Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

20 esemény

[2006-11-08] [blog] A parkolóhelyen nem-fizetõket megbüntetik, a tilosban parkoló nem-fizetõket viszont nem büntethetik meg a parkolóõrök. Rendõr ilyen ügyben bezzeg nem jár erre. A járdát (már ahol van egyáltalán) ellepik az autók, babakocsival nem lehet járni. Parkolnak a park füvén, talán a park szót nem is ismerik már, azt hiszik a parkolóhely szó rövidítése csupán.[Részletek...]
[2005-11-08] Az ENSZ Közgyűlés óriási többséggel (191 államból 182) hozott határozatában felszólította az USÁ-t, hogy szüntesse meg a Kuba ellen 44 éve fennálló szankciókat.
Tizennegyedszer hozott ilyen határozatot az ENSZ, az USA tizennégy éve hagyja figyelmen kívül. Az USA kormányának még mindig tart a hidegháború.
(háború)
[Részletek...]
[2001-11-08] A Legfelsőbb Bíróság jogerős ítéletével ötéves végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte a 72 esztendős Korbely János nyugalmazott alezredest a három halálos áldozatot követelő 1956-os tatai sortűz büntetőperében.

[Részletek...]
[1993-11-08] Horvát tüzérség lerombolta a 16. században épült Öreghidat Mostarban. (Újjáépítése után 2004. júl. 23-án adták át.)
(Az a török vezér építette, aki Szigetvárat elfoglalta. Aki épít, aki rombol, egyaránt lehet gonosz…)
[Részletek...]
[1978-11-08] Sáska László afrikai magyar orvos halála Tanzániában (szül. 1890. szept. 26., Nagyenyed). 1931-ben kivándorolt Szomáliföldre, majd az elviselhetetlen klíma miatt Abesszíniába, ahol a császári család orvosa lett, és megszervezte az abesszín hadsereg egészségügyi szolgálatát. Ezután költözött végleges lakóhelyére, Arushába (Tanzánia), ahol évtizedeken keresztül gyógyította a maszáj és kikuju törzs tagjait, s foglalkozott a trópusi betegségek, főként a malária gyógyításával, valamint a rák elleni küzdelemmel.
(halál)
[Részletek...]
[1939-11-08] Hitler a szokásosnál jóval rövidebb beszédet tartott az 1923-as sörpuccs éves megemlékezésén Münchenben és az ünneplőket faképnél hagyva visszasietett Berlinbe, így megúszott egy merényletet. Távozása után 13 perccel a Georg Elser 36 éves asztalos által elrejtett robbanószerkezet rombadöntötte a sörpincét. Elsert - egy háború utáni monstre pert tervezve neki - koncentrációs táborba zárták, de később a háború kedvezőtlen alakulása miatt per nélkül agyonlőtték.
Hitler ellen negyvennél több merényletet kíséreltek meg, főleg a háború őrültségét átlátó magasrangú német katonatisztek.
(háború)
[Részletek...]
[1907-11-08] Első ízben továbbított fényképet az Arthur Korn professzor által szerkesztett fakszimile-távíró Párizsból Londonba. Az 5,5 x 7,5 cm nagyságú fénykép 12 perc alatt ért célhoz egy víz alatti kábelen.
(A fotó - melyet másnap az újságok nagyításban közöltek - természetesen VII. Edward királyt ábrázolta.)
[Részletek...]
[1897-11-08] [sms] Dorothy Day szül. A Katolikus munkás amerikai pacifista mozgalom alapítója. catholicworker.org
[Részletek...]
[1897-11-08] Dorothy Day születése (+1980. nov. 29.).
A Catholic Worker (Katolikus munkás) amerikai pacifista mozgalom alapítója.
Utoljára 75 éves korában volt letartóztatva.
catholicworker.org
(születés)
[Részletek...]
[1895-11-08] [idezet] Katódsugarakkal kísérletezve először látta meg saját kezének "röntgenképét" Wilhelm Conrad Röntgen német fizikus. 1901-ben ő kapta az első fizikai Nobel-díjat.
(Nobel-díj)
[Részletek...]
[1887-11-08] Emile Berliner amerikai feltaláló szept. 28-án beadott kérelmére megkapta a szabadalmat a gramofonra. 1896-tól teljesen kiszorította Edison fonográfját.
[Részletek...]
[1863-11-08] Eero Jarnefelt finn festő halála (szül. 1863. nov. 8.). Finom színhangulatú népi zsánerképein a tájképfestés mesterének bizonyult. Főbb művei: A földek felégetése, a Nőalak szélben és a Fürdő nők.
(születés)
[Részletek...]
[1793-11-08] Megnyílt a Louvre Múzeum Párizsban.

[Részletek...]
[1781-11-08] A budai vár egykori csillagászati obszervatóriumában az első olyan hőmérséklet-adatot regisztrálták, amely bekerült az abban az évben megalakult Nemzetközi Meteorológiai Megfigyelő Hálózat almanachjába.
[Részletek...]
[1742-11-08] Simai Kristóf író, szótárkészítő, akadémikus halála (szül. 1742. nov. 8.). Vígjátékai átmenetet képeznek az iskola - és a világi dráma között. Összegyűjtötte a XVIII. századi népies színezetű irodalmi nyelv teljes szókincsét, valamint a rokon táj - és régi szavakat.
(születés)
[Részletek...]
[1703-11-08] John Wallis angol matematikus és fizikus halála (szül. 1616. dec. 3.). 1649-től haláláig az oxfordi egyetemen tanított, részt vett a Royal Society alapításában. A matematikai analízis egyik megalapítója volt. Ő definiálta először a negatív kitevőjű hatványt, s ő vezette be a végtelen jelét.
(halál, megalapít)
[Részletek...]
[1674-11-08] John Milton angol költő halála (szül. 1608. dec. 9.). A polgári forradalom eszméinek hirdetője. Az 1644-ben írt Aeropagitica című írásával a szólás- és sajtószabadságot védelmezte, három latin nyelvű pamfletjében pedig az európai közvélemény elé tárta az angol nép ügyét. Az 1667-ben megjelent Elveszett Paradicsom című vallásos eposzával, vakon és magányosan ért el költészetének csúcsára.
(halál, megjelent)
[Részletek...]
[1656-11-08] Edmond Halley angol csillagász, fizikus születése (+1742. jan. 14.). Ő készítette az első csillagászati térképeket. Képleteket adott a barometrikus magasságmérésre és a lencse gyújtótávolságának kiszámítására. Kiszámította 24 üstökös pályaelemeit, köztük az 1682. évi nagy üstökösét is, amely róla kapta a nevét és 76 évente tér vissza a Föld közelébe.
(születés)
[Részletek...]
[1656-11-08] Edmond Halley angol csillagász, fizikus halála (szül. 1656. nov. 8.). A greenwichi csillagvizsgáló intézet igazgatója. Ő készítette az első csillagászati térképeket. Felfedezte a csillagok saját mozgásának törvényét. 1698-1700 között tengeri expedíciót vezetett a mágneses elhajlás vizsgálatára. Az üstökösök csillagászatának összegzése című művében 24, 1337 és 1698 között megfigyelt üstökös pályáját írta le, köztük az 1682. évi nagy üstökösét is, amely róla kapta a nevét. A Halley-üstökös 76 évenként kerül földközelbe, utoljára 1986-ban közelítette meg bolygónkat.
(születés, törvény)
[Részletek...]
[0397-11-08] Toursi Szt. Márton halála (szül. 316/317 körül).
A 80 évet megért, korábban katonaság-megtagadó püspök Pannóniában (Savaria) született, a szombathelyi, kárpátaljai, kismartoni egyházmegyék és a pannonhalmi (mártonhegyi) apátság patrónusa.
- + -
Szt. Mártonnak leginkább az a tette ismert, hogy katonaköpenyét kettévágta és felét a koldusnak adta.
Apja (pogány római tiszt) bilincsbe verve vitette sorozásra 15 éves korában, hogy eltávolítsa keresztény barátaitól.
18 évesen megkeresztelkedett és később egy csata előestéjén bejelentette a császárnak, hogy kilép a hadseregből: "Krisztus katonája vagyok, számomra törvénytelen harcolni!" (vö. Hornus Nem harcolhatok! c. könyve, bocs.hu).

Ezt a jelenetet ábrázolja Simone Martini 1320 körül festett, Szt. Márton elutasítja a fegyvereket c. freskója az Assisi Szt. Ferenc bazilika altemplomában a Szt. Márton kápolna falán.
Mivel gyávasággal vádolták, követelte, hogy reggel fegyvertelenül a sereg előtt mehessen, hogy békét érjen el.
A barbárok másnap reggel csata nélkül békét kértek.
A nyugati szerzetesség megalapítója 360 körül.
Hogy még fél évszázaddal a konstantini fordulat után is mekkora ellenérzés volt az egyházban a katonáskodás iránt, mutatja, hogy fennmaradt az a történet, mely során egy szerzetestársa egy vita hevében az arcába vágta a sértést: "Ifjúságodat a hadsereg bűnei közt töltötted!"
(halál, megalapít, törvény)
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid