Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

15 esemény

[2004-10-06] [idezet] Az Egyházak Világtanácsának 34 USA-beli tagegyháza az éves találkozóján „Boldogok a béketeremtők” díjat adott a következőknek: Concerned Black Clergy of Metropolitan Atlanta, Adopt-a-Minefield Atlanta Chapter, Hodan Osman szomáliai menekült a gyermekek közt végzett munkájáért, The American Friends Service Committee Southeast Regional Office, The Decatur Cooperative Ministry's "Hagar's House", The First Congregational United Church of Christ, Harmony: Atlanta's International Youth Chorus, néhai Rev. Dr. Henry Jee koreai származású orvos és lelkész, The Open Door Community, The Regional Council of Churches of Atlanta.
[Részletek...]
[1989-10-06] A párizsi Moulen Rouge százéves születésnapját ünnepelte.

[Részletek...]
[1963-10-06] Zimmermann Ágoston Kossuth-díjas biológus születése (+1963. okt. 6.). Értékes kutatásokat végzett a gerincesek, főleg a madarak és emlősök összehasonlító anatómiájában, élet- és fejlődéstanában. Ő szerkesztette az Állatorvosi Lapokat.
(halál)
[Részletek...]
[1951-10-06] William Keith Kellogg amerikai vállalkozó halála (ugyanott, ahol született, 1860. ápr. 7. Battle Creek). A gabonapehely kikísérletezője. 1894-ben véletlenül állítottak elő gabonapelyhet: egy adag főtt búzát éjszakára kint felejtettek a szabadban, s nem a várt összeszáradt anyag lett belőle, hanem különálló, száraz pehely.
- + -
1930. dec. elsején W. K. Kellog bevezette a 3x8 óra helyett a 4x6 órás munkaidőt michigani gabonapehely gyárában. Így a gazdasági válság közepette több embernek adott kevesebb fizetéssel kevesebb munkát. A kísérlet óriási sikert hozott, a kevesebb pénz ellenére a több szabadidő miatt a munkások és családjaik sokkal boldogabbnak érezték magukat. A gyár termelékenysége is nőtt, a rövidebb munkaidőben jobb kedvvel dolgoztak.
Ennek ellenére a cég igazgatósága nem rokonszenvezett Kellog munkásbarát vezetési filozófiájával és egy évtized múltán, a II. világháború kitörésekor megragadták az alkalmat és visszaállították a 3x8 órás munkabeosztást. A munkások azonban nem felejtették el a boldogabb "kevesebb pénz de több idő" korszakot, 1946-ban újra kiharcolták a 4x6 órás munkarendet és a fenyegetések, elbocsátások, lejárató kampányok ellenére közel négy évtizedig, 1984-ig meg tudták őrizni ezt a vívmányt.
(háború, halál)
[Részletek...]
[1951-10-06] A Szabad Európa Rádió megkezdte rendszeres magyar nyelvű adását. (1993. okt. 31-én szüntette meg.)


[Részletek...]
[1951-10-06] [sms] A Szabad Európa Rádió megkezdte rendszeres magyar nyelvű adását.(1993. okt. 31-én szüntette meg.)
[Részletek...]
[1948-10-06] Wagner János zoológus, muzeológus születése (+1948. okt. 6.). 1933-tól haláláig a Magyar Nemzeti Múzeum Állattárában a Puhatestűek (Mollusca) gyűjteményében dolgozott. Számos kutatóutat tett. Az európai házatlan csigák nemzetközi hírű specialistája volt.
(halál)
[Részletek...]
[1941-10-06] Kabos Gyula színész halála (szül. 1888. márc. 19.). Az egyik legnagyobb magyar nevettető. Legnépszerűbb filmjei a Hyppolit, a lakáj és a Meseautó.
(halál)
[Részletek...]
[1941-10-06] Kabos Gyula színész születése (+1941. okt. 6.). Az 1930-as évek elejétől a magyar filmgyártás és színház egyik legtöbbet foglalkoztatott művésze volt (Hyppolit a lakáj, Meseautó). Komikusként óriási sikereket aratott. 1939-ben az Egyesült Államokba emigrált, ahol még két évig alkalmi fellépéseken szórakoztatta a magyarul tudó közönséget.
(halál)
[Részletek...]
[1926-10-06] Felavatták Budapesten a Pogány Móric tervezte Batthyány-örökmécsest, azon a helyen, ahol 1849-ben (az akkori Újépületben) kivégezték Batthyány Lajost, az első független felelős magyar kormány miniszterelnökét. Az emlékmű napjainkig a diktatúrával való szembenállás jelképe, amely a szovjet megszállás időszakában is számos tüntetés színhelye volt.
(felavat, tüntetés)
[Részletek...]
[1912-10-06] Auguste Marie Francois Beernaert belga politikus születése (+1912. okt. 6.). Hágai Döntőbíróság, Interparlamentáris Únió. Béke Nobel díjat kapott 1909-ben.
(halál)
[Részletek...]
[1849-10-06] Batthyány Lajos gróf születése (+1849. okt. 6.). Az első felelős magyar kormány miniszterelnöke. 1848. március 17-én István nádor nevezte ki miniszterelnökké, kormánya április 10-én tette le az esküt. Október 2-án mondott le véglegesen, miután kiegyezést célzó politikája háttérbe szorult. Windischgratz 1849. január 8-án Pesten elfogatta, 1849 nyarán törvénysértő módon halálra ítélték, Haynau 1849. október 6-án kivégeztette.
(halál, törvény)
[Részletek...]
[1844-10-06] A magyar ipar támogatása érdekében megalakult a Védegylet, elnöke Batthyány Kázmér, igazgatója Kossuth Lajos lett. Célja a külföldi áruk kiszorítása volt a hazai piacról. A tagok kötelezték magukat, hogy csak magyar mestereknél dolgoztatnak és nem vesznek olyan külföldi árut, amelyből belföldit is lehet kapni.
[Részletek...]
[1535-10-06] Egy németalföldi bíróság eretnekség vádjával halálra ítélte William Tyndale (szül. 1494?) angol bibliafordítót. Megfojtották és máglyán elégették.
Huszonnégy éves korában Németországba költözött, ahol az eredeti héber és görög bibliából készítette az angol fordítást. A hatezer nyomtatott példány Angliába csempészését VIII. Henrik király és az angol egyház minden erővel próbálta megakadályozni. A londoni püspök igyekezett felvásárolni a bekerült példányokat és elégette azokat. De Tyndale a befolyt püspöki pénzből még többet nyomtatott. A népnyelvű bibliát 1930-ban Thomas More (Mórus Tamás) kancellár is elítélte. Tyndale-t 1535-ben két bérgyilkos rabolta el Antwerpenben és juttatta börtönbe.
Közben ugyan 1533-tól VIII. Henrik létrehozta az anglikán egyházat és ennek érdekében a népnyelvű biblia mellé állt, de ez nem mentette meg Tyndale-t a kontinensen. Halála után egy évvel már királyi engedéllyel nyomták bibliáját Angliában, de a hatalom gyalázatát elkerülendő a fordító nevét mellőzve, „Matthew Bible” néven.

Az angol bibliafordításokat 1611-ben egységesítették, az akkor kiadott, máig is hivatalos St. James fordítás legnagyobbrészt Tyndale fordítását hozza. A közben eltelt közel száz év alatt ugyan sokat változott az angol nyelv, de a biblia szándékosan archaikus hatást is akart kelteni.
[Részletek...]
[1395-10-06] IX. Bonifác pápa bullát adott ki az óbudai egyetem alapításáról. Az egyetem csak rövid ideig működött.
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid