Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

21 esemény

[1994-05-15] A budapesti Állatkertben eloször rendezték meg az állat- és növényszeretet napját. A gyermekek e napon ingyen léphetnek be a kertbe.
- + -
Az állat- és növényszeretet napja Magyarországon.
[Részletek...]
[1994-05-15] Palacsintát kaptak a játékfegyvereiket szemétbe dobó gyerekek a Noé Klub utcai demonstrációján Székesfehérváron.
[Részletek...]
[1992-05-15] A berlini igazságügyi hatóságok vádat emeltek Erich Honecker, volt keletnémet párt- és állami vezeto, illetve más személyek ellen „eroszakos cselekmények engedélyezése” miatt. Bunük a berlini fal és a német-német határ egyéb szakaszaira kiadott úgynevezett tuzparancs volt, aminek következtében a határ keleti oldalán több mint 200 ember lelte halálát.
[Részletek...]
[1989-05-15] Igazságosság, Béke és a Teremtés megőrzése hármas célkitűzéssel megrendezték az I. Európai Ökumenikus Találkozót Bázelben.
[Részletek...]
[1982-05-15] dám Jeno Kossuth-díjas zeneszerzo, karmester, egyetemi tanár halála (szül. 1896. dec. 12.). Muveinek nagy részét a Bartók és Kodály által kezdeményezett népzenei ihletésu stílusban írta. A Liszt Ferenc Zenemuvészeti Foiskolán - ahol Kodály tanítványaként szerezte diplomáját - nyugdíjba vonulásáig szolfézst, népzenét, kamaraéneket, módszertant és dalirodalmat tanított, s az operatanszak, majd az ének-fotanszak vezetoje volt. Rádiós és televíziós eloadásaival széles néprétegeket nevelt a zene szeretetére.
(halál)
[Részletek...]
[1972-05-15] 27 évi amerikai megszállás után ismét japán fennhatóság alá került Okinava szigete, amely ma is az USA legjelentosebb haditengerészeti- és légi támaszpontja a Távol-Keleten.
[Részletek...]
[1962-05-15] dám Zsigmond pedagógus halála (szül. 1906. jún. 19.). A magyarországi gyermekvárosok egyik szervezoje. A II. világháború után a Pedagógus Szakszervezet megbízásából kezdett foglalkozni az elhagyott gyermekek ügyével. 1946-ban a Hajdúhadházán létesített otthonnal megteremtette az elso magyarországi gyermekvárost, amelynek vezetoje volt.
(Vajon hogyan gondolkodott a probléma megelozo enyhítésérol, a családtervezésrol?)

(háború, halál)
[Részletek...]
[1957-05-15] Nagy-Britannia a csendes-óceáni Karácsony-szigetek közelében, a japán tiltakozás ellenére 1 millió tonna TNT-ereju hidrogénbombát robbantott.
(tilt)
[Részletek...]
[1924-05-15] Constant R. D'estournelles francia szenátor (Béke Nobel-díj 1909) születése (+1924. máj. 15.). A Nemzetközi Döntőbíróság tagja.

(halál, Nobel-díj)
[Részletek...]
[1898-05-15] Reményi Ede hegedumuvész, zeneszerzo halála (szül. 1828. jan. 17.). A szabadságharc után emigrálni kényszerült. Az USA-ból 1852-ben tért vissza Európába, s korának egyik vezeto muzsikusa lett. O fedezte fel Brahmsot, s vitte Weimarba Liszthez. Évekig az angol királyi zenekar szólóhegeduse volt. 1860-ban hazatért, s részt vett a Zeneakadémia megalapításában. Az 1870-es évek végén az USA-ban telepedett le. Külföldi körutakon a magyar zene lelkes népszerusítoje volt.
(halál, megalapít)
[Részletek...]
[1891-05-15] Mihail Afanaszjevics Bulgakov ukrán-orosz író, újságíró születése (+1940. márc. 10.). A groteszk szatíra irányában tett kísérleteit fo muvében A Mester és Margarita címu filozófiai regényében összegezte.
(születés)
[Részletek...]
[1891-05-15] Mihail Afanaszjevics Bulgakov orosz regény- és drámaíró, újságíró halála (szül. 1891. máj. 15.). A groteszk szatíra irányában tett kísérleteit fő művében, A Mester és Margarita című filozófiai regényében összegezte.
(születés)
[Részletek...]
[1891-05-15] [idezet] XIII. Leó pápa kiadta a Rerum novarum kezdetű encikliát (körlevelet) a munkások helyzetéről (43 évvel a Kommunista Kiáltvány után). Bírálta a liberális kapitalizmus gazdasági rendszerét, amely "a munkásokat a munkaadók embertelenségének és korlátlan nyereségvágyának védtelenül kiszolgáltatta". A szociális problémákat elsősorban egyházi tanítással, az ember belső megújításával, az erkölcsi magatartás kialakításával próbálta orvosolni, valamint, hogy "a vagyontalanok nyomorúságos helyzetükből kiemelkedjenek", egyházi szociális intézményeket hozott létre és tartott fenn.
[Részletek...]
[1859-05-15] Pierre Curie francia fizikai kémikus születése (+1906). Fizikai Nobel-díjat kapott 1903-ban, megosztva, a radioaktivitás kutatásáért. Feleségével, Marie Curie-vel fedezték fel a rádiumot és a polóniumot.
(Vajon ha tudták volna, hogy az atomkorszakot, az egyik globális halálveszélyt indítják el...)
(Nobel-díj)
[Részletek...]
[1859-05-15] Pierre Curie francia fizikus halála (szül. 1859. máj. 15.). Fizikai Nobel-díjat kapott 1903-ban megosztva feleségével, Marie Sklodowska-Curie-vel és Henri Becquerellel az utóbbi által felfedezett sugárzás tanulmányozásáért. Ő az ún. Curie-törvény megalkotója. Feleségével együtt ő fedezte fel a polóniumot és a rádiumot. A becsületrendet viszont visszautasította. 1995. ápr. 20-án hamvait a Pantheonban helyezték el.
(Mennyi áldást és mennyi átkot hozott a rádióaktivitás fölfedezése?)

(Nobel-díj, születés, törvény)
[Részletek...]
[1782-05-15] Richard Wilson angol festo halála (szül. 1714. aug. 1.). A Royal Academy egyik alapítója. Tájképfestészete a lorraini és a poussini hagyományokra épült, de a klasszikus keretet lírai elemekkel töltötte meg. Munkássága jelentos hatással volt az angol tájképfestok késobbi generációjára.
(halál)
[Részletek...]
[1720-05-15] Hell Miksa csillagász születése (+1792. ápr. 14.). A bécsi csillagvizsgáló igazgatója volt. O irányította a kolozsvári, az egri, a budai és a nagyszombati csillagvizsgáló építését, s megindította az "Ephemerides Astronomicea" címu csillagászati folyóiratot.
(születés)
[Részletek...]
[1720-05-15] Hell Miksa csillagász halála (szül. 1720. máj. 15.). VIII. Keresztély dán király megbízásából Norvégiában végzett csillagászati megfigyelései során először neki sikerült helyesen kiszámítania a Nap-Föld távolságot.
(születés)
[Részletek...]
[1713-05-15] Hell József Károly bányafőgépész születése (+1789. márc. 11.). A magyarországi bányagépesítés úttöroje. Jelentős találmánya volt az 1753-ban Selmecbányán üzembe helyezett léggép, amelynél elsőként használt vízemelésre sűrített levegőt.

(A bányászat a robbanásszerű természet-átalakítás kezdete.
Pl. Tata a vizek városa volt, míg többszáz forrása el nem apadt a bányászat miatt.)
(születés, találmány)
[Részletek...]
[1618-05-15] Johannes Kepler megalkotta a bolygók mozgásával kapcsolatos törvényeit. Szerinte a bolygók ellipszis alakú pályán keringenek a Nap körül.
(törvény)
[Részletek...]
[1567-05-15] Claudio Giovanni Antonio Monteverdi olasz zeneszerzo megkeresztelésének napja (születésének pontos idejét nem ismerjük, +1643. nov. 29.). Mantovában a Gonzaga-udvar szolgálatában állt. Modern stílust és új zenefelfogást teremtett. Fobb muvei: Orfeó, Arianna, Poppea megkoronázása.

[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid