Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

9 esemény

[2000-10-14] Felavatták a PHARE-támogatással épített őriszentpéteri Harmatfű Natúrpark Központot.

(felavat)
[Részletek...]
[1990-10-14] Tüdőrákban meghalt Leonard Bernstein, világhírű amerikai karmester és zeneszerző (szül. 1918. aug. 25.). Kiválóan népszerűsítette a zenét tévés sorozatában, könyveiben. Legismertebb alkotása a West Side Story című musical.
(Idősebb korában már napi száz cigarettát szívott.)
(halál)
[Részletek...]
[1990-10-14] Leonard Bernstein, világhírű amerikai karmester és zeneszerző születése (+1990. okt. 14.). Kiválóan népszerűsítette a zenét tévés sorozatában, könyveiben. Legismertebb alkotása a West Side Story című musical.
(Tüdőrákban halt meg, idősebb korában már napi száz cigarettát szívott.)
(halál)
[Részletek...]
[1964-10-14] Nobel-békedíjat kapott Martin Luther King amerikai fekete polgárjogi harcos, lelkész.
[Részletek...]
[1943-10-14] Fellázadtak a lengyel területen létesített sobibori náci koncentrációs tábor foglyai. A lágert 1942 nyarán nyitották meg. Két év alatt 250 ezer ember pusztult itt el, főleg Lengyelországból és a megszállt szovjet területekről. Az embereket az öt gázkamrába juttatott, nagy teljesítményű motorok által kibocsátott szén-monoxiddal ölték meg. A szovjet, német, lengyel és holland rabok felkelése során megöltek több náci felügyelőt és ukrán őrt. 365 fogoly szökött meg, a legtöbb a láger körüli aknamezőn vesztette életét, csak 47-en menekültek meg és élték túl a háborút. A táborban maradt zsidókat megtorlásképpen agyonlőtték. Sobibor volt az egyetlen láger, ahol lázadás tört ki. 1945 januárban szabadult fel. A lengyel kormány 1995-ben emlékmúzeumot létesített a helyszínen. A tábor történetéről francia dokumentumfilm készült, amely az egykori fogoly, Yehuda Lerner emlékeire támaszkodott.

(háború)
[Részletek...]
[1911-10-14] Bejegyezték a néhány hónappal korábban alapított első magyar filmvállalatot, a Hunnia Filmgyárat.
[Részletek...]
[1872-10-14] Alekszandr Lodigin orosz feltaláló szabadalmaztatta a tökéletesített ívlámpát, amelyben egyetlen izzó szénpálca adta a fényt.
[Részletek...]
[1858-10-14] [idezet] Megnyílt a Gerbeaud Cukrászda. Alapítója a soproni születésű Kugler Henrik (1830-1905), a magyar cukrászipar egyik úttörője volt, aki 1858-ban a József tér 12. (ma József nádor tér 2.) alatt nyitott cukrászdáját 1870-ben helyezte a mai helyére, az V. kerület Vörösmarty tér 7-9. alá. Üzletét 1884-ben a genfi születésű Gerbeaud Emil (1854-1919) vette át. Gerbeaud újszerű süteményei a Kugler Cukrászdára utalva kuglerek-ként váltak híressé. A később már Gerbeaud-ként ismert cukrászdát 1908-tól a Gerbeaud Emil és családtagjainak igazgatósági tagsága mellett életre hívott rt. tartotta fenn, s 1881-ben "az elegáns világ találkozóhelyének" nevezték. 1945 után államosították a cukrászdát, s neve - a térre utalva - Vörösmarty Cukrászda lett. 1984 márciusában visszakapta a Gerbeaud nevet.
[Részletek...]
[1788-10-14] Edward Sabine angol csillagász, geodéta halála (szül. 1788. okt. 14.). Résztvevője volt egy Északi-sark expedíciónak, s útja során értékes mágneses és ingamegfigyeléseket tett. Járt Afrikában és Észak-Amerikában is. Nagyrészt az ő érdeme, hogy az angol gyarmatokon meteorológiai és földmágneses vizsgálatokra szolgáló megfigyelőállomások létesültek. Összefüggést fedezett fel a napfoltok periódusos változásai és a mágneses viharok között.
(születés)
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid