Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

23 esemény

[2004-01-10] Hamvas Béláné Kemény Katalin halála (szül. 1909).

(halál)
[Részletek...]
[1994-01-10] [idezet] Aláírták a Vatikán és Magyarország közötti államközi megállapodást a tábori lelkészi szolgálat felállításáról.
(Az új tábori püspökség még nem kért bocsánatot a legutóbbi tábori püspök, Dr. Hász István által 1942-ben teljes egyházi jóváhagyással kiadott imakönyvért, amelyben a katonaságmegtagadókat kárhozattal fenyegette és a hitleri agressziót a szovjet ateizmus elleni szent háborúnak állította be:
"Kedves Honvéd hívem! Tábori Püspökatyád szól hozzád...
Ennek a világháborúnak az a célja, hogy ezeréves szentföldünket, véren szerzett és folytonos harcokkal fönntartott édes Hazánkat megvédjük, vele együtt egész Európát megoltalmazzuk, Szentséges vallásunkat és Egyházunkat megmentsük a vörös veszedelemtől ... attól a gonosz, alattomos, kegyetlen és irgalmatlan vörös hatalomtól, amely itt Európában mindent, de legelsősorban édes Hazánkat akarja elpusztítani és rabigába hajtani!
Ebben a Szent-háborúban a mi győzelmünket és a vörös hatalom megsemmisítését akarja, kívánja és szolgálja minden igaz magyar, minden igaz európai ember, minden hívő lélek az egész világon - sőt a nemzetek megdicsőült fiai, köztük a Magyar Szentek serege, Nagyasszonyunk, Szűz Mária és maga az egy igaz élő Isten is."

"Végtelenül elszomorító és sajnálatraméltó az a körülmény, hogy a hadsereg kötelékében még mindig találhatók olyan egyének, kik hűtlenül, esküszegően, önként elhagyják azt a zászlót, amelyre felesküdtek. Megfeledkeznek a Haza iránti nagy kötelességeikről, azt hiszik, hogy így büntetlenül boldogan élhetnek. A mardosó lelkiismeret azonban nem ad nyugtot, bármerre mész, nyugalmat sehol sem találsz. Helyzeted minden pillanatban szörnyűbb és szörnyűbb lesz, - üldözőidet mindig ott fogod látni magad körül. Testvérem, ne engedd magad senkitől félrevezettetni... Ne feledd azt, hogy ha itt a földön az igazságszolgáltatás sújtó keze nem érintene, az igazságos Istentől, az örök bírótól méltó büntetésed elnyered!")
(háború)
[Részletek...]
[1989-01-10] A polgári szolgálat engedélyezése az NDK-ban.
[Részletek...]
[1984-01-10] Több mint százévi szünet után az USA és a Vatikán helyreállította a teljes körű diplomáciai kapcsolatokat.
[Részletek...]
[1978-01-10] Lengyel Lajos Kossuth-díjas grafikus, könyvművész, fotógrafikus halála (szül. 1904. dec. 5.). A világháború után nagy részt vállalt a nyomdaipar beindításában és korszerűsítésében. Számos könyvborítója, könyvművészeti munkája nyert díjat hazai és nemzetközi pályázatokon, s sok kiállításon szerepelt.
(háború, halál)
[Részletek...]
[1973-01-10] Létrehozták Magyarország első nemzeti parkját, a Hortobágyi Nemzeti Parkot.
[Részletek...]
[1971-01-10] Gabrielle ‘Coco’ Chanel francia divattervező születése (+1971. jan. 10.). A divatvilág klasszikus egyénisége, az egyszerűség új ideálját fejlesztette ki az öltözködésben. "Az igazi elegancia az akadálytalan mozgás lehetősége". Az 1920-as évek végén párizsi üzemének kétezer alkalmazottja volt. A Chanel-kosztümöt minden idők egyik legelegánsabb öltözékének tartják.

“Megvetem az ostoba mértéktelenséget. Nem lehet úgy éjszakázni, hogy utána értelmes nappalok következzenek. Néhány élelmiszer és az alkohol tönkreteszi a testünket. Ezért mindenből kevesebbet fogyasszunk, mint amennyihez kedvünk van. Fontos a jó alvás, 7-8 órán át, nyitott ablaknál. Ébredjünk korán, dolgozzunk keményen! A munka foglalkoztatja a szellemet, a szellem pedig gondoskodik a test karbantartásáról.”
(halál)
[Részletek...]
[1957-01-10] Gabriela Mistral chilei költőnő halála (szül. 1889. ápr. 7.). Műveiben, csakúgy mint hétköznapi életében is, az elnyomottakért küzdött, fellépett a nők, az indiánok, a gyermekek érdekében. Irodalmi Nobel-díjat kapott 1945-ben "lírájának magasröptű gondolatiságáért és érzelmi mélységéért, ami a költő nevét egész Latin-Amerika jelképévé tette".
(halál, Nobel-díj)
[Részletek...]
[1928-01-10] Lev Trockijt, akit 1927. december 18-án az SZKP-ból kizártak és Alma-Atába telepítettek, a szovjet kormány külföldre száműzte.
[Részletek...]
[1918-01-10] August Oetker német gyógyszerész, receptkönyvíró születése (+1918. jan. 10.). 1891-ben saját sütőport készített, amelyet kis adagokba csomagolva, Backin néven, ingyenes recept kíséretében forgalmazott. Az I. világháború után az Oetker-cég évi termelése már 300 millió sütőpor zacskót jelentett. Süteményes könyve 30 millió példányban évtizedekig a háziasszonyok kedvenc olvasmánya volt.
(háború, halál)
[Részletek...]
[1917-01-10] Buffalo Bill (William Frederick Cody) amerikai vadász, mutatványos, akrobata, író születése (+1917. jan. 10.). A XIX. század végi Amerika legnépszerűbb hőse volt.
(Különösen a milliószám pusztított bölények meg az életterüket elvesztő indiánok körében volt népszerű. :-( )
(halál)
[Részletek...]
[1915-01-10] Jane Addams amerikai újságírónő megalapította az amerikai nők békepártját (vö. szept. 6.). Béke Nobel-díjat kapott 1931-ben. IFOR tag volt (ld. aug. 3.)
A békepárt elérte, hogy Th. W. Wilson az 1916-os választási kampányban megígérje, az USA nem lép be a háborúba. (Ígéretét elnökként nyomban megszegte.)
(háború, megalapít, Nobel-díj)
[Részletek...]
[1915-01-10] [sms] Jane Addams, USA nők békepártja. Béke Nobel-díj 1931. Th.Wilson megszegte választási békeígéretét.
(Nobel-díj)
[Részletek...]
[1909-01-10] A Felvidéken - különösen Bereg megyében - éhínség pusztított. A rossz termés, az általános munkanélküliség miatt sok család képtelen volt élelemről gondoskodni. A fővárosi sajtó híradása nyomán a kormányzat - megkésve - intézkedett arról, hogy az érintett településeken ingyenes gabonát és vetőmagot osszanak szét.
(éhínség)
[Részletek...]
[1892-01-10] Gönczy Pál pedagógus, oktatáspolitikus születése (+1892. jan. 10.). A pesti református főgimnázium alapító igazgatója. A főrendiház tagjaként jelentős szerepet játszott az 1868-as népiskolai törvény végrehajtásában. Egyik megszervezője volt a zeleméri árvagyermek-nevelőintézetnek.
(halál, törvény)
[Részletek...]
[1891-01-10] Karácsony Sándor író, egyetemi tanár születése (+1952. febr. 23.). Sajátos pedagógai-filozófiai rendszert, nevelési programot, művelődési reformtervet dolgozott ki. A magyar cserkészmozgalom egyik fő vezetője volt.
(születés)
[Részletek...]
[1878-01-10] Fogarasi János nyelvész, jogász, akadémikus halála (szül. 1801. ápr. 17.). Ő fogalmazta meg azt a szabályt, hogy a magyarban a kiemelt mondatrész mindig az igei állítmány elé kerül. Előbb Czuczor Gergellyel együtt, majd annak halála után egyedül szerkesztette a magyar nyelv hatkötetes szótárának anyaggyűjtését. Jogi munkákat is írt, zeneszerzéssel is foglalkozott, és úttörő jelentőségű munkásságot folytatott a folklorisztika területén.
(halál)
[Részletek...]
[1863-01-10] Londonban felavatták a világ első földalatti vasútját.
(felavat)
[Részletek...]
[1858-01-10] Törley József borász születése (+1907. júl. 28.). Reimsben sajátította el a pezsgőgyártás francia módját. Hazatérte után 1882-ben Budafokon megalapította világhírűvé vált pezsgőgyárát.
(megalapít, születés)
[Részletek...]
[1839-01-10] Először érkezett Indiából tea Nagy-Britanniába.
[Részletek...]
[1823-01-10] Ligeti Antal festő születése (+1890. jan. 5.). Az ún. Markó-követők legjelesebb mestere. Beutazta a Közel-keletet, így alkotta vallási-romantikus hangulatú, keleti témájú tájképeit. A Magyar Nemzeti Múzeum képtárának őre volt, részt vett a Magyar Képzőművészeti Társulat megalapításában, támogatója volt Munkácsynak és Mészöly Gézának.
(megalapít, születés)
[Részletek...]
[1778-01-10] Carl von Linné svéd botanikus, természetbúvár halála (szül. 1707. máj. 23.). Systema Naturae (A természet rendszere) című művében elsőként összegezte az addig ismert (több tízezer) növényt és állatot, valamint ásványt. Ő használta először a növények és az állatok kettős latin elnevezését, külön nevet adva a nemnek és a fajnak. Többségük ma is a tőle kapott nevet viselik. A világszerte újonnan leírt fajokkal egyre terjedelmesebbé váló flórák és faunák rendezése nélkülözhetetlen előfeltétele volt minden komoly tudományos munkának.
(halál)
[Részletek...]
[1778-01-10] Carl Linné svéd botanikus, természetbúvár születése (+1778. jan. 10.). A természet rendszere (Systema Naturae) című művében elsőként összegezte az addig ismert (több tízezer) növényt, állatot és ásványt. Ő használta először a növények és állatok kettős latin elnevezését, külön nevet adva a nemnek és a fajnak. Többségük ma is a tőle kapott nevet viselik.
(halál)
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid