Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

16 esemény

[2005-10-24] Egy fekete nő, Rosa Louise McCauley Parks (szül. 1913. febr. 4., +2005. okt. 24.) nem volt hajlandó átadni a helyét a buszon egy fehér férfinak, Montgomery-ben (Alabama, USA), ezért letartóztatták.
Martin Luther King Jr. erre meghirdette a tömegközlekedés bojkottját, amely 1956. dec. 21-én ért véget, amikor a Legfelsőbb Bíróság kimondta, hogy a bőrszín szerinti elkülönítés a buszokon alkotmányellenes.
1957-ben McCauley elköltözött Michigan-be az üldözések miatt. 1996-ben megkapta a Szabadság elnöki medált, 1999-ben pedig a Kongresszus arany medálját.
[Részletek...]
[2002-10-24] [idezet] Vedd vissza az idődet! Szabadidő Világnapot szervezett az Amerikai Egyszerűségi Fórum az USÁ-ban. http://www.timeday.org

Az amerikaiak 350 órával (9 héttel) többet dolgoznak évente, mint a nyugat-európaiak. Azaz az év végéig hátralévő 9 hetet már előre ledolgozták, mától szabadságra kellene menniük, hogy utolérjék az európaiak gazdagságát szabadidőben.
Az USA gazdaságának hatékonysága több mint kétszeresére nőtt a hatvanas évek óta, amikor még ugyanannyit dolgoztak, mint Európában, és amikor a szabadidő korszakát, 14 órás munkahetet ígértek nekik 2000-re. Már 1933-ban, amikor a hatékonyság a mainak negyede sem volt, az USA szenátusa komolyan fontolgatta a 30 órás munkahét bevezetését. Vannak kultúrák, amelyek a munka hatékonyságának növelésével szabadidőt nyernek, más kultúrák cuccokat és természetpusztítást.
- + -


A szabad idő létünk virága, gyümölcse: csak általa jutunk saját énünk birtokába. Boldogok, akiknek értékes az egyénisége - a legtöbb ember nem tud mit kezdeni szabad idejében azzal az unalmas fickóval, aki csak teher önmagának is.
A sok munka igen rosszat tesz az egészségnek, a családi és társasági életnek, a lelki és szellemi gazdagodásnak, a kreativitásnak - és legfőképp a természetnek.
"Ne vágj ki minden fát!! - legalább néha-néha lazíts egy félórát..." (Koncz Zsuzsa)

[Részletek...]
[1990-10-24] [sms] Az Alkotmánybíróság 8 igen és 1 nem szavazattal alkotmányellenesnek minősítette a halálbüntetést.
[Részletek...]
[1990-10-24] A Magyar Alkotmánybíróság 8 igen és 1 nem szavazattal alkotmányellenesnek minősítette a halálbüntetést.
(Az indoklás szerint ellenkezik az emberi méltóság tiszteletével. Gyakorlatilag pedig szinte mindig a politikai ellenfelekkel való leszámolásra használták.
Az emberi méltóságot sokszor emlegető Vatikán még az 1992 nyár végén kiadott Katolikus Katekizmusban is megengedhetőnek tartotta a halálbüntetést, de az 1997-es hivatalos latin kiadásban a széleskörű katolikus tiltakozásra ezt a jogot már „szinte” megtagadták az államtól.)
(tilt)
[Részletek...]
[1976-10-24] Felavatták az első női lelkészt a magyar Evangélikus egyházban. Kovács Etelka a csöglei gyülekezetben szolgált.
1976. okt. 24-én másodikként Pintér Károlynét avatták Ózdon, aki már családos volt.
(felavat)
[Részletek...]
[1974-10-24] David Ojsztrah orosz hegedűművész és karmester születése (+1974. okt. 24.). Ő mutatta be Mjaszkovszkij, Hacsaturján és Sosztakovics hegedűversenyét, Prokofjev hegedűszonátát írt számára. Hegedűjátékával az egész világot meghódította. Többször vendégszerepelt Budapesten, a Zeneművészeti Főiskola tiszteletbeli tanára volt.
(halál)
[Részletek...]
[1954-10-24] Cedric Prakash SJ-nek Rafi Ahmed Kidwai díjat adományozott az USÁ-ban élő muzulmán indiaiak első országos közgyűlése (Santa Clara).

Rafi Ahmed Kidwai (1894. febr. 18. – 1954. okt. 24.) indiai muzulmán politikus volt.
[Részletek...]
[1948-10-24] Lehár Ferenc zeneszerző, karmester születése (+1948. okt. 24.). Operettjei közül jó néhány világsikert aratott, így a Víg özvegy, a Luxemburg grófja, a Cigányszerelem és A mosoly országa.
(halál)
[Részletek...]
[1945-10-24] letbe lépett az ENSZ alapokmánya (jún. 26-án írták alá). www.un.org

A béke biztosítására hozták létre. Magyarország 1955 óta tagja.
- + -
Az ENSZ napja a leszerelésért
[Részletek...]
[1934-10-24] Boncza Berta (Csinszka) költő halála (szül. 1894. jún. 7.). 1915-től Ady Endre felesége. A Csinszka becéző nevet Adytól kapta, amelyet később írói névként is használt. Ady halála után Márffy Ödön festőművész felesége lett.
(halál)
[Részletek...]
[1934-10-24] Csinszka (Boncza Berta) költő születése (+1934. okt. 24.). A Csinszka becéző nevet, amelyet később írói névként is használt, férjétől, Ady Endrétől kapta. Svájci nevelőintézetben nevelkedett, levelezés útján ismerkedett meg Adyval, 1915-ben házasodtak össze. Ady halála után Márffy Ödön festőművész felesége lett.
(halál)
[Részletek...]
[1929-10-24] [idezet] A "fekete csütörtök", a New York-i tőzsdekrach, a világgazdaság eddigi legnagyobb válságának kezdete.
[Részletek...]
[1882-10-24] Kálmán Imre zeneszerző halála (szül. 1882. okt. 24.) Tatárjárás című operettjével tűnt fel, majd Bécsbe költözött. Ő írta a Marica grófnő, a Cirkuszhercegnő, A montmartre-i ibolya zenéjét. Leghíresebb műve a Csárdáskirálynő, amelyet több tízezerszer adtak elő a világon.
(születés)
[Részletek...]
[1863-10-24] Megnyitották a Cathry Szaléz építette Sió-zsilipet a Balaton vízszintjének és így vízkészletének szabályozására. Fából készült és a Sió vízlevezető képességét később még bővítették. Ugyanez évben létesült a siófoki vasútállomás és megkezdték a kikötőépítést, majd a tó déli partjának rohamos beépítését üdülőhelyekkel.


(A Balaton sebezhetőségét érzékelteti, hogy kicsinyített, 1 méter hosszú makettjén a legnagyobb vízmélység csak egy tized milliméter lenne – csupán egy nedves folt az asztalon!!)
[Részletek...]
[1795-10-24] Aláírták a Lengyelország harmadik - ezúttal teljes - felosztásáról szóló orosz-porosz-osztrák egyezményt.
(egyezmény)
[Részletek...]
[1632-10-24] Antony van Leeuwenhoek holland természettudós halála (szül. 1632. okt. 24.). Életét a mikroszkopikus tanulmányoknak szentelte. Optikai eszközeit állandóan tökéletesítette, végül 300-szoros nagyítású, tökéletes képet tudott előállítani. A mikroszkóppal a tudomány számára új világ nyílt meg, amelyben számos elemet ő írt le (a vörösvértestek, a spermiumok, a kapilláris keringés, a növények szárszerkezete, a kerekesférgek és a levéltetvek, a harántcsíkolt izom, valamint az agy szerkezete, a szemlencse, a moszatok, a harasztok felépítése).
(születés)
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid