Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

29 esemény

[2004-11-19] Orkán pusztított Kelet-Európában. A Magas-Tátrában több mint száz km2-en letarolta az erdőket, közel 3 millió m3 fa dőlt ki (Szlovákia közel egy éves szokásos fakitermelése).
A kidőlt fák közel felét a helyszínen kell hagyni lassan elkorhadni, hogy valamelyest védjen a tavaszi árvíz és az erdőtalaj hirtelen lemosódása ellen.
A faültetvények (mert az egyfajú, telepített erdő nem nevezhető erdőnek) sokkal sérülékenyebbek a természeti csapásokkal és a kártevőkkel szemben. Most az 1930-as évek végén – miután a világháborús készülődés jegyében tarra vágták a tátrai erdőket - egyszerre telepített lucfenyő ültetvények pusztultak el. 1915-ben egy hasonló orkánban még tizedekkora sem volt a pusztulás.

(árvíz, háború)
[Részletek...]
[2002-11-19] Spanyolország északnyugati partjai közelében kettétört és elsüllyedt a Prestige nevű, görög tulajdonban lévő, bahamai bejegyzésű tartályhajó. A 70 ezer tonna nyersolajat szállító tankhajó rakományából mintegy 10 ezer tonna ömlött az Atlanti-óceánba, az addigi legnagyobb ilyen jellegű környezeti katasztrófát okozva.
[Részletek...]
[2001-11-19] A szingapúri székhelyű ún. WC Világszervezet (World Toilet Organisation) WC világnappá nyilvánította nov. 19-ét és felhívta a figyelmet, hogy minden embernek joga van megfelelő minőségű vécére. Az emberiség egyharmadának még latrinája sincs.
Évszázezredekig az emberi ürülék a természetes körfolyamatok része volt, összegyűjtötték trágyázás céljára, csak a folyóvölgyekben élők juttatták a vízbe. A vízöblítéses wc talajjavító anyagból vízszennyező anyagot csinált belőle. Kínában 1980-ig több emberi ürüléket használtak a földeken, mint műtrágyát. Az vízöblítéses wc terjedése az ipari országokban óriási vízpazarlással jár.
Vespasianus római császár 79-ben megadóztatta a nyilvános illemhelyeket, s amikor fia, Titus (később császár 79-81-ig) ezt helytelenítette, a máig is gyakran használt mondással felelt: A pénznek nincs szaga.
Az ókorban még nem különítették el a wc-ket, sem nem voltak külön női és férfi wc-k. A népsűrűség növekedése miatt kellett szabályokat hozni, hogy a városokat ne borítse el az ürülék. 1539-ben Párizsban kimondatott, hogy mindenki felelős a saját piszkáért, s kötelezővé tették a házi pöcegödröt. 1739-ben szintén Párizsban terelte először külön mellékhelyiségekbe a férfiakat és a nőket egy csapszék tulajdonosa.
[Részletek...]
[1997-11-19] A Duna-Ipoly Nemzeti Park létrehozása.
[Részletek...]
[1997-11-19] [sms] A Duna-Ipoly Nemzeti Park létrehozása.
[Részletek...]
[1995-11-19] [idezet] Cedric Prakash indiai jezsuita az első keresztény, aki megkapta a legmagasabb indiai polgári kitüntetést, a Kabir Puraskar díjat.
Indiában ez a nap a vallási béke, a közösségi harmónia ünnepe (Communal Harmony Day).
"India kultúrájának része a vallások sokfélesége" - mondta India elnöke a díjátadáskor Új-Delhiben.
Olyanok kaphatják (1990 óta 22-en), akik vagy tartósan dolgoznak a vallási harmóniáért, ill. nagy fizikai vagy erkölcsi bátorsággal lépnek fel vallási zavargások idején az övéktol eltéro csoportba tartozók élete, tulajdona megmentéséért, saját életük kockáztatásával (vö. dec. 6.).
- + -
Kabir nagy indiai szent, tanító, költő és vallásreformer volt, a hagyomány szerint 1398-tól 1518-ig élt (120 évet). Hite szerint nincs különbség emberek között, minden vallás istene ugyanaz, így minden élo felé gyengédséget kell tanúsítanunk. Hitt az emberiség egységében, egyetemes vallást hirdetett, túl a hindu vagy a muzulmán ortodoxián. Hinduk, muzulmánok, szikhek ugyanúgy tisztelik.
(tüntetés)
[Részletek...]
[1990-11-19] A hidegháború vége. Európai Biztonsági és Együttműködési Értekezlet Párizsban.
(háború)
[Részletek...]
[1990-11-19] Kivégezték Franz Reinischt, aki szerzetespapként tagadta meg a katonai esküt.
1942. ápr. 20-án (éppen a "Führer születésnapján") elöljárója a rendbõl való kizárással fenyegette meg: "Abban a pillanatban, amikor ezt a tervét ténylegesen megvalósítja, Ön a kötelességem és hatalmam szerint, a 210. pont alapján minden további nélkül a közösségbõl el van bocsátva és Öntõl a közösségi ruha meg van vonva."
Ma a Schönstatt mozgalom és a Palottiner rend a boldoggá avatását sürgeti.
Cesare Orsenigo, a pápai nuncius Hitlernél, 1940-ben a Himmelspforten kolostorban ezt mondta a Harmadik Birodalom katolikus katonaság-megtagadóiról: "Ok a saját butaságuk mártírjai."
[Részletek...]
[1975-11-19] Az NSZK-beli Gundremmingen atomerőmű csőrendszerének javításakor forró radioaktív gőz került a levegőbe és két ember halálát okozta.
[Részletek...]
[1973-11-19] Felavatták az első női lelkészt a magyar Evangélikus egyházban. Kovács Etelka a csöglei gyülekezetben szolgált.
1976. okt. 24-én másodikként Pintér Károlynét avatták Ózdon, aki már családos volt.
(felavat)
[Részletek...]
[1969-11-19] Holdra szállt a Surveyor 3 szonda.
Kameráját leszerelte és hazahozta az 1969. nov. 19-én ugyanott landoló Apollo 12 legénysége, és egy kis szigetelő hab részén Streptococcus miti baktériumokat találtak. Az emberi száj szokásos flórájához tartozó baktériumok két és fél évig túlélték a Höldon az óriási hőmérsékletingadozást, a légkör és nyomás hiányát, a kozmikus sugárzást és a földi laborban újra szaporodásnak indultak.
A baktériumok a Földön is egész szélsőséges körülmények közt megélnek. Mélytengeri vulkanikus forrásoknál 121 fokos forróságban is szaporodnak, fény híján fotoszintézis helyett kemoszintézisből nyerik az energiát, megélnek az Antarktisz jegében három és fél km mélyen, 9 PH-s szódatavakban és 0 PH-s savas folyadékban, bazaltkőzetekben másfél km mélyen, stb.
De nagyobb élőlények is képesek különleges körülményeket elviselni. A mm nagyságú medveállatka (melynek közel nyolcszáz faját írták már le) a tengerfenéktől a legmagasabb hegyekig mindenhol megél, ahol víz van, s kiszáradva akár száz év múlva is újraéled, ha víz éri. Óriási sugárdózist is kibír. A tíz centis pompeji féreg a mélytengeri füstölőknél úgy helyezkedik el, hogy farkánál 80 C fokos, a fejénél 20 C fokos a víz.
[Részletek...]
[1969-11-19] Az Apollo-12 űrhajó kompjával először jutott el ember a Holdra: Neil Armstrong, Edwin Aldrin és Charles Pete Conrad űrhajósok.
[Részletek...]
[1968-11-19] Bányarobbanás a nyugat-virginiai (USA) Farmingtonban, 78 halott. A 16x10 km-es szénbányában napi 2-300 ezer m3 metángáz szabadul fel, amit igyekeznek kiszellőztetni.
[Részletek...]
[1944-11-19] Horvay János szobrász születése (+1944. nov. 19.). Gárdonyi Géza szobor (Bartók B. út), Beethoven szobor (Városliget).
(halál)
[Részletek...]
[1928-11-19] Pernye András Erkel Ferenc-díjas zenetörténész, zenekritikus, zenepedagógus születése (+1980. ápr. 4.). 1965-től haláláig a Zeneművészeti Főiskola docense volt. Szerepet vállalt a Ki mit tud? és a rádióbeli Dupla vagy semmi vetélkedők zsürijének munkájában is. Gyermekbénulásból eredő mozgáskorlátozottsága ellenére hihetetlen munkabírás jellemezte, de végül gyógyíthatatlan betegsége miatt saját döntésével búcsúzott el az élettől. Főbb művei: Puccini, Szabó Ferenc, Alban Berg (portrék), A német zene története 1750-ig, A jazz, Előadóművészet és zenei köznyelv.
(születés)
[Részletek...]
[1917-11-19] Meghalt Indira Gandhi (szül. 1917. nov. 19.), India (már 1966-77 között, majd 1980-tól újra) miniszterelnöknője.
Amikor áthaladt a rezidenciáját a hivatalától elválasztó fal kapuján, az ott posztoló két őr tüzet nyitott rá. Indira Gandhi azonnal meghalt, gyilkosai ellenállás nélkül hagyták, hogy társaik elvezessék őket.
(A népességrobbanást fékező intézkedései széles körű felháborodást váltottak ki vallásos és nacionalista körökben.)
(születés)
[Részletek...]
[1900-11-19] Először használták a hátsókerék-meghajtású háromkerekű triciklit. Csonka János mérnök tervezte, a GANZ gyártotta. A posta 1924-ig ezzel a járművel végezte a levélgyűjtést. Hazánkban először itt alkalmaztak alumíniumot szerkezeti anyagként.
[Részletek...]
[1881-11-19] Lelia Robinson, az első nő az USÁ-ban, aki jogászi gyakorlatot akart folytatni, nem nyugodott bele a Legfelső Bíróság elutasító ítéletébe, hanem a Woman's Journal (Nők Lapja) e napi számában kikelt a döntés jogtalansága ellen. Két év múlva engedélyezték neki a jogi pályát.
„A női nemet a természeti törvény arra rendeli és arra teszi képessé, hogy az emberi faj gyermekeit megszülje, táplálja és őrizze világunk otthonait… A nők egyetlen egész életre szóló hivatása (mint pl. a jogi hivatás) sem egyeztethető össze nemük radikális és szent kötelességeivel. Az ilyen hivatás a természet rendjétől való eltérés, és amikor szándékosan választják, akkor ennek a rendnek az elárulása… A nőt jellegeztes sajátosságai, nemes bájai, gyors érzékenysége, gyenge fogékonysága, tisztasága, gyengédsége, érzelmi ösztönzései, az hogy alárendeli a szigorú észt az együttérző érzelmeknek, nyilvánvalóan nem képesítik a bírósági küzdelemre. A természet a nőt éppoly kevéssé edzette meg a tárgyalóterem jogi konfliktusaira, mint a csatamező fizikai összecsapásaira…” (In re Goddell, 39 Wisc. 1875)
(törvény)
[Részletek...]
[1870-11-19] Endre Béla festő és iparművész halála (szül. 1870. nov. 19.). 1911-12-ben részt vett a hódmezővásárhelyi majolikatelep megalakításában. Festményei szinte kizárólag az Alföld motívumvilágával kapcsolatosak: tanyákat, tiszamenti füzeseket festett finom lírával.

(születés)
[Részletek...]
[1860-11-19] Markó Károly születése (+1860. nov. 19.). A magyar tájképfestészet iskolát teremtő mestere.
(halál)
[Részletek...]
[1855-11-19] Vörösmarty Mihály költő, drámaíró, akadémikus halála (szül. 1800. dec. 1.). A magyar romantika és a reformkor költészetének egyik legnagyobb alakja.
- + -
"És hosszu béke van s az ember
Rémítő szapora,
Talán hogy a dögvésznek egyszer
Dicsőbb legyen tora:
Sovár szemmel néz ég felé,
Mert hajh a föld! az nem övé,
Neki a föld még sírnak is kemény:
Nincsen remény!"
(Vörösmarty Mihály: Az emberek, 4.)
(halál)
[Részletek...]
[1855-11-19] Vörösmarty Mihály költő, író, akadémikus születése (+1855. nov. 19.).
A magyar romantika és a reformkor költészetének egyik legnagyobb alakja. Fő prózai művei: Zalán futása, Csongor és Tünde. 1836-ban írta a Szózatot.


(halál)
[Részletek...]
[1841-11-19] Schulek Frigyes építész születése (+1919. szept. 5.). A magyar eklektikus építészet jeles alakja, ő építette a Halászbástyát és a Jánoshegyi kilátót (táj, panoráma).
(születés)
[Részletek...]
[1841-11-19] Schulek Frigyes építész halála (szül. 1841. nov. 19.). A magyar eklektikus építészet jeles alakja, ő tervezte a Halászbástyát és a Jánoshegyi kilátót.
(Táj és kilátás...)
(születés)
[Részletek...]
[1828-11-19] Franz Peter Schubert osztrák zeneszerző születése (+1828. nov. 19.).
(halál)
[Részletek...]
[1828-11-19] Franz Peter Schubert osztrák zeneszerző halála (szül. 1797. jan. 31.).
(halál)
[Részletek...]
[1711-11-19] Mihail Vasziljevics Lomonoszov orosz tudós, polihisztor halála (szül. 1711. nov. 19.). A felvilágosodás első jelentős képviselője Oroszországban. 1755-ben életre hívta a moszkvai egyetemet, amelyet rendi különbségeken felül álló tanintézetté tett.
(születés)
[Részletek...]
[1711-11-19] Mihail Vasziljevics Lomonoszov orosz tudós, polihisztor születése (+1765. ápr. 15.). A felvilágosodás első jelentős képviselője Oroszországban. Kinetikai hő- és gázelmélet, tömegmegmaradás, abszolút 0 fok. 1755-ben életre hívta a moszkvai egyetemet, amely ma is a nevét viseli.
(születés)
[Részletek...]
[1665-11-19] Nicolas Poussin francia festő születése (+1665. nov. 19.). Az ún. történeti tájképfestészet megteremtője és egyik legjelentősebb művelője volt.
(halál)
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid