Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

14 esemény

[2004-08-13] A Charley hurrikán végigsöpört Floridán. Tizenhatan meghaltak, ötvenezren hajléktalanná váltak, húsz milliárd dollár kár keletkezett.
[Részletek...]
[2004-08-13] A Református Egyházak 24. világtalálkozójának zárónapján Ghana fővárosában (Accra) a kapitalista ideológiát bálványimádásnak es bűnnek nyilvánították.

[Részletek...]
[1987-08-13] Magyarországon bevezették az általános forgalmi adót (ÁFA) és a személyi jövedelemadót (SZJA).
[Részletek...]
[1961-08-13] [idezet] A Berlini Fal felállítása. 1989. nov. 9-én omlott le.
1958-ban Hruscsov megkísérelte, hogy a nyugati hatalmakat eltávolítsa Nyugat-Berlinből. Amikor ez meghiúsult, 1961 nyarán jóváhagyta, hogy felépítsék a falat. Nyugat-Berlint 185 kilométer hosszú fallal vették körül, amelyből 46 kilométer a városon belül húzódott.

A falat később folyamatosan "modernizálták": tulajdonképpen két, 3,5-4 méter magas betonfalat építettek, amelyek között megfigyelőtornyok, bunkerek, jelzőkészülékek, kutyák, különböző akadályrendszerek nehezítették a menekülést.
A fal fennállása alatt 192 menekülőt lőttek le, mintegy ötezer főnek sikerült átjutnia, s körülbelül ugyanennyit fogtak el menekülés közben.


[Részletek...]
[1946-08-13] Herbert George Wells angol író, újságíró halála (szül. 1866. szept. 21.). Regényei Az időgép, A láthatatlan ember, Világok háborúja, Dr. Moreau szigete. 1880-1883 között rőfös-segéd Windsorban és Southsea-ben: utált munkáját 1905-ös Kipps című regényében írta le. Egy évig magániskolában tanított, majd ösztöndíjjal a Royal College of Science hallgatójaként a híres tudós, Thomas Henry Huxley tanítványa lett. 1887-től biológiát oktatott, ilyen tárgyú tankönyvet is írt. 1903 után egy ideig tagja a Fabiánusok Társaságának, itt szívta magába a reformista, evolucionista szocializmus eszméit, melyek évtizedeken át inspirálták. Sokat utazott, járt Oroszországban és az Egyesült Államokban is.

(háború, halál)
[Részletek...]
[1933-08-13] A New York melletti Lakehurst légikikötő felett 63. atlanti óceán átkelése után felrobbant és lezuhant a hitleri Németország büszkesége, a Hindenburg nevét viselő Zeppelin léghajó.
Az angol léghajózás már az 1933. aug. 13-i hasonló katasztrófával végetért (amelyben a légügyi miniszter is meghalt), de a német hadászat még erőltette, hiszen egyfajta légi repülőgép-anyahajó volt, hat harci repülőgép függeszkedett rajta, s tudott indulni és visszatérni rá. A hidrogén gyúlékonysága miatt túlzottan sebezhető volt az időjárás, a szabotázsok és harci cselekmények szempontjából. A katasztrófa után gyakorlatilag megszűnt a nagytestű (utasszállító vagy hadi) léghajók karrierje.

(katasztrófa)
[Részletek...]
[1906-08-13] Borsos Miklós Kossuth- és Munkácsy-díjas szobrász, grafikus, író születése (+1990. jan. 27.). Szobrait bazaltba vagy márványba faragta, domborításait vörösréz lemezből készítette. Az 1950-es években számos portrét alkotott. Rajzai néhány vonallal, kevés lavírozással hangulatos világot teremtenek. Számos irodalmi művet illusztrált (köztük Ady, Babits, Arany, Illyés verseit). 1959-ben a carrarai szobor-kiállításon első díjat nyert. Későbbi korszakát a monumentális, tömbszerű formálás, az archaikus formanyelv modern továbbfejlesztése jellemezte.
(születés)
[Részletek...]
[1865-08-13] [sms] Semmelweis Ignác orvos.A sebészi aszeptikus elv előfutára, a klóros fertotlenítés bevezetoje.

[Részletek...]
[1865-08-13] Semmelweis Ignác Fülöp orvos halála (szül. 1818. júl. 1.). A sebészi aszeptikus elv előfutára, ő vezette be a klóros vízzel történő kézmosást, fertőtlenítést.

(halál)
[Részletek...]
[1865-08-13] Semmelweis Ignác orvos születése (+1865. aug. 13.). A gyermekágyi láz kóroktanának megalapozója, "az anyák megmentője".
(halál)
[Részletek...]
[1863-08-13] Eugéne Delacroix francia festő és grafikus születése (+1863. aug. 13.). 1822-ben a Dante bárkája című képe a romantikus mozgalom vezérévé tette. Leghíresebb alkotása a Szabadság vezeti a népet. Vihartól megvadult ló című vízfestménye a budapesti Szépművészeti Múzeumban látható.
(halál)
[Részletek...]
[1792-08-13] XVI. Lajos francia királyt és családját a Temple börtönébe zárták.
[Részletek...]
[1723-08-13] Weszprémi István író, orvostörténész születése (+1799. márc. 13.). A XVIII. század egyik kiemelkedő tudású polihisztora. Tanult a debreceni főiskolán, 1756-ban Utrechtben szerzett orvosdoktori címet. 1755-ben világviszonylatban is úttörő munkájában pestis elleni védőoltást javasolt. 1757-től 43 éven át Debrecen város orvosa volt. Mária Terézia, mint a "nép egészségügyi gondozóját" aranyéremmel tüntette ki.
Négykötetes biobibliográfiai gyűjteménye a magyar orvostörténet enciklopédiájává szélesült, gazdag irodalom- és művelődéstörténeti anyaggal. Emlékére a Magyar Orvostörténeti Társaság róla elnevezett kitüntetést alapított, amellyel minden évben a legkiemelkedőbb orvostörténeti kutatást jutalmazzák.
(születés, tüntetés)
[Részletek...]
[1521-08-13] Hernando Cortez spanyol konkvisztádor bevette és lerombolta Tenochtitlánt, a meghódított azték birodalom fővárosát, amelynek helyén épült Mexikóváros, az új gyarmatbirodalom fővárosa.
(Kb. annyian laknak Mexikóvárosban, ahány magyar él a Földön. A gyerekek a rajzaikon szürke vagy fekete eget festenek, sose jutnak ki a városszörnyből, a levegőszennyezés miatt nem is tudják, hogy az ég kék.)
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid