Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

15 esemény

[2004-04-28] A thaiföldi Pattani tartományban egy késforgató banda rátámadt egy rendőrőrsre. Mivel nem tudták legyőzni a rendőröket, a közeli Krue Se mecsetbe menekültek. Az állami fegyveres erők pár óra alatt szitává lőtték a XVI. századi épületet és megölték a harminc embert.
Legtöbbjük még tizenéves volt. Szegények voltak, iskola, állás és jövedelem nélkül, sok értelmetlen idővel. Abban a több mint száz országban, ahol a népességrobbanás miatt a lakosság harmada, sőt közel fele fiatal, sokkal több az erőszak és a polgárháború kockázata.
(háború)
[Részletek...]
[1980-04-28] [idezet] Az END (European Nuclear Disarmament, Európai Nukleáris Leszerelés, angol mozaikszóként VÉG, "legyen vége") kampány indító sajtótájékoztatója (válaszul az amerikai és orosz atomrakéta telepítésekre). Az END-nek csak magában Angliában negyedmillió tagja volt. Bekapcsolódtak a szakszervezetek, zöldek, szociális- és nőmozgalmak, oktatási és vállalkozói szervezetek, politikusok sőt katonák is. Kelet-Európából is (miközben a hivatalos "békeszervezetek", sőt a nagyegyházak is "megértették" a szovjet "válaszlépéseket") résztvett néhány független csoport: pl. a Dialógus, a Bokor és a 4-6-0 (Magyarország), a Charta 77 (Csehszlovákia), a Szabadság és Béke (Lengyelország), az Ekevasat a kardokból (NDK) és a Bizalom (USSR).

[Részletek...]
[1979-04-28] A Rocky Flats (Colorado, USA) atomerőmű elleni tüntetésen 284 embert tartóztattak le.
(tüntetés)
[Részletek...]
[1957-04-28] Megalakul a Testvérvárosok világszövetsége (UTO) a franciaországi Aix-les-Bains-ban. Emlékére április utolsó vasárnapja világnap a városok közötti együttműködés előmozdítása érdekében.
[Részletek...]
[1948-04-28] llamosítottak 594 vállalatot 160 ezer munkással. Az Országgyűlés törvényt hozott az ipari vállalatok köztulajdonba vételéről. A külföldi érdekeltségű üzemeket a törvény mentesítette.
(törvény)
[Részletek...]
[1945-04-28] Menekülés közben olasz partizánok elfogták Benito Mussolini olasz fasiszta diktátort (szül. 1883. júl. 29.), barátnőjével, Clara Petaccival együtt kivégezték, és holttestüket Milánóban közszemlére tették.
Mussolini 1922-ben feketeingesei élén bevonult Rómába, átvette a hatalmat, s fasiszta diktatúrát épített ki. 1935-től fokozatosan közeledett Hitlerhez. Gyengébben felszerelt csapatainak állandóan a németekre kellett támaszkodnia, politikájában is egyre inkább Hitler igényeinek kiszolgálójává vált. 1943-ban megbuktatták, internálták, de a németek kiszabadították és a rövid időre létrehozott észak-olasz bábállam, a Salói Köztársaság miniszterelnöke lett.

(halál)
[Részletek...]
[1930-04-28] Megnyílt a Magyar Posta Bélyegmúzeuma. A világ egyetlen önálló bélyegmúzeuma 1940-ben költözött jelenlegi helyére, a közlekedési minisztérium Hársfa utcai épületébe.
[Részletek...]
[1928-04-28] zembe helyezték a 20 KW-os, két 150 méter magas toronyra szerelt rádióadót Lakihegyen (az előző évben felavatott 3 KW-ost váltotta fel). A magyar rádió így foghatóvá vált az egész Kárpát-medencében, kifogástalan vételt azonban csak 150 kilométeres körzetben biztosított.

(felavat)
[Részletek...]
[1880-04-28] [idezet] A király szentesítette a Szeged város újjáépítéséről szóló törvénycikket. Ez állami kölcsönt biztosított a Tisza menti vízszabályozó és ármentesítő társulatok számára, valamint az 1879. márciusi árvíz sújtotta város újjáépítésére.
(A Tisza felső részét már szűkre szabályozták, a víz gyorsan lerohant a "csatornává" lett folyón, így lejjebb is muszáj volt gátakat építeni.)
(árvíz, törvény)
[Részletek...]
[1876-04-28] E napon került át időutazással a XX. századi New Yorkba Leopold herceg a Kate és Leopold c. nagyszerű szerelmes filmben :)
[Részletek...]
[1833-04-28] Hopp Ferenc műgyűjtő, utazó születése (+1919. szept. 10.). A hagyatékából a házában létrejött és róla elnevezett Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeum 1923-ban nyílt meg.


1882-1914 között ötször utazta körül a Földet, s közben kelet-ázsiai, kínai és főleg japán ritkaságokat vásárolt meg, tudományos képzettség nélkül, de igen jó érzékkel. Gyűjteményét és Andrássy úti villáját 1919-ben az államnak adományozta, kikötve, hogy azt egyesítsék az állam tulajdonában levő kelet-ázsiai műtárgyakkal.

A pesti Calderoni cég tulajdonosaként sokat fáradozott a magyar oktató-szemléltető eszközgyártás fellendítésén.
(születés)
[Részletek...]
[1789-04-28] Christian Fletcher első tiszt vezetésével fellázadt a fél éves tahiti tartózkodás után Angliába visszaindult Bounty hajó 19 matróza. William Bligh kapitányt és 18 matrózát élelemmel és vízzel csónakba rakták Tahiti közelében. A zendülők visszatértek a szép tahiti lányokhoz. Egy részük később a térképeken még nem szereplő, 4,6 km2-es Pitcairn-szigeten kolóniát hozott létre. Telepüket 1808-ban felfedezte a Topaz amerikai hajó. Tízüket elítélték, négyüket fel is akasztották. (A sziget lakói ma is őrzik a hajó ágyúját és Christian bibliáját, és főleg a történet gerjesztette turizmusból élnek.)

Bligh 1790 márciusában jutott haza Angliába és már júniusban meg is jelent könyve az árulókról. A lázadó tiszt bátyja, Edward Fletcher cambridge-i jogászprofesszor viszont sikeres ellenpropagandát indított az angol sajtóban, Bligh kapitány kegyetlenkedéseit emlegetve. Noha nincs rá bizonyíték, hogy a kapitány keményebben bánt volna a legénységgel az akkoriban szokásosnál, a történetet világhíressé tevő mintegy háromezer írásmű, 3 film és egy musical a rebellisek oldalán áll.
(Bűnös a menekülés az erőszakos, gyarmatosító, természetpusztító civilizációból?)
[Részletek...]
[1754-04-28] Széchényi Ferenc főispán születése (+1820. dec. 13.). A Magyar Nemzeti Múzeum és Könyvtár alapítója. 1802. november 25-én a nemzetnek ajándékozta könyvtárát, s ezzel megalapítója lett a később már az ő nevét viselő könyvtárnak, amely az 1808-ban életre hívott Magyar Nemzeti Múzeum alapintézményévé vált.
(megalapít, születés)
[Részletek...]
[1686-04-28] [idezet] Megjelent Isaac Newton "Philosophiae Naturalis Principia Mathematica" c. könyve, a modern tudomány egyik alapműve.
(megjelent)
[Részletek...]
[1253-04-28] Nichiren Dai Shonin buddhista mester Japánban megalapította a Nam Myoho Renge Kyo gyakorlatot (az élet misztikus törvényének való átadottság, múlt jelen jövő folyamatossága, ok és okozat összefüggése, a boldogság és teljesség Buddha-állapota, az univerzum bölcsessége és együttérzése). Milliók vallásgyakorlásává vált és azóta megszakítás nélkül ápolják Taisekiji főtemplomában.
(megalapít, törvény)
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid