Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

13 esemény

[2005-06-15] A norvég Sophie Foundation (www.sophieprize.org) százezer dollárral járó nemzetközi környezet és fejlődés díját nyolcadszor adják át Osloban.
Az eddigi díjazottak:

1998 - Environmental Rights Action (ERA, a Friends of the Earth International tagja, Nigeria)
1999 - Herman Daly (USA) és Thomas Kocherry (Kerala, India)
2000 - Sheri Liao (China)
2001 - ATTAC (Association for the Taxation of financial Transactions for the Aid of Citizen, France)

- Bartholomew konstantinápolyi pátriárka (Törökország)
- John Pilger (Australia)
– Wangari Maathai professzor (Kenya).


[Részletek...]
[2000-06-15] Fél évszázad tűzszünet után csúcstalálkozó a két Korea közt. Az olimpián már együtt vonulnak föl.
[Részletek...]
[2000-06-15] [idezet] Az OECD miniszteri konferenciájának résztvevői elfogadták a "Bolognai Chartát", amelynek alapgondolata, hogy mivel a kis- és középvállalatok jelentős szerepet töltenek be a gazdasági fejlődésben és a munkahelyteremtésben, a kormányoknak elő kell segíteniük azt, hogy ezek a cégek ne szoruljanak háttérbe a globalizáció folyamatában, hanem maguk is haszonélvezőivé váljanak a világgazdaság egységesülésének. A "Bolognai Charta" fontosnak tartja az "emberi tartalékok kezelését".
[Részletek...]
[1979-06-15] Közel hét évi tárgyalás után Brezsnyev és Carter Bécsben aláírta a hadászati támadó fegyverrendszereket korlátozó SALT-II. szerződést.
[Részletek...]
[1945-06-15] Budapesten aláírták a jóvátételi egyezményt, amely szerint hat év alatt kb. 200 millió dollár értékű árut kellett Magyarországnak szállítania a Szovjetuniónak háborús jóvátételként.

(egyezmény, háború)
[Részletek...]
[1893-06-15] Erkel Ferenc zeneszerző születése (+1893. jún. 15.).

(halál)
[Részletek...]
[1893-06-15] Erkel Ferenc zeneszerző, karmester, zongoraművész, pedagógus halála (szül. 1810. nov. 7.). Közel ötven éven át a Nemzeti Színház karnagya volt, 1874-től pedig az Operaház főzeneigazgatója. Ő zenésítette meg a Himnuszt (1844). Első nevezetes operája a Hunyadi László. Fő műve a Katona József drámája nyomán írt Bánk bán, amely az uralkodói önkény elleni éles tiltakozás. Az opera dallamai már tiszta magyar zenére épültek (Bordal, Hazám, hazám, Melinda áriái). Műveiben a magyar történelem, a nemzeti eszmék kifejezésére törekedett. Ő alapította meg a Filharmóniai Társulatot, és megalapításától igazgatója volt a Zeneakadémiának.


(halál, megalapít, tilt)
[Részletek...]
[1843-06-15] Edvard Hagerup Grieg norvég zeneszerző születése (+1907. szept. 4.). A XIX. századi Norvégia egyik vezető alakja. Apja brit konzul volt Bergenben. 1897-ben a berlini akadémia tagja lett. A norvég népi hagyományokban gyökerező zenéjét kifinomult líraiság jellemzi.
(születés)
[Részletek...]
[1797-06-15] Brassai Sámuel erdélyi autodidakta polihisztor, akadémikus születése (+1897. jún. 24.). Foglalkozott földrajzzal, történelemmel, statisztikával és közgazdaságtannal, a zene elméleti kérdéseivel, a természettudományok majd minden ágával, az esztétika, műkritika, a nyelvészet és az irodalomtörténet problémáival. Megérte a századik születésnapját.
(születés)
[Részletek...]
[1763-06-15] Berzeviczky Gergely közgazdasági író születése (+1822. febr. 23.). Haladó szellemű felvidéki birtokos, 1784-től Göttingenben tanult, majd beutazta Nyugat-Európát. Kapcsolatban volt a nemesi mozgalommal, majd a magyar jakobinusokkal, de ő elkerülte a felfedeztetést. 1795-től gazdasági tanulmányokkal foglalkozott. 1797-ben Lőcsén jelent meg első jelentős műve, s ez volt az első olyan magyarországi közgazdasági munka, amely Adam Smith angol közgazdász hatására írodott. Elsők között ismerte fel a feudális viszonyok fejlődést gátló voltát, és felhívta a nemesség figyelmét az árutermelés következtében fokozottan kizsákmányolt jobbágyság nehéz helyzetére. Közgazdasági tárgyú írásaiban a merkantilista bécsi gazdaságpolitika ellen küzdött, és rámutatott annak elnyomó jellegére Magyarországgal szemben.
(születés)
[Részletek...]
[1594-06-15] Nicolas Poussin francia festő születése (+1665. nov. 19.). Az ún. történeti tájképfestészet megteremtője és egyik legjelentősebb művelője volt.
(születés)
[Részletek...]
[1215-06-15] A Földnélküli János angol király ellen lázadó nemesség kompromisszumos dokumentum, a Magna Charta (The Great Charter) aláírására kényszerítette az uralkodót. Ez volt az angol nemesség szabadságlevele, A Nagy Okirat, mely először foglalta törvénybe a jogszerű alattvalói ellenállást a törvényszegő uralkodóval szemben.

(aláírás, törvény)
[Részletek...]
[1215-06-15] [sms] A Magna Charta először tette jogszerűvé az alattvalói ellenállást a törvényszegő uralkodóval szemben.
(törvény)
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid