Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Találatlista

Találatok száma: 9

[2007-01-24] [blog] A huszadik század közepén élő nők sokkal több szexben részesültek, mint mai dolgozó társaik - derül ki a Kinsey intézet kutatásából. (Ld. Ki lopta el a szexet? c. cikket, bocs.hu)

A Föld túlterhelése miatt élesedő tülekedés visszacsúszást okoz az emberréválás evolúciójában a gyümölcsöktől az anyagiak, gyökerek felé.
[Részletek...]
[2007-01-01] [blog, film] 3 szép film is jutott erre a napra, s mindhárom az egymást látszólag kizáró dolgok harmóniájának lehetőségét is bemutatta.

A szív hídjai (Clint Eastwood, Maryl Streep): Új szerelmem attól ment volna tönkre, ha vele megyek. Férjem iránti szerelmem attól, ha elhagyom.

Szerelmes hangjegyek (romantikus ifjúsági vígjáték): Noha látszólag több idejük jut edzésre ill. tanulásra, a szerelmesek szétválasztása sem a kosárcsapatnak nem tesz jót, sem a szellemi tízpróba lánycsapat teljesítményének. Kevesebb időben is több eredményt ér el, aki boldog, lelkes.

Don Juan DelMarco (Johnny Depp) örök álarc-viselést fogadott szerelme elvesztésekor, de maga is meglepődött, milyen gyorsan beleszeretett a szultánába, sőt másfélezer udvarhölgyébe is.
[Részletek...]
[2006-12-14] [blog] Old Delhiben a Vörös Erõdhöz közel a mecset déli bejáratánál a Karim vendéglõben ezer éves mughal recept szerint sütik a lepényt.
Ez volt az elsõ hely, kb. száz éve, ahol egy királyi fõszakács dinasztia elõször nyújtotta a királyi konyha termékeit az erõd falain kívül, a köznép számára.
S a maharadzsák édességét én is kiválóan tudom főzni: ez a tejbegríz :)
[Részletek...]
[2006-12-10] [blog] Az emberi jogok napja.
A gyermekek emberi jogainak első és legalapvetőbb megsértése lerángatásuk a Földre (nemzésük) olyan körülmények közé, ahol emberi jogaik előreláthatóan állandóan sérülni fognak.
[Részletek...]
[2006-11-08] [blog] A parkolóhelyen nem-fizetõket megbüntetik, a tilosban parkoló nem-fizetõket viszont nem büntethetik meg a parkolóõrök. Rendõr ilyen ügyben bezzeg nem jár erre. A járdát (már ahol van egyáltalán) ellepik az autók, babakocsival nem lehet járni. Parkolnak a park füvén, talán a park szót nem is ismerik már, azt hiszik a parkolóhely szó rövidítése csupán.[Részletek...]
[2006-11-07] [blog, film] Elátkozott Ella, egyfajta mai Hamupipõke, családi vígjáték, egy lány engedelmességet tanul, mintha az valami abszolút erény lenne, s lám, a gonoszok gonosztettek végrehajtását parancsolják neki, kész a baj. Szerencsére a szerelem, a lelkiismeret, a személyiség-erõ valahogy felülkerekedik az engedelmesség-varázslaton a döntõ pillanatban :)[Részletek...]
[2006-11-06] [blog, regény] Rushdie: Az éjfél gyermekei c. regényét olvastam, készülvén Indiára. E csodás mû elképesztõ öntudatlansággal beszél az elején (1947, India függetlenné válása kapcsán) négyszáz (a statisztikák szerint kevesebb mint 350) millió, a végén (harminc évvel késõbb) hatszáz (a statisztikák szerint 630) millió emberrõl Indiában. (A tíz évvel késõbbi, a magyar fordításhoz írt utószó már 762 milliót említ, s mire a fõhõs elérné a nyugdíjkorhatárt, az 1100 milliót is meghaladja a szám, azaz hat évtized alatt bõven megháromszorozódott India lakossága, duplán túlterhelve az ország területét, tönkretéve talaját, erdõit, vizeit, élõvilágát, egyre növelve a nyomort és az erõszakot.)

A regény mindebbõl semmit nem fog fel, noha központi helyet foglal el benne a kritika a sterilizálás erőltetésének politikája ellen. Egyetlen személynél említi (csupán két helyen, ott is parodizáló jóindulattal) a fogamzásgátlást:

„Narlikár doktor, aki nem szereti a csecsemõket, jól képzett szülészorvos. Szabad idejében elõadásokat tart, röpiratot szerkeszt, szervez, ágál, a fogamzásgátlást propagálja a nemzetnek.
- A születésszabályozás – mondja – a legégetõbb közérdek. Eljön még a nap, hogy belesulykolom a népek kemény fejébe, és akkor munka nélkül fogok maradni.” (179. o.)

„Noha Ahmed Szinai munkaóráit pucéran gépelő titkárnők fantáziaképei töltötték ki, s noha maga elé képzelte az Éva-kosztümben parádézó Fernandákat és Poppykat, kriksz-krakszos nádlenyomattal a fenekükön, a szerszáma meg se moccant, és egy nap, mikor az igazi Fernanda vagy Poppy hazament, és apám Narlikár doktorral sakkozott, a nyelvét (valamint a sakkjátékát) megoldották a dzsinnek, és sután megvallotta: - Narlikár, az gyanúm, hogy elvesztettem az érdeklődésem a tudja-micsoda iránt.
A nőorvos fénylő arcán örömsugarak ragyogtak föl, sötét szemén kiszökkent a fanatikus születésszabályozó, és ezt a beszédet vágta ki: - Bravó! Ezt már nevezem, Szinai testvér! Maga … és bátorkodom hozzátenni, én … úgy van, maga és én, Szinai Bhái, a lelki emberek ritka fajtájához tartozunk! Számunkra idegen a hús lihegős megaláztatása – nem nemesebb-é, kérdezem magától, tartózkodni a nemzéstől, nem szaporítani további nyomorúságos éltekkel ezeket az irdatlan tömegeket, amelyek koldussá teszik hazánkat – és helyette arra fordítani energiáinkat, hogy több földet adjunk a talpunk alá? Én mondom, barátom: maga és én, meg a tetrapodáink: termőtalajt fogunk elhódítani az óceántól!„ (275. o.)

Sok szubkulturában ilyen zsigeri elborzadás veszi körül a szexet és föl sem merül a szex és a nemzés elválasztásának bölcsessége, amit a természettel harmóniában élő népek már ősidők óta gyakorolnak, s ami az emberréválás elkerülhetetlenül következő evolúciós lépcsőjének alapvető ismérve.

Pedig a mém-terjedési versenyben a gén-népesedési verseny elavult, a gének lassúak, nem versenyképesek többé! A következő generáció nem a vérét, hanem a szocializációját követi. A hálátlan gyermekek és fájuktól messze esett almák szubkulturáiban a szülők be vannak csapva. A gépi energia korszakában a túlnépesedés már a hatalmasoknak sem érdekük (mint volt a történelem során végig).

[Részletek...]
[2006-11-05] [blog] A magyar külügyminiszterasszony többnapos indiai látogatása végén fogadást ad ma este a magyar nagykövetségen Delhiben. Az út elõkészítésekor a KÜM Ázsia fõosztályának vezetõje részletes tájékoztatást kért tõlem egy beszélgetésben indiai munkánkról, és így Cedric Prakash SJ, alapítványunk indiai partnerszervezetének vezetõje is meghívást kapott a mai fogadásra. Dr. Göncz Kinga még szociális miniszterként találkozott már vele tavaly májusban Budapesten.

Prakash személyének ismertsége meghökkentõ. Októberben Tokyoban az IFOR négyévenkénti zsinatán a két indiai résztvevõnek említettem, hogy novemberben megyünk Gujaratba tanártovábbképzést tartani, és egybõl tudták, kirõl van szó, ami egy több mint egymilliárdos országban nem kis dolog :)
(konferencia)
[Részletek...]
[2006-11-04] [blog] Szeretek hegytetõkön és vízpartokon merengeni. S lám, ma azt olvastam, hogy a hegyi emberek s a tóparton élõk tovább élnek: megfontoltabbak, nyugodtabbak. A kilátás, a távlatok miatt. Megtanulnak szemlélõdni. Aki szemlélõdik, nem bosszankodik apró-cseprõ napi dolgokon. Lelke, akár a tó vize hajnaltájt vagy az éjjeli búzamezõ... [Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid