Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

14 esemény

[2002-09-25] Gandhinagarban, Gudzsarat f?városában kalasnyikovokkal és kézigránátokkal fölszerelkezett fegyveresek megtámadták a Svaminarayan-templomot, ahol válogatás nélkül lövöldözni kezdték a gyülekezet tagjait, akik közül körülbelül 30-at megöltek, és több mint 100-at megsebesítettek. Másnap pirkadatkor er?szakkal betörtek egy hindu templomba, és az ott lev? két ?rt megölték.
Tavasszal Gudzsaratban súlyos zavargások voltak, miután muzulmánok fölgyújtottak egy hindu fanatikusokkal zsúfolásig telt vonatot. A lángokban lelte halálát a Hindu Világtanács 57 tagja is. Felb?szült hittestvéreik véres bosszút esküdtek: becslések szerint ezer muszlimot megöltek, tízezren pedig menekülttáborokba kerültek.

[Részletek...]
[1998-09-25] [sms] A The Ecologist tematikus számát a génmanipulációról és a Monsanto cégről a nyomda bezúzta.
[Részletek...]
[1998-09-25] A The Ecologist tematikus számát a génmanipulációról és a Monsanto cégről a nyomda, rögtön elkészülte után, minden előzetes jelzés nélkül az utolsó példányig bezúzta.

A Penwells of Saltash Cornwall nyomda, amely 29 éve készítette a The Ecologistot, elzárkózott attól, hogy bármiféle magyarázatot adjon.

A Monsanto szóvivője sem tudott semmiről.
A számot máshol nyomták újra.

[Részletek...]
[1997-09-25] Szlovákia és Magyarország között a bős-nagymarosi duzzasztó vitájában a hágai Nemzetközi Bíróság ítéletet hirdetett, mely szerint a szlovák elterelés jogtalan és Magyarországnak nem kell megépítenie a nagymarosi művet, de a két félnek tovább kell tárgyalnia és kölcsönösen kártérítést kötelesek adni egymásnak.
[Részletek...]
[1991-09-25] [idezet] Pax Christi konferencia, Utrecht, amelyen már magyar résztvevők is voltak a Bokorból.
A Pax Christi katolikus békemozgalom Marthe Dortel-Claudot tanárnőnek (aki családjával Dél-Franciaországban élt a II. világháború alatt) az ellenségért imádkozó közösségéből nőtt ki.

Saját megyéspüspökénél először nem talált támogatásra, de Pierre-Marie Théas francia püspök (akit 1944-ben pár hétre bebörtönöztek, amiért a háború alatt folyamatosan tiltakozott a deportálások ellen, és aki a börtönben "Szeressétek ellenségeiteket" találkozókat tartott a többi rabokkal) 1945 márciusában elvállalta a mozgalom védnökségét.
Ma 30 országban 60 ezer tagja van.
1983-ban UNESCO Békére Nevelés Díjat, 1987-ben ENSZ Béke Követ Kitüntetést kapott.
paxchristi.net
(háború, konferencia, tilt, tüntetés)
[Részletek...]
[1971-09-25] Mészáros Kálmán orvos, Afrika-kutató, szakíró, vadász halála (szül. 1894. máj. 8.). Élményeit az Abesszínia a vadászok paradicsoma és az Afrikai vadászemlékek című könyveiben írta meg. Gyűjteményével és felvételeivel a Természettudományi Múzeum kiállítási anyagát bővítette.

(Ahová a felfedezők, lőfegyveres vadászok eljutottak, oda az élővilágot pusztító civilizáció jutott el, így a felfedezők épp egy általuk pusztulásnak kitett élővilág emlékeit „mentik meg”.)

(halál)
[Részletek...]
[1970-09-25] Erich Maria Remarque német író halála (szül. 1898. jún. 22.).
Az első világháborúban fiatalon és naivan került a frontra, tapasztalataiból született a Nyugaton a helyzet változatlan című nagy háborúellenes regénye.
Ismert regényei még: A diadalív árnyékában, Szerelem és halál órája.(háború, halál)
[Részletek...]
[1970-09-25] Erich Maria Remarque német író születése (+1970. szept. 25.). Tizennyolc évesen került az I. világháború nyugati frontjára, ahol többször is megsebesült.

1929-ben jelent meg háborúellenes regénye, a Nyugaton a helyzet változatlan, s azon nyomban a XX. század egyik legnagyobb könyvsikerévé vált. A cím a hadijelentések száraz tárgyszerűségét idézi, a regény maga pedig egy objektív-szenvtelennek nevezhető híradás azoknak a katonáknak a mindennapjairól, akik számára megszűnt a múlt és nem létezhet a jövő, csak a lövészárok jelene, s vele a háború kegyetlen és értelmetlen szenvedései.
1931-től Svájcban élt. A nácik a katonai becsület meggyalázásával vádolták, majd 1938-ban német állampolgárságától is megfosztották.
Számos regényt írt, melyekben társadalmi hangulatkép formájában dolgozta fel a német köznapi történelemnek az I. világháborútól a II. világégés végéig terjedő időszakát. Ismert műve még az emigránsok sorsáról szóló A diadalív árnyékában.

(háború, halál)
[Részletek...]
[1931-09-25] Budapesten a Royal moziban bemutatták az első magyar hangos filmet, A kék bálványt, amelynek rendezője Lázár Lajos, főszereplője pedig Jávor Pál volt.
[Részletek...]
[1906-09-25] Dmitrij Dmitrijevics Sosztakovics szovjet-orosz zeneszerző halála (szül. 1906. szept. 25.). Alkotásai között egyaránt megtalálhatók a zenekari művek, zongoraművek, kamarazene, valamint operák, oratóriumok és balettek is.
(születés)
[Részletek...]
[1873-09-25] Az egyesített Budapesten első ízben tartottak helyhatósági választásokat. 25-26-án 8 és 20 óra között adhatta le szavazatát a kb. tízezer választó. A szavazóköröket kerületenként alakították ki. A részvétel nem érte el az ötven százalékot. Budapest első főpolgármestere Ráth Károly lett.

[Részletek...]
[1849-09-25] id. Johann Baptist Strauss osztrák zeneszerző és karmester halála (szül. 1804. márc. 14.). A bécsi keringő első igazi mestere. Több mint 150 keringőt, számos indulót, polkát és egyveleget írt. Három fia szintén népszerű zeneszerző és karmester lett, közülük az ifjabb Johann a keringőkirály.
(halál)
[Részletek...]
[1849-09-25] Bécsben megszületett id. Johann Baptist Strauss osztrák zeneszerző és karmester (+1849. szept. 25.). 1825-ben alapított együttese Bécs legkitűnőbb tánczenekarává fejlődött. Több mint 150 keringőt, számos indulót, polkát és egyveleget írt. Három fia szintén népszerű zeneszerző és karmester lett, s közülük ifjabb Johann, a keringőkirály.
[Részletek...]
[1791-09-25] Markó Károly születése (+1860. nov. 19.). A magyar tájképfestészet iskolát teremtő mestere.
(születés)
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid