Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

16 esemény

[1994-08-19] Linus Pauling amerikai kémikus halála (szül. 1901. febr. 28.). Kémiai Nobel-díj 1954 (bonyolult vegyületek szerkezetének meghatározásáért a kvantummechanika alapján), Béke Nobel-díj 1962 (No More War! - Soha többé háborút! c. könyvéért). Megszervezte az amerikai tudósok tiltakozását az atomfegyver ellen. IPB vezetőségi tag volt.

(háború, halál, Nobel-díj, tilt)
[Részletek...]
[1989-08-19] Sopronban és Fertőrákoson a Páneurópai Piknik során a megnyitott határon át több száz keletnémet menekült Ausztriába, a határőrök hallgatólagos beleegyezésével.
[Részletek...]
[1975-08-19] Vujicsics Tihamér zeneszerző, népzenekutató születése (+1975. aug. 19., Damaszkusz). Sokoldalú tehetség volt, sok hangszeren játszott. Tervszerű kutatómunkával gyűjtötte a délszláv zenei és folklórhagyományokat. Művei: Palóc fantázia, Kalotaszegi concerto, Drágszéli táncok. Ő írta a Bors és A Tenkes kapitánya című tv-sorozatok zenéjét.
(halál)
[Részletek...]
[1970-08-19] Elkészült a magyar főváros egyik nevezetessége, a Libegő. Az építkezés 1969-ben kezdődött el, a főváros legmagasabb pontja, a János-hegy közelébe 102 darab, kétüléses függőszék szállítja az utasokat, 260 méter szintkülönbséget győzve le.

[Részletek...]
[1968-08-19] a Szovjetunió és szövetségesei (köztük a magyar hadsereg) lerohanták Csehszlovákiát. Az ország erőszakmentesen ellenállt.

[Részletek...]
[1950-08-19] [sms] A Széchenyi-hegy és Hűvösvölgy között felavatták az Úttörővasút teljes, 11,2 kilométeres pályáját.

(felavat)
[Részletek...]
[1950-08-19] A Széchenyi-hegy és Hűvösvölgy között felavatták az Úttörővasút teljes, 11,2 kilométeres pályáját. Az építkezést 1948-ban kezdték el, s az első szakaszon három hónap múlva megindult a forgalom. A kisvasút 1990. március 31-től Gyermekvasút néven működik.
(felavat)
[Részletek...]
[1936-08-19] Federico Garcia Lorca spanyol költő, író, drámaíró halála (szül. 1898. jún. 5.). A falangisták gyilkolták meg a spanyol polgárháború első napjaiban. 1914-től a granadai egyetemen tanult filozófiát és jogot, de foglalkozott festészettel és zenével is. Verseskötetei is megjelentek (Versek könyve, Dalok, Andalúz dalok, Cigányrománcok), figyelme 1931-től fordult a színház felé, s egy vándor színtársulat igazgatója lett. Fő színpadi művei: Bernarda Alba háza, Vérnász, Yerma. Egy fiatal torreádor emlékére írta a Torreádorsiratót.
(háború, halál, megjelent)
[Részletek...]
[1936-08-19] Federico Garcia Lorca spanyol költo, író, drámaíró születése (+1936. aug. 19.). A XX. századi spanyol irodalom világirodalmi rangú képviseloje. Muvészetében a legosibb népköltészet egyesült a legmodernebb lírával. Elso könyvét Granadában publikálta 1918-ban Impressziók és tájak címen. 1920-ban bemutatták A halálthozó pillangó címu drámáját. Verseskötetei: Versek könyve, Dalok, Andalúz dalok. Cigányrománcok címu muvében összegyujtötte Spanyolország különbözo ihletésu dalait, majd eloadó-körutat tett az Egyesült Államokban. 1931-tol figyelme a színház felé fordult, s egy vándor színtársulat igazgatója lett. Jelentos drámai trilógiája: Vérnász, Yerma, Bernarda Alba háza. Falangisták a spanyol polgárháború elso napjaiban meggyilkolták.
(háború, halál)
[Részletek...]
[1935-08-19] Kner Izidor nyomdász, könyvkiadó születése (+1935. aug. 19.). Gyomán született és halt meg, a művészi könyvtervezés és könyvnyomtatás úttörő jelentőségű, kiváló mestere.
(halál)
[Részletek...]
[1883-08-19] Gabrielle ‘Coco’ Chanel francia divattervező születése (+1971. jan. 10.). A divatvilág klasszikus egyénisége, az egyszerűség új ideálját fejlesztette ki az öltözködésben. "Az igazi elegancia az akadálytalan mozgás lehetősége". Az 1920-as évek végén párizsi üzemének kétezer alkalmazottja volt. A Chanel-kosztümöt minden idők egyik legelegánsabb öltözékének tartják.

“Megvetem az ostoba mértéktelenséget. Nem lehet úgy éjszakázni, hogy utána értelmes nappalok következzenek. Néhány élelmiszer és az alkohol tönkreteszi a testünket. Ezért mindenből kevesebbet fogyasszunk, mint amennyihez kedvünk van. Fontos a jó alvás, 7-8 órán át, nyitott ablaknál. Ébredjünk korán, dolgozzunk keményen! A munka foglalkoztatja a szellemet, a szellem pedig gondoskodik a test karbantartásáról.”
(születés)
[Részletek...]
[1848-08-19] A New York-i Herald című újság tudósítása egy kaliforniai aranylelőhelyről váltotta ki a legendás aranylázat. Tízezrek keltek útra a gyors meggazdagodás reményében a Sacramento folyó környékére.
[Részletek...]
[1819-08-19] James Watt angol mérnök születése (+1819. aug. 19.). 1769-ben szabadalmaztatta gőzgépét, amely Thomas Newcomen gépének tökéletesítése volt. 1784-ben gőzmozdonyt épített. Neve a teljesítmény metrikus egysége.
(halál)
[Részletek...]
[1692-08-19] A Massachusetts állambeli Salem városában a boszorkányhisztéria tetőpontján kivégezték a boszorkánysággal vádolt papot és öt nőt. A boszorkányperről, amelyben összesen 19 embert akasztottak fel, Arthur Miller írt világsikerű drámát.
[Részletek...]
[1662-08-19] Blaise Pascal francia matematikus, fizikus, író és filozófus születése (+1662. aug. 19.). Nevét a nyomás mértékegysége őrzi, megállapította a légnyomásnak a magasságtól való függését, ő alkalmazott először barométert magasságmérésre. 1642-ben feltalált egy mechanikus számológépet. Pierre de Fermat-val folytatott levelezéséből született meg a valószínűségszámítás. Filozófiája szerint a tudás kifejlődésében az értelemnél sokkal nagyobb szerepe van az érzelemnek és intuíciónak. Fő műve, a ragyogó bár töredékes Gondolatok ("Pensées") csak halála után, 1669-ben jelent meg. 1654-től főleg Isten apológiájával (istenbizonyítással, hitvédelemmel) foglalkozott.
(halál)
[Részletek...]
[0298-08-19] [idezet] Szent Marcellus százados, keresztény katonaság-megtagadó kivégzése Tangierben.

"Elvetettem fegyvereimet, mivel egy keresztény, aki Krisztusért, az ő Uráért küzd, nem lehet katona e világ brutalitása szerint!"
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid