Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

15 esemény

[2006-11-05] [blog] A magyar külügyminiszterasszony többnapos indiai látogatása végén fogadást ad ma este a magyar nagykövetségen Delhiben. Az út elõkészítésekor a KÜM Ázsia fõosztályának vezetõje részletes tájékoztatást kért tõlem egy beszélgetésben indiai munkánkról, és így Cedric Prakash SJ, alapítványunk indiai partnerszervezetének vezetõje is meghívást kapott a mai fogadásra. Dr. Göncz Kinga még szociális miniszterként találkozott már vele tavaly májusban Budapesten.

Prakash személyének ismertsége meghökkentõ. Októberben Tokyoban az IFOR négyévenkénti zsinatán a két indiai résztvevõnek említettem, hogy novemberben megyünk Gujaratba tanártovábbképzést tartani, és egybõl tudták, kirõl van szó, ami egy több mint egymilliárdos országban nem kis dolog :)
(konferencia)
[Részletek...]
[1996-11-05] Bognár József halála (szül. 1917. febr. 5.). Állami díjas közgazdász, akadémikus, a gazdaságirányítási reform egyik kezdeményezője. Elsők között ismerte fel és elemezte a világgazdaság globális kihívásait, mindenekelőtt a környezetvédelem és a világélelmezés problémakörét.
- - - - - - - - - -
(halál)
[Részletek...]
[1992-11-05] lő Árpád magyar származású amerikai fizikus, csillagász születése (+1992. nov. 5.). Az általa kitalált s róla elnevezett sakkpontozási számítás tette világhírűvé.
(halál)
[Részletek...]
[1992-11-05] Strasbourgban az Európa Tanács tagjai aláírták a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartáját. A dokumentum az első, nemzetközi jogi értelemben kötelező erővel bíró önálló okmány, amely kifejezetten a nemzeti kisebbségek jogairól rendelkezik.
[Részletek...]
[1992-11-05] lő Árpád fizikus, csillagász halála (szül. 1903. aug. 25.). Amerikában élt, az ő számítási módja szerint rangsorolják a sakkozókat.
(halál)
[Részletek...]
[1991-11-05] Titokzatos körülmények között a tengerbe fulladt a Kanári szigeteken Robert Maxwell cseh származású brit sajtómágnás (szül. 1923. jún. 10.). Birodalmához tartozott a Daily Mirror és a New York-i Daily News. Az elsők között fektetett be tőkét Magyarországon napilapokba.
Csak halála után derült ki, hogy a nehézségekkel küzdő Maxwell elsikkasztotta alkalmazottainak nyugdíjalapját is.
(halál)
[Részletek...]
[1991-11-05] [idezet] A Szovjetunió engedélyezte megfigyelő repülőgépek berepülését egész területe fölé, hogy ellenőrizhessék a fegyverzetkorlátozási megállapodások betartását. Ezzel elhárult a fő akadály egy nemzetközi "nyitott égbolt" szerződés megkötése elől.

(Vajon Amerika légterében ki röpködhet?)

[Részletek...]
[1977-11-05] Alekszej Sztahanov szovjet bányász születése (+1977. nov. 5.) Ő kezdeményezte az első szovjet ötéves tervek munkaverseny-mozgalmát, amely a Szovjetunióban gyorsan elterjedt. 1945 után Magyarországon is számos iparágban alkalmazták.
(A munka ethosza mára épp az ellenkezőjére fordul: ha nem akarjuk teljesen széttúrni ezt a kis sártekét, ne sokat dolgozz, ne sokat fogyassz, ne sokat szennyezz...)
(halál)
[Részletek...]
[1956-11-05] [idezet] A Kádár János vezette "Forradalmi Munkás-Paraszt Kormány" a szocialista országok segítségét kérte "a rend és a normális élet helyreállításához".
[Részletek...]
[1956-11-05] A szuezi válságban a szovjet kormány közölte az angol és francia kormánnyal, hogy amennyiben az Egyiptom elleni intervenciót nem szüntetik meg, a Szovjetunió fegyveresen beavatkozik Egyiptom oldalán.
[Részletek...]
[1921-11-05] Cziffra György zongoraművész születése (+1994. jan. 15.). Franciaországban élt, megkapta a francia Becsületrendet. A budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán Dohnányi tanítványa volt. Híresek Liszt-stílusú átiratai és parafrázisai. 1969-ben zongoraversenyt alapított ifjú pianistáknak, majd Senlis-ban létrehozta a Cziffra Alapítványt, amely elsősorban tehetséges ifjú művészeket pártol.
(születés)
[Részletek...]
[1921-11-05] Cziffra György zongoraművész halála (szül. 1921. nov. 5.). Virtuóz játékával már ötéves korában feltűnt. 1933-tól hangversenyezett. 1945 után tanulmányait nem folytathatta, bárokban, kocsmákban zongorázott. 1950-ben disszidálási kísérlete miatt elfogták, kezeit szétverték, ezután csak csuklószorítóval tudott játszani. 1953-ig börtönben volt, utána engedélyezték fellépéseit, belföldön, külföldön egyaránt nagy sikerei voltak. 1956 október elején Budapesten Liszt Ferenc Rákóczi-indulóját közel 10-szer játszotta ráadásként, míg végül a rendőrség ürítette ki a hangversenytermet. 1956-ban elhagyta az országot, Franciaországban telepedett le, ünnepelt zongoraművész lett. Főleg a virtuóz-jellegű romantikus zongorairodalom - Chopin, Grieg, Liszt, Schumann - mestere volt. 1968-ban megalapította a Chaise-Dieu városában azóta is rendszeresen megrendezett zenei fesztivált. Az általa létrehozott, Senlis-ben működő Cziffra Alapítvány elsősorban tehetséges ifjú zongoristákat pártol. A francia Becsületrend mellé megkapta a Magyar Köztársaság Érdemrendjének Tiszti keresztjét is.

(megalapít, születés)
[Részletek...]
[1908-11-05] Sulyok Mária Kossuth-díjas színész születése (+1987. nov. 20.). 1931-től Budapesten számos színházban játszott, 1961-77 között a Víg-, majd 1984-ig a Madách Színház művésznője volt.
(születés)
[Részletek...]
[1906-11-05] Felrobbant a németek aláaknázta Margit híd pesti oldala. Kb. 600 halott.
A híd megmaradt budai részét a visszavonuló fasiszta csapatok 1945. január 18-án robbantották fel.
- + -
Amikor a németek először aláaknázták a hidat, Fürjesi Sándor, Nagy Ferenc és Berkó Sándor 20 éves magyar katonatisztek belopóztak a híd alá és a gyutacsokat kiszedték, de a fasiszták elfogták és statárium elé állították őket. A rögtönítélő bíróság egyik tagja halált, másik két tagja büntetőszázadot szavazott, így nem végezték ki őket, hanem a frontra, aknamezőket fölszedni kerültek. A háború után mint ludovikás tiszteket a kommunisták újra börtönbe vetették és megkínozták őket.
- + -
A Margit-híd felrobbantásakor vesztette életét a hatszáz áldozat között Kabos Endre (szül. 1906. nov. 5.), hatszoros Európa-bajnok és háromszoros olimpiai bajnok (1936-ban egyéniben, 1932-ben és 1936-ban pedig csapatban) kardvívó.
(háború, születés)
[Részletek...]
[1494-11-05] Hans Sachs német mesterdalnok halála (szül. 1494. nov. 5.). A Wagner által is megénekelt "nürnbergi mesterdalnokok" egyik legkiválóbb képviselője volt. Több mint 2300 világi mesterdala és közel 2000 verses mondókája ismert. Népi humorú realista farsangi játékai ma is élnek.
(születés)
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid