Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

13 esemény

[2003-07-17] Egy ukrán hadgyakorlat során „eltévedt” föld-levegő rakéta lelőtte a Siberian Airlines utasszállító gépét, amely Tel-Avivból Novoszibirszkbe ment. Az utasok közt öt izraeli mikrobiológus is meghalt, akik egy orosz tudományos laboratóriumba utaztak.
Két év alatt 25 híres mikrobiológus halt meg rejtélyes körülmények közt a világon. A fenti öt mellett másik öt repülőgép-szerencsétlenségekben (pl. a 63 éves amerikai Steven Mostow fertőző-betegség specialista saját kisrepülőgépének levált az egyik motorja), ötöt a lakásukba betörők öltek meg, egyet megkéseltek, négyet lelőttek. Pl. a 24 közt az egyetlen nőt, dr. Tanya Holzmayer San Francisco-i virológust egy soha meg nem rendelt pizzaszállító csöngetett ki otthonából és a lépcsőházban lesben álló volt kollégája lőtte le. Egy szakértő a laboratóriumának zsilipkamrájában halt meg szénmonoxidtól, egyet elgázoltak, egy harvardi professzor, Don Wiley pedig „leszédült” egy Missisipi fölötti hídról.
Ketten öngyilkosok lettek. Egyikük az angol David Kelly biológiai-fegyver szakértő, 2003. júl. 17-én, miután munkahelye, az angol hadügyminisztérium bedobta a köztudatba a nevét, mint aki a BBC forrása volt a kormány iraki fegyverdossziéjának ’feltupírozását’ leleplező tudósításokhoz.
- - - - - -
Assisi Szent Ferenc, az ökológia védőszentjének ünnepe.
- + -

...Áldott légy, Uram, s minden alkotásod,
Legfôképpen urunk-bátyánk, a Nap,
Aki a nappalt adja
és aki reánk deríti a te világosságod.
És szép ô és sugárzó, nagy ragyogással ékes:
A te képed, Fölséges.
Áldjon, Uram téged Hold nénénk
és minden csillaga az égnek;
Ôket az égen alkotta kezed fényesnek,

drágaszépnek!

Áldjon, Uram, tégedet Szél öcsénk,
Levegô, felhô, jó és rút idô,
kik által élteted minden te alkotásodat.
Áldjon, Uram, tégedet Víz hugunk,
oly nagyon hasznos ô,
oly drága, tiszta és alázatos.
Áldjon, Uram, Tűz bátyánk;
Vele gyújtasz világot éjszakán.
És szép ô és erôs, hatalmas és vidám.

Áldjon, Uram, téged Földanya nénénk,
Ki minket hord és enni ad.
És mindennemű gyümölcsöt terem,

füveket és színes virágokat.
Áldjon, Uram téged minden ember,
ki szerelmedért másnak megbocsát.

És aki tűr gyötrelmet, nyavalyát.
Boldogok, kik tűrnek békességgel,
Mert tôled nyernek majd, Fölséges, koronát.
Áldjon, Uram, nôvérünk, a testi halál,

Aki elôl élô ember el nem futhat...
(Assisi Szt. Ferenc: Naphimnusz - részlet)
- - - - - -
Nagybörzsönyi Erdei Vasút napja (infó: 27-378025)
Marosvásárhelyi Kisvasút napja (infó: +40-744-528206)
- - - - - -
Nemzetközi madármegfigyelő napok (október első hétvégéje)

Infó: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, www.mme.hu 275-6247 [email protected]

[Részletek...]
[2001-07-17] Katharine Graham Pulitzer-díjas amerikai újságíró születése (+2001. júl. 17.). Médiahatalommá építette az édesapja által még egy csődárverésen megvásárolt újságot. 1971-ben a kormány és ügyvédje figyelmeztetései ellenére leközöltette az úgynevezett Pentagon-aktákat, a vietnami háborúban való amerikai részvételről szóló titkos dokumentumokat. A következő évtől pedig a lap el nem évülő érdemeket szerzett a Richard Nixon elnök lemondásához vezető Watergate-botrány nyilvános felgöngyölítésében. 1988-ban kapta a Pulitzer-díjat önéletrajzi visszaemlékezéséért.
(háború, halál)
[Részletek...]
[1947-07-17] Raoul Wallenberg (szül. 1912. aug. 4.) halála a hivatalos szovjet verzió szerint egy moszkvai börtönben. Svéd építész, diplomata, 1944 júliusában a svéd követség titkáraként Budapesten több mint tízezer magyar zsidót mentett meg. 1945. január 17-én nyomtalanul eltűnt Magyarországról. A szovjet hatóságok kémkedéssel vádolták és bebörtönözték.

(halál)
[Részletek...]
[1945-07-17] [idezet] Elkezdődött a potsdami konferencia, Truman, Sztálin és Churchill részvételével. A II. világháború európai eseményeit lezáró tanácskozás Churchilltől a "Terminál-akció" fedőnevet kapta.
(Pedig az igazi Terminátor-szörny még csak ezután sújtott le. A győztes szövetségesek potsdami barátságos mosolya igazából már új ellenségek egymás elleni vicsorgása volt. Hitler birodalma már több mint két hónapja összeomlott, a háborúnak rég vége, Japán is békét kért, hiszen csapatait már nem is tudta mozgatni, az óceánt a szövetségesek uralták, de még próbált tárgyalni, nem teljesen feltétel nélkül megadni magát.
Miért kellett három hét múlva (Hirosima, aug. 6.) százezer ártatlan polgári személynek, nőknek, gyermekeknek lángtengerben elégniük? S három nappal később (Nagaszaki, aug. 9.) másik százezernek? Amerika megmutatta a Szovjetuniónak, ki az úr a győztesek közt? Hogy mi a háborús bűncselekmény, meg az emberiség elleni bűntett, az attól függ, ki követi el? Nem csoda, hogy az így kezdődött békét évtizedekig hidegháborúnak hívták.
Vajon most a hidegháború, a kétpólusú világrend utáni békét minek fogják hívni utódaink, ha túlélik?)
(háború, konferencia)
[Részletek...]
[1925-07-17] Nagy László, Kossuth-díjas és háromszoros József Attila-díjas költő, műfordító, szerkesztő születése (+1978. jan. 30.). Műfordításaiért elnyerte a bolgár Cirill- és Metód-rendet. Költészete a valóság nem leíró, hanem látomásos átélése. Legismertebb költeménye a Ki viszi át a szerelmet?
(születés)
[Részletek...]
[1899-07-17] [sms] Az első nemzetközi békekonferencia létrehozta az Állandó Nemzetközi Döntőbíróságot, Hága.
(konferencia)
[Részletek...]
[1899-07-17] Az első nemzetközi békekonferencia létrehozta az Állandó Nemzetközi Döntőbíróságot, Hága.
(konferencia)
[Részletek...]
[1888-07-17] Füst Milán Kossuth-díjas (1948) költő, író, esztéta születése (+1967. júl. 26.). Önéletrajza: Ez mind én voltam egykor. Utolsó műve, a Szexuál-lélektani elmélkedések csak 1986-ban, megírása után húsz évvel jelenhetett meg.
(Bizonyára nem véletlen, hiszen e téren az emberréválás még javában folyik, az agyat elborítják az idejétmúlt gén-evolúció, a féltékenység, versengés, korlátlan szaporodás ösztönei. Hogy a társadalmak képesek-e felnőni a szexualitás terén, az a globális válság egyik kulcskérdése, hiszen a válság okai a túlnépesedés valamint a túlfogyasztás, mely utóbbi mögött a szerelem-örömök hiánya és a partnerekért való versengés igen jelentős tényezők.)
(születés)
[Részletek...]
[1875-07-17] Mátray Gábor akadémikus, zenetörténész, zeneszerző, zenepedagógus születése (+1875. júl. 17.). 1833-ban megalapította, 1841-ig szerkesztette a Regélő című lapot. 1840-ben a hangászegyesületi Énekiskola - amely később konzervatóriummá (Nemzeti Zenede) fejlődött - igazgatója lett.
(halál, megalapít)
[Részletek...]
[1851-07-17] Egressy Béni (Galambos Benjámin) színész, író születése (+1851. júl. 17.). Korának kiváló dalszerzője, Petőfi verseinek megzenésítője volt. Ő írta Erkel operáinak (Bátori Mária, Hunyadi László, Bánk bán) szövegkönyvét. A Szózat zenéjével 1843-ban elnyerte a Nemzeti Színház pályadíját.
(halál)
[Részletek...]
[1790-07-17] Adam Smith Adam angol polgári közgazdász születése (+1790. júl. 17.). Leghíresebb kutatási eredménye munkaérték-elmélete, amelyben a gazdaság keletkezését az emberi munkára vezette vissza, és az áru értékét is a munkával magyarázta. Ehhez kapcsolódva dolgozta ki munkabérelméletét, profit- és járadékelméletét is. Ugyanakkor szerinte a járadék és a profit a bérek megrövidítoi. Kutatási eredményeit fo muvében, az 1776-ban megjelent A nemzetek gazdagságában adta közre.
- + -
Az o tétele az ún. 'láthatatlan kéz': az egyének, bár mindegyikük kizárólag saját hasznát keresi, mégis, mintha valami 'láthatatlan kéz' vezetné ôket, végül is együttesen és öntudatlanul a közjót mozdítják elô.
Azóta bebizonyosodott, hogy az önérdeküket hajszoló egyének kíméletlen versenye nem áldást hozó láthatatlan kéz, hanem sokkal inkább "láthatatlan ököl, amely lesújt a közjóra" (Hankiss: Társadalmi csapdák, 1979, 20. old.).
(halál, megjelent)
[Részletek...]
[1453-07-17] A Castillon-i csatával véget ért a százéves háború (valójában 116 évnyi, 1337-től folyó angol-francia háborúskodás).
(háború)
[Részletek...]
[1399-07-17] Szent Hedvig lengyel királynő halála (szül. 1371.). Nagy Lajos magyar és lengyel király legfiatalabb lánya. 1386-ban feleségül ment Jagelló Ulászlóhoz, Litvánia fejedelméhez. Hedvig sokat tett a lengyel és a litván fejlődésért. Templomokat, kórházakat, iskolákat alapított, nevéhez fűződik a krakkói egyetem fejlesztése is.
(halál)
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid