Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Újdonságok     (Korábbi újdonságok)

40 legújabb anyagunk

[2017-01-02] Publius Ovidius Naso ókori latin költő halála (szül.: i. e. 43). Saját korában is divatos, erotikus költő volt.
(halál)
[Részletek...]
[2007-01-24] [blog] A huszadik század közepén élő nők sokkal több szexben részesültek, mint mai dolgozó társaik - derül ki a Kinsey intézet kutatásából. (Ld. Ki lopta el a szexet? c. cikket, bocs.hu)

A Föld túlterhelése miatt élesedő tülekedés visszacsúszást okoz az emberréválás evolúciójában a gyümölcsöktől az anyagiak, gyökerek felé.
[Részletek...]
[2007-01-01] [blog, film] 3 szép film is jutott erre a napra, s mindhárom az egymást látszólag kizáró dolgok harmóniájának lehetőségét is bemutatta.

A szív hídjai (Clint Eastwood, Maryl Streep): Új szerelmem attól ment volna tönkre, ha vele megyek. Férjem iránti szerelmem attól, ha elhagyom.

Szerelmes hangjegyek (romantikus ifjúsági vígjáték): Noha látszólag több idejük jut edzésre ill. tanulásra, a szerelmesek szétválasztása sem a kosárcsapatnak nem tesz jót, sem a szellemi tízpróba lánycsapat teljesítményének. Kevesebb időben is több eredményt ér el, aki boldog, lelkes.

Don Juan DelMarco (Johnny Depp) örök álarc-viselést fogadott szerelme elvesztésekor, de maga is meglepődött, milyen gyorsan beleszeretett a szultánába, sőt másfélezer udvarhölgyébe is.
[Részletek...]
[2006-12-14] [blog] Old Delhiben a Vörös Erõdhöz közel a mecset déli bejáratánál a Karim vendéglõben ezer éves mughal recept szerint sütik a lepényt.
Ez volt az elsõ hely, kb. száz éve, ahol egy királyi fõszakács dinasztia elõször nyújtotta a királyi konyha termékeit az erõd falain kívül, a köznép számára.
S a maharadzsák édességét én is kiválóan tudom főzni: ez a tejbegríz :)
[Részletek...]
[2006-12-10] [blog] Az emberi jogok napja.
A gyermekek emberi jogainak első és legalapvetőbb megsértése lerángatásuk a Földre (nemzésük) olyan körülmények közé, ahol emberi jogaik előreláthatóan állandóan sérülni fognak.
[Részletek...]
[2006-11-08] [blog] A parkolóhelyen nem-fizetõket megbüntetik, a tilosban parkoló nem-fizetõket viszont nem büntethetik meg a parkolóõrök. Rendõr ilyen ügyben bezzeg nem jár erre. A járdát (már ahol van egyáltalán) ellepik az autók, babakocsival nem lehet járni. Parkolnak a park füvén, talán a park szót nem is ismerik már, azt hiszik a parkolóhely szó rövidítése csupán.[Részletek...]
[2006-11-07] [blog, film] Elátkozott Ella, egyfajta mai Hamupipõke, családi vígjáték, egy lány engedelmességet tanul, mintha az valami abszolút erény lenne, s lám, a gonoszok gonosztettek végrehajtását parancsolják neki, kész a baj. Szerencsére a szerelem, a lelkiismeret, a személyiség-erõ valahogy felülkerekedik az engedelmesség-varázslaton a döntõ pillanatban :)[Részletek...]
[2006-11-06] [blog, regény] Rushdie: Az éjfél gyermekei c. regényét olvastam, készülvén Indiára. E csodás mû elképesztõ öntudatlansággal beszél az elején (1947, India függetlenné válása kapcsán) négyszáz (a statisztikák szerint kevesebb mint 350) millió, a végén (harminc évvel késõbb) hatszáz (a statisztikák szerint 630) millió emberrõl Indiában. (A tíz évvel késõbbi, a magyar fordításhoz írt utószó már 762 milliót említ, s mire a fõhõs elérné a nyugdíjkorhatárt, az 1100 milliót is meghaladja a szám, azaz hat évtized alatt bõven megháromszorozódott India lakossága, duplán túlterhelve az ország területét, tönkretéve talaját, erdõit, vizeit, élõvilágát, egyre növelve a nyomort és az erõszakot.)

A regény mindebbõl semmit nem fog fel, noha központi helyet foglal el benne a kritika a sterilizálás erőltetésének politikája ellen. Egyetlen személynél említi (csupán két helyen, ott is parodizáló jóindulattal) a fogamzásgátlást:

„Narlikár doktor, aki nem szereti a csecsemõket, jól képzett szülészorvos. Szabad idejében elõadásokat tart, röpiratot szerkeszt, szervez, ágál, a fogamzásgátlást propagálja a nemzetnek.
- A születésszabályozás – mondja – a legégetõbb közérdek. Eljön még a nap, hogy belesulykolom a népek kemény fejébe, és akkor munka nélkül fogok maradni.” (179. o.)

„Noha Ahmed Szinai munkaóráit pucéran gépelő titkárnők fantáziaképei töltötték ki, s noha maga elé képzelte az Éva-kosztümben parádézó Fernandákat és Poppykat, kriksz-krakszos nádlenyomattal a fenekükön, a szerszáma meg se moccant, és egy nap, mikor az igazi Fernanda vagy Poppy hazament, és apám Narlikár doktorral sakkozott, a nyelvét (valamint a sakkjátékát) megoldották a dzsinnek, és sután megvallotta: - Narlikár, az gyanúm, hogy elvesztettem az érdeklődésem a tudja-micsoda iránt.
A nőorvos fénylő arcán örömsugarak ragyogtak föl, sötét szemén kiszökkent a fanatikus születésszabályozó, és ezt a beszédet vágta ki: - Bravó! Ezt már nevezem, Szinai testvér! Maga … és bátorkodom hozzátenni, én … úgy van, maga és én, Szinai Bhái, a lelki emberek ritka fajtájához tartozunk! Számunkra idegen a hús lihegős megaláztatása – nem nemesebb-é, kérdezem magától, tartózkodni a nemzéstől, nem szaporítani további nyomorúságos éltekkel ezeket az irdatlan tömegeket, amelyek koldussá teszik hazánkat – és helyette arra fordítani energiáinkat, hogy több földet adjunk a talpunk alá? Én mondom, barátom: maga és én, meg a tetrapodáink: termőtalajt fogunk elhódítani az óceántól!„ (275. o.)

Sok szubkulturában ilyen zsigeri elborzadás veszi körül a szexet és föl sem merül a szex és a nemzés elválasztásának bölcsessége, amit a természettel harmóniában élő népek már ősidők óta gyakorolnak, s ami az emberréválás elkerülhetetlenül következő evolúciós lépcsőjének alapvető ismérve.

Pedig a mém-terjedési versenyben a gén-népesedési verseny elavult, a gének lassúak, nem versenyképesek többé! A következő generáció nem a vérét, hanem a szocializációját követi. A hálátlan gyermekek és fájuktól messze esett almák szubkulturáiban a szülők be vannak csapva. A gépi energia korszakában a túlnépesedés már a hatalmasoknak sem érdekük (mint volt a történelem során végig).

[Részletek...]
[2006-11-05] [blog] A magyar külügyminiszterasszony többnapos indiai látogatása végén fogadást ad ma este a magyar nagykövetségen Delhiben. Az út elõkészítésekor a KÜM Ázsia fõosztályának vezetõje részletes tájékoztatást kért tõlem egy beszélgetésben indiai munkánkról, és így Cedric Prakash SJ, alapítványunk indiai partnerszervezetének vezetõje is meghívást kapott a mai fogadásra. Dr. Göncz Kinga még szociális miniszterként találkozott már vele tavaly májusban Budapesten.

Prakash személyének ismertsége meghökkentõ. Októberben Tokyoban az IFOR négyévenkénti zsinatán a két indiai résztvevõnek említettem, hogy novemberben megyünk Gujaratba tanártovábbképzést tartani, és egybõl tudták, kirõl van szó, ami egy több mint egymilliárdos országban nem kis dolog :)
(konferencia)
[Részletek...]
[2006-11-04] [blog] Szeretek hegytetõkön és vízpartokon merengeni. S lám, ma azt olvastam, hogy a hegyi emberek s a tóparton élõk tovább élnek: megfontoltabbak, nyugodtabbak. A kilátás, a távlatok miatt. Megtanulnak szemlélõdni. Aki szemlélõdik, nem bosszankodik apró-cseprõ napi dolgokon. Lelke, akár a tó vize hajnaltájt vagy az éjjeli búzamezõ... [Részletek...]
[2002-01-02] Montenegróban is hivatalos fizetőeszközzé vált az euró. Az öt európai miniállam (Andorra, Liechtenstein, Monaco, San Marino és a Vatikán) is az eurót használja, noha nem tagja a valutauniónak.

[Részletek...]
[1995-01-01] Wigner Jenő fizikus halála (szül. 1902. nov. 17.). A fizikai Nobel-díjat 1963-ban kapta "az atommagok és az elemi részek elméletének fejlesztéséért, kivált az alapvető szimmetriaelvek felfedezéséért és alkalmazásáért".


(halál, Nobel-díj)
[Részletek...]
[1993-01-01] Csehszlovákia két független államra: a Cseh Köztársaságra és a Szlovák Köztársaságra bomlott.
[Részletek...]
[1991-01-02] Letette hivatali esküjét Sharon Pratt Dixon, Washington D.C. első fekete női polgármestere.
[Részletek...]
[1990-11-19] Kivégezték Franz Reinischt, aki szerzetespapként tagadta meg a katonai esküt.
1942. ápr. 20-án (éppen a "Führer születésnapján") elöljárója a rendbõl való kizárással fenyegette meg: "Abban a pillanatban, amikor ezt a tervét ténylegesen megvalósítja, Ön a kötelességem és hatalmam szerint, a 210. pont alapján minden további nélkül a közösségbõl el van bocsátva és Öntõl a közösségi ruha meg van vonva."
Ma a Schönstatt mozgalom és a Palottiner rend a boldoggá avatását sürgeti.
Cesare Orsenigo, a pápai nuncius Hitlernél, 1940-ben a Himmelspforten kolostorban ezt mondta a Harmadik Birodalom katolikus katonaság-megtagadóiról: "Ok a saját butaságuk mártírjai."
[Részletek...]
[1974-01-02] Az USÁ-ban 55 mérföld/órás országúti sebességkorlátozást vezettek be.
[Részletek...]
[1964-01-01] Megkezdte működését a KGST-országok Nemzetközi Gazdasági Együttműködési Bankja, és megszületett a közös valuta, a transzferábilis rubel.
(Élt negyedszázadot... )
[Részletek...]
[1943-01-01] Rejtő (Reich) Jenő író halála (szül. 1905. márc. 29.). Művei átmenetek a kalandregény és annak paródiája között. Egyaránt jellemzi őket az eleven fordulatos cselekmény, valamint a különleges ötletekben gazdag játékos fantázia, legfőbb sajátosságuk azonban a teljesen egyéni ízű humor és szellemesség. Nagy sikerű kalandregényeit P. Howard álnéven írta. Legnépszerűbb könyvei A csontbrigád, Az elveszett cirkáló, A szőke ciklon, A láthatatlan légió, A 14 karátos autó, Az előretolt helyőrség, Vesztegzár a Grand Hotelben és a Piszkos Fred, a kapitány.
(halál)
[Részletek...]
[1937-09-02] Pierre de Coubertin francia sportpedagógus születése (+1937. szept. 2.). 1894-ben Párizsban a javaslatára összehívott nemzetközi kongresszuson határozatot hoztak az újkori olimpiai játékok megrendezéséről. Az abban az évben megalakult Nemzetközi Olimpiai Bizottság titkára lett, majd 1896-1925 között a NOB elnöki tisztét töltötte be. 1912-ben az olimpiai művészeti versenyeken az irodalmi kategóriában aranyérmet nyert "Óda a sporthoz" című versével.
(halál)
[Részletek...]
[1929-01-01] Megalakult a Hunnia Filmgyár Rt.
[Részletek...]
[1908-01-01] Megjelent a Nyugat, a 20. századi magyar irodalom meghatározó, korszakot jelentő folyóirata. Indulásakor a századelő radikális nemzedékének adott fórumot. Létét jórészt Hatvany Lajos támogatásának köszönhette.
(megjelent)
[Részletek...]
[1905-03-29] Rejtő (Reich) Jenő író halála (szül. 1905. márc. 29.). Művei átmenetek a kalandregény és annak paródiája között. Egyaránt jellemzi őket az eleven fordulatos cselekmény, valamint a különleges ötletekben gazdag játékos fantázia, legfőbb sajátosságuk azonban a teljesen egyéni ízű humor és szellemesség. Nagy sikerű kalandregényeit P. Howard álnéven írta. Legnépszerűbb könyvei A csontbrigád, Az elveszett cirkáló, A szőke ciklon, A láthatatlan légió, A 14 karátos autó, Az előretolt helyőrség, Vesztegzár a Grand Hotelben és a Piszkos Fred, a kapitány.
(születés)
[Részletek...]
[1902-11-17] Wigner Jenő fizikus halála (szül. 1902. nov. 17.). A fizikai Nobel-díjat 1963-ban kapta "az atommagok és az elemi részek elméletének fejlesztéséért, kivált az alapvető szimmetriaelvek felfedezéséért és alkalmazásáért".


(Nobel-díj, születés)
[Részletek...]
[1894-01-01] Heinrich Rudolf Hertz német fizikus halála (szül. 1857. febr. 22.). Bebizonyította, hogy a fény és a hő elektromágneses sugárzás. 1887-ben felfedezte a fényelektromos hatást.
(halál)
[Részletek...]
[1876-01-01] Magyarországon bevezették a méter-rendszert (1874 januárjában benyújtott és április 20-án törvényerőre emelkedett törvény alapján).
A métert a francia Tudományos Akadémia 1792-ben tette nemzetközi hosszmértékegységgé, s az a Föld délkörének negyvenmilliomod részét jelentette. Itália egyes államaiban már 1803-ban, Belgiumban 1816-ban, Hollandiában 1821-ben vezették be. A gyakorlati fokméréseket a franciaországi Dunkerque és a spanyolországi Barcelona között végezték. A méter előtt a hosszúságot az emberi testrészekhez kapcsolódó fogalmakkal (lépés, láb, arasz, könyök, hüvelyk) határozták meg.
1889. szeptember 24-én Párizsban értekezletet tartott a Nemzetközi Méterbizottság, s a méterrendszert bevezető államok - sorshúzással - megkapták az új platina-iridium méterrudakat, illetve a kilogrammetalonokat. Magyarországnak a 14-es számú méterrúd és a 16-os számú súlymérték jutott. Ezeket 1891-ben nyilvánították törvényes alapmértékké hazánkban.
(törvény)
[Részletek...]
[1872-01-02] Családja és közössége tiltakozása ellenére bigámia vádjával letartóztatták Brigham Young-ot, a 71 éves mormon vezetőt, akinek 25 felesége volt.
(tilt)
[Részletek...]
[1863-01-01] Pierre de Coubertin francia sportpedagógus születése (+1937. szept. 2.). 1894-ben Párizsban a javaslatára összehívott nemzetközi kongresszuson határozatot hoztak az újkori olimpiai játékok megrendezéséről. Az abban az évben megalakult Nemzetközi Olimpiai Bizottság titkára lett, majd 1896-1925 között a NOB elnöki tisztét töltötte be. 1912-ben az olimpiai művészeti versenyeken az irodalmi kategóriában aranyérmet nyert "Óda a sporthoz" című versével.
(születés)
[Részletek...]
[1857-02-22] Heinrich Rudolf Hertz német fizikus halála (szül. 1857. febr. 22.). Bebizonyította, hogy a fény és a hő elektromágneses sugárzás. 1887-ben felfedezte a fényelektromos hatást.
(születés)
[Részletek...]
[1853-01-01] Simonyi Zsigmond nyelvtudós, akadémikus születése Veszprémben (+1919. nov. 22.). Bpesten, Lipcsében, Berlinben és Párizsban tanult. Egyetemi tanár, az MTA tagja (l. 1879, r. 1893). 1895-től a Magyar Nyelvőr, 1903-tól a Nyelvészeti Füzetek szerkesztője. Négy évtizeden át a magyar nyelvészek új nemzedékeit nevelte fel. Megteremtette az összehasonlító mondattant. A nyelvtudomány eredményeit az iskolai nyelvtanokban népszerűsítette. 1903-ban a közoktatásügyi min. megbízásából elkészítette az új iskolai helyesírást, amelyet csaknem az egész irodalmi élet is elfogadott.
A Tanácsköztársaság alatt tanúsított haladó magatartásáért elszenvedett üldöztetések a beteg tudós halálához vezettek.
(születés)
[Részletek...]
[1849-07-31] Petőfi Sándor költő születése (+1849. júl. 31.). Az 1840-es évek forradalmi értelmiségének egyik vezére, az új plebejus, demokratikus, népi-nemzeti irodalom megteremtője. Az 1848-as márciusi forradalom és szabadságharcban tevékeny résztvevője volt. Versei csaknem minden ismert nyelven megjelentek, költészete a világirodalom részévé vált.
(halál, megjelent)
[Részletek...]
[1841-01-02] Kossuth Lajos szerkesztésében megjelent a Pesti Hírlap első száma, létrejött Magyarországon a harcos politikai véleménysajtó. A bécsi kormány 1844. július 2-án Kossuthot eltávolította a szerkesztőségből, a lap 1848. július 8-án megszűnt.
(megjelent)
[Részletek...]
[1839-01-02] Elkészítette az első fotót a Holdról Louis Daguerre francia fotográfus.
[Részletek...]
[1823-01-01] Petőfi Sándor költő születése (+1849. júl. 31.). Az 1840-es évek forradalmi értelmiségének egyik vezére, az új plebejus, demokratikus, népi-nemzeti irodalom megteremtője. Az 1848-as márciusi forradalom és szabadságharcban tevékeny résztvevője volt. Versei csaknem minden ismert nyelven megjelentek, költészete a világirodalom részévé vált.
(megjelent, születés)
[Részletek...]
[1551-01-03] Martin Bucer német reformátor halála (szül. 1491. nov. 11.). 1518-ban lett Luther híve és munkatársa. Kálvinnal együttműködött, amikor az Genfből Strassbourgba menekült, de Luther és Zwingli híveit nem sikerült összebékítenie. 1549-ben Angliába menekült, a Cambridge-i egyetem tanára lett. Az ellenreformáció 1556-ban pert indított ellene, földi maradványait kiásták és elégették. Erzsébet királynő alatt rehabilitálták.
(halál)
[Részletek...]
[1496-01-03] Leonardo da Vinci először próbálta ki maga készítette repülőszerkezetét, sikertelenül. Nem adta fel, jó pár év múlva újra próbálkozott, jegyzetei és rajzai fennmaradtak.
[Részletek...]
[1492-01-02] [sms] 736 éves arab uralom vége Spanyolországban. 1951:ENSZ Menekült Főbiztosság (Béke Nobel-díj 1981).
(Nobel-díj)
[Részletek...]
[1492-01-02] Visszafoglalták az utolsó mór(arab) erődítményt Granadában, Spanyolországban a spanyol királyi erők. Ezáltal megszűnt a 756 óta tartó, több mint hétszáz éves arab uralom Spanyolországban.
[Részletek...]
[1491-11-11] Martin Bucer német reformátor halála (szül. 1491. nov. 11.). 1518-ban lett Luther híve és munkatársa. Kálvinnal együttműködött, amikor az Genfből Strassbourgba menekült, de Luther és Zwingli híveit nem sikerült összebékítenie. 1549-ben Angliába menekült, a Cambridge-i egyetem tanára lett. Az ellenreformáció 1556-ban pert indított ellene, földi maradványait kiásták és elégették. Erzsébet királynő alatt rehabilitálták.
(születés)
[Részletek...]
[0000-00-00] [idezet] A kérdés[Részletek...]
[] Elátkozott Ella, egyfajta mai Hamupipőke, családi vígjáték, egy lány engedelmességet tanul, mintha az valami abszolút erény lenne, s lám, a gonoszok gonosztettek végrehajtását parancsolják neki, kész a baj. Szerencsére a szerelem, a lelkiismeret, a személyiség-erő valahogy felülkerekedik az engedelmesség-varázslaton a döntő pillanatban :)[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid