Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

15 esemény

[2002-05-29] [idezet] A környezet állapota - múlt, jelen, jövő? címmel jelent meg az ENSZ harminc éves Környezetvédelmi Programjának (UNEP) előrejelzése a következő harminc évre.
- + -
Rövid ismertetés:
Az emberi terjeszkedés tönkreteszi a Földet. Harminc éven belül az emberi tevékenység a szárazföldi területeknek (a jelenlegi 50 % helyett) már több mint 70 százalékát rongálja meg (utak, bányászat, városok, infrastruktúra, talajkizsigerelés stb.). Pedig a jövő generációk élete a Föld eltartóképességétől függ. A Földre nehezedő teher gyors növekedésének fő hajtóereje a népességrobbanás: az utóbbi 30 év alatt 2 milliárd 220 millióval lettünk többen!
Az ENSZ 1972-ben, a stockholmi környezetvédelmi konferencia után hozta létre a Környezetvédelmi Programot. Azóta drámai mértékű romlás következett be. A most közzétett Globális Környezetvédelmi Szemlélet-3 (Global Environment Outlook-3, GEO-3) tanulmány több mint ezer szerzo munkáit összegzi.
Bár vannak eredmények, pl. a gazdagabb országokban jelentosen csökkent a levego és a vizek szennyezettsége, és a század közepére talán sikerül helyreállítani az ózonréteget és megállítani az üvegház gázok légköri arányának növekedését, a globális környezetünk romlik. Latin-Amerikában és Ázsiában a terület 80 ill. 75 százalékát fogja már károsítani a sebesen növekvő népesség lakhatása, megélhetése és a gyors infrastruktúra építés.

A Föld talajkészletének már 15 %-a erodálódott emberi beavatkozás miatt. Az emberiség 40 %-a él súlyosan vízhiányos területen, ez 30 év múlva 50 % fölött (Nyugat-Ázsiában és a Közel-Keleten 90 %) lesz. Az emberiség terjeszkedése már az emlosállatok egynegyedét és a madarak 12 %-át fenyegeti kihalással.
A Föld folyóinak már kb. fele szennyezett. A szennyvíz nagy része tisztítatlanul ömlik a folyókba és óceánokba. Pl. a fertozött halak miatt évente körülbelül 2.5 millió ember kap hepatitist.

Az ember okozta természeti katasztrófák a nyolcvanas években átlagosan 147 millió embert sújtottak évente, a 90-es években már 211 milliót, és csak 1999-ben több mint száz milliárd dollár kárt okoztak. Egyedül India, csak az ember okozta talajpusztulás miatt GDP-je 4.5 %-át veszíti el évente.

A tanulmány kimondja, hogy csak azonnali cselekvéssel tudjuk megállítani a környezet pusztulását. Dr. Klaus Töpfer, az UNEP vezetoje szerint "konkrét cselekedetekre, konkrét menetrendre és vasakaratra van szükségünk. Ez nem lehet egyedül a politikusok felelossége. Ennek a vállalatnak mindannyian a részvényesei vagyunk."


(konferencia)
[Részletek...]
[1998-05-29] Greenpeace tüntetés India és Pakisztán atomkísérletei ellen, az érintett országok nagykövetségei előtt.
A két ország közt állandó a feszültség Kasmír hovatartozása miatt. Valójában a muzulmán túlnépesedés (még a gyors indiainak is másfélszerese) miatt tömeges a kivándorlás Pakisztánból Kasmírba, így ott növekszik az ellenállás az indiai fennhatóság ellen.
(tüntetés)
[Részletek...]
[1985-05-29] Egyezmény a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről (CITES, Convention on International Trade in Endangered Species, Washington). Hatályba lépés 1975. júl. 1. Magyar megerősítés 1985. máj. 29, hatályba lépés aug. 27.
(egyezmény)
[Részletek...]
[1985-05-29] A brüsszeli Heysel stadionban a Liverpool-Juventus labdarúgó BEK-döntőn az ittas brit szurkolók megtámadták az olaszokat. A pánikba esett tömeg a britek elől hátrálva és menekülve kidöntött egy téglafalat, sokan a mélybe zuhantak, 39 olasz vesztette életét, több százan megsérültek.

[Részletek...]
[1953-05-29] Edmund Hillary új-zélandi méhész és Tenzing Norgay serpa ezen a napon értek fel a elsőként a világon a Csomolungma (angol átnevezésben: Mount Everest) csúcsára. (Azóta már több mint ezren, köztük félszáz nő jutott fel, s eddig egyetlen magyarként Erőss Zsolt, 2002. május 25-én. Eddig 175-en haltak meg az expedíciókban, egyharmaduk serpa. Babu Csiri serpa tízszer jutott fel, de a tizenegyedik expedíciójában, 2001. május 26-án lezuhant. A 2003-as jubileumi ünnepségen is lezuhant egy helikopter.)
(A Tibet és Nepál határán magasodó hegyet a kínaiak már a XVIII. század elején fölfedezték és magasságát elég pontosan jelezték a Csing-dinasztia korabeli térképeken. A német és francia térképeken is a tibeti nevet használták, amely egy istennő neve és jelentése: a hegyek anyja.

Az Indiában uralkodó angolok csak a XIX. század közepén fedezték fel a világ legmagasabb, 8848 méteres csúcsát. A nyelvi gyarmatosítás és a hatalmi téboly szokása szerint átnevezték az indiai angol gyarmatokat igazgató tábornokuk nevére (aki szakmája szerint földrajztudós volt és korábban a földmérők főnöke). A talpnyalás mértékét mutatja, hogy az elnevezés még Everest életében történt.
A nemzetközi jogászok, történészek és földrajztudósok szerint a földrajzi neveknél immár mindenütt az adott ország vagy nép által használt elnevezés a bevett, a régi gyarmati név helyett. Így a hegycsúcs neve helyesen: Csomolungma.)
[Részletek...]
[1938-05-29] A XV. Törvénycikk szerint a sajtó, az ügyvédi, a mérnöki és az orvosi kamara tagjainak, az üzleti és kereskedelmi alkalmazottaknak legfeljebb 20 százaléka lehetett zsidó származású és izraelita vallású.
(törvény)
[Részletek...]
[1932-05-29] Anne Ehrlich biológus születése. Dr. Paul R. Ehrlich ökológus és populáció-biológus (szül. 1932. máj. 29.), a Népesedés-bomba (The Population Bomb) c. könyv szerzőjének felesége, együtt dolgoztak a Stanford egyetemen. A könyv több mint 3 millió példányban kelt el és már a Római Klub előtt felhívta a figyelmet a növekedés határaira. Hatásukra 1974-et az ENSZ világnépesedési évnek nyilvánította. Férjével együtt 1995-ben UNEP, 1996-ban Heinz, 1998-ban Tyler környezeti díjakat kaptak.
(születés)
[Részletek...]
[1932-05-29] Dr. Paul R. Ehrlich ökológus és populáció-biológus születése. Muvei: A népesedés-bomba, Kihalás.
(születés)
[Részletek...]
[1932-05-29] Dr. Paul R. Ehrlich ökológus és populáció-biológus születése. A népesedés-bomba (The Population Bomb) c. könyvének nem kis része volt abban, hogy 1974-et az ENSZ világnépesedési évnek nyilvánította. Több mint 3 millió példányban kelt el és már a Római Klub előtt felhívta a figyelmet a növekedés határaira.
Ehrlich 35 éven át elemezte pl. a pillangók sokféleségét és számát, amely jól mutatja az emberi túlszaporodás okozta ökológiai hanyatlást (vö. dec. 29.). Kihalás (Extinction) c. könyve szerint az emberi faj fennmaradását is veszélyezteti a fajgazdagság rohamos csökkenése.
Családtervezés nélkül nincs megoldás, annak pedig kulcstényezői a nők egyenrangúsága és az oktatás. Több mint 800 tanulmányával és könyvével társadalmi szintű ismeretterjesztésre törekszik, az atomháború veszélyétől a társadalmi igazságosság és a környezetrombolás fő kérdéseiig.

Felesége, Anne Ehrlich (szül. 1933. nov. 17.) is biológus. Együtt dolgoztak a Stanford egyetemen.
1987-ben WWF Aranyérmet, 1989-ben UNEP díjat, 1999-ben ún. környezeti Nobel-díjat (Blue Planet Prize, Kék bolygó díj) kapott. Feleségével együtt pedig 1995-ben UNEP, 1996-ban Heinz, 1998-ban Tyler környezeti díjakat kaptak.
(háború, halál, Nobel-díj)
[Részletek...]
[1920-05-29] John C. Harsanyi (Harsányi János) magyar származású amerikai közgazdász halála (szül. 1920. máj. 29. Budapest). 1994-ben John Nash-sel (ld. Egy csodálatos elme) és Reinhard Seltennel megosztva közgazdasági Nobel-díjat kapott "a nem kooperatív játékok elméletében az egyensúly-analízis területén végzett úttörő munkásságáért".
(Nobel-díj, születés)
[Részletek...]
[1919-05-29] A teljes napfogyatkozás alkalmával Arthur Eddington csillagász Angliában kimutatta, hogy a nap tömegétől elhajlik a fény, azaz a pereme mögött lévő csillagok a nap mellett látszanak. Ezzel kísérletileg igazolta Einstein relativitás-elméletét. Eredményét nov. 6-án ismertette a Royal Society előtt és a másnapi óriási médiavisszhang által lett Einstein világhírű.
[Részletek...]
[1873-05-29] Horvay János szobrász születése (+1944. nov. 19.). Gárdonyi Géza szobor (Bartók B. út), Beethoven szobor (Városliget).
(születés)
[Részletek...]
[1851-05-29] Léon Victor Auguste Bourgeois francia politikus születése (+1925. szept. 29.). Franciaország főmegbízottja a Népszövetségben 1919-1920-ban, majd a Tanács első elnöke volt. Nobel-békedíjat kapott 1920-ban.
(születés)
[Részletek...]
[1848-05-29] Kolozsváron megkezdődött az utolsó erdélyi rendi országgyűlés, mely másnap kimondta Erdély unióját Magyarországgal.
[Részletek...]
[1453-05-29] II. Mohamed vezetésével a törökök hosszú ostrom után elfoglalták Bizáncot. A harcokban elesett XI. Konstantin, az utolsó bizánci császár is.
(A török birodalom átlagos népsűrűsége még Egyiptom, Bizánc, Mezopotámia és a Balkán bekebelezése után is 14 fő/km2 volt (Magyarországé kb. 10), ami a kor termelési szintjén jelentősen meghaladta a terület eltartóképességét. A túlnépesedés óhatatlanul további agresszív terjeszkedéshez vezetett. A magyar királyságnak nem volt esélye a nála ötször nagyobb birodalommal szemben, amely Európa mindegyik hatalmánál erősebb volt.)
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid