Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

21 esemény

[2006-11-06] [blog, regény] Rushdie: Az éjfél gyermekei c. regényét olvastam, készülvén Indiára. E csodás mû elképesztõ öntudatlansággal beszél az elején (1947, India függetlenné válása kapcsán) négyszáz (a statisztikák szerint kevesebb mint 350) millió, a végén (harminc évvel késõbb) hatszáz (a statisztikák szerint 630) millió emberrõl Indiában. (A tíz évvel késõbbi, a magyar fordításhoz írt utószó már 762 milliót említ, s mire a fõhõs elérné a nyugdíjkorhatárt, az 1100 milliót is meghaladja a szám, azaz hat évtized alatt bõven megháromszorozódott India lakossága, duplán túlterhelve az ország területét, tönkretéve talaját, erdõit, vizeit, élõvilágát, egyre növelve a nyomort és az erõszakot.)

A regény mindebbõl semmit nem fog fel, noha központi helyet foglal el benne a kritika a sterilizálás erőltetésének politikája ellen. Egyetlen személynél említi (csupán két helyen, ott is parodizáló jóindulattal) a fogamzásgátlást:

„Narlikár doktor, aki nem szereti a csecsemõket, jól képzett szülészorvos. Szabad idejében elõadásokat tart, röpiratot szerkeszt, szervez, ágál, a fogamzásgátlást propagálja a nemzetnek.
- A születésszabályozás – mondja – a legégetõbb közérdek. Eljön még a nap, hogy belesulykolom a népek kemény fejébe, és akkor munka nélkül fogok maradni.” (179. o.)

„Noha Ahmed Szinai munkaóráit pucéran gépelő titkárnők fantáziaképei töltötték ki, s noha maga elé képzelte az Éva-kosztümben parádézó Fernandákat és Poppykat, kriksz-krakszos nádlenyomattal a fenekükön, a szerszáma meg se moccant, és egy nap, mikor az igazi Fernanda vagy Poppy hazament, és apám Narlikár doktorral sakkozott, a nyelvét (valamint a sakkjátékát) megoldották a dzsinnek, és sután megvallotta: - Narlikár, az gyanúm, hogy elvesztettem az érdeklődésem a tudja-micsoda iránt.
A nőorvos fénylő arcán örömsugarak ragyogtak föl, sötét szemén kiszökkent a fanatikus születésszabályozó, és ezt a beszédet vágta ki: - Bravó! Ezt már nevezem, Szinai testvér! Maga … és bátorkodom hozzátenni, én … úgy van, maga és én, Szinai Bhái, a lelki emberek ritka fajtájához tartozunk! Számunkra idegen a hús lihegős megaláztatása – nem nemesebb-é, kérdezem magától, tartózkodni a nemzéstől, nem szaporítani további nyomorúságos éltekkel ezeket az irdatlan tömegeket, amelyek koldussá teszik hazánkat – és helyette arra fordítani energiáinkat, hogy több földet adjunk a talpunk alá? Én mondom, barátom: maga és én, meg a tetrapodáink: termőtalajt fogunk elhódítani az óceántól!„ (275. o.)

Sok szubkulturában ilyen zsigeri elborzadás veszi körül a szexet és föl sem merül a szex és a nemzés elválasztásának bölcsessége, amit a természettel harmóniában élő népek már ősidők óta gyakorolnak, s ami az emberréválás elkerülhetetlenül következő evolúciós lépcsőjének alapvető ismérve.

Pedig a mém-terjedési versenyben a gén-népesedési verseny elavult, a gének lassúak, nem versenyképesek többé! A következő generáció nem a vérét, hanem a szocializációját követi. A hálátlan gyermekek és fájuktól messze esett almák szubkulturáiban a szülők be vannak csapva. A gépi energia korszakában a túlnépesedés már a hatalmasoknak sem érdekük (mint volt a történelem során végig).

[Részletek...]
[2002-11-06] Iránban halálra ítélték Hasem Agadzsari liberális egyetemi oktatót, amiért megkérdőjelezte a papság jogát a hatalomgyakorlásra.
[Részletek...]
[2002-11-06] [idezet] Az első Európai Szociális Fórumot Firenzében tartották nov. 6-10-én.

(2003-ban Párizsban volt nov. 11-16-án, 2004-ben Londonban. A II. Világ Szociális Fórumon Bombay-ben 2004. jan. 16-21-én a BOCS küldötte is részt vett.)
- + -
Noam Chomsky világhírű amerikai médiakutató szerint "a 'globalizáció' kifejezést a hatalmi pozícióban lévők kisajátították, ... a globalizáció egyéb formáinak híveit 'anti-globalizációsnak' nevezik ... Ez egy tisztán propaganda-fogalom, amit mint nevetségest kéne elutasítani. Egészséges ember nem ellenezheti a globalizációt, azaz a nemzetközi integrációt. Bizonyosan nem tehetik ezt a baloldali- és munkásmozgalmak, melyek éppen a nemzetközi szolidaritás elvére épülnek, vagyis a globalizáció egy olyan formájára, mely az emberek, és nem a magán-hatalmi rendszerek jogait veszi figyelembe."
[Részletek...]
[2002-11-06] [sms] Firenzében nov.6-10. Európai Szociális Fórumot tartottak.
[Részletek...]
[1990-11-06] Magyarország teljes jogú tagja lett az Európa Tanácsnak (24. tagként).
[Részletek...]
[1985-11-06] Csapody Vera botanikus, művész születése (+1985. nov. 6.). Az első nő volt, aki matematika-fizika szakon diplomát szerzett. A Sacré Coeur apácarend leánygimnáziumában tanított 1914-től annak erőszakos megszüntetéséig (1948), az utolsó évtizedben ő volt az igazgató.
13 ezer növényt festett le. Az ő rajzaival jelent meg pl. Jávorka Sándor A Magyar Flóra képekben című műve.
(halál)
[Részletek...]
[1981-11-06] Egy amerikai (Littleton, Colorado) középiskola két (17 és 18 éves) diákja bőröndnyi fegyverrel érkezett és 46 perces lövöldözés során tizenkét diákot és egy tanárt megöltek, 23 társukat megsebesítették, végül főbe lőtték magukat. Saját készítésű bombáik fel sem robbantak, melyekkel eredetileg közel 250 ember megölésére készültek.
A sebesült túlélők elbeszélése szerint az áldozatok egyikétől, a 17 éves Cassie René Bernalltól (szül. 1981. nov. 6.) a könyvtárban fejéhez szorított pisztollyal megkérdezték, hisz-e Istenben, s amikor igent mondott, meghúzták a ravaszt. (She said yes címmel dokumentumregényt jelentetett meg róla a Bruderhof erőszakmentes keresztény közösség.)
A fiúk Hitler csodálói voltak, ezért választották annak születésnapját tettükhöz. Kiderült, hogy tettük által nagy hírnévre akartak szert tenni. Előre bejelentették az interneten, s azt is megbeszélték, melyik hollywoodi rendező fog róluk filmet készíteni (nem találták el, Gus Van Sant forgatott Arany Pálma díjas (2003) drámát az esetről Elephant címmel).
A littleton-i mészárlás mintájára és inspirálására azóta számos iskolai lövöldözés történt (tizenhat az USA-ban, három Németországban, egy-egy Svédországban, Hollandiában, Kanadában, Bosznia-Hercegovinában), az elkövetők életkora 6 és 19 év között mozgott.
A házkutatás során sok erőszakos videó és videojáték került elő. A szülőket nem érdekelte, mit csinálnak a fiúk. Észre sem vették, mikor az interneten megrendelt, házhoz szállított fegyvereket átvették.
Gus Van Sant érzékeny fényekkel festett doklírája felvillant néhány lehetséges kiváltó okot: Amerikában könnyen beszerezhető fegyvereket, közönyös szülőket, valós problémákra nem figyelő tanárokat, erőszakra szoktató videojátékokat …

- - - - - - - - - -
(születés)
[Részletek...]
[1971-11-06] Az USA már az 520. atombomba-robbantást hajtotta végre (Alaszka, Aleut-szigetek, az addigi legnagyobb erejű földalatti robbantás). A tengeri vidra állomány a huszadára esett. A hidegháború végeztével 1994-ben az amerikai hadsereg elhagyta a szigeteket, több tízezres elhagyatott települést és a már a II. világháború kezdete óta keletkezett rengeteg mérget hagyva maga után.
(háború)
[Részletek...]
[1956-11-06] Tűzharcban életét vesztette Misa alhadnagy Újpesten a gimnázium környékén. Eredetileg a Temesvárról indult 32. motorizált szovjet hadosztály kötelékébe tartozott, és október utolsó napjaiban állt át ukrán katonákból álló szakasza egy részével a nemzetőrök oldalára.
[Részletek...]
[1956-11-06] Jean-Pierre Pedrazzini 29 éves svájci riporter halála. Az 56-os forradalom tudósítójaként okt. 30-án 14 lövést kapott Budapesten a Parlament előtt. Bátyja vöröskeresztes repülőgéppel érte jött, párizsi kórházban halt meg.

(halál)
[Részletek...]
[1952-11-06] Az USA felrobbantotta az első hidrogénbombát a Csendes-óceánban.
[Részletek...]
[1947-11-06] A Szovjetunió nemzeti ünnepén a külügyminiszter bejelentette, hogy az atomtitok nem titok többé, elkészült az első szovjet atombomba.

[Részletek...]
[1917-11-06] Bolsevik forradalom tört ki Oroszországban a Téli Palota elfoglalásával.
[Részletek...]
[1893-11-06] Pjotr Iljics Csajkovszkij orosz zeneszerző halála (szül. 1840. máj. 7.) Művészetében a nyugati romantikus zene vívmányait és a nemzeti hagyományokat ötvözte.
(halál)
[Részletek...]
[1893-11-06] Pjotr Iljics Csajkovszkij orosz zeneszerző születése (+1893. nov. 6.).
(halál)
[Részletek...]
[1884-11-06] Germanus Gyula orientalista, arab nyelvészeti és kultúrtörténeti író, egyetemi tanár születése (+1979. nov. 7.). Kiemelkedő eredményeket ért el a mohamedán népek művelődés-története és az arab irodalom kutatásában.
(születés)
[Részletek...]
[1884-11-06] Germanus Gyula (arab neve: al-Hadzs Abdul Karim) orientalista, arab nyelvészeti és kultúrtörténeti író halála (szül. 1884. nov. 6.). Kiemelkedő eredményt ért el a mohamedán népek művelődéstörténetének és az arab irodalomnak a kutatásában. Világhírű könyve az Allah Akbar.
(születés)
[Részletek...]
[1880-11-06] Baumgarten Ferenc Ferdinánd esztéta, kritikus születése (+1927. jan. 18.). Végrendeletében a magyar írók támogatására jelentős alapítványt tett (Baumgarten-díj).
(születés)
[Részletek...]
[1860-11-06] A köztársaságpárti, rabszolgaság-ellenes Abraham Lincolnt választották az Egyesült Államok elnökévé, amire válaszul 11 déli állam kilépett az Unióból, és új konföderációt alakított.
- + -
Az Észak rabszolgaság-ellenességének a morális indíték mellett természetesen jelentős gazdasági és katonai okai voltak. 1860-ban a Dél 3,5 milliós rabszolgahadának ’piaci értéke’ a becslések szerint háromszorosa volt annak, amennyit az akkori USA összes ipari üzeme és vasúthálózata együttesen ért. A rabszolgafelszabadítás elérte, hogy e hatalmas gazdasági fölényét a Dél nem tudta érvényre juttatni a háborúban.
1865. április 14-én, öt nappal azután, hogy Robert E. Lee, a déli konföderáció főparancsnoka megadta magát a hatszázezer életet követelő észak-dél polgárháborúban, a washingtoni Ford Színházban a neves Shakespeare-színész, John Wilkes Booth (akit 12 nappal később emiatt kivégeztek) agyonlőtte az előadással is a győzelmét ünneplő Abraham Lincoln elnököt.
A déliek ellenállása miatt 1877-ben az utolsó unionista katonák is kivonultak a volt lázadó államokból és gyakorlatilag visszaállt a polgárháború előtti megosztottság, azaz Délen az 1950-es évekig a feketék jogfosztottságát konzerváló szegregáció, de ez már nem volt érdekes, hiszen eltűnt a Dél gazdasági fölénye. A hatalmas birtokok sokkal kevesebbet hoztak rabszolgák nélkül.
A déli konföderáció államaiban 138 évig egyetlen szobrot sem állítottak az annakidején az egyes államok függetlenségét eltipró jenki megszállónak tekintett Lincoln-nak, s az első ilyen szobor felállítását 2003 áprilisában, a virginiai Richmondban óriási tiltakozások kísérték.
(háború, tilt)
[Részletek...]
[1855-11-06] Gaal György író halála (szül. 1783. ápr. 21.). A magyar népmesegyűjtés úttörője volt. Jelentős magyar, valamint olasz, német, francia és angol nyelvű szólás-, illetve közmondásgyűjteménye is.
(halál)
[Részletek...]
[1790-11-06] Johann Jakob Wehrli svájci pedagógus születése (+1855. márc. 15.). 1853-ban alapította nevezetes szegény-nevelő intézetét, az Armenschulét Guggenbühlben.
(születés)
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid