Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

13 esemény

[2005-07-04] Síklaky István közgazdász, társadalomtudós halála (szül. 1927).
Nagyobb munkái: Ajánlás a túléléshez (1993), A fennmaradás társadalmi programja (2000), Létbiztonság és harmónia (2003).

(halál)
[Részletek...]
[1997-07-04] Leszállt a Marson 500 millió km-es űrutazás végén a Pathfinder (Nyomkereső) amerikai űrszonda, amely 1996 decemberében indult útnak és magával vitte a Sojourner (Jövevény) robotot, amely a víz és az élet nyomait kereste, a légkört és a kőzeteket vizsgálta, az elemzés adatait a Földre küldte.
[Részletek...]
[1996-07-04] A CPTI (Conscience and Peace Tax International - Lelkiismeret és Békeadó) nemzetközi mozgalmat (amely 1971-ben az USÁ-ban indult) Belgiumban törvényesnek ismerték el, így később az ENSZ-nél konzultatív státuszt kapott.
peacetax.com, bocs.hu/war-h.htm

(törvény)
[Részletek...]
[1996-07-04] [sms] A CPTI(Lelkiismeret s Békeadó)adómegtagadó nemzetközi mozgalmat Belgiumban elismerték törvényesnek.

(törvény)
[Részletek...]
[1954-07-04] [idezet] Bernben Németország labdarúgó válogatottja a svájci világbajnokság döntőjében 3:2 arányban legyőzte a magyar csapatot (noha a csoportmérkőzéseken a magyarok 8:3-ra megverték a németeket), az évek óta veretlen Aranycsapat "csak" második lett.
A vereség miatti elkeseredés a kommunizmus alatt először (!) utcai tömegtüntetéshez vezetett Budapesten.
Korabeli filmfelvételek szerint a magyarok les miatt meg nem adott gólja valószínűleg érvényes volt.
(tüntetés)
[Részletek...]
[1934-07-04] Marie Curie-Sklodowska lengyel-francia vegyész és fizikus halála (szül. 1867. nov. 7.). Férjével, Pierre Curie-vel felfedezte a polóniumot és rádiumot. 1903-ban a radioaktivitás felismeréséért Henri Antoine Becquerel-rel fizikai Nobel-díjat, 1910-ben a tiszta rádium előállításáért kémiai Nobel-díjat kapott.
(Hősies erőfeszítések – s gyümölcse inkább átok, mint áldás.)
(halál, Nobel-díj)
[Részletek...]
[1903-07-04] Szervátiusz Jenő erdélyi szobrász születése (+1983. szept. 15.). Eredetileg kerékgyártó mester volt, első szobrát 1924-ben faragta, majd Párizsban és Kolozsvárott tanult. Első önálló tárlatát 1933-ban Kolozsvárott rendezte. 1933-34-ben Szolnay Sándorral szabadiskolát tartott fönn Kolozsváron, ezután huzamosabb ideig a nagybányai művésztelepen dolgozott. 1941-43-ig a csíksomlyói Kalot népfőiskola szobrászati tanfolyamát vezette, majd angol hadifogságból hazatérve 1949 és 1965 között a kolozsvári képzőművészeti főiskola tanára volt.
Művészetének főként az Erdélyi parasztfolklór és a falvak világa volt ihletője. Kőből, márványból, de leginkább fából készítette szobrait és domborműveit. 1964-ben Bukarestben gyűjteményes kiállítása volt. Romániában többek közt érdemes művész címmel és állami díjjal ismerték el munkásságát. Szobrait 15 ország múzeumai őrzik, természetesen Magyarországon is vannak alkotásai.

Élete utolsó éveiben Magyarországon élt. Fia, Szervátiusz Tibor szintén szobrász. 2003-ban posztumusz Magyar Örökség-díjat kapott.
(születés)
[Részletek...]
[1900-07-04] Louis Daniel Armstrong (becenéven: Satchmo) amerikai dzsessztrombitás, énekes és zeneszerző születése (+1971. júl. 6.). Nagy hangszeres tudása kimeríthetetlen rögtönző képzelettel párosult. Később rekedt torokhangjával bűvölte el a közönséget.
(What a wonderful world…)
(születés)
[Részletek...]
[1898-07-04] A Magyar Nemzeti Múzeum könyvtárának Széchenyi termében megnyílt az első országos levéltári és könyvtártani szaktanfolyam az 1897-ben megalakult Múzeumok és Könyvtárak Országos Tanácsa szervezésében. Ezzel kezdetét vette a központi könyvtárosképzés Magyarországon. Az egyetemi szintű képzés 1949-től működik.
[Részletek...]
[1856-07-04] Ferenczy István szobrász, akadémikus születése (+1856. júl. 4.). A klasszicizmus jellegzetes képviselőjeként fő művei a kitűnő karakterábrázolású portrék voltak. Nagy alkotása az 1846-ban befejezett, Pesten felállított Kölcsey-szobor.
(halál)
[Részletek...]
[1848-07-04] Francois-René de Chateaubriand francia író és politikus születése (+1848. júl. 4.). A francia forradalom idején emigrált, a Bourbon-restauráció alatt külügyminiszter, később elutasította Lajos Fülöp rendszerét, majd teljesen visszavonult a politikától és csak az írásnak élt.
A kereszténység szelleme című művében a kereszténység évszázados intézményeit kívánta rehabilitálni. Ő teremtette meg a francia történelmi regény romantikus műfaját. A természet szépségét, az ember romantikus nyughatatlanságát és végletességét, a végtelenség, a távoli világok dicséretét rendkívül érzékletesen és metaforikusan tudta megjeleníteni. Egyik versére Liszt Ferenc kórusművet komponált. Életműve nagy hatással volt Jósika Miklósra és Eötvös Józsefre.
(halál)
[Részletek...]
[1845-07-04] Szinyei Merse Pál festő születése (+1920. febr. 2.). A magyar plein air festészet megteremtője. Fő műve a Majális és a Lilaruhás nő.
(születés)
[Részletek...]
[1845-07-04] Szinyei Merse Pál festő halála (szül. 1845. júl. 4.). A magyar plein air festészet megteremtője. Az élet szeretetét és a természet szépségét sugárzó művei (Anya gyermekével, Szerelmespár, Hinta, Ruhaszárítás) után 1873-ban alkotta élete fő művét, a Majálist.
(születés)
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid