törvény)
[Részletek...]
[1986-10-17] [idezet] A Magyar Katolikus Püspöki Kar (MKPK) nyilatkozata: "A katonai szolgálat kötelezettségét nem lehet elutasítani vagy elítélni."
(A bíróságok a katolikus katonaságmegtagadók elítélésekor hivatkoztak e nyilatkozatra.)
A püspöki kar 1990-ben (a rendszerváltás és bíborosváltás után!!) megismételte e nyilatkozatát.
Csak 1992. jún. 10-én "engedélyezték" a polgári szolgálat választását, "egyéb", a katolikus hiten kívülálló lelkiismereti okból.
Ezzel szemben pl. az NDK (szocialista ország!) katolikus püspökeinek pásztorlevele már 1983-ban (messze a szoc. tábor bomlása előtt!) így ír:
"Szeretnénk kifejezni tiszteletünket azok iránt, akik vallási okokból a fegyveres katonai szolgálatot megtagadják."
(E pásztorlevél hátteréről Hans-H. Hücking tanulmányát fordításban közölte az Egyházfórum - az 1986 júniusában Svájcban indult, a politikai változás után hazaköltözött katolikus folyóirat - első száma. Ld. bocs.hu)
[Részletek...]
[1986-02-25] [idezet] A "peresztrojka" kezdete: Moszkvában megnyitották az SZKP XXVII. kongresszusát, amelyen Mihail Gorbacsov pártelnök radikális gazdasági reformokat hirdetett meg és új cselekvési program kidolgozását jelentette be.
[Részletek...]
[1985-06-08] [idezet] j szabályok szerint tartották az országgyűlési választásokat: mindenütt kettő (de szigorúan csak a Hazafias Népfront által javasolt) jelölt közül lehetett választani. (Korábban csak egy jelölt “közül” lehetett "választani".) Az egyéni kerületekben 352, országos listán 35 képviselő jutott a parlamentbe.
[Részletek...]
[1984-01-27] [idezet] Megalakult a "Bizottság a Dunáért". A szocialista Közép-kelet Európa legnagyobb ellenzéki aláírásgyűjtését szervezték meg a bős-nagymaros vízlépcső ellen.
(aláírás)
[Részletek...]
[1983-11-11] [idezet] II. János Pál pápa tudósokat és mérnököket hív fel arra, hogy szüntessék meg a "halál laboratóriumait és üzemeit."

[Részletek...]
[1982-09-19] [idezet] Feltalálta a smiley-t (a mosoly-ikont és egyből annak szomorkodó változatát is) a Carnegie Mellon Egyetemen dolgozó Scott E. Fahlmann. :-))

- + -

Minden jó, ha a vége jó!
Avagy ahogy a játékban van: Az nevet igazán, aki utoljára nevet.

A Biblia is azt mondja: Szomorúságtok örömre fordul.
Az angol is Happy End-ről (boldog befejeződés) beszél, s bizonyára más nyelvek is kifejezik, hogy az ember alapvetően egy jó végkifejletet remél kis és nagy időtávlatú ügyeiben egyaránt.
Nos, az email figura-nyelve ugyanezt fejezi ki.

Gondoljátok csak el, milyen szörnyű lenne, ha JOBBRA billentett fejjel a KEZDŐ zárójelet látnánk mosolyogni (-: és a VÉGzárójelet sírni )-:
Úgyhogy amikor elkeseredtek,
és nem használható a "Fel a fejjel!",
(mert sok és sürgős munkátok miatt a képernyőt kell néznetek
és nem merenghettek kedvetek szerint a felhőkön,
a madarak és angyalkák repülésén,

vagy éjszaka a csillagokon),
akkor egyszerűen csak billentsétek picit BALRA a fejeteket és máris
minden VÉGzárójel :) mosolyog
és azt juttathatja eszetekbe, hogy
Minden jó, mert a VÉGE jó! :-)
(Simonyi Gyula)
[Részletek...]
[1981-07-03] [idezet] Az AIDS feltűnése a médiában: A The New York Times egy rövid hírben a "homoszexuálisokat sújtó ritka rákról" tudósított.
[Részletek...]
[1980-12-09] [idezet] Először osztották ki az ún. Alternatív Nobel-díjat.

A Right Livelihood Award (a helyes életvitel díja, www.rightlivelihood.se) kb. negyedmillió dolláros összeggel jár, egy svéd gyáros és zöld politikus, Jakob von Uexkull alapította 1980-ban.
A világ legsúlyosabb problémái, köztük a környezeti válság ellen legsikeresebben küzdő személyek vagy szervezetek kaphatják meg.
A Nobel-díj kiosztása előtti napon adják át Stockholmban.
- + -
A 2001-es díjazottak:
Jeuness Kamenge központ, Burundi. Keresztény ifjúsági szociális projektek polgárháborús áldozatoknak, 1991 óta.
Kvinna Till Kvinna alapítvány, svéd nők a balkáni háború női áldozataiért, 1993 óta.
Martin Almada emberjogi aktivista (Paraguay), a Juan Baptista Alberdi Intézet A Közösségi Képzésért és Fejlődésért alapítója, akit doktori disszertációja miatt a diktatúra mint "intellektuális terroristát" három évig koncentrációs táborban kínzott, miközben feleségét megölték. 1977-ben száműzték az országból. Környezeti nevelés szakemberként dolgozott az UNESCO-nak Afrikában és Latin-Amerikában. A diktatúra bukása után 1989-ben visszatért szülővárosába és újraindította az emberjogi és környezetvédő mozgalmat.
Prof. Martin Green, a Sydney egyetem napelem-szakértője, két évtizede intézetet hozott létre és nagy eredményeket ért el a tiszta energia kutatásban. 2004-től tervezik gyártani a sokkal olcsóbb, üvegen szilikonfilm napelemeket.
- + -
A legkorábbi és a legutóbbi díjazottak közül néhány:
1980:
Hassan Fathy (Egyiptom, 1900-1989) a "szegények építészetének" fejlesztéséért.
Plenty International és azt 1974-ben alapító Stephen Gaskin a szegények fenntartható életmódjának védelméért, az életterüket veszélyeztető környezetrombolás ellen (www.plenty.org).
1981:
Mike Cooley (Anglia) 1976-ban társaival kidolgozta a munkások tervét (Lucas Workers Plan) hadicégük polgárivá alakítására, hogy társadalmilag hasznos termékeket gyártson. Sokan követték példáját, írásai 20 nyelven jelentek meg.
Bill Mollison (sz. 1928, Ausztrália), a permakultúra (alacsony energiaigényű, természetes mezőgazdaság) tervezője.
Patrick van Rensburg (Dél-Afrika nagykövethelyettese Kongóban, de lemondott 1957-ben és apartheid-ellenessége miatt száműzték) és az általa alapított Képzés munkával (Education with Production, Botswana, Dél-Afrika) szervezet, a harmadik világ szegényei közt megvalósítható oktatási rendszerért.
1999:
Hermann Scheer világszerte előremozdította a napenergia használatot.
Júan Garcés a diktatúrák elleni hosszú küzdelméért.
A COAMA (Consolidation of the Amazon Region, az Amazonas régió helyrehozása), megmutatta a bennszülöttek erejét, hogy megóvják esőerdőiket és fenntartsák kultúrájukat.
A Grupo de Agricultura Organica (GAO, biogazdálkodó szövetség), mert a biogazdálkodás a környezeti fenntarthatóságnak és az élelem-biztonságnak egyaránt kulcsa.
2000:
Hermann Daly közgazdász (USA), aki a gazdasági növekedés és szabadkereskedelem uralkodó tanaival ellentétben különös hangsúlyt fektet alapvető etikai elemekre, mint az életminőség, környezet és közösség.
George Vithoulakis athéni orvos Európa szerte támogatja a homeopatikus kutatást és képzést (amit ő Dél-Afrikában és Indiában tanulmányozott).
Kerala Sastra Sahuthya Parishat (KSSP) Délkelet Indiában 2100 csoportból, 60 ezer tagból álló hálózat: képzés, környezet, fejlődés, energia, egészség, nők problémái, kommunikáció, kutatás és fejlesztés.
(háború, Nobel-díj)
[Részletek...]
[1980-11-20] [idezet] Pekingben megkezdődött a "négyek bandájának" pere. A csoport a kínai kommunista párt vezetőségének legszélsőségesebb frakciója volt, amely Mao felesége, Csiang Csing köré tömörült (Csang Csun-csiao, Vang Hung-ven és Jao Ven-jüan). Ők kezdeményezték a Mao által elindított "kulturális forradalom" legvadabb kilengéseit.
[Részletek...]
[1980-04-28] [idezet] Az END (European Nuclear Disarmament, Európai Nukleáris Leszerelés, angol mozaikszóként VÉG, "legyen vége") kampány indító sajtótájékoztatója (válaszul az amerikai és orosz atomrakéta telepítésekre). Az END-nek csak magában Angliában negyedmillió tagja volt. Bekapcsolódtak a szakszervezetek, zöldek, szociális- és nőmozgalmak, oktatási és vállalkozói szervezetek, politikusok sőt katonák is. Kelet-Európából is (miközben a hivatalos "békeszervezetek", sőt a nagyegyházak is "megértették" a szovjet "válaszlépéseket") résztvett néhány független csoport: pl. a Dialógus, a Bokor és a 4-6-0 (Magyarország), a Charta 77 (Csehszlovákia), a Szabadság és Béke (Lengyelország), az Ekevasat a kardokból (NDK) és a Bizalom (USSR).

[Részletek...]
[1979-10-16] [idezet] Rómában az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) magyar határozati javaslat alapján Élelmezési világnappá nyilvánította okt. 16-át annak emlékére, hogy 1945-ben ezen a napon alakult meg a FAO.
Élelmezési világnap
- + -
"A élelemtermelés növelése egy megnövekedett népesség táplálása érdekében a népesség további növekedését eredményezi."
"Kultúra Anya mindig a tápláléktermelés növelését követeli mára - és mindig későbbre ígérgeti a népességszabályozást." (Daniel Quinn: Izmael, 150. old.)
[Részletek...]
[1975-12-02] [idezet] A Bokor Öko Csoport létrejötte Székesfehérváron. bocs.hu
"Szerencsére Kelet-Európában is akadnak olyanok, önöknél például Simonyi Gyula, akik kötelességüknek tekintik, hogy a közvéleményt megismertessék a potenciális veszélyekkel."
(Zac Goldsmith, a The Ecologist szerkesztője, a Duna Tv-nek adott interjúban, 2000. szept. 9.)
[Részletek...]
[1975-04-13] [idezet] Libanonban polgárháború robbant ki, amely 15 évig tartott és a valamikor a "Közel-Kelet Svájcának" tartott országot lerombolta, 150 ezer emberéletet követelt.

Libanonban az alkotmányos rend összeomlását nagymértékben az idézte elő, hogy a muzulmán síita populáció a maronita keresztényekhez képest ugrásszerűen megnőtt.
Egy csoport létszámának növekedése politikai, gazdasági, szociális és legfőképpen katonai nyomást gyakorol a népesedési versenybe nem beszálló csoportokra. (Huntington)

(háború)
[Részletek...]
[1974-04-25] [idezet] Portugáliában "a szegfűk forradalma" idején megdöntötték a fasiszta rendszert a hadsereg kezdeményezésére, a tömegek részvételével.
[Részletek...]
[1972-06-05] [idezet] Stockholmban "Ember és bioszféra" címmel megnyílt az ENSZ környezetvédelmi világkonferenciája, amely ezt a napot határozatában nemzetközi környezetvédelmi nappá nyilvánította.
- + -
Környezetvédelmi világnap.
[Részletek...]
[1969-03-31] [idezet] John Lennon és Yoko Ono az amszterdami Hilton szálloda egyik 7. emeleti szobájában "béketüntetést" rendezett az ágyban, amit később Montrealban is előadtak. "Make love, not war": ez volt a Beatles együttes tagja és kedvese nyilvános produkciójának üzenete.
- + -
A magyar nyelv gazdagságának érzékeltetésére néhány lehetséges fordítás a szerkesztőtől:
Szeretkezz, ne hadakozz!
Kedveskedj, ne ellenségeskedj!
Élvezz, ne csatázz!
Szerelmeskedj, ne gyulölködj!
Hódítsd, ne megszállj!
Kedvelj, ne pusztíts!
Elbájolj, ne leigázz!
Ölelj, ne ölj!

Szeress, ne háborúzz!
Udvarolj, ne harcolj!
- + -
Olyat tégy, ami az élet tartalmát, értékét, élményét, a személyiség fejlődését jelenti, ne olyat, ami túlterheli a Földet.
Tehát: szeretkezz (és olvass, alkoss, gyönyörködj, ...), NE szaporodj, termelj, fogyassz, szennyezz, háborúzz!
- + -
(És egy játékos kedvű olvasótól :)

Bujálkodj, ne dulakodj!
Élvezd ki, ne végezd ki!
Ágyban menj el, ne menetelj!
- + -
Egy pedagógiai vizsgálat eredménye is ezt erősíti: Udvarolj, ne harcolj!
Gyerekek meseértését vizsgálták egy 4 mondatos kis történettel:
„John szerelmes volt Marybe, de ő nem akart hozzámenni. Egyszer egy sárkány elrabolta Maryt. John lóra pattant és megölte a sárkányt. Mary hajlandó lett hozzámenni feleségül.”
Hároméves kislányt kérdeznek a történetről:
- Miért lett hajlandó Mary hozzámenni Johnhoz?
- John annyit beszélt neki, hogy menjen hozzá, hogy aztán érdekelni kezdte a dolog…
(Idézi: Umberto Eco, Hat séta a fikció erdejében, Európa kiadó)
Lám, miért kellene a férfinak sárkányokkal küzdeni, pozícióra törni, vagyont halmozni, munkával és harccal tönkretenni a Földet, amikor a szép beszéd célravezetőbb… :-)
(háború, tüntetés)
[Részletek...]
[1969-03-26] [idezet] John Lennon és Yoko Ono elkezdték a békéért folytatott "demonstrációjukat az ágyban", Amsterdamban.
[Részletek...]
[1969-03-20] [idezet] John Lennon és Yoko Ono összeházasodtak.
(Gyermekük vállalására gondosan készültek. "Nagyon sok gyermek pusztán egy pohár whisky hatására fogan" - nyilatkozta Lennon.)
[Részletek...]
[1968-11-12] [idezet] Susan Eperson 24 éves biológiatanárnő az USA Legfelső Bíróságánál az utolsó "majomperben" elérte, hogy törölték Arkansas 1927-es törvényét, amely tiltotta az evolúció tanítását.
(tilt, törvény)
[Részletek...]
[1968-07-25] [idezet] Még az általa összeállított tudósbizottság nagy többséggel meghozott döntését is elvetve VI. Pál pápa a Humanae vitae kezdetű körlevelében megerősítette minden "mesterséges" születésszabályozás vatikáni tiltását.

(Az ökológiai lábnyom számítások szerint az emberiség épp ekkortájt érte el a 100 %-ot a Föld megterhelésében. A katolikus egyházvezetés újabb Galilei-esetként ismét semmibevette a tudományos gondolkodást. Azonban az emberiség túlnépesedésének korszakában ennek sokkal súlyosabb földi következményei vannak, mint annakidején a vitának, hogy az űrben mi kering mi körül.
A Humanae Vitae érvelését alkalmazva természetellenes és erkölcsileg megengedhetetlen egy virág illatát élvezni, ha orrunk nem érinti meg a porzót is és a bibét is és nem visz át virágport egyikről a másikra – hiszen az illat ’természetes’ funkciója rovarok stb. odavonzása a megporzás érdekében, mint ahogy a szex funkciója a spermiumoknak a petesejt közelébe juttatása.
Gaia Földanya érdekes trükköket vet be a túlnépesedés ellen: pl. a zsúfoltság okozta stress és az ételünkben, levegőnkben, vizünkben belénk kerülő szennyezés a XX. század folyamán egyötödére csökkentette a férfiak átlag spermaszámát.)
(tilt)
[Részletek...]
[1968-03-15] [idezet] Magyar forgatócsoport filmezett Közép-Ázsiában, a Balatonnál tízszer nagyobb Isszik-Kul tó partján. Kis József rendező naplójából két tanulságos részlet:
„Az üzbegisztáni Éhség-sztyeppet, a föld egyik legsivárabb, legnyomorúságosabb pusztaságát, amely nevét valóban joggal viselte, nemcsak felszántották és bevetették, hanem teljes egészében villamosították is. A távvezetékek sűrű hálója, a fehérlő gyapotmezők, a zöldellő legelők és kertek mindenütt bizonyították, hogy a sztyepp neve ma már - csak történelem. ...
S micsoda tájak! 5-7 ezer méteres hegyek, óriási homoksivatagok, csodálatos tavak, mint a Kaspi, az Aral, az Isszik-Kul vagy a kétezer-háromszáz méteres magasságban elterülő Iszkander-Kul. S olyan folyók, mint a rohanó vizű, s ugyanakkor szinte parttalanul széles Amu-Darja. A ritka természeti szépségek beláthatatlan sora.”
A naiv szocialista lelkesedés (amelynél csak a hazug kapitalista lelkesedés rosszabb) nem vette észre, hogy a nagy természetátalakítás, a pusztaság termővé tétele (amelyre a túlnépesedés miatt kényszerültek, de persze ezt sem fogták fel) több kárt csinál mint hasznot. A „rohanó vizű, s ugyanakkor szinte parttalanul széles Amu-Darja”, s hasonlóan a Szir-Darja folyók vizét szétöntözték a terjeszkedő gyapotföldekre, s a folyók már az Aral tó elérése előtt kiszáradtak.
Az 1966-ban még háromnegyed Magyarország méretű (66 ezer km2-es), 1090 km3 vizet tároló tóból 2000-re két darabban 24 ezer km2 és 175 km3 maradt, és háromszor sósabb lett. Fél magyarországnyi területen (a gyapotültetvényekre kiszórt rovarirtóktól) mérgezett sósivatag maradt, melynek porát a szél messze viszi és bizonyítottan genetikai károsodást okoz. Sok a torzszülött és óriási a gyermekhalandóság.
„A gyapot a mi aranyunk", így szólt a propagandadal. A nagy pénzt azonban ma is az uralkodók klikkje és a maffia fölözi le. A munkásembernek az egészségtelen munka marad és a szétrombolt gazdaság, kultúra és környezet.

[Részletek...]
[1966-06-18] [idezet, sms] Muködni kezdett az első budapesti "házgyár". A városokban lakáshiány, a falvak kiürültek, pusztultak.
[Részletek...]
[1966-06-18] [idezet] Megkezdte működését az első budapesti "házgyár". A paneltechnológia elterjesztésétől a lakáshiány megoldását várták.
(Nem lakáshiány volt, hanem urbanizáció: a mezőgazdaság gépesítése és kemizálása szerte az iparosodott világban 2-3 évtized alatt a lakosság harmadáról a huszadára csökkentette a mezőgazdaságban szükséges munkaerőt. A fölöslegessé vált falusi népességből ipari munkásság lett. Ezért volt lakáshiány a városokban, miközben a falvakban üresen pusztultak a házak.)
[Részletek...]
[1965-10-01] [idezet] Először indult el Tokióból a sinkanzen, a 260 kilométeres sebességgel száguldó "lövedék-vonat".
[Részletek...]
[1964-09-15] [idezet] A Magyar Népköztársaság és a Vatikán közti részleges megállapodás.
Máig sem lehet megismerni a tartalmát. 1989-ben 2500 aláírással kérte az Egyházfórum Közéleti Bizottsága a nyilvánosságra hozását, és Németh Miklós miniszterelnök válaszlevele szerint a magyar kormány "ez idő szerint nem látná akadályát", de Casaroli vatikáni államtitkártól nem érkezett válasz, és később 75 évre titkosították a megállapodást.
(aláírás)
[Részletek...]
[1963-06-20] [idezet] Aláírták Genfben a Szovjetunió és az USA elnökei közötti közvetlen vonalról, a "forró drótról" szóló megállapodást. Ezzel a Kreml-Fehér Ház összeköttetéssel lehetővé vált a közvetlen kapcsolat válságos helyzetben a két szuperhatalom elsőszámú vezetője számára. A vonalat 1963. augusztus 31-én kapcsolták be.
[Részletek...]
[1962-10-27] [idezet] A világ alighanem ezen a napon került legközelebb az atomháborúhoz, a karibi válság "fekete szombatja": csaknem húsz órán keresztül ülésezett a washingtoni Fehér Ház "válságstábja".
(háború)
[Részletek...]
[1962-10-22] [idezet] Kirobbant a karibi válság: John F. Kennedy amerikai elnök bejelentette a Kuba elleni részleges tengeri blokádot, amiért Hruscsov szovjet párt és állami vezető közepes hatótávolságú rakétákat és kilövőállomásokat telepített Kubába.
Október 25-én a pápa is békefelhívással fordult a három nemzethez. A válság október 27-én tetőzött: a "fekete szombatnak" minősített napon csaknem húsz órán keresztül ülésezett a washingtoni Fehér Ház "válságstábja". A világ alighanem ezen a napon került legközelebb az atomháborúhoz.
Kemény alkudozások után a válság tárgyalások útján oldódott meg: a Szovjetunió fegyvereket vont ki Kubából, az amerikai blokád pedig november 20-án megszűnt.
(háború)
[Részletek...]
[1962-02-04] [idezet] A legáltalánosabban elterjedt nézet szerint ekkor kezdődött a New Age, azaz a Halak jegyét elhagyva a következő 2160 éves csillagkorszak a Vízöntő jegyében telik, amelyet még a 2003-ban e napon kiadott hivatalos vatikáni dokumentum is "a béke, a kiengesztelődés és a kozmikus harmónia" csillagjegyeként említ.
[Részletek...]
[1961-08-13] [idezet] A Berlini Fal felállítása. 1989. nov. 9-én omlott le.
1958-ban Hruscsov megkísérelte, hogy a nyugati hatalmakat eltávolítsa Nyugat-Berlinből. Amikor ez meghiúsult, 1961 nyarán jóváhagyta, hogy felépítsék a falat. Nyugat-Berlint 185 kilométer hosszú fallal vették körül, amelyből 46 kilométer a városon belül húzódott.

A falat később folyamatosan "modernizálták": tulajdonképpen két, 3,5-4 méter magas betonfalat építettek, amelyek között megfigyelőtornyok, bunkerek, jelzőkészülékek, kutyák, különböző akadályrendszerek nehezítették a menekülést.
A fal fennállása alatt 192 menekülőt lőttek le, mintegy ötezer főnek sikerült átjutnia, s körülbelül ugyanennyit fogtak el menekülés közben.


[Részletek...]
[1961-04-17] [idezet] A Disznó-öböli incidens: azaz az USA szervezte kubai emigráns csoport inváziója Kuba ellen. A fegyvereseket megsemmisítették vagy foglyul ejtették. A Kennedy-adminisztráció első külpolitikai lépése egyértelmű baklövésnek bizonyult. Fidel Castro és a szovjetek diadalittasan jelentették be az "amerikai imperialisták" újabb kudarcát. Az akciót Kennedy az Eisenhower-kormányzattól örökölte. Kennedyt a CIA igazgatója győzte meg, hogy a partraszállás sikeres lehet, és a titkosszolgálat becslése szerint a kubaiak egyharmada azonnal a Castro-ellenes erők oldalára állna. Alapvető hibákat is elkövettek, például nem vették figyelembe a Nicaragua és Kuba közötti időeltolódást, így az akciót fedező harci gépek egyórás késéssel érkeztek a helyszínre.
[Részletek...]
[1961-04-12] [idezet] Felbocsátották a Szovjetunióban a világ első, embert szállító űrhajóját, fedélzetén Jurij Alekszejevics Gagarin őrnaggyal. A Vosztok-1 181 327 kilométer sugarú, nyújtott ellipszis alakú Föld körüli pályán 108 perc alatt megkerülte a Földet, majd sikeresen visszatért.
- + -
Az űrhajózás napja
- + -
"...az észlelhető világegyetem azelőtt soha nem sejtett méretekre tágult. Az új megismerésében új törvényszerűségek, a meglepetések olyan halmaza tárult fel, hogy mellettük eltörpül és lemarad minden fantáziaregény." (Bay Zoltán fizikus)
(törvény)
[Részletek...]
[1961-03-15] [idezet] A Magyar Katolikus Püspöki Kar körlevele (700. sz.):
"A Püspöki Kar tudomást szerzett arról, hogy katolikus papok és szerzetesek ellen államellenes szervezkedésben való részvétel miatt eljárás indult. ... Minden egyházi személyt, aki államellenes szervezkedésben részt vesz, vagy ilyen tevékenységet támogat, mint a magyar nép ellen vétőt, elítél. Akik a Magyar Népköztársaság törvényeibe ütköző államellenes szervezkedést kezdeményeztek, bűnös tevékenységükkel a katolikus egyház kárára is cselekszenek. Sajnálatos, hogy az érintett személyek többsége az államhatalom részéről több alkalommal tapasztalt türelem és amnesztiák ellenére újból okot adott arra, hogy ítélet alá kerüljön. ...
Az MKPK úgy magát, mint a hazáját becsületesen szolgáló, törvényeit tiszteletben tartó katolikus papságot elhatárolni kívánja az ilyen felelőtlen egyházi személyek cselekményeitől és bízik abban, hogy a jövőben ki-ki a maga területén elő fogja mozdítani a Magyar Állam és a Katolikus egyház között kialakult jó viszonyt."
(törvény)
[Részletek...]
[1959-11-20] [idezet] A Gyermek Jogairól szóló ENSZ Nyilatkozat.
1989: A gyermekek jogairól szóló ENSZ egyezmény (Magyarország 1990. március 19-én írta alá).
- + -
A gyermekek jogainak világnapja
(Magyarországon 1997-ben ünnepelték először.)
- + -
"A gyermeknek... különös védelemre és gondozásra van szüksége, megfelelő jogi védelemre, születése előtt" (is)... (Az Egyezmény idézete az 1959-es Nyilatkozatból. A jövő generációk iránt kötelezettségeink vannak.)
"Az Egyezményben részes államok... alkalmas intézkedéseket tesznek különösen arra, hogy... fejlesszék a szülői tanácsadást, valamint a családtervezési nevelést és szolgálatokat. (24. cikk 2/f)
A szülőket "cselekedeteikben mindenekelőtt a gyermek mindenek felett álló érdekének kell vezetnie."
- + -
Minden jövendő emberi lénynek joga,
hogy kívánt gyermekként foganjon meg
és számára kívánatosnak bizonyuló szülei legyenek!
(Kívánt gyermek, kívánt szülő elv)
- + -
Kb. 246 millió gyermek dolgozik a világon iskolába járás helyett, mert szülei nem tartják el, sőt sokszor a kiskorú gyermekek tartják el szüleiket.
(egyezmény)
[Részletek...]
[1957-11-13] [idezet] téletet hirdettek az október 25-én kezdődött "nagy íróperben". A Kádár-kormány egyik legnagyobb nemzetközi visszhangot kiváltó koncepciós perében "a népi demokratikus államrend megdöntésének kísérlete miatt" Déry Tibor 9 év, Háy Gyula 6 év, Tardos Tibor másfél év, Zelk Zoltán 3 év börtönt kapott.
[Részletek...]
[1957-10-25] [idezet] Megkezdődött a Kádár-kormány egyik legnagyobb nemzetközi visszhangot kiváltó koncepciós pere, a "nagy íróper". A tanácsvezető ugyanaz a Vida Ferenc volt, aki később a Nagy Imre-per vérbírójaként vált ismertté. Az elsőrendű vádlott Déry Tibor mellett Háy Gyula, Tardos Tibor és Zelk Zoltán találtatott bűnösnek "a népi demokratikus államrend megdöntésének kísérletében". Déry 9, Háy 6, Zelk 3 évet, Tardos 18 hónapot kapott. A fővádlottakat 1960-ban szabadon bocsátották.
[Részletek...]
[1957-09-10] [idezet] Az ENSZ Közgyűlése megvitatta a "magyar kérdést", és 14-én elfogadta az öttagú vizsgálóbizottság jelentését. Ez az 1956. októberi eseményeket népforradalomnak nevezte, és törvénytelennek nyilvánította a szovjet intervenciót. Magyarország ENSZ-tagságát felfüggesztették, s a Közgyűlés évente felvette napirendjére a "magyar kérdést". 1962 őszén a készülő általános magyar politikai amnesztia hírére levették a napirendről a magyar kérdést, a magyar ENSZ-delegáció visszakapta jogait.
(törvény)
[Részletek...]
[1957-07-02] [idezet] Először jelentkezett a képernyőn "A Televízió Képes Híradója".
(A hírszolgálatokra leselkedő óriási veszély, hogy áldozatai a piacnak:

- a médiatulajdonosok, gazdagok és hatalmasok szemével láttatják a világot,

- mint minden termékgyártó, a lehető legolcsóbban termelnek eladható bóvlit,
- észre sem veszik hogy agymosóport termelnek, mert maguk is agymosottak,
- éveken át mindennap képesek ugyanazzal a gipszkásával eltömni az emberek agyát, mintha a világon csak egy-két helyen történne valami …)
[Részletek...]
[1957-04-05] [idezet] Az írókkal kapcsolatban nem tudnak a bíróságok tárgyilagosak lenni, személyi befolyásuk alatt vannak. A különbözö büncselekményeket elintézik hat-nyolc évi fegyházzal, itt muszáj erösíteni. Elöfordult például, hogy Nezvál elvtárs egy ilyen ügyben kiizzadt egy halálbüntetést, és a felsöbb bíróságon megesett a szívük rajta, és a büntetést átváltoztatták életfogytiglani börtönre. Össze kell szedni egy tucat ilyen ügyet, és aki ellenforradalmár volt, azt keményen meg kell büntetni." (Kádár János az MSZMP KB ülésén)
(Szépen rímel Nyikita Hruscsov mondására: "Ha tízegynéhány magyar írót időben agyonlövünk, az 1956-os forradalom sose következett volna be.")
[Részletek...]
[1957-01-09] [idezet] Az 1956-os forradalom leverése után az ENSZ Közgyűlésében megkezdődött a "magyar kérdés" vitája. A világszervezet által kiküldött vizsgálóbizottságot a Kádár-kormány nem engedte be az országba. A Közgyűlés 1957. szeptember 10-én rendkívüli ülésszakot tartott, amelyen az 1956 októberi eseményeket népforradalomnak nevezték és törvénytelennek nyilvánították a szovjet intervenciót. Magyarország ENSZ-tagságát felfüggesztették, a Közgyűlés 1962-ig évente felvette napirendjére a "magyar kérdést".
(törvény)
[Részletek...]
[1957-01-06] [idezet] Kínában kampány indult "Virágozzék száz virág, versenyezzen száz gondolat" jelszóval, amelyet a másként gondolkodókkal szemben nagy leszámolás követett.
(Felszínre csalogatták, majd lekaszálták a száz virágot...)
[Részletek...]
[1956-11-05] [idezet] A Kádár János vezette "Forradalmi Munkás-Paraszt Kormány" a szocialista országok segítségét kérte "a rend és a normális élet helyreállításához".
[Részletek...]
[1955-05-14] [idezet] Aláírták a Varsói Szerződést a barátságról, együttműködésről és a kölcsönös segítségnyújtásról Albánia, Bulgária, Csehszlovákia, Lengyelország, Magyarország, NDK, Románia és a Szovjetunió. Közvetlen előzménye az volt, hogy az NSZK belépett a NATO-ba. Ezután a szovjet csapatok "segítséget nyújtva" a "nyugati agresszorok" ellen, tovább állomásoztak a kelet-európai országokban.
[Részletek...]
[1954-07-04] [idezet] Bernben Németország labdarúgó válogatottja a svájci világbajnokság döntőjében 3:2 arányban legyőzte a magyar csapatot (noha a csoportmérkőzéseken a magyarok 8:3-ra megverték a németeket), az évek óta veretlen Aranycsapat "csak" második lett.
A vereség miatti elkeseredés a kommunizmus alatt először (!) utcai tömegtüntetéshez vezetett Budapesten.
Korabeli filmfelvételek szerint a magyarok les miatt meg nem adott gólja valószínűleg érvényes volt.
(tüntetés)
[Részletek...]
[1953-11-25] [idezet] A magyar labdarúgó "Aranycsapat" a londoni Wembley stadionban 6:3 arányban legyőzte a hazai pályán 90 éve veretlen angol válogatottat.
[Részletek...]
[1952-12-09] [idezet] letfogytiglani börtönre ítélték Bulányi György piarista szerzetest (szül. 1920), a Bokor katolikus bázisközösség alapítóját.
Szeressétek ellenségeiteket c. könyve 1949-ben jelent meg szamizdatként.
A közösségből kb. 30-an szenvedtek el 1-3 év börtönt katonaság-megtagadásért a hetvenes évek végétől.
A Magyar Katolikus Püspöki Kar 1982-ben elítélte Bulányi Györgyöt, 1986-ban és 1990-ben a katonaság-megtagadást is.
1997-ben a Vatikán rehabilitálta.
"Megnézem ezt a csodát, miért nem ég el a bokor?" (Exodus 3,3)
[Részletek...]
[1952-06-13] [idezet, sms] Kiss Ferenc erdőmérnök. Az Alföld fásításának úttöroje. "A szegedi erdok atyja" (Móra Ferenc)
[Részletek...]
[1951-08-23] [idezet] A Mennonita Egyház általános konferenciája nyilatkozata: "Keresztény hit és elkötelezettség a béke és ellent-nem-állás mellett."
[Részletek...]
[1951-03-02] [idezet] Befejeződött a Magyar Dolgozók Pártjának II. kongresszusa, amelyen (túlbecsülve az ötéves terv első évi eredményeit) jelentősen felemelték a terv legfontosabb mutatóit. A párt fő feladatait az iparosítás meggyorsításában, a mezőgazdaság fejlesztésében, s a falusi pártmunka javításában jelölték meg. Hangsúlyozták az osztályharc éleződését, a fokozottabb éberséget és a "kommunista vasfegyelem" érvényesítését. Az irreálisan feszített program az életszínvonal romlásához vezetett.
(No meg persze a természet romlásához, további népesedéshez, stb.)

[Részletek...]
[1950-11-16] [idezet] A Béke Világtanács megalakulása (nov. 16-22) Varsóban (Londonban lett volna, de az angol kormány sok küldöttnek nem adott vízumot).
A hidegháború (1949 ápr. a NATO létrejötte) veszélyt hozott a békemozgalomra.
Mivel a Szovjetunió több éves lemaradásban volt a nukleáris fegyverkezésben (első kísérleti robbantás 1949, 2. és 3. 1951-ben), a szocialista tábor diktatórikusan megszervezte "békemozgalmát": 1949-ben Párizsban 600 millió tagról beszéltek (pl. Észak-Koreából 31 millió tag, több mint a teljes népesség).
A Varsóban megalakult Béke Világtanács (WPC, World Peace Council), támogatva a szovjet külpolitikát és fegyverkezést - és a civil szervezetekhez képest mérhetetlen állami forrásokkal rendelkezve (mely ingatlanokat és anyagi előnyt sok tagszervezete a rendszerváltások után is meg tudott tartani) - lejáratta a békemozgalom kifejezést.
Magyarországon a békepapi mozgalom is fokozta a szavak ellenkezőjére fordítását.

(háború)
[Részletek...]
[1947-04-27] [idezet] Hajnalban ismeretlen tettesek ledöntötték Prohászka Ottokár katolikus püspöknek a Károlyi-palota kertjében álló szobrát.
(Az elkövetők a pletykák szerint harcos szociáldemokraták voltak, de Faludy György 1988-ban az Új Tükörben valószínűsítette, hogy az 1946-ban hazatért egykori "őszirózsás" miniszterelnök kívánsága is a háttérhez tartozott, mivel többször is hiába kérte ajánlott levélben a Budapesti Érseki Helynökséget, hogy az általa biztosított teherautóval az ő költségére szállíttassák el a kényszerű távolléte idején a palotája kertjébe állított szobrot, még választ sem kapott.)
[Részletek...]
[1947-04-16] [idezet] A népbíróság ítéletet hirdetett az első nagy "köztársaság-ellenes összeesküvési" koncepciós perben. Hét csoportban 221 vádlott állt a bíróság előtt, a legfőbb vád az államrend és a demokratikus köztársaság megdöntésére irányuló szervezkedés. Első fokon 3 halálos ítélet született, Donáth Györgyöt ki is végezték.
[Részletek...]
[1947-04-04] [idezet] Felavatták a Gellérthegyen a Szabadság szobrot (pálmaágat tartó 14 méter magas nőalak), Kisfaludi Stróbl Zsigmond alkotását.
Kisfaludi a szobrot eredetileg a repülőgépbalesetben 1942-ben meghalt Horthy István kormányzóhelyettes emlékműve számára kezdte el mintázni, majd a világháború befejezése után szovjet parancsra nyert más tartalmat a mű.

Az 1989-90. évi rendszerváltozást követően a szoborcsoport katonaalakját és a szovjet "felszabadítókra" emlékeztető feliratokat eltávolították, de a kompozíció továbbra is Budapest látványossága maradt.
(felavat, háború)
[Részletek...]
[1947-03-12] [idezet] Az amerikai kongresszusban az elnök meghirdette a Truman-doktrínát: "az USA támogatja a szabad népeket, amelyek szembeszállnak a fegyveres kisebbséggel vagy külső erővel". Az elv csak akkor lépett életbe, ha a Szovjetunió amerikai vagy nyugati érdekeket sértett meg.
[Részletek...]
[1947-01-14] [idezet] Kihirdették az egyes rangok és címek megszüntetéséről szóló, ma is hatályos törvényt. Eszerint "a magyar nemesi és főnemesi rang (herceg, őrgróf, gróf, báró, nemes, primor, lófő) megszűnik". A szabályozás nem vonatkozott az egyházi személyek kizárólag egyház természetű címzéseire.

(törvény)
[Részletek...]
[1947-01-04] [idezet] Megjelent a Der Spiegel első száma. Kiadója és főszerkesztője Rudolf Augstein (1923-2002), akit a Hannovert megszállva tartó brit katonai hatóságok korábban a németek politikai átnevelésére bíztak meg hetilap készítésével, de rendre megszegte a katonai cenzúra szabályait és végül önálló lapot indított.
1962-ben 103 napig volt letartóztatásban államtitok-sértés vádjával egy a német hadseregről közölt cikke miatt, de Adeanauer kancellár hiába szónokolt hazaárulásról a parlamentben, végül kiengedték és a hadügyminiszternek kellett az eset miatt lemondania.
2000-ben Németországban az évszázad újságírójának választották, és elnyerte a Nemzetközi Sajtóintézet "A sajtószabadság hőse" díját.
(megjelent)
[Részletek...]
[1945-11-20] [idezet] A náci háborús bűnösök nürnbergi perének kezdete. 1946. október 1-jén 12 vádlottat halálra ítéltek.
(A béke elleni bűncselekményekre a "parancsra tettem" nem mentség.)
„Érdekes, ahogy Nürnbergben megalkották ezeket az elveket. Azt kellett ott Nürnbergben eldönteniük, hogy mi számítson háborús bűntettnek. És nagyon világos definíció született, tudatosan. Nem lepleztek semmit. Egy gaztett akkor háborús bűncselekmény, ha a németek követték el és nem mi.
Így például a városközpontok bombázása nem háborús bűncselekmény, mert ezt az angolok és az amerikaiak gyakrabban művelték, mint a németek. S a német tengeralattjáró-parancsnokok védekezésül az amerikai tengeralattjáró-parancsnokokra hivatkozhattak, akik kijelentették, hogy 'Na igen, mi ugyanazt csináltuk' – úgyhogy föl is mentették őket, mert ez nem volt háborús bűncselekmény.” (Chomsky: Hatalom és terror)
(háború)
[Részletek...]
[1945-07-17] [idezet] Elkezdődött a potsdami konferencia, Truman, Sztálin és Churchill részvételével. A II. világháború európai eseményeit lezáró tanácskozás Churchilltől a "Terminál-akció" fedőnevet kapta.
(Pedig az igazi Terminátor-szörny még csak ezután sújtott le. A győztes szövetségesek potsdami barátságos mosolya igazából már új ellenségek egymás elleni vicsorgása volt. Hitler birodalma már több mint két hónapja összeomlott, a háborúnak rég vége, Japán is békét kért, hiszen csapatait már nem is tudta mozgatni, az óceánt a szövetségesek uralták, de még próbált tárgyalni, nem teljesen feltétel nélkül megadni magát.
Miért kellett három hét múlva (Hirosima, aug. 6.) százezer ártatlan polgári személynek, nőknek, gyermekeknek lángtengerben elégniük? S három nappal később (Nagaszaki, aug. 9.) másik százezernek? Amerika megmutatta a Szovjetuniónak, ki az úr a győztesek közt? Hogy mi a háborús bűncselekmény, meg az emberiség elleni bűntett, az attól függ, ki követi el? Nem csoda, hogy az így kezdődött békét évtizedekig hidegháborúnak hívták.
Vajon most a hidegháború, a kétpólusú világrend utáni békét minek fogják hívni utódaink, ha túlélik?)
(háború, konferencia)
[Részletek...]
[1945-05-06] [idezet] A mai Ferenciek terén népi kollégisták ledöntötték az 1517-ben kiadott törvénykönyvéről elhíresült Werbőczy István márványszobrát, majd ráfirkálták: "Ugye, mostan lóg az orrod, meghozták a földreformot!"
(törvény)
[Részletek...]
[1945-04-09] [idezet] Az SS kivégezte Dietrich Bonhoeffer protestáns lelkészt (Flossenburg, Németország). A háború közeledtét látva már 1934-ben az egyházakat ökumenikus zsinatra szólította fel (hiába), "amely kikiáltja Krisztus békéjét az őrjöngő világban".
(háború)
[Részletek...]
[1945-02-13] [idezet] Budapestet kb. ötven napos elkeseredett küzdelem után ellenséges városként bevették (hivatalosan nem "felszabadították") a szovjet erők (a 2. Ukrán Front katonái). A harcokban mintegy 25 ezer civil halt meg, 52 ezren megsebesültek. A szovjetek csaknem 80 ezer katonát veszítettek, a sebesültek száma meghaladta a 240 ezret. A német-magyar katonai veszteség (halottak és sebesültek) is elérte a százezret.
[Részletek...]
[1944-12-30] [idezet, sms] Romain Rolland francia író."Európa lelkiismerete" (Stefan Zweig). Irodalmi Nobel-díj 1916.
(Nobel-díj)
[Részletek...]
[1944-12-30] [idezet] Bezárult a szovjet csapatok gyűrűje Budapest körül, megkezdődött a főváros ostroma, amely 1945. február 13-án Buda szovjet elfoglalásával ért véget.
(A lakosság és a város mennyivel kevesebbet szenvedett volna, ha nem "védik"...)
[Részletek...]
[1944-12-15] [idezet] Budapestről Adolf Eichmann német SS-tiszt utasítására elindították az "aranyvonatot", amely a Magyar Nemzeti Bank harminc tonnás aranykészletét és devizatartalékát, illetve a magyar múzeumok festményeit és a Corvinákat, valamint a zsidók elkobzott kincseit menekítette Nyugatra a közeledő szovjet csapatok elől. Az amerikaiak 1946-ban csak az aranykészletet szolgáltatták vissza a magyar államnak.
[Részletek...]
[1944-10-15] [idezet] A rádióban beolvasták Horthy Miklós kormányzó proklamációját, mely szerint a Német Birodalom elvesztette a háborút, ezért a további vérontás elkerülése érdekében az államfő előzetes fegyverszünetet köt. A "kiugrás" sikertelen maradt, mert katonailag nem volt előkészítve: még a kormányhű tábornokokat és tiszteket is váratlanul érte, ugyanakkor a hadsereg németbarát vezetői azonnal átvették az irányítást. A németek megszállták a budai Várat és Horthyt lemondásra kényszerítették.
(háború)
[Részletek...]
[1944-07-31] [idezet, sms] Antoine de Saint-Exupéry író(A kis herceg). "Egyetlen igazi fényűzés van:az emberi kapcsolatoké."
[Részletek...]
[1944-06-12] [idezet] A németek London ellen vetették be először a V1 elnevezésű "csodafegyvert". A sugárhajtású repülőbomba előre meghatározott pályán haladt 1 kilométeres magasságban, 500-600 kilométeres óránkénti sebességgel és 820 kilogramm robbanótöltetet szállított.
[Részletek...]
[1943-06-10] [idezet] Bíró László ezen a napon szabadalmaztatta a golyóstollat Argentínában. Az írószerszám azóta sokat tökéletesedett, de angolul mai is "Biro-pen"-nek is nevezik.


[Részletek...]
[1942-08-21] [idezet] Kivégezték Franz Reinischt, aki szerzetespapként tagadta meg a katonai esküt.
1942. ápr. 20-án (éppen a "Führer születésnapján") elöljárója a rendből való kizárással fenyegette meg: "Abban a pillanatban, amikor ezt a tervét ténylegesen megvalósítja, Ön a kötelességem és hatalmam szerint, a 210. pont alapján minden további nélkül a közösségből el van bocsátva és Öntől a közösségi ruha meg van vonva."
Ma a Schönstatt mozgalom és a Palottiner rend a boldoggá avatását sürgeti.
Cesare Orsenigo, a pápai nuncius Hitlernél, 1940-ben a Himmelspforten kolostorban ezt mondta a Harmadik Birodalom katolikus katonaság-megtagadóiról: "Ok a saját butaságuk mártírjai."
[Részletek...]
[1942-06-23] [idezet] Egyházi jóváhagyást (Nihil obstat, Imprimatur) kapott a Római Katolikus Tábori Püspökség által kiadott Seregek Ura, a katolikus honvédek ima-, énekes- és oktatókönyve.
"Kedves Honvéd hívem! Tábori Püspökatyád szól hozzád...
Ennek a világháborúnak az a célja, hogy ezeréves szentföldünket, véren szerzett és folytonos harcokkal fönntartott édes Hazánkat megvédjük, vele együtt egész Európát megoltalmazzuk, Szentséges vallásunkat és Egyházunkat megmentsük a vörös veszedelemtől ... attól a gonosz, alattomos, kegyetlen és irgalmatlan vörös hatalomtól, amely itt Európában mindent, de legelsősorban édes Hazánkat akarja elpusztítani és rabigába hajtani!
Ebben a Szent-háborúban a mi győzelmünket és a vörös hatalom megsemmisítését akarja, kívánja és szolgálja minden igaz magyar, minden igaz európai ember, minden hívő lélek az egész világon - sőt a nemzetek megdicsőült fiai, köztük a Magyar Szentek serege, Nagyasszonyunk, Szűz Mária és maga az egy igaz élő Isten is."
(háború)
[Részletek...]
[1941-06-27] [idezet] Bárdossy László miniszterelnök a képviselőházban a június 26-i (sokak által provokációnak tekintett) kassai bombázásra hivatkozva bejelentette, hogy Magyarország "hadban állónak tekinti magát a Szovjetunióval szemben". Már ezt megelőzően, hajnalban a magyar légierő szovjet városokat és katonai célpontokat támadott. A magyar csapatok június 28-án átlépték a szovjet határt. Így Magyarország "belelépett a ..." II. világháborúba.
(háború)
[Részletek...]
[1940-06-14] [idezet] A "nyílt várossá" nyilvánított Párizsba bevonultak a német csapatok.
[Részletek...]
[1940-05-13] [idezet] Winston Churchill háborús beszéde az angol parlamentben így kezdődött: "Nem ígérhetek mást, csak vért, erőfeszítést, verítéket és könnyeket".
(háború)
[Részletek...]
[1939-12-13] [idezet] Betiltották Németország után Magyarországon is a katonáskodást megtagadó Jehova Tanúi Egyházat, akiket "a társadalomra veszélyes bibliamagyarázó vörös ügynököknek" tekintettek. A két országban hatezer Tanút tartóztattak le, kétezren koncentrációs táborokban haltak meg.
1950-től viszont "imperialista ügynökökként" üldözték őket. Egy 1951-es bírósági ítélet 10 év börtönt szabott ki azzal az indoklással, hogy "egy évtized múlva már az emberek ideológiailag képzettebbek lesznek és nem tudják majd őket befolyásolni a Bibliával".
(tilt)
[Részletek...]
[1937-10-28] [idezet] Szent-Györgyi Albert biokémikus élettani Nobel-díjat kap "a biológiai égési folyamatok terén tett felfedezéséért, különösen a C-vitamin, valamint a fumársav-katalízis vonatkozásában".

A legelső és máig egyetlen olyan magyar kutató, aki Magyarországon dolgozva, hazai eredményeiért kapta a megtisztelő elismerést.
- + -
"Több évszázados hagyomány bennünket, magyarokat, arra tanított, hogy ha hadba hívnak, semmi se kérdezzünk. Ilyesformán cselekedtem én is, de a háború első három éve alatt égető vágy kerített lassan hatalmába, hogy a tudományhoz visszatérjek. Ugyanakkor mindinkább undorított a katonai szolgálat erkölcsi gyalázata is... Ezért egyik nap kinn a csatamezőn fogtam a puskámat és átlőttem a karcsontomat... Így visszakerültem a fővárosba, ahol doktorátust szereztem..."
(Szent-Györgyi Albert: Válogatott tanulmányok, Gondolat, 1983.).

(háború, Nobel-díj)
[Részletek...]
[1937-02-05] [idezet] Bemutatták Charlie Chaplin első hangosfilmjét, a "Modern idők"-et.
(A sebesség révületébe esett civilizációnk kiváló ábrázolása.)
[Részletek...]
[1934-06-30] [idezet] Hosszú kések éjszakája", jún. 30-ra virradóan Hitler leszámolt a náci párton belüli ellenzékével és megszüntette az SA-t.
[Részletek...]
[1931-04-20] [idezet] Törökországban kihirdették a "kemalizmus" elveit, amelyek 1924-ben kerültek be az alkotmányba, amikor felszámolták a kalifátust és megszüntették az iszlám jog szerinti ítélkezést. Kemal Atatürk 1923-ban kezdte a világi, szekularizált török állam megteremtését és az egy évtized alatt jött létre, ami nyugati mércével is igen gyors reformnak számított. 1925-ben tiltották meg a vallási hovatartozásra utaló öltözet nyilvános viselését. Az iszlám 1928-tól nem államvallás. A nők 1934-ben kaptak választójogot.

(Svájcban csak negyven évvel később...)
(tilt)
[Részletek...]
[1931-02-18] [idezet] Megszületett Toni Morrison amerikai írónő, aki "Beloved" című regényéért Pulitzer-díjat kapott, 1993-ban pedig az első színesbőrű nő lett az irodalmi Nobel-díjasok közt.
(Nobel-díj)
[Részletek...]
[1930-12-01] [idezet] W. K. Kellog bevezette a 3x8 óra helyett a 4x6 órás munkaidőt michigani gabonapehely gyárában. Így több embernek adott kevesebb fizetéssel kevesebb munkát. A kísérlet óriási sikert hozott, a kevesebb pénz ellenére a több szabadidő miatt a munkások és családjaik sokkal boldogabbnak érezték magukat. A gyár termelékenysége is nőtt, a rövidebb munkaidőben jobb kedvvel dolgoztak.
Ennek ellenére a cég igazgatósága nem rokonszenvezett Kellog munkásbarát vezetési filozófiájával és egy évtized múltán, a II. világháború kitörésekor megragadták az alkalmat és visszaállították a 3x8 órás munkabeosztást. A munkások azonban nem felejtették el a boldogabb "kevesebb pénz de több idő" korszakot, 1946-ban újra kiharcolták a 4x6 órás munkarendet és a fenyegetések, elbocsátások, lejárató kampányok ellenére közel négy évtizedig, 1984-ig meg tudták őrizni ezt a vívmányt.
(háború)
[Részletek...]
[1929-10-24] [idezet] A "fekete csütörtök", a New York-i tőzsdekrach, a világgazdaság eddigi legnagyobb válságának kezdete.
[Részletek...]
[1929-09-29] [idezet] Rádióélet címmel megjelent a Magyar Rádió hetilapja, amely "szépirodalmi és műszaki műsoros képes hetilap"-nak nevezte magát, de hamarosan a Rádió hivatalos műsorlapja lett.
(megjelent)
[Részletek...]
[1928-09-09] [idezet] Felemelkedett Kispest mellett az első pilóta irányította helikopter, amelynek konstruktőre és vezetője Asbóth Oszkár volt. Az AH-jelű "óriási szitakötő" nagy sebességet ért el, s a világon először ez a gép volt képes hosszú ideig egy helyben lebegni, s a pilóta irányításával tetszőleges irányban haladni.
[Részletek...]
[1928-08-27] [idezet] A nemzetek közti ellentéteket csakis békés eszközökkel szabad rendezni" mondta ki a Briand-Kellogg-paktum, amit 15 ország ír alá Párizsban.
Összesen 63 ország - köztük Magyarország is - csatlakozott.
A szerződés a megszegése esetére nem tartalmazott szankciókat.
[Részletek...]
[1927-08-23] [idezet] Gyilkosság hamis vádjával - a világméretű tiltakozás ellenére - az USÁ-ban, Bostonban kivégezték Nicola Sacco és Bartolomeo Vanzetti olasz származású amerikai munkásokat, anarchistákat, akiket "radikális politikai tevékenység" vádjával 1920-ban tartóztattak le.
(tilt)
[Részletek...]
[1921-01-05] [idezet, sms] Dürrenmatt szül. "Tudományunk halálossá vált.”(A fizikusok) 1980:kész A rózsa neve (Umberto Eco).
[Részletek...]
[1920-09-27] [idezet] A Mennonita Központi Bizottság (Mennonite Central Committee, MCC, www.mcc.org) megalapítása.

Az észak-amerikai mennoniták és Brethren (testvérek Krisztusban) segély, szolgálat, közösségfejlesztés, oktatás és béke szervezete.
Anyagi forrásai részben a lomtalanítások újrafeldolgozásából származnak.
Hatvan országban dolgoznak önkénteseik.
"Tízezer falu" boltjaikban közvetítők nélkül árusítják a harmadik világbeli szegények termékeit.
Indíttatása Jézus felhívása az éhezők, szegények, betegek, bebörtönzöttek, idegenek segítésére (Máté evangélium 25,35).
(megalapít)
[Részletek...]
[1918-02-09] [idezet] Az Összoroszországi Központi Végrehajtó Bizottság elfogadta "A föld szocializálásáról" szóló törvényt, mely lehetővé tette, hogy elkobozzák a nem dolgozók magángazdaságait, és minden földet államosítsanak.
(törvény)
[Részletek...]
[1916-03-26] [idezet] Babits (ld. nov. 26.) a Nyugat zeneakadémiai matinéján felolvasta nagy háborúellenes versét: Húsvét előtt. Pedig már 1915-ben hazafiatlansággal és erkölcstelenséggel vádolták sajtó hecckampányban, Játszottam a kezével c. verse miatt. Alkalmatlannak tartották a tanári pályára, elhelyezték a gimnáziumból.
A "bűnös" utolsó két sor így szól: "nagyobb örömmel ontanám kis ujjáért a csobogó vért, / mint száz királyért, lobogóért!"
- + -
... nem győzelmi ének az énekem,
érctalpait a tipró diadalnak
nem tisztelem én,
sem az önkény pokoli malmát:
mert rejtek élet száz szele, március
friss vérizgalma nem tűri géphalált
zengeni, malmokat; inkább
szerelmet, embert, életeket,
meg nem alvad fürge vért...
...de ha szétszakad ajkam, akkor is,
magyar dal március évadán,
szélnek tör a véres ének!
Én nem a győztest énekelem,
nem a nép-gépet, a vak hőst,
kinek minden lépése halál,

tekintetétől ájul a szó,

kéznyomása szolgaság,
hanem azt, aki lesz, akárki,
ki először mondja ki azt a szót,
ki először el meri mondani,
kiáltani, bátor, bátor,
azt a varázsszót, százezerek

várta, lélekzetadó, szent,
embermegváltó, visszaadó,


nemzetmegmentő, kapunyitó,

szabadító drága szót,
hogy elég! hogy elég! elég volt!
hogy béke! béke!
béke! béke már! ...
(Babits Mihály: Húsvét előtt)
(háború)
[Részletek...]
[1915-04-24] [idezet] Letartóztatták és kivégezték a konstantinápolyi örmény elitet. Ezzel kezdetét vette a rövid, de a törökországi kétmilliós örmény kisebbség nagy részét kiirtó genocídium, a Metz Yeghern (Nagy Rossz). A szíriai sivatagba deportálás során hónapok alatt másfél millió örmény férfit, nőt, gyermeket, öreget öltek meg. A tömegmészárlást az Egység és Haladás pártja, az Ifjú Törökök politikai irányzata vitte végbe, nacionalista és iszlám uszítással, és természetesen gazdasági motiválással (a meggyilkolt többszázezer család vagyonának elrablása).
Az 'emberiség elleni bűn' fogalmát ennek hatására vezették be az I. világháború után a nemzetközi jogba.
Törökország hivatalosan mindmáig nem ismerte el a népirtást.
"Ki emlékszik manapság az örmény genocídiumra?" - torkollta le Hitler 1939-ben azokat, akik az általa tervezett népirtások következményei miatt aggódtak.
Például Franz Werfel: Musa Dagh negyven napja c. regénye emlékszik.
A független Örményország 1991-ben jött létre a volt Szovjetunió területéből kiszakadva. Függetlenségének ünnepe szept. 21.
- + -
Az örmények gyásznapja.

Szerte a világon gyászmisét, megemlékezést tartanak.
Franciaországban munkaszüneti napot kaptak az örmények.
A magyarországi örmények 2001-ben állítottak fel egy kőkeresztet a Dunakorzón a Petőfi téren, ezen a napon koszorúzzák meg.
(háború)
[Részletek...]
[1914-07-28] [idezet] Az Osztrák-Magyar Monarchia hadat üzent Szerbiának.
("Mindent meggondoltam, mindent megfontoltam" - mondta imazsámolyáról fölkelve a szenilis öreg Ferenc József, 1848 leverője és véres megtorlója, s kirobbantotta a világháborút, amelyben el is vesztette sokszáz éves birodalmát.)
(háború)
[Részletek...]
[1914-06-28] [idezet] Szarajevóban egy szerb diák lelőtte az osztrák trónörököst és feleségét.
- + -
Ferenc József császárnak nem volt kedvére való a trónörökös, mert rangon alul házasodott, meg is kellett esküdnie az esküvője előtt, hogy felesége, gyermekei és unokái sohasem fognak igényt tartani a trónra. (Ugyanakkor Erzsébet császárné azt tanácsolta, hogy idegen vérrel házasodjon, , mert a császári családban „a férfiak és a nők legalább hússzorosan rokonai egymásnak, ezért a gyerekek fele trotli vagy epilepsziás”.) A Bécsben jelenlévők szerint a császár jéghidegen, sőt némi megkönnyebbüléssel reagált unokaöccse halálának hírére, egyes visszaemlékezések szerint égi akaratot emlegetett, amely helyére tette azt, amit ő nem mert. Lányának prózaian azt mondta, hogy megszabadult egy nagyon nagy gondtól.


"A telegráf előtti, lassúléptű időszakban felnőtt szerb diplomaták nem tudtak megfelelni a Monarchia ultimátumának, hogy 48 órán belül adjanak magyarázatot a lövésre. A háború kitört." (Időökológia - ld. bocs.hu)


"Mindent meggondoltam, mindent megfontoltam" – mondta imazsámolyáról fölkelve az agg Ferenc József és elindította az első világháborút. A végére a Monarchiából semmi nem maradt.
Ugyanazért a császárért, aki a magyar szabadságharcot leverte és megtorolta, aki az aradi vértanúkat kivégeztette, öregkorában dalolva mentek a könnyen felejtő magyarok háborúba. "Mire az őszi levelek lehullanak..." - mondták. Aztán tartott öt évig és teljes kivérzésig.
- + -
1919: Pontosan öt évvel később írta alá Németország a békeszerződést Versailles-ben. Elzász és Lotharingia visszakerült Franciaországhoz. A Saar-vidéken átmenetileg francia közigazgatást vezettek be a Népszövetség égisze alatt. A szerződés megtiltotta Ausztria csatlakozását Németországhoz és ez utóbbi elvesztette gyarmatait. A békefeltételek Németországot, mint a háború előidézésében bűnös hatalmat jóvátétel fizetésére is kötelezték.
(háború, tilt)
[Részletek...]
[1906-02-19] [idezet] A Parlament ostroma. A parlamenti ülés megkezdése előtt katonaság és rendőrség szállta meg az Országház épületét, és a király feloszlatta az országgyűlést. Az ügy előzménye az volt, hogy az 1905-ös januári választásokon Tisza István addig kormányzó szabadelvű pártja súlyos vereséget szenvedett, s az új parlamentbe 254 ellenzéki képviselővel szemben mindössze 159 képviselője került. Ferenc József úgynevezett "átmeneti kormányt" nevezett ki báró Fejérváry Géza táborszernagy, testőrparancsnok vezetésével. A röviden csak "darabont-kormánynak" titulált kabinet ellen országos méretű ellenállás bontakozott ki, erre (az annakidején 1848-at is leverő) király a hadsereggel állította helyre az uralmát.
[Részletek...]
[1903-06-11] [idezet] Belgrádban meggyilkolták Obrenovics Sándor szerb királyt és feleségét, Draga királynét, továbbá a főhadsegédet, a hadügyminisztert és a királyné egyik öccsét.
A gyilkosságot Dragutin Dimitijevics vezérkari százados (fedőneve Apis) szervezte meg. Később ezredesként ő hozta létre és vezette a "Fekete Kéz" nevű terrorszervezetet, amely 1914. június 28-án végzett a Boszniába látogató Ferenc Ferdinánd trónörökössel és feleségével is, ami közvetlen előzménye volt az első világháború kitörésének.
A Monarchiával békés egymás mellett élésre törekvő király meggyilkolása után az akkor Genfben tartózkodó Karagyorgyevics Péter lett a szerb uralkodó.
(háború)
[Részletek...]
[1901-04-18] [idezet] Németh László író, "kertmagyarország" megálmodójának születése (+1975).
[Részletek...]
[1900-06-29] [idezet, sms] Antoine de Saint-Exupéry francia író szül. "Egyetlen igazi fényűzés van: az emberi kapcsolatoké."
[Részletek...]
[1900-06-05] [idezet, sms] Gábor Dénes fizikus szül. Római Klub alapító tag."Állítsuk meg a mennyiségi növekedés imádatát..."
[Részletek...]
[1899-12-05] [idezet] Emile Zola nyilatkozata a Pesti Hírlapban Jókai védelmében: "Én a költők számára halhatatlan ifjúságról álmodom, és Jókai egyike azoknak a keveseknek, akik ezt az álmot valóra váltják, mivelhogy a maga hetvenöt esztendejéhez félelem nélkül hozzá merte adni egy szeretett teremtés húsz esztendejét."
Jókai első feleségének, a nála nyolc évvel idősebb színésznőnek, Laborfalvi Rózának házasságon kívül született gyermekétől származó "mostohaunokája" és annak férje, a történelmi témákat festő Feszty Árpád elmeorvost küldtek Jókaira, amikor 13 év özvegység után feleségül vette a nála 55 évvel fiatalabb Nagy Bellát, és nászútjukon is magándetektívekkel figyeltették őket. Nagy Bella ellen még két évvel az esküvő után is tüntettek a pozsonyi színházban, megakadályozva ottani fellépését. Az író regényeit bojkottálták, a Pesti Hírlap - noha Zola nyilatkozatát még lehozta - húszéves munkatársi viszony után szakított vele.
[Részletek...]
[1898-03-01] [idezet] Az agrárszocialista mozgalmak megtorlásaként ezen a napon lépett életbe a hírhedt "rabszolgatörvény", amely a földmunkások munkaviszonyát szabályozta.

(törvény)
[Részletek...]
[1896-06-22] [idezet] Sziklai Zsigmond építész Budapesten megkapta a legelső "fotográfiai mutatványos" engedélyt. Az Edison-mozgóképek vetítését június 13-án kezdte meg az Andrássy út egyik üzlethelyiségében. Az általa készített első magyar film a millenniumi ünnepségeket örökítette meg.
[Részletek...]
[1895-11-08] [idezet] Katódsugarakkal kísérletezve először látta meg saját kezének "röntgenképét" Wilhelm Conrad Röntgen német fizikus. 1901-ben ő kapta az első fizikai Nobel-díjat.
(Nobel-díj)
[Részletek...]
[1893-02-01] [idezet] Megnyílt a világ első filmstúdiója Amerikában, a New Yersey állambeli West Orange-ban. Miután Thomas A. Edison 1891-ben szabadalmaztatta a kinetoszkópot, "a mozgó tárgyak fényképeinek bemutatására" való készüléket, megkezdődhetett a filmek gyártása. Ehhez volt szükség filmstúdióra, amelyet egy faházból alakítottak ki és tetszés szerint lehetett forgatni függőleges tengely körül. Így mindig a napsütés irányába állíthatták, s hogy a legnagyobb fényerővel folyjanak a felvételek, a stúdió tetejét egyszerűen felhajtották.
[Részletek...]
[1892-09-20] [idezet] Egy párizsi fűzőkészítő, Hermine Cadolle ezen a napon mutatta be az első olyan női fehérneműt, amely a modern melltartó előfutárának tekinthető. A melltartó megjelenésével a nők legalább "lélegzethez jutottak" a korábbi, nehezebb viselethez, a fűzőhöz képest, de máig megoszlanak a vélemények a melltartó viselésének hasznosságát illetően.
[Részletek...]
[1891-05-15] [idezet] XIII. Leó pápa kiadta a Rerum novarum kezdetű encikliát (körlevelet) a munkások helyzetéről (43 évvel a Kommunista Kiáltvány után). Bírálta a liberális kapitalizmus gazdasági rendszerét, amely "a munkásokat a munkaadók embertelenségének és korlátlan nyereségvágyának védtelenül kiszolgáltatta". A szociális problémákat elsősorban egyházi tanítással, az ember belső megújításával, az erkölcsi magatartás kialakításával próbálta orvosolni, valamint, hogy "a vagyontalanok nyomorúságos helyzetükből kiemelkedjenek", egyházi szociális intézményeket hozott létre és tartott fenn.
[Részletek...]
[1888-08-11] [idezet] Először ment tovább a Párizs-Budapest Orient Expressz a Budapest-Belgrád-Szófia-Konstantinápoly vonalon. A 115 év alatt többször szünetelt a járat, majd mindig "újjáéledt". 2001. június 10. óta most éppen Budapestig sem jön el, a franciák anyagi okok miatt lerövidítették az útvonalát.
[Részletek...]
[1887-04-12] [idezet] Teleki Sámuel természettudós és a pozsonyi Höhnel Lajos tengerésztiszt elérték a Kilimandzsárót, s Teleki Sámuel elsőként jutott fel az örök hó határáig.
(Az globális klímaváltozás miatt talán két évtized múlva már csak emlék lesz "A Kilimandzsáró hava".)
[Részletek...]
[1886-08-22] [idezet] A katolikus vallásúaknak tilos más vallásúakkal házasságra lépni - szögezte le ismételten XIII. Leó pápa a Budavár visszafoglalásának 200. évfordulója alkalmából kibocsátott "Quod multum diu..." kezdetű enciklikájában.
[Részletek...]
[1882-02-04] [idezet] Az első helyszíni telefonközvetítés. Puskás Tivadar találmánya a farsangi íróbálon mutatkozott be, amikor a Nemzeti Színházból odavezetett "sodronyokon" át a Vigadóbeli fülkékben az érdeklődők a Hunyadi László dallamainak közvetítését hallhatták.
(találmány)
[Részletek...]
[1880-04-28] [idezet] A király szentesítette a Szeged város újjáépítéséről szóló törvénycikket. Ez állami kölcsönt biztosított a Tisza menti vízszabályozó és ármentesítő társulatok számára, valamint az 1879. márciusi árvíz sújtotta város újjáépítésére.
(A Tisza felső részét már szűkre szabályozták, a víz gyorsan lerohant a "csatornává" lett folyón, így lejjebb is muszáj volt gátakat építeni.)
(árvíz, törvény)
[Részletek...]
[1878-06-27] [idezet] Megszületett az Osztrák-Magyar Bank létesítéséről és szabadalmáról szóló törvénycikk. Az intézmény vezetésében magyarok is helyet kaptak, de csak a "részleges paritás", tehát nem az egyenlőség alapján. A bank Magyarországot kétnyelvű bankjegyekkel látta el: a pénzek egyik oldala német, a másik magyar volt. Önálló magyar jegybank felállítását a kiegyezést követően is hiába követelték a magyarok.
(törvény)
[Részletek...]
[1878-01-12] [idezet, sms] Molnár Ferenc szül. "...rendesen a legostobább egyszersmind a leglármásabb is" (A Pál utcai fiúk)
[Részletek...]
[1871-12-22] [idezet] Az LIII. törvénycikk kimondta, hogy a parasztok birtokaikat "teljes tulajdoni és szabad rendelkezési joggal" birtokolják. Ezzel megszüntette a volt jobbágyföldek feudális korlátait, amelyek még az 1848. évi törvények által megszüntetett úrbéri viszonyból fennmaradtak.

(törvény)
[Részletek...]
[1867-12-27] [idezet] A király szentesítette a dec. 22-én elfogadott (XVIII.) emancipációs törvényt. "Az ország izraelita lakosai minden polgári jog gyakorlására a keresztény lakosokkal egyaránt jogosultak." A törvénycikk minden ezzel ellenkező törvényt, szokást, vagy rendeletet azonnali hatállyal megszüntetett. A zsidók emancipációját Németországban csak két évre rá, 1869-ben iktatták törvénybe.
(törvény)
[Részletek...]
[1867-12-22] [idezet] Báró Eötvös József vallás- és közoktatásügyi miniszter az országgyűlés elé terjesztette az emancipációs törvényt, amely kimondta, hogy "az ország izraelita lakosai minden polgári és politikai jog gyakorlására a keresztény lakosokkal egyaránt jogosultak".
(törvény)
[Részletek...]
[1865-01-15] [idezet] Megnyitották a Vigadót, akkori nevén "Pest városi Redoute termek"-et, Feszl Frigyes alkotását. Az épület freskóit Than Mór és Lotz Károly készítették.
[Részletek...]
[1863-04-13] [idezet] Vámbéry Ármin először ébredt jurtában, Közép-Ázsiában. A fogyasztói társadalom számára a jurta a távoli múlt, a primitív, nomád életmód tartozéka, pedig valójában ma is használt, nagyon egészséges lakóhely. Vámbéry így írt naplójába ezen a reggelen: "Az édes álom s a könnyű épület, mely alatt voltam, egészen fölfrissítettek és megkönnyítettek, s az újdonság ingere annyira gyönyörködtetett, hogy örömöm határtalannak tetszett."
[Részletek...]
[1861-07-05] [idezet] A törvénytelen fogvatartás paragrafust 4 évre hatályon kívül helyezték az USÁ-ban. 18 ezer "felforgatót" és békeaktivistát tartóztattak le.


(törvény)
[Részletek...]
[1859-12-02] [idezet] Fölakasztották John Brown-t, az abolicionizmus (rabszolga-felszabadítást követelő mozgalom) fanatikus hívét Charlestown-ban, amiért 1859. október 16-án el akarta foglalni a virginiai Harpers Ferry fegyverraktárát, hogy felkelést robbantson ki. Az abolicionisták a rabszolga-felszabadítás "szentjének", a déliek egyszerűen többszörös gyilkos bűnözőnek tekintették.
[Részletek...]
[1858-10-14] [idezet] Megnyílt a Gerbeaud Cukrászda. Alapítója a soproni születésű Kugler Henrik (1830-1905), a magyar cukrászipar egyik úttörője volt, aki 1858-ban a József tér 12. (ma József nádor tér 2.) alatt nyitott cukrászdáját 1870-ben helyezte a mai helyére, az V. kerület Vörösmarty tér 7-9. alá. Üzletét 1884-ben a genfi születésű Gerbeaud Emil (1854-1919) vette át. Gerbeaud újszerű süteményei a Kugler Cukrászdára utalva kuglerek-ként váltak híressé. A később már Gerbeaud-ként ismert cukrászdát 1908-tól a Gerbeaud Emil és családtagjainak igazgatósági tagsága mellett életre hívott rt. tartotta fenn, s 1881-ben "az elegáns világ találkozóhelyének" nevezték. 1945 után államosították a cukrászdát, s neve - a térre utalva - Vörösmarty Cukrászda lett. 1984 márciusában visszakapta a Gerbeaud nevet.
[Részletek...]
[1856-05-22] [idezet] Pavel Mihajlovics Tretyakov gazdag moszkvai kereskedő megvásárolta gyűjteményének első darabját - N. Silder orosz festő "Kísértés" című képét -, s ezzel megvetette az orosz képzőművészet legjelentősebb múzeumának alapját. 1892-ben Moszkva városának adományozta gyűjteményét.


[Részletek...]
[1855-11-17] [idezet] A Zambézi folyó 61-108 méter magas, 1688 méter széles, öt nagyobb zuhatagból álló vízesését "fölfedezte" és az akkori brit királynőről átnevezte David Livingstone skót misszionárius, utazó.
- + -
A világ legnagyobb vízesését az őslakosok "Mosi oa Tunya"-nak, azaz Mennydörgő Füstnek nevezték: a zuhatagot permetfelhő veszi körül s gyakori a szivárvány is.
A természeti népek a természet iránti csodálatot és tiszteletet kifejező neveket szoktak adni, a "fölfedezők" pedig a hatalmi függőségüket kifejező neveket. Pl. a világ legmagasabb csúcsának neve Csomolungma, a hegyek/világ anyja, de az illetékes térképkészítő a saját főnökéről nevezte át.
[Részletek...]
[1852-03-12] [idezet] Megjelent Harriet Beecher Stowe amerikai írónő regénye, a "Tamás bátya kunyhója, avagy a négerek élete Észak-Amerika rabszolgatartó államaiban". Bestseller lett és nagy hatása volt a rabszolgafelszabadításra.
(megjelent)
[Részletek...]
[1851-10-04] [idezet] Letették a budapesti Szent István-templom, a későbbi Bazilika alapkövét. 54 éven át épült, 1905. november 19-én avatták fel. Tipikus Ybl-alkotás. Nem bazilikás elrendezésű, azaz nem főhajóra és két mellékhajóra oszlik, hanem görögkereszt alaprajzú. 1931-ben IX.Pius "Basilica minor" rangra emelte.
[Részletek...]
[1851-01-11] [idezet] A Tajpingi felkelés Kínában. A XIX. század közepén alakult antifeudális, mandzsú-ellenes, külföldi agresszió ellen irányuló mozgalom bejelentette, hogy fegyveres harcot indít, melynek célja a "Nagy Egyenlőség Mennyei Birodalmának" megvalósítása. A felkelők 1853-ban Nanking központtal létrehozták paraszti demokratikus államukat. Később a belső viszály, a külföldi (angol-francia) intervenció és a kínai hatalom erői legyőzték őket, s a mozgalmat 1865-ig felszámolták.
[Részletek...]
[1850-04-19] [idezet] A szabadságharc megtorlásaként I. Ferenc József császári nyílt parancsa "Ausztria népeinek egyenlő jogállása alapján" a nyolcévi katonai "szolgálat" kötelezettségét kiterjesztette a magyar- és horvátországi, valamint az erdélyi és bánsági hadkötelesekre is.
[Részletek...]
[1849-07-14] [idezet] Kossuth Lajos kormányzóelnök és Nicolae Balcescu, a Havasalföldi Forradalmi Bizottság tagja, a román fölkelők vezetője aláírta a magyar-román megbékélési tervezetet. Eszerint a román felkelők két héten belül leteszik a fegyvert és felesküsznek "Magyarhon függetlenségére". A magyar kormány elismeri a román nemzetet, s túl az április 14-én felajánlottakon, biztosítja a román többségű megyék kétnyelvűségét, a román nemzeti ortodox egyház megszervezését, az évenkénti nemzeti gyűlést; az erdélyi majorsági jobbágyokat mentesíti a feudális kötelezettségek alól.
[Részletek...]
[1849-06-22] [idezet] A császári erők főparancsnoka osztrák mintára elrendelte a csendőrség felállítását Magyarországon. A kifejezetten az ellenállás lángjának elfojtására bevetett csendőrség katonai jellegű volt. A széles körű fegyverhasználati joggal felruházott szervezet kivált a vidék, a falu, a puszta "csendjét" biztosította.
[Részletek...]
[1848-07-19] [idezet] A New York államban lévő Seneca Fallsban a nők jogaival foglalkozó konferenciát tartottak az egyenlő jogokért.
A történelmi feminizmus az 1650-es években kezdődött Amerikában, ahol a földtulajdonos hölgyek (pl. Margaret Bent) - hivatkozva Angliára, ahol nő lehet a király - kísérletet tettek arra, hogy képviselőként bejussanak a Törvényhozásba. Angliában Mary Wollstonecraft indította sikeres útjára az újkori nőjogi mozgalmakat, akinek 1792-ben megjelent "A Vindication of the Rights of Woman" című munkája komoly feltűnést keltett Londonban. Később a legfelső szellemi körökben is terjeszteni tudta álláspontját, de forradalmi hangvételű követelései miatt sokáig elfogadhatatlan volt. Az 1789-es francia forradalom idején sem foglalták törvénybe a női republikánus klubok követeléseit: a Szabadság, Egyenlőség, Testvériség mindenkire való kiterjesztését nemtől függetlenül. Az Amerikai Egyesült Államokban Lucretia Mott és Elizabeth Cady Stanton ezt a harci szellemet követték. 1848-ban a New York államban lévő Seneca Fallsban konferenciát hívtak össze, megszervezték a női jogvédő mozgalmat (Women's Right Convention). A Seneca Falls-i nyilatkozat síkraszállt a nők választójogáért, a tulajdonhoz való jogért, a válóperi szabályok megváltoztatásáért, s hogy a nők bárhol tanulhassanak, bármely pályán működhessenek.
(megjelent, törvény)
[Részletek...]
[1848-06-08] [idezet] Megjelent a Közlöny, az első felelős magyar kormány hivatalos napilapja. Szemere Bertalan belügyminiszter irányításával Gyurmán Adolf szerkesztette és az Egyetemi Nyomda állította elő.
A kormány rendeleteit közölte és beszámolt az országgyűlés eseményeiről. "Történeti hitelességű" belföldi tudósításokat is tartalmazott. A külföld hírei közül elsősorban a Habsburg-monarchiában, Németországban és Franciaországban történt eseményeket ismertette.
(megjelent)
[Részletek...]
[1848-02-26] [idezet] Marx és Engels kiadta a "Kommunista kiáltvány"-t.
[Részletek...]
[1847-01-23] [idezet] Arany János Toldi című elbeszélő költeményének ítélték az első díjat a bírálók - köztük Vörösmarty - 14 mű közül, a Kisfaludy Társaság 1846-ban kiírt pályázatán (olyan verses "költői elbeszélésre", amelynek hőse "valamely, a nép ajkán élő történeti személy").
[Részletek...]
[1845-12-10] [idezet] A gumiabroncsot szabadalmaztatta Robert Thompson angol mérnök.
- + -
"Végre egyszer mi győztünk" - mondta a sündisznó, látva az árokba dobott lyukas gumiabroncsot.
[Részletek...]
[1839-12-30] [idezet] Fáy András kezdeményezésére megalakult a Pesti Hazai Első Takarékpénztár Egyesület, az első önálló magyar pénzintézet. 1845. november 7-én részvénytársasággá alakult.
("Pénzisten templomai" alig másfél évszázadosak nálunk? ...)

[Részletek...]
[1839-01-07] [idezet] A fényképezés születésnapja. Párizsban Jacques Mandé Daguerre-nek (az azonos irányban kutató Joseph Nicéphore Niépce eredményeit felhasználva) sikerült olyan készüléket szerkesztenie, amely "tükörként" adta vissza az arcmásokat. Francois Arago fizikus ezen a napon jelentette be a francia akadémián a találmányt, majd 1839. augusztus 19-én nyilvánosságra is hozták.
(találmány)
[Részletek...]
[1836-12-09] [idezet] letünket a cárért"-ra változtatták Mihail Ivanovics Glinka operájának címét (igazi címe: Ivan Szuszanyin) a bemutatón a pétervári Nagyszínházban megjelent I. Miklós orosz cár "szerény" kívánságára.
(megjelent)
[Részletek...]
[1832-07-01] [idezet] Elindult a mai Vörösmarty térről a Városligetbe az első "társaskocsi", az omnibusz őse.
[Részletek...]
[1823-11-03] [idezet] Bolyai János e napon közölte apjához írt levelében az abszolút geometria felfedezését: "A semmiből egy új más világot teremtettem." A párhuzamosok euklidészi axiómáját elvetve előbb a hiperbolikus geometriát vázolta fel, majd az általa abszolútnak nevezett geometriát dolgozta ki. Műve, az „Appendix” 1832-ben jelent meg apja, Bolyai Farkas „Tentamen” című tankönyvének függelékeként.
[Részletek...]
[1823-08-23] [idezet] Megnyílt Miskolcon a Nemzeti Színház. Az első előadáson Kisfaludy Károly A tatárok Magyarországon című drámáját mutatták be. Az ország első, állandó "kőszinházát" Kun János helyi kőművesmester építette fel. A színház 20 éves működés után tűzvész martaléka lett.
[Részletek...]
[1808-01-20] [idezet] Vajda Péter író, költő, pedagógus, természettudós születése (+1846 febr. 10.). Ő indította meg az első magyar ismeretterjesztő folyóiratot, a Garasos Tár-t, majd 1838-ban megalapította a Természet című folyóiratot.
Történelmi regényeket, keleti tárgyú elbeszéléseket, drámát, vígjátékot írt, a prózavers első magyar művelője volt, s műfordítással is foglalkozott. Lírai főműve, a Dalhon 1838 és 1844 között négy kötetben jelent meg. A Természettudományi Társaság első titkára volt, de amikor a szervezet felvette a "királyi" jelzőt, lemondott. Plebejus demokrata nézeteit összefoglaló "Erkölcsi beszédei" miatt vád alá helyezték, s a mű kiadását a cenzúra megtiltotta. Petőfi V. P. halálára című versében vett búcsút tőle.
(megalapít, tilt)
[Részletek...]
[1797-11-01] [idezet] Keszthelyen gróf Festetics György "a hazai gazdálkodás célszerű előmozdítása" érdekében saját költségén gazdasági iskolát alapított. A Georgikont, az első magyar és európai mezőgazdasági akadémiát József nádor avatta fel, s maga vonta meg az első barázdát a mintagazdaságban.
[Részletek...]
[1789-11-13] [idezet] Benjamin Franklin egy e napon keltezett levelében írta szólássá vált mondatát: "Semmi sem biztos a világon, csak a halál és az adó."
(E szólásra jól rájátszik a Ha eljön Joe Black c. nagyszerű film :-) ld. bocs.hu A halál közelsége bölcsebbé tesz.)
[Részletek...]
[1784-07-16] [idezet] A mai értelemben vett első népszámlálás Magyarországon. "Számláltassék meg a lakosság a Habsburg-birodalom magyarországi területén." (II. József rendelete) A lakosság száma akkor, a történelmi Magyarország területén, azaz Horvátország nélkül, 8 millió volt.
(Másfél évszázad sem telt el és már a mai, 70 %-kal kisebb ország területén volt kb. 8 millió a népesség, újabb fél évszázaddal később már 10 és fél millió, a II. világháború pusztulása ellenére. Az uralkodók mindig is büszkén számolgatták-szaporítgatták pénzüket, seregüket, alattvalóikat.)

(háború)
[Részletek...]
[1783-08-27] [idezet] Párizsban felszállt Jacques-Alexandre César Charles francia fizikus hidrogéngázzal töltött, selyemmel és gumival bevont 3,5 méter átmérőjű 27 köbméteres léggömbje. Kísérletével a Montgolfier-fivérek 1783. június 5-i személyzet nélküli léggömbrepülésének sikerét folytatta. A világon az első hidrogénballon 42 perces repülés után Párizstól 22 km-re, Gonesse falu közelében ért földet, a környékbeliek nem kis meglepetésére. Alig merték megközelíteni az égből alászállt "szörnyet", majd nekirontottak és vasvillákkal szétverték a földre szállt "ördögöt".
[Részletek...]
[1778-04-01] [idezet] Oliver Pollock, egy New Orleans-i üzletember, megalkotta a "$"-jelet.
[Részletek...]
[1777-12-11] [idezet] A Helytartótanács rendeletet adott ki a lótenyésztés és a lónemesítés fellendítése érdekében. II. József idején felállították az első állami méneseket: 1785-ben Mezőhegyesen, majd 1789-ben Bábolnán, Pesten pedig "lóorvosi" iskolát alapítottak.
[Részletek...]
[1770-12-17] [idezet] Ludwig van Beethoven német zeneszerző megkeresztelése (születése valószínűleg előző nap, +1827. márc. 26.). A bécsi klasszicizmus és a német romantika kezdeteinek fő képviselője. Kilenc szimfóniát, zongora- és hegedűversenyeket, nyitányokat, baletteket, dalokat, kísérőzenéket, kórusműveket komponált. Egyetlen operája a Fidelio.
- + -
"Nincs tűrhetetlenebb dolog, mint amikor az ember önmagának kénytelen szemrehányást tenni saját hibái miatt."
[Részletek...]
[1763-06-28] [idezet] Bár a Kárpát-medence "gyengén földrengéses" terület, 455-től 1918-ig 815 nagyobb földmozgásról készült feljegyzés. Köztük a legsúlyosabb e napon elsősorban Komáromot érintette, de az egész országban érezték. Komáromban valamennyi ház megrongálódott, több száz összedőlt. 63 halott, 102 sebesült volt. A katasztrófát Jókai Mór Az elátkozott család című regényében említi.
[Részletek...]
[1686-04-28] [idezet] Megjelent Isaac Newton "Philosophiae Naturalis Principia Mathematica" c. könyve, a modern tudomány egyik alapműve.
(megjelent)
[Részletek...]
[1661-01-21] [idezet] A Kvékerek átadták "Isten ártalmatlan és ártatlan népének nyilatkozatát" II. Károly királynak Angliában.
[Részletek...]
[1642-11-24] [idezet] Abel Janszoon Tasman holland hajós "felfedezte" a Van Diemen földet (1855-től Tasmania).
(Mára már egyetlen bennszülött sem él Tazmániában.)
[Részletek...]
[1621-03-22] [idezet] Plymouthban a "zarándokatyák" Miles Standish vezetésével szerződést kötöttek a kölcsönös segítségnyújtásról Maszaszoittal, a vampanoag indián törzs főnökével. Az indiánok az újonnan érkezetteket mezőgazdasági tanácsokkal látták el a kukorica termesztésével és a trágyázással kapcsolatban, valamint cserekereskedelmet is kialakítottak.
A "zarándokatyák" az angol egyházból emigrált puritánok voltak, szept. 5-én indultak családjukkal a Mayflower nevű vitorlással Southampton kikötőjéből, hogy Virginia angol gyarmaton letelepedjenek, a kedvezőtlen időjárás miatt azonban már a Cod-foknál partra szálltak 1620. nov. 21-én. Az angol presbiteriánus egyház központilag vezetett volt, ezzel ellentétben a puritánok az egyén és a közösség viszonylagos függetlenségét hangsúlyozták.
[Részletek...]
[1598-12-06] [idezet, sms] Augustini Keresztély orvos, botanikus szül. A "kárpáti balzsam" (Balsamum Hungaricum) eloállítója
[Részletek...]
[1542-07-21] [idezet] III. Pál pápa átszervezte a Szent Inkvizíció intézményét és átnevezte "Szent Officium"-nak.
[Részletek...]
[1498-08-26] [idezet] Michelangelo megbízást kapott a "Pieta" elkészítésére.
[Részletek...]
[1239-06-03] [idezet] Teljes napfogyatkozás volt Európában.
Tamás, spalatói foesperes feljegyezte, hogyan hatott a jelenség az emberekre:
"Mindenkit oly rémület lepett meg, hogy mintegy ész nélkül kiabálva futkostak ide s tova, azt hívén, hogy a világ vége jelen van."
[Részletek...]
[1200-02-03] [idezet] Először ünnepelték a Balázsolást. Szent Balázs 316 körül vértanúságot szenvedett, örmény származású katolikus püspök, a Tizennégy Segítő Szent egyike. A torokfájásban szenvedők védőszentje. A legenda szerint úgy gyógyított meg egy gyermeket, aki már fuldoklott a torkán akadt halszálkától, hogy a torka fölé kereszt alakban két gyertyát tartott. Ennek emlékére ezen a napon a katolikus templomokban "Balázs-áldást" osztanak. A népi gyógyászat a torokfájósokat parázsra vetett alma héjával megfüstöli.
[Részletek...]
[1173-08-09] [idezet] Elkezdték építeni Pisában a székesegyházat, s annak harangtornyát, Bonanno Pisano és Guglielmo Tedesco tervei alapján. A ma már világhírű "ferde torony" 54 méter magas és már elkészültekor 1,4 méterrel tért el legmagasabb pontja a függőlegestől. 1990-től, amikorra a talaj további süllyedése miatt már több mint 4 méter volt az eltérés, stabilizálták. 2001. június 16-án nyitották meg újra.
(Galilei a hagyomány szerint itt végezte el híres kísérletét, miszerint a könnyű és a nehéz tárgyak egyforma sebességgel esnek, cáfolva az Arisztotelész óta fennálló vélekedést. Ezzel lépett át a tudomány a spekulációból a kísérletező-bizonyító korszakába.)

[Részletek...]
[1092-06-26] [idezet] Külföldi krónikák szerint nagy földrengés (becsülhetően Richter-skála 5,6-os erősségű) volt Magyarországon. "Települések dőltek romba", "...hegy omlott a Dunába, s az medrét megváltoztatta, más felé hegy emelkedett, nagy tó keletkezett."
[Részletek...]
[0404-02-15] [idezet] Innocent pápa Victriciushoz, Rouen püspökéhez (aki maga is katonaság-megtagadó volt és majdnem kivégezték) írt levelében megerősítette: "Aki megkeresztelkedése után a hadsereghez tartozott, nem fogadható be a klérusba."
[Részletek...]
[0386-01-06] [idezet] Siricius pápa levélben közölte a római zsinat döntését az afrikai püspökökkel: "Aki a bűnbocsánat után fölveszi a földi hadsereg övét, azt nem szabad fölvenni a klérusba." (3. kánon)
(Évtizedekkel a konstantini fordulat, az államvallássá válás után is hatott még az ősegyház erőszakmentes hagyománya.)
[Részletek...]
[0325-05-20] [idezet] Nagy Konstantin római császár megnyitotta a keresztény püspökök első "egyetemes" (az egész birodalomra kiterjedő) zsinatát a kisázsiai Niceában (ma: Iznik). Elfogadtatott egy ökumenikus hitvallást, a Nicaeumot.
(Noha meg sem volt keresztelve még, vette magának a jogot, hogy zsinatot hívjon össze és elnököljön rajta. A Birodalomnak egységesítő vallásra volt szüksége. A níceai hitvallásban nem szerepel a szeretet szó, sem Istennel, sem Jézussal, sem az emberrel kapcsolatban.)
[Részletek...]
[0298-08-19] [idezet] Szent Marcellus százados, keresztény katonaság-megtagadó kivégzése Tangierben.

"Elvetettem fegyvereimet, mivel egy keresztény, aki Krisztusért, az ő Uráért küzd, nem lehet katona e világ brutalitása szerint!"
[Részletek...]
[0270-02-14] [idezet] Szent Valentin kivégzése. Keresztény hite miatt II. Claudius császár börtönében sínylődött, s a börtönőr vak lányának imádságával visszaadta a látását. Kivégzése előtt szerelmes üzenetet küldött a lánynak s így írta alá: A Te Valentinod. Más hagyomány szerint miközben kivégzésre vitték, azt kiáltotta a tömegnek: "Ne felejtsétek Valentint! Szeretlek benneteket!"
Bizonyos nézetek szerint Valentint azért ítélték halálra, mert megszöktette üldözött keresztény társait a börtönből, más források szerint titokban párokat adott össze, noha ezt a császár tiltotta, mondván: a nőtlen katona lojálisabb a nősnél.
496-ban Gelasius pápa rendelte el Szent Valentin ünnepét.
- + -
A Valentine nap megünneplése régi hagyomány, már a Hamlet 4. felvonás 5. szín is említi. A szerelmesek, a jóbarátok és mindazok ünnepe, akik szeretik egymást.
Az ókori Rómában február közepén volt a várva várt Lupercalia, a szerelemünnep, amikor mindent szabad. A római erdőisten, a farkas alakjában elképzelt Faunus asszonyát, Luperca istennőt dicsőítették ezen a napon, s Faunusról köztudott, hogy féktelen, kifogyhatatlan szerelmi erővel (ma potenciának neveznénk) rendelkezett. Ekkor Róma fiataljai, akik épp, hogy csak a látszat kedvéért elrejtették szemérmüket egy rongydarabbal (a bátrabbja még ezt sem), véletlenszerű névkihúzás nyomán párt kerestek maguknak. Ilyenkor az is szokás volt, hogy a lányok körbe futották a Palatinus dombot, a város papjai pedig egy kecskebőrből készült szíjjal meglegyintették őket.(A szíjat februa-nak hívták, ebből lett a február.)
- + -
Bálint napján régi magyar hagyomány, hogy az udvar, porta olyan részére, ahová nem fér oda az aprójószág, az ég madarainak magvakat, aszaltgyümölcsöt szórnak (ha hó van, előbb csíkot söprenek).
A horvát néphit szerint a madarak e napon tartják menyegzőjüket.
(tilt)
[Részletek...]
[0000-00-00] [idezet] A kérdés[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid