Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Találatlista

Találatok száma: 45

[2003-10-10] Sirin Ebadi iráni ügyvédnő, emberjogi aktivista kapta a Béke Nobel-díjat.
(Élőben közvetítette a lengyel televízió a Nobel-békedíj odaítélésének ceremóniáját, várva az egyértelmű döntést, hogy a pápasága 25. évfordulóját ünneplő, a díjra már sokadszor jelölt, lengyel II. János Pál lesz kitüntetve. A döntés bizonyára a nők jogairól is szólt – hiszen a katolikus egyház ebben igen gyenge, sőt a születésszabályozás tiltásával kifejezetten destruktív, de közel sem annyira, mint az iszlám, különben egy katolikus ellenzéki nőt is választhattak volna.
De negatív elemeket is lehet sejteni a döntés mögött, hiszen a Nobel-bizottság már többször hozott politikailag motivált, néha kifejezetten rossz döntéseket - mint pl. az amerikai külügyminiszter vagy a dél-afrikai fehér elnök kitüntetése, amiért végre hajlandók voltak abbahagyni Vietnam irtását, ill. a faji megkülönböztetést. Lehet hogy a pápa – a Vatikán politikájában jelentős változást hozva - számukra túlzottan is elítélte Amerika háborúit?)

(háború, Nobel-díj, tilt, tüntetés)
[Részletek...]
[2003-02-15] Európa összes fővárosában tüntetést tartottak a civil szervezetek az Irakkal szemben tervezett háború ellen. A megmozduláshoz Budapesten a Magyar Szociális Fórum és a Civilek a Békéért tömörülés szervezetei is csatlakoztak.
- - - - - - - - - -
(háború, tüntetés)
[Részletek...]
[2002-10-26] [idezet] A "Nem a mi nevünkben" elnevezésű pacifista mozgalom és más szervezetek Washingtonban a vietnami háború óta a legnagyobb, több mint százezres háborúellenes tüntetést tartották. A háborúellenesek nemzetközi koalíciója, az ANSWER egyidejűleg San Franciscóban, Rómában, Berlinben, Koppenhágában, Tokióban és Mexikóvárosban is megmozdulásokat tartott.
(háború, tüntetés)
[Részletek...]
[1999-07-01] A koszovói Petrics faluban, az olasz KFOR egységek jelenléte ellenére, albán szélsőségesek kifosztották, majd később felrobbantották a szerb-ortodox Szentháromság-templomot.
Nem egyedi eset, 2002 nyaráig már 107 keresztény templomot romboltak le a muzulmán albánok. (Először megbecstelenítik, céllövészetre használják az ikonokat, freskókat, nyilvános illemhelynek a templomot, aztán felgyújtják, szétrobbantják s elhordják.) A muzulmán tálibok Buddha-szobrok elleni hadjáratához hasonlóan itt a keresztény történelmi és kulturális emlékek eltüntetésén dolgoznak a mohamedánok.
A szerbek az 1389. június 28-i vesztes koszovói csata után fél évezredig éltek török megszállás alatt (több mint háromszor annyi idő, mint a magyarországi török uralom). Koszovóból a beköltöző muzulmán albánok e századok alatt szorították ki az őslakos, de másodrendű állampolgár keresztény szerbeket.
A folyamatot a huszadik század albán nacionalista népességrobbanása tetőzte be: 1961-ben a koszovói lakosságnak még csak 67 %-a volt albán muzulmán, 1991-ben már 90 %-a (s ennek fele fiatalkorú), mert a szerbek a diszkrimináció és üldözések miatt tömegesen menekültek el.
(tüntetés)
[Részletek...]
[1998-05-29] Greenpeace tüntetés India és Pakisztán atomkísérletei ellen, az érintett országok nagykövetségei előtt.
A két ország közt állandó a feszültség Kasmír hovatartozása miatt. Valójában a muzulmán túlnépesedés (még a gyors indiainak is másfélszerese) miatt tömeges a kivándorlás Pakisztánból Kasmírba, így ott növekszik az ellenállás az indiai fennhatóság ellen.
(tüntetés)
[Részletek...]
[1997-10-01] 100.000 ember békés tüntetése Pristinában, Koszovó fővárosában, hogy az egyetem újra nyíljon meg a koszovói albánok számára.
(tüntetés)
[Részletek...]
[1997-05-14] Hódmezovásárhelynek ítélték az Európa Tanács által kiadott Becsületzászlót, amely az Európa Díj után a második legnagyobb kitüntetés. Azok a települések kaphatják meg, amelyek kimagasló munkát végeznek az európai eszme, az európai együttmuködés érdekében.
(tüntetés)
[Részletek...]
[1995-12-02] Telkes Mária biofizikus, egyetemi tanár születése (+1995. dec. 2.). 1939-től a Massachusettsi Technológiai Intézet tanáraként a Nap energiájának hasznosításával foglalkozott. 1948-ban tervei alapján építették fel az első napenergiával fűtött kísérleti házat Doverben. Kémiai hőtárolási felfedezéseivel kapcsolatban több mint száz cikke jelent meg, szabadalmainak száma meghaladta a húszat, az utolsót kilencven éves korában jegyeztette be. Kitüntetéseinek se szeri, se száma.
(halál, tüntetés)
[Részletek...]
[1995-11-19] [idezet] Cedric Prakash indiai jezsuita az első keresztény, aki megkapta a legmagasabb indiai polgári kitüntetést, a Kabir Puraskar díjat.
Indiában ez a nap a vallási béke, a közösségi harmónia ünnepe (Communal Harmony Day).
"India kultúrájának része a vallások sokfélesége" - mondta India elnöke a díjátadáskor Új-Delhiben.
Olyanok kaphatják (1990 óta 22-en), akik vagy tartósan dolgoznak a vallási harmóniáért, ill. nagy fizikai vagy erkölcsi bátorsággal lépnek fel vallási zavargások idején az övéktol eltéro csoportba tartozók élete, tulajdona megmentéséért, saját életük kockáztatásával (vö. dec. 6.).
- + -
Kabir nagy indiai szent, tanító, költő és vallásreformer volt, a hagyomány szerint 1398-tól 1518-ig élt (120 évet). Hite szerint nincs különbség emberek között, minden vallás istene ugyanaz, így minden élo felé gyengédséget kell tanúsítanunk. Hitt az emberiség egységében, egyetemes vallást hirdetett, túl a hindu vagy a muzulmán ortodoxián. Hinduk, muzulmánok, szikhek ugyanúgy tisztelik.
(tüntetés)
[Részletek...]
[1995-11-14] Tüntetés a korszerű fegyverkezés kiállítás ellen az EXPO területén.
(A fegyverek úgy látszik rosszak, mert 90 %-ban az ártatlan polgárokat találják el.)
(tüntetés)
[Részletek...]
[1992-10-29] Tüntetés az állatkísérletek ellen Budapesten.(tüntetés)
[Részletek...]
[1992-10-29] [sms] Tüntetés az állatkísérletek ellen Budapesten.
(tüntetés)
[Részletek...]
[1992-04-11] George Zabelka (szül. 1915) halála. A michigeni Lansing egyházmegye katolikus papja volt fél évszázadon keresztül. Motoros, gitáros, ejtőernyős katona-pap volt, számos kitüntetést kapott az amerikai légierőnél. Ő volt a 509th Composite Group tábori lelkésze 1945 nyarán a Tinian szigeten, így ő áldotta meg az atombombákkal induló pilótákat és gépeket az út előtt.
A Hirosimáról és Nagaszakiról szóló beszámolókat hallva rádöbbent, mekkora bűnt követett el, s attól kezdve földi érdekeit feladva kereste a Szentírás valódi értelmét. Küzdött az agymosás ellen, amelynek hatása alatt cselekedett. Együtt dolgozott Martin Luther Kinggel. 1975-től meggyőződéssel hirdette Jézus erőszakmentesség tanítását. 1982-83-ban (67 évesen) 12 ezer km-t gyalogolt egy washingtoni atomtengeralattjáró támaszponttól Betlehemig. 1984. aug. 6-án és 9-én Hirosimában és Nagaszakiban kért nyilvánosan bocsánatot.
(halál, tüntetés)
[Részletek...]
[1991-11-12] 273 embert mészároltak le gépfegyverekkel az indonéz katonák egy békés tüntetésen Kelet-Timor fővárosában.
Rengeteg ember sérült meg és tűnt el nyomtalanul. A katonák a következő hónapokban felkutattak és kivégeztek szemtanúkat. (vö. dec. 26.)
(tüntetés)
[Részletek...]
[1991-09-25] [idezet] Pax Christi konferencia, Utrecht, amelyen már magyar résztvevők is voltak a Bokorból.
A Pax Christi katolikus békemozgalom Marthe Dortel-Claudot tanárnőnek (aki családjával Dél-Franciaországban élt a II. világháború alatt) az ellenségért imádkozó közösségéből nőtt ki.

Saját megyéspüspökénél először nem talált támogatásra, de Pierre-Marie Théas francia püspök (akit 1944-ben pár hétre bebörtönöztek, amiért a háború alatt folyamatosan tiltakozott a deportálások ellen, és aki a börtönben "Szeressétek ellenségeiteket" találkozókat tartott a többi rabokkal) 1945 márciusában elvállalta a mozgalom védnökségét.
Ma 30 országban 60 ezer tagja van.
1983-ban UNESCO Békére Nevelés Díjat, 1987-ben ENSZ Béke Követ Kitüntetést kapott.
paxchristi.net
(háború, konferencia, tilt, tüntetés)
[Részletek...]
[1989-12-16] A temesvári templom körül több száz ember élőláncot alkotva próbálta megakadályozni Tőkés László református lelkész kilakoltatását. Amikor a Securitate emberei erőszakkal elhurcolták Tőkést, tüntetők ezrei lepték el a város utcáit. A tüntetések később átterjedtek Bukarestre és az ország többi vidékére is, a megmozdulásokból felkelés lett, mely december 22-én megbuktatta a Ceausescu-diktatúrát.
(tüntetés)
[Részletek...]
[1989-11-17] Bársonyos forradalom Prágában.
A berlini fal leomlásához egy hétre szabad választásokat követelő békés tüntetés indult Prágában, hogy megemlékezzen a Cseh-Morva Protektorátusban a nácik által kivégzett cseh diákokról. A rendőrség brutálisan feloszlatta, 143 embert letartóztattak. De a megmozdulás néhány nap alatt országos méreteket öltött, majd 24-én lemondott a kommunista párt vezetősége. December 29-én a parlament Václav Havel írót választotta az ország elnökévé.
(tüntetés)
[Részletek...]
[1989-11-04] Egymillió kelet-német tüntetése a kommunista uralom ellen (Kelet-Berlin).
(tüntetés)
[Részletek...]
[1989-06-04] [idezet] A kínai hadsereg vérbefojtotta a négy hete kitartó erőszakmentes diáktüntetést a pekingi Tiananmen téren. Több mint ezer halott. A világot bejárta a "fehéringes férfi" felvétel, aki eléjük állva kis időre megállította a tank-menetoszlopot.
(tüntetés)
[Részletek...]
[1989-03-05] Lhászában, a Kína által bekebelezett tibeti autonóm terület közigazgatási központjában a függetlenséget követelő tüntetésnek halálos áldozatai is voltak.
(tüntetés)
[Részletek...]
[1987-10-17] A Negyedik Világ mozgalom által összehívott 100.000 szegény tüntetése (Párizs).
- + -
A szegénység felszámolásáért világnap
1992 decemberi ENSZ közgyűlés döntés a Negyedik Világ mozgalom kezdeményezésére. Magyarországon 1996-tól tartják.
- + -
(Ha a gazdagok mind elhagynák esztelenül pazarló életformájukat és szegényen élnének, ha az OECD országok mind leszállnának a harmadik világ átlag-életszínvonalára, az emberiség ökológiai lábnyoma akkor is meghaladná a Föld eltartóképességét. Hatmilliárd embert a Föld csak szegényen tud eltartani.
Az igazságosság önmagában kevés: a népességrobbanás megállítása nélkül a szegénység nem számolható fel.)
(tüntetés)
[Részletek...]
[1984-08-06] George Zabelka (szül. 1915) halála. A michigeni Lansing egyházmegye katolikus papja volt fél évszázadon keresztül. Motoros, gitáros, ejtőernyős katona-pap volt, számos kitüntetést kapott az amerikai légierőnél. Ő volt a 509th Composite Group tábori lelkésze 1945 nyarán a Tinian szigeten, így ő áldotta meg az atombombákkal induló pilótákat és gépeket az út előtt.
A Hirosimáról és Nagaszakiról szóló beszámolókat hallva rádöbbent, mekkora bűnt követett el, s attól kezdve földi érdekeit feladva kereste a Szentírás valódi értelmét. Küzdött az agymosás ellen, amelynek hatása alatt cselekedett. Együtt dolgozott Martin Luther Kinggel. 1975-től meggyőződéssel hirdette Jézus erőszakmentesség tanítását. 1982-83-ban (67 évesen) 12 ezer km-t gyalogolt egy washingtoni atomtengeralattjáró támaszponttól Betlehemig. 1984. aug. 6-án és 9-én Hirosimában és Nagaszakiban kért nyilvánosan bocsánatot.
(tüntetés)
[Részletek...]
[1979-04-28] A Rocky Flats (Colorado, USA) atomerőmű elleni tüntetésen 284 embert tartóztattak le.
(tüntetés)
[Részletek...]
[1971-02-21] Kapoli Antal, ifj. faragó-népművész születése (+1971. febr. 21.). 1946-ig különböző uradalmakban volt juhász, s főként pásztorkodással kapcsolatos használati tárgyakat készített karcolásos, dombormű-faragásos technikával. 1953-ban az elsők között kapta meg a Népművészet mestere kitüntetést.
(halál, tüntetés)
[Részletek...]
[1969-11-25] John Lennon, a Beatles együttes tagja visszaküldte a királynőnek 1965-ben kapott kitüntetését, tiltakozásul a biafrai brit politika és az Egyesült Államok vietnami beavatkozásának londoni támogatása ellen.
(tilt, tüntetés)
[Részletek...]
[1969-03-31] [idezet] John Lennon és Yoko Ono az amszterdami Hilton szálloda egyik 7. emeleti szobájában "béketüntetést" rendezett az ágyban, amit később Montrealban is előadtak. "Make love, not war": ez volt a Beatles együttes tagja és kedvese nyilvános produkciójának üzenete.
- + -
A magyar nyelv gazdagságának érzékeltetésére néhány lehetséges fordítás a szerkesztőtől:
Szeretkezz, ne hadakozz!
Kedveskedj, ne ellenségeskedj!
Élvezz, ne csatázz!
Szerelmeskedj, ne gyulölködj!
Hódítsd, ne megszállj!
Kedvelj, ne pusztíts!
Elbájolj, ne leigázz!
Ölelj, ne ölj!

Szeress, ne háborúzz!
Udvarolj, ne harcolj!
- + -
Olyat tégy, ami az élet tartalmát, értékét, élményét, a személyiség fejlődését jelenti, ne olyat, ami túlterheli a Földet.
Tehát: szeretkezz (és olvass, alkoss, gyönyörködj, ...), NE szaporodj, termelj, fogyassz, szennyezz, háborúzz!
- + -
(És egy játékos kedvű olvasótól :)

Bujálkodj, ne dulakodj!
Élvezd ki, ne végezd ki!
Ágyban menj el, ne menetelj!
- + -
Egy pedagógiai vizsgálat eredménye is ezt erősíti: Udvarolj, ne harcolj!
Gyerekek meseértését vizsgálták egy 4 mondatos kis történettel:
„John szerelmes volt Marybe, de ő nem akart hozzámenni. Egyszer egy sárkány elrabolta Maryt. John lóra pattant és megölte a sárkányt. Mary hajlandó lett hozzámenni feleségül.”
Hároméves kislányt kérdeznek a történetről:
- Miért lett hajlandó Mary hozzámenni Johnhoz?
- John annyit beszélt neki, hogy menjen hozzá, hogy aztán érdekelni kezdte a dolog…
(Idézi: Umberto Eco, Hat séta a fikció erdejében, Európa kiadó)
Lám, miért kellene a férfinak sárkányokkal küzdeni, pozícióra törni, vagyont halmozni, munkával és harccal tönkretenni a Földet, amikor a szép beszéd célravezetőbb… :-)
(háború, tüntetés)
[Részletek...]
[1968-05-03] Párizsban diáktüntetések kezdődtek, ami országos méretű sztrájkká terebélyesedett.
(sztrájk, tüntetés)
[Részletek...]
[1956-12-03] Százötven diákot zártak ki a Lomonoszov Egyetemről, mert bírálni merészelték a magyarországi események hivatalos szovjet verzióját, ill. részt vettek az 1956. november 30.-i és december 1.-i diáktüntetésben. Formailag a diákok kizárását huliganizmusukkal indokolták.
Leningrádban is volt egy hasonló diákmegmozdulás, egy külön lapban, a Rózsaszín Bimbóban is kifejtették véleményüket. A diákok a Szovjetúnió több főiskoláján, így Kijev, Harkov, Szverdlovszk, Novoszibirszk valamint a közép-ázsiai köztársaságok egyetemein is mozgolódtak.
A Szovjetunióban lesújtottak a katonákra, akik Magyarországon a forradalom idején a magyar felkeléssel rokonszenveztek, vagy nem voltak hajlandók lőni, és a civilekre, diákokra, akik a magyar forradalmárok iránti együttérzésüket nem rejtették véka alá. A mordvin Autonóm Köztársaság területén Moszkvától mintegy 300 kilométerre keletre, a Dubrovlak helység melletti 3857-es számú lágert “magyar tábor”-nak nevezték, mivel kb. tizenötezer foglya mind a magyar eseményekkel kapcsolatosan került a büntetőtelepre, a KGB vallatója mindannyiunknak feltette a kérdést: Budapesten a barikád melyik oldalán állt volna?
Zsenja Milin kezdetleges elemi oktatásban részesült egy istenhátamögötti tanyán, aztán a hadseregben kitanították tankágyú-kezelőnek. Ezredét 1956 novemberében Budapestre irányították. A tankparancsnok egy célpontra mutat és tüzet vezényel. “Hadnagy elvtárs, itt valami tévedés van, ezek az emberek egy üzlet előtt állnak sort.” A tiszt megismétli a parancsot, mire Zsenja Milin a tisztre tesz nem éppen tiszteletteljes megjegyzést. A parancsmegtagadásért tíz évi szigorított büntetőtáborra ítélték. A táborban Zsenja Milin tettét soha sem bánta meg, újságot nem olvasott, csak a szülőfalujáról mesélt.
A parancsmegtagadó Alexander Katust, akit Kárpátaljáról soroztak be a Vörös Hadseregbe, társai végezték ki a hajdúszoboszlói MÁV-állomáson és a Szováti út mellé temették. Húsz év múlva kihantolták és az adminisztráció kuszasága következtében a köztemetőben a hősök parcellájában újratemették.

A Magyar Honvéd 1956. november 2-i számában a Honvédelmi Minisztérium közlésére hivatkozva írja, hogy egy szovjet zászlóalj Gyöngyös határában átadta fegyvereit a polgári lakosságnak, és a szovjet katonák bejelentették, hogy nem hajlandók a magyar nép ellen harcolni.
A Kommunizmus Fekete Könyvében a kínai Gulággal, a laokajjal kapcsolatban megemlítik a 612. oldalon, hogy egy Harry Wo nevű ember tizenkilenc évet töltött börtön-üzemben, mert bírálta a magyarországi szovjet beavatkozást.
(tüntetés)
[Részletek...]
[1954-07-04] [idezet] Bernben Németország labdarúgó válogatottja a svájci világbajnokság döntőjében 3:2 arányban legyőzte a magyar csapatot (noha a csoportmérkőzéseken a magyarok 8:3-ra megverték a németeket), az évek óta veretlen Aranycsapat "csak" második lett.
A vereség miatti elkeseredés a kommunizmus alatt először (!) utcai tömegtüntetéshez vezetett Budapesten.
Korabeli filmfelvételek szerint a magyarok les miatt meg nem adott gólja valószínűleg érvényes volt.
(tüntetés)
[Részletek...]
[1950-11-02] George Bernard Shaw ír származású Nobel-díjas angol drámaíró, kritikus születése (+1950. nov. 2.). Élénken érdeklődött a társadalmi problémák iránt. 1898-ban nősült meg, és felesége jelentős vagyona lehetővé tette számára, hogy csak az írásnak éljen. Az 1910-es években már elismert és sikeres drámaíró, a szatírikus vígjátékok mestere, a díjakat és kitüntetéseket azonban sorra visszautasította, a lordi címet csakúgy, mint a Becsületrendet.
(halál, Nobel-díj, tüntetés)
[Részletek...]
[1942-03-15] Háborúellenes tüntetés Budapesten a Petőfi szobornál, a legnagyobb a világháború alatt. A rendőrség szétverte, letartóztatások és bírói ítéletek követték.
(háború, tüntetés)
[Részletek...]
[1930-09-01] Tüntetés Budapesten, a két világháború közötti időszak legnagyobb méretű munkásmegmozdulása, tiltakozva a gazdasági válság és a munkanélküliség ellen. Az MSZDP által szervezett akción 4500 rendőr és 600 csendőr járőrözése ellenére mintegy százezer munkás tüntetett az Andrássy úton és a Hősök terén. Megmozdulások voltak vidéken és a munkástelepeken is, országosan mintegy negyedmillió ember vett részt.
(háború, tilt, tüntetés)
[Részletek...]
[1926-10-06] Felavatták Budapesten a Pogány Móric tervezte Batthyány-örökmécsest, azon a helyen, ahol 1849-ben (az akkori Újépületben) kivégezték Batthyány Lajost, az első független felelős magyar kormány miniszterelnökét. Az emlékmű napjainkig a diktatúrával való szembenállás jelképe, amely a szovjet megszállás időszakában is számos tüntetés színhelye volt.
(felavat, tüntetés)
[Részletek...]
[1908-06-21] riási tüntetés a nők szavazati jogáért (Anglia).
(tüntetés)
[Részletek...]
[1900-12-12] Telkes Mária biofizikus, egyetemi tanár születése (+1995. dec. 2.). 1939-től a Massachusettsi Technológiai Intézet tanáraként a Nap energiájának hasznosításával foglalkozott. 1948-ban tervei alapján építették fel az első napenergiával fűtött kísérleti házat Doverben. Kémiai hőtárolási felfedezéseivel kapcsolatban több mint száz cikke jelent meg, szabadalmainak száma meghaladta a húszat, az utolsót kilencven éves korában jegyeztette be. Kitüntetéseinek se szeri, se száma.
(születés, tüntetés)
[Részletek...]
[1893-10-27] Kapoli Antal, ifj. faragó-népművész születése (+1971. febr. 21.). 1946-ig különböző uradalmakban volt juhász, s főként pásztorkodással kapcsolatos használati tárgyakat készített karcolásos, dombormű-faragásos technikával. 1953-ban az elsők között kapta meg a Népművészet mestere kitüntetést.
(születés, tüntetés)
[Részletek...]
[1856-07-26] George Bernard Shaw ír származású Nobel-díjas angol drámaíró, kritikus születése (+1950. nov. 2.). Élénken érdeklődött a társadalmi problémák iránt. 1898-ban nősült meg, és felesége jelentős vagyona lehetővé tette számára, hogy csak az írásnak éljen. Az 1910-es években már elismert és sikeres drámaíró, a szatírikus vígjátékok mestere, a díjakat és kitüntetéseket azonban sorra visszautasította, a lordi címet csakúgy, mint a Becsületrendet.
(Nobel-díj, születés, tüntetés)
[Részletek...]
[1823-05-11] Podmaniczky József báró tudományos- és közíró halála (szül. 1756. júl. 29.). 1790-91-ben vezető szerepe volt a nemesi-nemzeti mozgalomban, amelynek felvilágosult, reformista szárnyát képviselte. 1791-ben az országgyűlés által kiküldött kereskedelmi bizottság tagjaként megírta az osztrák vámrendszer kritikai elemzéseit, rámutatott Magyarország alárendelt helyzetére, és a belső vám eltörlését javasolta. 1802-től Bács-Bodrog vármegye főispánja, 1815-ben pedig Ausztria párizsi megbízottja volt.

Nemzetközi hírnevét és a külföldi tudományos élet kiemelkedő képviselővel fennálló jó kapcsolatait bizonyítja, hogy a legnagyobb tekintélyű tudós társaság, a londoni Royal Society 1780. június 8-án felvette tagjai sorába. Ő volt az első magyar, aki ebben a kitüntetésben részesült.

(halál, tüntetés)
[Részletek...]
[1823-05-11] Podmaniczky József báró tudományos- és közírót (1756. júl. 29. – 1823. máj. 11.) felvette tagjai sorába a legnagyobb tekintélyű tudós társaság, a londoni Royal Society. Ő volt az első magyar, aki ebben a kitüntetésben részesült.
(tüntetés)
[Részletek...]
[1802-05-19] Bonaparte Napóleon megalapította a Becsületrendet, amely mai napig a legmagasabb katonai és polgári kitüntetés, illetve rendjel Franciaországban.
(megalapít, tüntetés)
[Részletek...]
[1799-03-13] Weszprémi István író, orvostörténész születése (+1799. márc. 13.). A XVIII. század egyik kiemelkedő tudású polihisztora. Tanult a debreceni főiskolán, 1756-ban Utrechtben szerzett orvosdoktori címet. 1755-ben világviszonylatban is úttörő munkájában pestis elleni védőoltást javasolt. 1757-től 43 éven át Debrecen város orvosa volt. Mária Terézia, mint a "nép egészségügyi gondozóját" aranyéremmel tüntette ki.
Négykötetes biobibliográfiai gyűjteménye a magyar orvostörténet enciklopédiájává szélesült, gazdag irodalom- és művelődéstörténeti anyaggal. Emlékére a Magyar Orvostörténeti Társaság róla elnevezett kitüntetést alapított, amellyel minden évben a legkiemelkedőbb orvostörténeti kutatást jutalmazzák.
(halál, tüntetés)
[Részletek...]
[1780-06-08] Podmaniczky József báró tudományos- és közírót (1756. júl. 29. – 1823. máj. 11.) felvette tagjai sorába a legnagyobb tekintélyű tudós társaság, a londoni Royal Society. Ő volt az első magyar, aki ebben a kitüntetésben részesült.
(tüntetés)
[Részletek...]
[1756-07-29] Podmaniczky József báró tudományos- és közírót (1756. júl. 29. – 1823. máj. 11.) felvette tagjai sorába a legnagyobb tekintélyű tudós társaság, a londoni Royal Society. Ő volt az első magyar, aki ebben a kitüntetésben részesült.
(tüntetés)
[Részletek...]
[1756-07-29] Podmaniczky József báró tudományos- és közíró halála (szül. 1756. júl. 29.). 1790-91-ben vezető szerepe volt a nemesi-nemzeti mozgalomban, amelynek felvilágosult, reformista szárnyát képviselte. 1791-ben az országgyűlés által kiküldött kereskedelmi bizottság tagjaként megírta az osztrák vámrendszer kritikai elemzéseit, rámutatott Magyarország alárendelt helyzetére, és a belső vám eltörlését javasolta. 1802-től Bács-Bodrog vármegye főispánja, 1815-ben pedig Ausztria párizsi megbízottja volt.

Nemzetközi hírnevét és a külföldi tudományos élet kiemelkedő képviselővel fennálló jó kapcsolatait bizonyítja, hogy a legnagyobb tekintélyű tudós társaság, a londoni Royal Society 1780. június 8-án felvette tagjai sorába. Ő volt az első magyar, aki ebben a kitüntetésben részesült.

(születés, tüntetés)
[Részletek...]
[1723-08-13] Weszprémi István író, orvostörténész születése (+1799. márc. 13.). A XVIII. század egyik kiemelkedő tudású polihisztora. Tanult a debreceni főiskolán, 1756-ban Utrechtben szerzett orvosdoktori címet. 1755-ben világviszonylatban is úttörő munkájában pestis elleni védőoltást javasolt. 1757-től 43 éven át Debrecen város orvosa volt. Mária Terézia, mint a "nép egészségügyi gondozóját" aranyéremmel tüntette ki.
Négykötetes biobibliográfiai gyűjteménye a magyar orvostörténet enciklopédiájává szélesült, gazdag irodalom- és művelődéstörténeti anyaggal. Emlékére a Magyar Orvostörténeti Társaság róla elnevezett kitüntetést alapított, amellyel minden évben a legkiemelkedőbb orvostörténeti kutatást jutalmazzák.
(születés, tüntetés)
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid