Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

13 esemény

[2004-07-13] Sik Toma (szül. 1939. aug. 17.) anarchista, humanista békemozgalmárt halálra gázolta egy autó Csongrád melletti Kónya-széki tanyája közelében.
http://www.indymedia.hu/cikk.shtml?x=17603
(halál)
[Részletek...]
[1988-07-13] Romániában megkezdődött az erőszakos urbanizálást és az aprófalvak felszámolását célul kitűző, világszerte tiltakozást kiváltó ún. településrendezési terv végrehajtása.
(tilt)
[Részletek...]
[1988-07-13] [idezet, sms] Romániában megkezdődött a "településrendezés": erőszakos urbanizálás és az aprófalvak felszámolása.

[Részletek...]
[1988-07-13] Gobbi Hilda Kossuth-díjas színészno születése (+1988. júl. 13.). 1945 elott részt vett a munkásszínjátszásban és az ellenállási mozgalomban. A háború után fizikai munkával járult hozzá a megsérült Nemzeti Színház újjáépítéséhez, és széles köru társadalmi tevékenységet fejtett ki. 1947-ben a munkás- és parasztszármazású színinövendékek számára megszervezte a Horváth Árpád Kollégiumot, az idos és magányos színészek számára pedig a Jászai Mari Színészotthont. Szívós és kitartó munkával létrehozta a Bajor Gizi Színészmúzeumot. Több filmben is szerepelt, s népszeru rádiószerepe révén o volt mindenki "Szabó néni"-je.
(háború, halál)
[Részletek...]
[1977-07-13] A tízmilliós New York egy napra áram nélkül maradt, mert villám csapott egy trafóházba 50 mérfölddel arrébb. Az alagutakban, nyílt pályán ill. emeletek közt rekedtek a metrók, vonatok és liftek, forgalmi lámpák híján teljes közlekedési káosz lett, közvilágítás híján számos boltot és lakást kiraboltak, több mint félezer tűz keletkezett.
[Részletek...]
[1967-07-13] Haláleset a Tour de France kerékpárversenyen. A 29 éves angol Tom Simpson a Mont Ventoux hegyi útjain nem bírta az egy órán belül letekert 1800 méteres szintkülönbséget. A hivatalos halotti bizonyítvány hetekig nem készült el, mert doppingügy volt a háttérben.
(A doppingvizsgálatokon megbukottak közt a kerékpár sportág vezet.)
[Részletek...]
[1944-07-13] Rubik Ernő építészmérnök, a „bűvös kocka” megalkotójának születése. Játéka minden idők legsikeresebb magyar találmánya, meghódította az egész világot, világbajnokságot is rendeztek belőle.


(születés, találmány)
[Részletek...]
[1932-07-13] Gáyer Gyula botanikus, jogász születése (+1932. júl. 13.). Főként növényrendszertannal foglalkozott. Többek között megírta a sisakvirágok monográfiáját, feldolgozta Pozsony, majd egész Magyarország szedreit. 17 növényfajt neveztek el róla. Nevét őrzi Szombathelyen egy park és egy emlékplakett, amelyet évente adnak át Vas megye természet- és környezetvédelmében nyújtott kiemelkedő teljesítményért.
(halál)
[Részletek...]
[1894-07-13] Iszaak Emmanuilovics Babel orosz író, újságíró, műfordító születése (+1941. márc. 17. ?). Vallásos zsidó családban nőtt fel. Novellái főleg a polgárháborúban játszódtak, amelyben Bugyonnij seregének tagjaként részt vett. Híres regénye a Lovashadsereg. A sztálinizmus áldozata lett.
- + -
„Mindenki azt állítja, hogy az igazságért háborúzik, és mindenki rabol.”
(háború, születés)
[Részletek...]
[1878-07-13] sszeült és egy hónapig tartott az orosz-török háborút lezáró berlini kongresszus. A végén az európai nagyhatalmak szerződése több állam - például Szerbia és Montenegro - függetlenségét is elismerte, míg más országok idegen uralom alá kerültek. Anglia ekkor kapta meg Ciprust, Oroszország pedig Besszarábiát és Örményországot. Az Osztrák-Magyar Monarchia szabad kezet kapott Bosznia és Hercegovina megszállására.
(háború)
[Részletek...]
[1863-07-13] Sorozás elleni lázongások New Yorkban.
[Részletek...]
[1762-07-13] James Bradley angol csillagász halála (szül. 1693. márc.). Az oxfordi egyetem professzora, Halley utóda a greenwichi obszervatórium igazgatói posztján. Papi pályára lépett, amelytől aztán megvált. 1728-ban felfedezte a fénysugarak aberrációját (mozgó megfigyelőhelyről nézve látszólagos eltérését, amelynek következménye a csillagok látszólagos mozgása az égen - valójában a Földnek a Nap körüli, illetve saját tengelye körüli forgása) és 1748-ban a Föld forgástengelyének nutációját (a Nap, a Hold és a csillagok együttes hatására történő, kis mértékű ingadozását).

(halál)
[Részletek...]
[1608-07-13] III. Ferdinánd Habsburg-házi magyar király születése (+1657. ápr. 2.).

1637. február 15-én lépett trónra. Szívesebben foglalkozott a művészetekkel, mint a politikával. Az 1645-ös linzi békében elismerte a magyar rendek jogait és a protestánsok szabad vallásgyakorlását. A 30 éves háborút lezáró 1648-as vesztfáliai békében lemondott a német államok feletti hegemóniáról.

(háború, születés)
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid