Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

11 esemény

[2006-10-15] Az utcára sereglő cigányok kirángatták autójából és 14 ill. 5 éves kislányai szeme láttára agyonverték Szögi Lajos tanárt a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Olaszliszkán, miután a cigánytelepen átvezető úton látszólag elütött egy 11 éves lányt (akit a kórházból még aznap kiengedtek, mert az eleséstől csak kisebb zúzódásai lettek).
A 44 éves pedagógus a Környezetvédelmi Természetvédelmi Oktatóközpontok Országos Szövetségének elnöke volt.
[Részletek...]
[2002-10-15] Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas orvos, biokémikus, akadémikus halála (szül. 1893. szept. 16.).
1937. okt. 28-án orvosi Nobel-díjat kapott "a biológiai égésfolyamatok terén tett felfedezéséért, különösen a C-vitamin, valamint a fumársav-katalízis vonatkozásában". 1947-től az Egyesült Államokban élt, ahol fő kutatási területe a sejtlégzés, a sejtoxidációs elmélet, izombiokémia, bioelektronika, biogenetika, a rák keletkezése és gyógyítása volt.
- + -
"Vagy a túlnépesedést kell megakadályoznunk, vagy egy jobb és nagyobb bolygóra kell költöznünk. Az egyensúly nem tartható fenn a halálozás szabályozásával (modern orvostudomány) születésszabályozás nélkül."

(Szent-Györgyi Albert: Kis katekizmus)
- + -
Az ENSZ 2002. okt. 15-i jelentése szerint a világ kb. egymilliárd házaspárjának egyharmada még mindig nem végez semmiféle családtervezést (főleg az oktatás és az eszközök hiánya, valamint a vallási és patriarhális uralom miatt).
Az ENSZ Népesedési Alapja (The United Nations Population Fund, UNFPA) becslése szerint a munkájukhoz adott minden ezer dollár segít megelőzni 360 nemkívánt gyermek megszületését, 150 abortuszt, 1 anya halálát, 11 csecsemő halálát, 14 (1-5 éves) gyermek halálát.
Az USA jelenlegi kormánya a saját korábbi ígéretét megszegve visszavont 34 millió dollár támogatást az UNFPA-tól.
A történelem eddigi legnagyobb létszámú generációja lép most termékeny korba.
(Nobel-díj)
[Részletek...]
[1993-10-15] Nelson Mandela, az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) elnöke (akit közel negyedszázadon át tartottak börtönben a fehér elnyomók) kapta az 1993. évi Nobel-békedíjat (a dél-afrikai fehér államfővel megosztva – akit azért jutalmaztak, mert végre megszüntette a faji megkülönböztetést).
[Részletek...]
[1990-10-15] Hivatalosan is érvényét vesztette a dél-afrikai faji megkülönböztetés egyik alappillérének számító törvény, amely megakadályozta a feketéket abban, hogy a fehérekkel közösen jelenhessenek meg nyilvános létesítményekben.
(törvény)
[Részletek...]
[1944-10-15] [idezet] A rádióban beolvasták Horthy Miklós kormányzó proklamációját, mely szerint a Német Birodalom elvesztette a háborút, ezért a további vérontás elkerülése érdekében az államfő előzetes fegyverszünetet köt. A "kiugrás" sikertelen maradt, mert katonailag nem volt előkészítve: még a kormányhű tábornokokat és tiszteket is váratlanul érte, ugyanakkor a hadsereg németbarát vezetői azonnal átvették az irányítást. A németek megszállták a budai Várat és Horthyt lemondásra kényszerítették.
(háború)
[Részletek...]
[1917-10-15] Mata Hari (Margaretha Gertrude Zelle) holland táncosnő, kém kivégzése (szül. 1876. aug. 7.). Évekig élt férjével a Távol-Keleten, majd válása után hazatért, és táncosnő lett. Fellépett Berlinben, Londonban, Párizsban és Madridban, s több magas rangú politikus szeretője volt. Ez játszott közre abban, hogy sokan kémnek hitték, s ha volt is némi alapja a feltételezésnek, közel sem volt szuperkém. Döntő bizonyítékok nélkül fogták perbe a franciák a németek javára végzett kémkedés vádjával. Halálra ítélték, és kivégezték. Színpadi neve, a Mata Hari malájul a nap szemét jelenti.
(halál)
[Részletek...]
[1917-10-15] Mata Hari (Margaretha Gertrude Zelle) holland táncosnő, kém születése (+1917. okt. 15.). 1905-ben Párizsban lépett fel először. 1908-ban Berlinben szervezték be a németek, 1916-tól a francia hírszerzésnek is dolgozott. 1917-ben a franciák kivégezték.
(Jelentéktelen kém volt, a háborús őrület áldozata. Az életéről szóló leghíresebb film Greta Garbóval készült.)
(háború, halál)
[Részletek...]
[1844-10-15] Friedrich Wilhelm Nietzsche német filozófus születése (+1900. aug. 25.). Az ún. életfilozófia jelentős képviselőjeként tagadta a haladás elméletét, s a "minden dolog örök visszatérésé"-nek mítoszát állította vele szembe. Úgy vélte, hogy a kultúrát a nem anyagi természetű "életerő" irányítja.
(születés)
[Részletek...]
[1814-10-15] Mihail Jurjevics Lermontov orosz költő, író születése (+1841. júl. 27.). Verseit Puskin és Byron szellemében írta. Legismertebb drámája az Álarcosbál, regénye a Korunk hőse. 27 évesen pisztolypárbajban halálos sebet kapott.
(születés)
[Részletek...]
[1582-10-15] A Gergely-naptár bevezetése. Magyarországon a pozsonyi országgyűlés fogadta el 1588-ban.
Sokfelé (pl. Oroszország, Törökország, Görögország, Kína) csak a huszadik században vették át. Hivatalos célokra ma az egész világon ezt használják.

[Részletek...]
[1564-10-15] Andreas Vesalius németalföldi orvos anatómus születése (+1564. okt. 15.). A tudományos bonctan, a modern anatómia egyik megalapítója. Anatómiai vizsgálatait holttestek boncolásával végezte, emiatt az inkvizíció halálra ítélte, de végül megkegyelmeztek neki.
(halál, megalapít)
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid