Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Találatlista

Találatok száma: 40

[2000-01-19] Hedy Lamarr amerikai színésznő születése Bécsben (+2000. jan. 19.). A negyvenes évek hollywoodi sztárja azzal vonult be a filmtörténetbe, hogy mint színésznő először volt meztelenül látható a filmvásznon. Hatszor volt férjnél és műszaki zseninek is bizonyult, 1941. jún. 10-én bejegyeztette a frekvencia-ugrás szabadalmát. Ez a ma is az ő nevén emlegetett eljárás az alapja a mai WiFi és Bluetooth technológiáknak. Igaz, ő nem internetre és mobiltelefonra gondolt, hanem (amerikai) hadihajók közötti lehallgathatatlan rádiókommunikációra és torpedóirányításra. Feltaláló-társa George Antheil volt, aki a Méanique balettben a tizenhat lyukszalagos zongorát szinkronizálta, s ugyanezen módszerrel oldotta meg a gyors rádiófrekvencia váltások koordinálását az adónál és vevőnél. Mivel a zongorán 88 billentyű van, a találmány megvalósításában is 88 frekvenciát használtak.

(halál, találmány)
[Részletek...]
[1975-10-09] Andrej Szaharov, a szovjet hidrogénbomba atyja, aki később szembefordult a hidegháborús rendszerrel és békemozgalmat szervezett, Béke Nobel-díjat kapott. A szovjet hatóságok természetesen felháborodottan tiltakoztak, és nem adtak neki kiutazási engedélyt, hogy átvegye a díjat.

(A tudomány történetében is általános a fiatalkori okosság és ambíció által létrehozott találmányok és művek megbánása a bölcsebb idős korban.)
(háború, Nobel-díj, találmány, tilt)
[Részletek...]
[1954-04-10] Auguste Marie Louis Nicolas Lumiere francia kémikus születése (+1954. ápr. 10.). A filmművészet és filmgyártás úttörője. A Lumiere-testvérek 1895-ben szabadalmaztatták találmányukat. Első alkotásukat, A munkaidő vége című filmet először szűk körben, majd 1895. december 28-án a párizsi Grand Café-ban mutatták be.

(halál, találmány)
[Részletek...]
[1953-08-29] Mihály Dénes gépészmérnök halála (szül. 1894. júl. 7.). A távolbalátás nemzetközileg ismert úttörője. 1919-ben mutatta be Telehor nevű készülékét, a mai televízió előfutárát. Továbbfejlesztett találmányával 1929. március 8-án a berlin-witzlebeni rádióállomáson keresztül - először a világon - mozgó televíziós közvetítést adott.
(halál, találmány)
[Részletek...]
[1953-08-29] Mihály Dénes mérnök születése (+1953. aug. 29.). 1919-ben mutatta be Telehor nevű készülékét, a mai televízió előfutárát. Továbbfejlesztett találmányával 1929. március 8-án a berlin-witzlebeni rádióállomáson keresztül, először a világon mozgó televíziós közvetítést adott.

(halál, találmány)
[Részletek...]
[1944-07-13] Rubik Ernő építészmérnök, a „bűvös kocka” megalkotójának születése. Játéka minden idők legsikeresebb magyar találmánya, meghódította az egész világot, világbajnokságot is rendeztek belőle.


(születés, találmány)
[Részletek...]
[1941-06-10] Hedy Lamarr amerikai színésznő születése Bécsben (+2000. jan. 19.). A negyvenes évek hollywoodi sztárja azzal vonult be a filmtörténetbe, hogy mint színésznő először volt meztelenül látható a filmvásznon. Hatszor volt férjnél és műszaki zseninek is bizonyult, 1941. jún. 10-én bejegyeztette a frekvencia-ugrás szabadalmát. Ez a ma is az ő nevén emlegetett eljárás az alapja a mai WiFi és Bluetooth technológiáknak. Igaz, ő nem internetre és mobiltelefonra gondolt, hanem (amerikai) hadihajók közötti lehallgathatatlan rádiókommunikációra és torpedóirányításra. Feltaláló-társa George Antheil volt, aki a Méanique balettben a tizenhat lyukszalagos zongorát szinkronizálta, s ugyanezen módszerrel oldotta meg a gyors rádiófrekvencia váltások koordinálását az adónál és vevőnél. Mivel a zongorán 88 billentyű van, a találmány megvalósításában is 88 frekvenciát használtak.

(találmány)
[Részletek...]
[1937-07-21] A lángszóró magyar feltalálójának halála. Az égő folyadékot kilövelő fegyvert már az I. világháborúban alkalmazták. 1920-ban háborús bűnösként bíróság elé akarták állítani, de külföldre ment. Később újra szükség lett rá, hazajött és laboratóriumot rendezett be haditechnikai találmányai kidolgozására.
(háború, halál, találmány)
[Részletek...]
[1931-10-18] Thomas Alva Edison amerikai feltaláló születése (+1931. okt. 18.). 1033 találmányát szabadalmaztatta, nevéhez fűződik a szénszálas izzólámpa, a szénpormikrofon, az akkumulátor és a hengeres fonográf feltalálása. 1882-ben ő helyezte üzembe a világ első villamos erőművét. 1893-ban ő alapította az első filmstúdiót. Egyetlen tudományos eredménye az Edison-jelenségnek nevezett termikus emisszió felfedezése.
(halál, találmány)
[Részletek...]
[1931-10-18] Thomas Alva Edison amerikai feltaláló halála (szül. 1847. febr. 11.) 1033 találmányát szabadalmaztatta (pl. szénszálas izzólámpa, szénpormikrofon, a lúgos-nikkel-vas-akkumulátor, hengeres fonográf). 1876-ban létesítette Menloe Parki laboratóriumát, a mai kutatóintézetek ősét. 1882-ben ő helyezte üzembe a világ első villamos erőművét. Az ún. Edison-jelenség (termikus emisszió) a dióda működésének alapja. 1893-ban ő alapította az első filmstúdiót, majd 1899-ben az Edison Film nevű filmgyártó vállalatot.
„A lángész: egy százalék ihlet és kilencvenkilenc százalék verejték.”
(halál, találmány)
[Részletek...]
[1919-04-08] Eötvös Loránd báró fizikus, akadémikus, vallás- és közoktatásügyi miniszter halála (szül. 1848. júl. 27.). Eistein a fizika egyik fejedelmének nevezte. Találmányait (legismertebb a gravitációs tér mérésére szerkesztett torziós inga) nem szabadalmaztatta, hanem ellenszolgáltatás nélkül tette az emberiség közkincsévé.
(halál, találmány)
[Részletek...]
[1919-04-08] Eötvös Loránd báró, fizikus, akadémikus, vallás- és közoktatásügyi miniszter születése (+1919. ápr. 8.). Legismertebb találmánya a gravitációs tér térbeli változásának mérésére szerkesztett torziós inga.
(Találmányait nem szabadalmaztatta.)
(halál, találmány)
[Részletek...]
[1914-11-09] Hedy Lamarr amerikai színésznő születése Bécsben (+2000. jan. 19.). A negyvenes évek hollywoodi sztárja azzal vonult be a filmtörténetbe, hogy mint színésznő először volt meztelenül látható a filmvásznon. Hatszor volt férjnél és műszaki zseninek is bizonyult, 1941. jún. 10-én bejegyeztette a frekvencia-ugrás szabadalmát. Ez a ma is az ő nevén emlegetett eljárás az alapja a mai WiFi és Bluetooth technológiáknak. Igaz, ő nem internetre és mobiltelefonra gondolt, hanem (amerikai) hadihajók közötti lehallgathatatlan rádiókommunikációra és torpedóirányításra. Feltaláló-társa George Antheil volt, aki a Méanique balettben a tizenhat lyukszalagos zongorát szinkronizálta, s ugyanezen módszerrel oldotta meg a gyors rádiófrekvencia váltások koordinálását az adónál és vevőnél. Mivel a zongorán 88 billentyű van, a találmány megvalósításában is 88 frekvenciát használtak.

(születés, találmány)
[Részletek...]
[1913-09-29] Az 55 éves, 1892-ben szabadalmaztatott találmányából busásan meggazdagodott Rudolf Diesel német gépészmérnök (szül. 1858. márc. 18.) a Londonba tartó Dresden postagőzös fedélzetéről a La Manche csatornán vízbe esett (vízbe lökték?) és a tengerbe fulladt.

(A dízel hajtóműben a sűrítés közben felhevült gázolaj-levegő keverék elektromos szikra nélkül, öngyulladással robban be. Jó példája annak, hogy a mennyiségi változás minőségibe megy át, azaz a dolgok módja és mértéke a döntő.
Nem az a baj, hogy terheljük a Földet, hiszen az élővilág így működik – hanem hogy milyen mértékben és módon terheljük…)
(halál, találmány)
[Részletek...]
[1906-12-24] Az újfundlandi partoknál tartózkodó hajók rádiósai és néhány rádióamatőr a szokásos morzejelek helyett emberi hangot, karácsonyi műsort hallhatott fülhallgatóján. Reginald Aubrey 40 éves kanadai feltaláló próbálta ki új találmányát. Ez volt az első eset, hogy emberi hangot drót nélkül közvetítettek.
(találmány)
[Részletek...]
[1897-11-03] Schwarz Dávid, az 1897 elején elhunyt magyar feltaláló első merev vázú, alumíniumból készült, kormányozható léghajója felszállt a Berlin melletti tempelhofi repülőtéren. A műszakilag nem kellően képzett vezető miatt a földetérés során összetört a gép, ennek ellenére bebizonyosodott a konstrukció életképessége. A találmányt Schwarz özvegye eladta Zeppelinnek, aki ezt felhasználva alkotta meg a róla elnevezett léghajót.
(találmány)
[Részletek...]
[1895-02-13] Kiállították a szabadalmi oklevelet a francia Lumiere-fivérek találmányáról, a mozgófényképről. Az első szűk körű előadást 1895. március 22-én tartották Lyonban, 1895. december 28-án Párizsban mutatták be találmányukat a nyilvánosságnak. Első némafilmjük címe A munkaidő vége a Lumiere üzemekben volt.
(találmány)
[Részletek...]
[1894-07-07] Mihály Dénes mérnök születése (+1953. aug. 29.). 1919-ben mutatta be Telehor nevű készülékét, a mai televízió előfutárát. Továbbfejlesztett találmányával 1929. március 8-án a berlin-witzlebeni rádióállomáson keresztül, először a világon mozgó televíziós közvetítést adott.

(születés, találmány)
[Részletek...]
[1894-07-07] Mihály Dénes gépészmérnök halála (szül. 1894. júl. 7.). A távolbalátás nemzetközileg ismert úttörője. 1919-ben mutatta be Telehor nevű készülékét, a mai televízió előfutárát. Továbbfejlesztett találmányával 1929. március 8-án a berlin-witzlebeni rádióállomáson keresztül - először a világon - mozgó televíziós közvetítést adott.
(születés, találmány)
[Részletek...]
[1893-02-15] Megkezdte adását a Telefonhírmondó, Puskás Tivadar találmánya. A vezetékes hír- és műsorközlő berendezés 1925-ig működött.
(találmány)
[Részletek...]
[1882-02-04] [idezet] Az első helyszíni telefonközvetítés. Puskás Tivadar találmánya a farsangi íróbálon mutatkozott be, amikor a Nemzeti Színházból odavezetett "sodronyokon" át a Vigadóbeli fülkékben az érdeklődők a Hunyadi László dallamainak közvetítését hallhatták.
(találmány)
[Részletek...]
[1876-02-14] Alexander Graham Bell amerikai feltaláló szabadalmat kért új találmányára, a telefonra.
(találmány)
[Részletek...]
[1867-11-25] Alfred Nobel szabadalmaztatta a dinamitot.

(A tudomány története a feltalálók utólagos megbánásainak története, amikor látják, mit okoznak a találmányaik?)
(találmány)
[Részletek...]
[1867-10-11] Szabadalmazták az első írógépet, Christopher Latham Sholes amerikai műszerész találmányát, amelyet Samuel Soule-lal és Carlos Giddennel szerkesztett. Az írógépet a Remington kezdte sorozatban gyártani 1873-tól.
(találmány)
[Részletek...]
[1862-10-19] Auguste Marie Louis Nicolas Lumiere francia kémikus születése (+1954. ápr. 10.). A filmművészet és filmgyártás úttörője. A Lumiere-testvérek 1895-ben szabadalmaztatták találmányukat. Első alkotásukat, A munkaidő vége című filmet először szűk körben, majd 1895. december 28-án a párizsi Grand Café-ban mutatták be.

(születés, találmány)
[Részletek...]
[1858-03-18] Az 55 éves, 1892-ben szabadalmaztatott találmányából busásan meggazdagodott Rudolf Diesel német gépészmérnök (szül. 1858. márc. 18.) a Londonba tartó Dresden postagőzös fedélzetéről a La Manche csatornán vízbe esett (vízbe lökték?) és a tengerbe fulladt.

(A dízel hajtóműben a sűrítés közben felhevült gázolaj-levegő keverék elektromos szikra nélkül, öngyulladással robban be. Jó példája annak, hogy a mennyiségi változás minőségibe megy át, azaz a dolgok módja és mértéke a döntő.
Nem az a baj, hogy terheljük a Földet, hiszen az élővilág így működik – hanem hogy milyen mértékben és módon terheljük…)
(születés, találmány)
[Részletek...]
[1848-07-27] Eötvös Loránd báró, fizikus, akadémikus, vallás- és közoktatásügyi miniszter születése (+1919. ápr. 8.). Legismertebb találmánya a gravitációs tér térbeli változásának mérésére szerkesztett torziós inga.
(Találmányait nem szabadalmaztatta.)
(születés, találmány)
[Részletek...]
[1848-07-27] Eötvös Loránd báró fizikus, akadémikus, vallás- és közoktatásügyi miniszter halála (szül. 1848. júl. 27.). Eistein a fizika egyik fejedelmének nevezte. Találmányait (legismertebb a gravitációs tér mérésére szerkesztett torziós inga) nem szabadalmaztatta, hanem ellenszolgáltatás nélkül tette az emberiség közkincsévé.
(születés, találmány)
[Részletek...]
[1847-02-11] Thomas Alva Edison amerikai feltaláló halála (szül. 1847. febr. 11.) 1033 találmányát szabadalmaztatta (pl. szénszálas izzólámpa, szénpormikrofon, a lúgos-nikkel-vas-akkumulátor, hengeres fonográf). 1876-ban létesítette Menloe Parki laboratóriumát, a mai kutatóintézetek ősét. 1882-ben ő helyezte üzembe a világ első villamos erőművét. Az ún. Edison-jelenség (termikus emisszió) a dióda működésének alapja. 1893-ban ő alapította az első filmstúdiót, majd 1899-ben az Edison Film nevű filmgyártó vállalatot.
„A lángész: egy százalék ihlet és kilencvenkilenc százalék verejték.”
(születés, találmány)
[Részletek...]
[1847-02-11] Thomas Alva Edison amerikai feltaláló születése (+1931. okt. 18.). 1033 találmányát szabadalmaztatta, nevéhez fűződik a szénszálas izzólámpa, a szénpormikrofon, az akkumulátor és a hengeres fonográf feltalálása. 1882-ben ő helyezte üzembe a világ első villamos erőművét. 1893-ban ő alapította az első filmstúdiót. Egyetlen tudományos eredménye az Edison-jelenségnek nevezett termikus emisszió felfedezése.
(születés, találmány)
[Részletek...]
[1839-01-07] [idezet] A fényképezés születésnapja. Párizsban Jacques Mandé Daguerre-nek (az azonos irányban kutató Joseph Nicéphore Niépce eredményeit felhasználva) sikerült olyan készüléket szerkesztenie, amely "tükörként" adta vissza az arcmásokat. Francois Arago fizikus ezen a napon jelentette be a francia akadémián a találmányt, majd 1839. augusztus 19-én nyilvánosságra is hozták.
(találmány)
[Részletek...]
[1817-06-12] Báró Karl Drais fából megalkotta a kerékpár ősét, a futógépet Mannheimben (Németország). Tíz mérföld/óra sebességgel tudott futni vele, de 1829-ben már 14 mérföld/órát értek el. Viszont csak jól karbantartott utakon lehetett használni, pl. úri parkokban.

A párhuzamosan futó két kerék egy tengelyen már ősidők óta ismert volt, de két kerék egymás után? Meglehetősen drámai körülmények kényszerítették ki ezt a találmányt. 1815-ben a Bali szigeteken a Tambora vulkán annyi port lövelt a légkörbe, hogy 1816 „nyár nélküli év” lett. Éhínség, egekbe szökő árak, a lovakat levágták. Amikor újra jó termés jött, a futógépet betiltották.

1839-ben az angol K. Macmillan feltalálta a pedálhajtást. A francia E. Michaux az 1867. évi párizsi világkiállításon mutatta be a velocipedet (gyors láb). A fémfeldolgozás fejlődése létrehozta a bicycles-t (kétkerék) könnyű s szilárd acélból, de az ára egy munkás fél évnyi fizetése volt. A felfújható gumitömlőt J. B. Dunlop skót állatorvos találta ki kisfia számára 1888-ban. A láncos áttétel szabadalmak közül az angol H. J. Lawsoné (1897) terjedt el leginkább. Ugyancsak a hetvenes években vezették be az acélküllőket (W. A. Cowper). 1896-ban Susan B. Anthony azt nyilatkozta, hogy a kerékpár többet segített a nők emancipációjában, mint odáig bármi más.
(találmány, tilt)
[Részletek...]
[1814-12-09] Joseph Bramah angol feltaláló halála (szül. 1748. ápr. 13.). Számos találmánya közül (lopásbiztos zár, amit csak 67 év múlva 50 órai munkával sikerült feltörni, hidraulikus sajtológép, sörpalackozó gép, bankjegysorszámozó nyomdagép) a vízöblítéses WC vált ökológiai jelentőségűvé:
ami nélkülözhetetlen tápanyag-visszapótlás a talajnak, az szennyezés a víznek.
(Amikor egy területen a vizilovak túlszaporodnak, vagy aszály miatt a terület eltartóképessége csökken, az egész állomány kipusztulhat, mert az ürülékükkel túlszennyezett vízben számukra mérgező vörösalga szaporodik el.)
(halál, találmány)
[Részletek...]
[1789-03-11] Hell József Károly bányafőgépész születése (+1789. márc. 11.). A magyarországi bányagépesítés úttöroje. Jelentős találmánya volt az 1753-ban Selmecbányán üzembe helyezett léggép, amelynél elsőként használt vízemelésre sűrített levegőt.

(A bányászat a robbanásszerű természet-átalakítás kezdete.
Pl. Tata a vizek városa volt, míg többszáz forrása el nem apadt a bányászat miatt.)
(halál, találmány)
[Részletek...]
[1783-06-05] Az elso holégballon, Joseph és Jacques Montgolfier vászonból készített, papirral bélelt, kenderhálóval körbefont személyzet nélküli találmánya 1500 láb magasra emelkedett Annonay francia város foterérol.
(találmány)
[Részletek...]
[1748-04-13] Joseph Bramah angol feltaláló halála (szül. 1748. ápr. 13.). Számos találmánya közül (lopásbiztos zár, amit csak 67 év múlva 50 órai munkával sikerült feltörni, hidraulikus sajtológép, sörpalackozó gép, bankjegysorszámozó nyomdagép) a vízöblítéses WC vált ökológiai jelentőségűvé:
ami nélkülözhetetlen tápanyag-visszapótlás a talajnak, az szennyezés a víznek.
(Amikor egy területen a vizilovak túlszaporodnak, vagy aszály miatt a terület eltartóképessége csökken, az egész állomány kipusztulhat, mert az ürülékükkel túlszennyezett vízben számukra mérgező vörösalga szaporodik el.)
(születés, találmány)
[Részletek...]
[1713-05-15] Hell József Károly bányafőgépész születése (+1789. márc. 11.). A magyarországi bányagépesítés úttöroje. Jelentős találmánya volt az 1753-ban Selmecbányán üzembe helyezett léggép, amelynél elsőként használt vízemelésre sűrített levegőt.

(A bányászat a robbanásszerű természet-átalakítás kezdete.
Pl. Tata a vizek városa volt, míg többszáz forrása el nem apadt a bányászat miatt.)
(születés, találmány)
[Részletek...]
[1468-02-03] Johannes Gutenberg német nyomdász halála (szül. 1397. körül). A könyvnyomtatás feltalálója. 1440 körül Strasbourgban a szöveg fába vésése helyett fémből betűket öntött, amelyek összerakhatók és szétszedhetők voltak. 1448-tól Mainzban tökéletesítette találmányát és az első ilyen könyvet, az ún. Gutenberg-Bibliát 1455-ben jelentette meg 1282 ivrét lapon 2 oszlopos 42-42 soros szedéssel.
(halál, találmány)
[Részletek...]
[1346-08-26] A százéves háborúban az észak-franciaországi Crécy közelében az angolok győztek; elesett a francia nemesi lovasság színe-virága. Ez volt Európa első olyan csatája, melyben tüzérséget használtak (az angolok, öntöttvas ágyúkból kőgolyókat lőttek ki, az akkor még gyenge lőpor miatt kis távolságra).
(A kínaiak már korábban ismerték a puskaport, de csak tüzijátékra használták. Viszont régészeti leletek szerint a Kínát is bekebelező mongolok az 1281-es Japán elleni – sikertelen - inváziójukban már felhasználták ezt a kínai találmányt, puskaporral és vasszilánkokkal töltött robbanó cserépgolyók formájában.
Az erőszak gépesítése - mint Hitler tankjai a lengyel lovasságot, vagy az amerikai atombomba a japán katonák otthonhagyott családját - még a látszatát is elsöpörte a háború ethoszának, teológiájának, filozófiájának. Maradt a csupasz brutalitás.)
(háború, találmány)
[Részletek...]
[1294-06-11] Roger Bacon angol filozófus és természettudós halála (szül. 1214). Az empirikus természetvizsgálat korai előfutára. Kísérletei miatt kortársai a "doctor mirabilis" jelzővel illették. Ő találta fel a nagyítóüveget, és értékes optikai megfigyeléseket végzett. Kísérletei során sok későbbi technikai találmány (pl. a repülőgép és a tükrös teleszkóp) elvét világította meg. Közel 300 művet írt.
(halál, találmány)
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid