Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

20 esemény

[1991-02-13] A vezetékes telefonok száma Magyarországon elérte az egymilliót.
- - - - - - - - - -
[Részletek...]
[1973-02-13] Alekszandr Iszajevics Szolzsenyicin orosz írót (szül. 1918 nov. 12., irodalmi Nobel-díj 1970) a Gulag szigetcsoport c. regényének (a szovjet láger és börtönvilágról, ahol ő maga is nyolc évet raboskodott) külföldi megjelentetése miatt megfosztották állampolgárságától és kiutasították a Szovjetúnióból.
(megjelent, Nobel-díj)
[Részletek...]
[1960-02-13] A Szahara-sivatag középső részén, a Reggane-oázis közelében felrobbantották az első francia kísérleti atombombát.
[Részletek...]
[1957-02-13] Jászi Oszkár újságíró, politikus halála (szül. 1875. márc. 2.). A magyarországi radikalizmus vezető alakja és teoretikusa. Bemutatta a nemzetiségi kérdés és a társadalmi haladás összefüggéseit. Emigrációban halt meg, hamvait 1991. június 17-én temették magyar földbe.
(halál)
[Részletek...]
[1950-02-13] Amerikai atombomba-baleset történt, a légierő gépe véletlenül (szerencsére plutónium-töltet nélküli) atombombát oldott ki és robbantott fel 1100 méter magasságban Kanada csendes-óceáni partvidékétől néhány mérföldnyire. 45 kilogramm urán került a légkörbe.
(Az interkontinentális rakéták előtt a hidegháborús elrettentés úgy nézett ki, hogy atombombákkal fölszerelt bombázórepülők köröztek állandóan az USA fölött, hogy ha közeledő szovjet bombázókat észlelnek, késedelem nélkül indulhasson az ellencsapás. Néhány atombomba-baleset aztán bebizonyította, hogy a saját hadserege sokkal nagyobb veszélyt jelent Amerikára, mint a szovjetek.)
(háború)
[Részletek...]
[1945-02-13] [idezet] Budapestet kb. ötven napos elkeseredett küzdelem után ellenséges városként bevették (hivatalosan nem "felszabadították") a szovjet erők (a 2. Ukrán Front katonái). A harcokban mintegy 25 ezer civil halt meg, 52 ezren megsebesültek. A szovjetek csaknem 80 ezer katonát veszítettek, a sebesültek száma meghaladta a 240 ezret. A német-magyar katonai veszteség (halottak és sebesültek) is elérte a százezret.
[Részletek...]
[1945-02-13] A szövetségesek légitámadása lerombolta Drezdát. A 772 brit és 311 amerikai repülőgép összesen több mint hétezer tonna bombát dobott a városra, amelynek belső, 12 négyzetkilométernyi területe teljesen elpusztult. A civil áldozatok számát a becslések 35 ezer és 135 ezer közé teszik.

(Az NDK-ban a dóm romjait megőrizték, mint a Nyugat háborús bűneinek egyik emlékművét. A német újraegyesítés után nyugati gyűjtésből újjáépítették, hiszen nem illett a fasizmust leverő jóságos szövetségesi haderő mítoszába.)
(háború)
[Részletek...]
[1938-02-13] Oliver Reed angol színész születése. 1999-ben A Gladiátor című film forgatása alatt szívinfarktusban hunyt el, három üveg rum elfogyasztása és egy bárban lezajlott szkandercsata következményeként. Leghíresebb filmje: Marco Polo.
(születés)
[Részletek...]
[1937-02-13] Lispén feltört a földgáz is, miután 4 nappal korábban először találtak kőolajat Magyarországon, a Zala megyei Budafapusztán.
A magyar állam az olajkutatás monopóliumát 1935-ben öt évre a Dunántúl egész területére az European Gas and Electric Company (Eurogasco) amerikai társaságnak adta el.
[Részletek...]
[1899-02-13] Rácz Béla cigányprímás születése Kassán (+1962. aug. 28.). Sok nagysikerű magyarnóta szerzője. 1908-ban a londoni világkiállításon csodagyerekként ünnepelték a kilencéves fiút. Bátyja zenekarával bejárta egész Európát; három évig Oroszországban muzsikáltak, a cári udvarban is felléptek. A békebeli Budapest legelegánsabb éttermeiben szórakoztatta zenekarával a vendégeket, uralkodók is hallgatták muzsikáját. Egy alkalommal Toscanini is elismerését fejezte ki neki.
(születés)
[Részletek...]
[1895-02-13] Kiállították a szabadalmi oklevelet a francia Lumiere-fivérek találmányáról, a mozgófényképről. Az első szűk körű előadást 1895. március 22-én tartották Lyonban, 1895. december 28-án Párizsban mutatták be találmányukat a nyilvánosságnak. Első némafilmjük címe A munkaidő vége a Lumiere üzemekben volt.
(találmány)
[Részletek...]
[1883-02-13] Richard Wagner német zeneszerző születése (+1883. febr. 13.).
Első szimfóniája 1833-ban hangzott el Lipcsében. Főbb művei: A bolygó hollandi, A Rajna kincse, A walkür, Siegfried, Trisztán és Izolda, A nürnbergi mesterdalnokok, A Ring, Az istenek alkonya.
Valamennyi operájának szövegét maga írta. 1842-ben szász királyi karmester lett. A Tannha:user 1845-ös bemutatója bukást hozott, csak a Liszt Ferenc vezényelte 1850-es weimari előadáson aratott sikert.
Részt vett az 1848-49-es német forradalomban, ezért nyolc évig zürichi emigrációban kellett élnie.
Szeretője lett a sok művét vezénylő Bülow feleségének, Liszt lányának, Cosimának. Miután már három gyerekük született, Cosima elvált férjétől és 1870-ben összeházasodtak.
Művei előadására a megfelelő helyszínt Bayreuthban lelte meg, A tetralógiát 1876-ban mutatták be a Festpsielhausban, a díszletek és a kosztümök is az ő művei voltak. Utolsó művét, a Parsifalt 1882-ben adták elő Bayreuthban.
(halál)
[Részletek...]
[1883-02-13] Richard Wagner német zeneszerző halála (szül. 1813. máj. 22.). A 19. századi zene nagyhatású újítója, a "Gesamtkunst", a zenedráma megalkotója. Irodalmilag, dramaturgilag is nagy igényű szöveg, képzőművészeti alkotás színvonalára emelt díszlet, maga tervezte kosztümök, motívikus szerkesztésű zene, amelyben a zenekar és az énekesek egyenrangú szerepet játszanak. Nibelung-tetralógia, Trisztán és Izolda, A nürnbergi mesterdalnokok. II. Lajos bajor király támogatásával színházat hozott létre Bayreuthban (1872-1876), s ott azóta is csak Wagner-műveket játszanak. Írt zenekari műveket (Faust-nyitány), oratorikus műveket és dalokat is.
(halál)
[Részletek...]
[1865-02-13] Csók István Kossuth-díjas festő születése (+1961. febr. 1.). A modern magyar plein-air festészet vezető alakja. Nevéhez fűződött a posztimpresszionistákhoz közelálló színes dekorativitás kifejlesztése.
(születés)
[Részletek...]
[1849-02-13] A képviselőház öttagú vésztörvényszékek felállításáról döntött az árulók megbüntetésére. Nyilvános tárgyaláson csak felmentő vagy halálos ítéletet hozhattak, csak egyhangú határozattal. 1849 márc-jún. közt 18 vésztörvényszék 367 ügyet tárgyalt, 122 halálos és 107 felmentő ítélet, a többi ügyet áttették rendes bírósághoz. A vésztörvényszékeket megszüntette a minisztertanács 1849. június 2-án, június 8-án pedig „az ítélkezési egyformaság tekintetéből” egy központi vésztörvényszék létrehozásáról döntöttek.
(törvény)
[Részletek...]
[1842-02-13] Török Aurél (Ponori Thewrewk) orvos, egyetemi tanár, antropológus, akadémikus halála (szül. 1842. febr. 13.). A budapesti Embertani Intézet és Múzeum megalapítója. A darwinizmus korai híve volt; embertani méréseket végzett, foglalkozott a honfoglaló magyarság antropológiájával is.


(megalapít, születés)
[Részletek...]
[1819-02-13] Nagyváthy János jogász, teológus, mezőgazdász születése (+1819. febr. 13.). A keszthelyi Georgikon szellemi atyja.
(halál)
[Részletek...]
[1819-02-13] Nagyváthy János mezőgazdász halála (szül. 1755. jan. 19.). Az első magyar mezőgazdasági kézikönyv írója. Ő használt először kettős könyvelést. Festetics György az ő tanácsára is szervezte meg a keszthelyi Georgikont, az első mezőgazdasági főiskolát.
(halál)
[Részletek...]
[1689-02-13] Az angol parlament elfogadta a Bill of Rights néven ismertté vált törvényt, az állampolgári jogok alkotmányos iratokba foglalt gyűjteményét.
(törvény)
[Részletek...]
[1633-02-13] Galileo Galilei Rómába érkezett a Szent Törvényszék kihallgatására. Itt a megjelent könyvében hirdetett kopernikuszi tanok, vagyis a Föld forog a Nap körül, kijelentéseinek visszavonására kényszerítették.
(Az emberiség nem pusztult bele abba, hogy nem ismerte a naprendszert. De a mai egyik legveszélyesebb probléma, a túlnépesedés terén katasztrofális következményük van a tudományos megértés nélküli vallási és moralista kinyilatkoztatásoknak.)
(megjelent, törvény)
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid