Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

21 esemény

[2002-12-06] Philip Berrigan öt Ploughshares (Ekevasat a kardokból) aktivistával vért locsolt szét egy B-52 bombázó pilótafülkéjében az Andrews légitámaszpont (USA) éves légibemutató napján. Tettük és - a látogatók tömege és a média előtt végbemenő - letartóztatásuk felhívta a figyelmet, hogy ezek tömeggyilkos eszközök.
Philip testvére, Daniel ekkor épp börtönben volt. Mindketten katolikus papok, több mint harminc éve hajtottak végre erőszakmentes akciókat. Életünk legszebb napja címmel film mutatta be 1973-ban, amikor betörtek egy amerikai hadkiegészítő parancsnokságra és Vietnamba szóló behívókat öntöttek le vérrel az aktaszekrényekben, más alkalommal pedig a behívókból máglyát raktak egy hadkiegészítő parancsnokság udvarán és napalmtűzben égették el, szemléltetve, hogy ezek a behívók emberek vérének kiontására és emberek élve elégetésére kiadott parancsok.
Philip és felesége (Elizabeth McAlister) egy Jónás Háza erőszakmentes ellenállás közösséget alapítottak Baltimoreban. 2002. dec. 6-án halt meg rákban. Életében összesen kb. 11 évet volt börtönben erőszakmentes tiltakozásai miatt.


Daniel jezsuita, nyolcvan éves elmúlt, New Yorkban él és sokadik könyvét írja. 2002. ápr. 24-én a Rapture of the Gospel c. könyv elolvasása után ezt írta a Bocsmagazin szerkesztőjének: "Kedves Gyula barátom, gratulálok a könyvetekhez. A hűség és bátorság ezen története inspiráló itt az erőszak és zűrzavar idején. Isten áldja egész közösségeteket."

(tilt)
[Részletek...]
[2002-12-06] Phil Berrigan, a legendás amerikai békeaktivista, katolikus pap, 79 évesen rákban meghalt. Feleségével, Liz McAlister-rel 1973-ban Baltimore-ban alapítottak egy szociális és béke közösséget, a Jónás Házát. Számtalanszor volt letartóztatva polgári engedetlenség miatt, összesen 11 évet töltött börtönben. Még 74 évesen, 1997 őszén is Maine-ben két év börtönre ítélték, amiért egy háborúellenes eseményt szervezett egy hadikikötőben.
(háború)
[Részletek...]
[1995-12-06] Az UNESCO illetékes bizottsága a világörökség részének minősítette az Aggteleki cseppkőbarlangot.
[Részletek...]
[1993-12-06] A BOCS Alapítvány létrehozása.

[Részletek...]
[1992-12-06] Svájc lakosai népszavazáson elutasították országuk csatlakozását az Európai Gazdasági Térséghez.
[Részletek...]
[1992-12-06] Az Ayedha mecset lerombolása nyomán országos erőszakhullám tört ki Indiában.
Cedric Prakash SJ társaival egy nyolcezres tömeget fékezett meg Gujaratban, akik tele voltak bosszúvággyal, mert elüldözték őket otthonaikból.
Többszáz embert visszaköltöztettek, miközben őket is többször megtámadták (vö. nov. 19.).
[Részletek...]
[1989-12-06] A montreali Műszaki Fôiskolán 14 fiatal női hallgatót mészárolt le gépfegyverrel egy 25 éves, állásából épp elbocsátott és a főiskolai felvételin elutasított férfi, majd „Gyűlölöm a feministákat!” felkiáltással végzett magával is.


A mészárlás okozta sokk hatására 1991-ben elindult Kanadában a Fehér Szalag mozgalom, amely férfiak kezdeményezése a nők elleni agresszióval szemben. A mozgalom különféle nôi programokat, segélyszolgálatokat, menedék- és krizisotthonokat, képzéseket, kiadványokat támogat.
[Részletek...]
[1983-12-06] Molnár Antal Kossuth-díjas zeneszerző, zenetudós, pedagógus születése (+1983. dec. 6.). A filozófiai koncepción alapuló magyar zeneesztétika megalapítója.
(halál, megalapít)
[Részletek...]
[1926-12-06] Claude Oscar Monet francia festő halála (szül. 1840. nov. 14.). Az impresszionizmus vezéregyénisége. Festészetének csaknem kizárólagos témája a táj volt, képein nem a tárgyak térbeli ábrázolására, hanem a színek és a megvilágítás viszonyának kifejezésére törekedett.
(halál)
[Részletek...]
[1921-12-06] Aláírták a brit-ír békeszerződést, amelynek értelmében megalakult az Ír Szabadállam és Írország elfogadta a brit Nemzetközösségen belüli domínium státust.
[Részletek...]
[1917-12-06] Az addig Oroszországhoz tartozó Finnország elnyerte függetlenségét, amit december 31-én Szovjet-Oroszország Népbiztosainak Tanácsa is elismert.
[Részletek...]
[1917-12-06] A benzint és robbanóanyagot szállító Mont Blanc gőzös a kanadai Halifax kikötőjében összeütközött egy másik hajóval. Az ezt követő robbanásnak kétezer halálos áldozata, közel tízezer sebesültje volt és két km2 területen megsemmisült a város északi része is.


[Részletek...]
[1906-12-06] Goldmark Péter Károly fizikus születése (+1977. dec. 7.). 1933-tól Amerikában élt, az ő eredménye az első színes televíziós adás, amellyel a CBS amerikai társaság 1950. január 12-én lépett a nyilvánosság elé. 1970-ben az Apollo-10 űrhajósai az általa készített miniatürizált színes TV-felvevőt használták a holdexpedició során. Ő dolgozta ki a TV-adások rögzítésének módszerét.
(születés)
[Részletek...]
[1868-12-06] A XLIV. törvénycikk kimondta, hogy Magyarország minden polgára, bármely nemzetiséghez tartozzék is, egyenjogú. Az államnyelv magyar, de a nemzetiségek használhatják anyanyelvüket minden területen.

(törvény)
[Részletek...]
[1797-12-06] Nagy Károly matematikus, csillagász, közgazdász, publicista, akadémikus halála (szül. 1797. dec. 6.). A méterrendszer első hazai szorgalmazója volt, ő hozta be az első méter- és kilogramm-etalonokat Párizsból, ő készítette az első magyar földgömböt.
(születés)
[Részletek...]
[1797-12-06] Nagy Károly matematikus, csillagász, közgazdász, publicista, akadémikus születése (+1868. márc. 2.). A méterrendszer első hazai szorgalmazója, ő hozta be az első méter- és kilogramm-etalonokat Párizsból. Bicskén csillagvizsgálót építtetett és szerelt fel.
(születés)
[Részletek...]
[1783-12-06] Jelky András utazó, író halála (szül. 1738. ápr. 20.). Kalandos utazásai során kalózok rabolták el, eladták rabszolgának, hajótörést szenvedett, emberevő pápuák fogságába esett, járt Algériában, Kínában és Jáván, s volt holland követ Japánban.
(halál)
[Részletek...]
[1778-12-06] Joseph Louis Gay-Lussac francia fizikus és kémikus születése (+1850. máj. 9.). Felfedezte a vegyülő gázok róla elnevezett térfogati törvényét. Bátor ember volt, egyik kísérletéhez léggömbbel 8 ezer méteres magasságba emelkedett.
(születés, törvény)
[Részletek...]
[1771-12-06] Giovanni Battista Morgagni itáliai orvos, anatómus születése (+1771. dec. 6.). A padovai egyetem tanáraként A betegségek helyének és okának feltárása az anatómus által című 1761-ben kiadott könyvével a mai értelemben vett kórbonctan megalapítójává vált.
(halál, megalapít)
[Részletek...]
[1598-12-06] [idezet, sms] Augustini Keresztély orvos, botanikus szül. A "kárpáti balzsam" (Balsamum Hungaricum) eloállítója
[Részletek...]
[1598-12-06] Augustini Keresztély orvos, botanikus születése (+1650. aug. 21.). Miután meggyógyította II Ferdinándot, a király udvari orvosnak nevezte ki és Bécsben botanikus kert szervezésével is megbízta. Cirbolya- és törpefenyőből előállította a "kárpáti balzsamot", amelyet Balsamum Hungaricumnak nevezett el és 1640-ben már nagy mennyiségben gyártott.
(születés)
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid