Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

14 esemény

[1997-05-14] Hódmezovásárhelynek ítélték az Európa Tanács által kiadott Becsületzászlót, amely az Európa Díj után a második legnagyobb kitüntetés. Azok a települések kaphatják meg, amelyek kimagasló munkát végeznek az európai eszme, az európai együttmuködés érdekében.
(tüntetés)
[Részletek...]
[1994-05-14] [idezet] Tábornoki rangot kapott az új magyar katolikus tábori püspök.
Elődje, Dr. Hász István, az 1942-ben teljes egyházi jóváhagyással kiadott katona-imakönyvben (vö. jún. 23.) kárhozattal fenyegette a katonaság-megtagadókat.

- + -
"Végtelenül elszomorító és sajnálatraméltó az a körülmény, hogy a hadsereg kötelékében még mindig találhatók olyan egyének, kik hutlenül, esküszegoen, önként elhagyják azt a zászlót, amelyre felesküdtek. Megfeledkeznek a Haza iránti nagy kötelességeikrol, azt hiszik, hogy így büntetlenül boldogan élhetnek. A mardosó lelkiismeret azonban nem ad nyugtot, bármerre mész, nyugalmat sehol sem találsz. Helyzeted minden pillanatban szörnyubb és szörnyubb lesz, - üldözoidet mindig ott fogod látni magad körül. Testvérem, ne engedd magad senkitol félrevezettetni... Ne feledd azt, hogy ha itt a földön az igazságszolgáltatás sújtó keze nem érintene, az igazságos Istentol, az örök bírótól méltó büntetésed elnyered!"
[Részletek...]
[1984-05-14] A Magyar Olimpia Bizottság közleményt adott ki, miszerint a magyar sportolók, a többi szocialista ország sportolóihoz hasonlóan, nem vesznek részt a Los Angelesben megrendezésre kerülő játékokon. 26 magyar állampolgár nyílt levélben tiltakozott a részvétel lemondása ellen.
(tilt)
[Részletek...]
[1962-05-14] Az USA újra kísérleti atombomba-robbantásokat kezdett a légkörben.
[Részletek...]
[1955-05-14] [idezet] Aláírták a Varsói Szerződést a barátságról, együttműködésről és a kölcsönös segítségnyújtásról Albánia, Bulgária, Csehszlovákia, Lengyelország, Magyarország, NDK, Románia és a Szovjetunió. Közvetlen előzménye az volt, hogy az NSZK belépett a NATO-ba. Ezután a szovjet csapatok "segítséget nyújtva" a "nyugati agresszorok" ellen, tovább állomásoztak a kelet-európai országokban.
[Részletek...]
[1954-05-14] [sms] Egyezmény a kulturális javak védelméről háború esetén. Irak aláírta,az USA és Nagy-Britannia nem.
(egyezmény, háború)
[Részletek...]
[1954-05-14] A kulturális javak fegyveres összeütközés esetén való védelméről egyezmény született Hágában. Már 103 ország írta alá, Irak is, de az USA és Nagy-Britannia nem.
(Bagdad 2003-as ostromát az emberiség legősibb mezopotámiai kulturális emlékei is rettenetesen megszenvedték.)
(egyezmény)
[Részletek...]
[1946-05-14] A magyar parlament becikkelyezte a csehszlovák-magyar lakosságcserérol szóló egyezményt, amelyet február 27-én írtak alá. Az egyezmény értelmében annyi felvidéki magyart telepíthettek ki – akarata ellenére is – Csehszlovákiából, ahány magyarországi szlovák önkéntesen el akarta hagyni a trianoni országterületet.
(egyezmény)
[Részletek...]
[1943-05-14] Henri La Fontaine belga szenátor halála (szül. 1854. ápr. 22.). Nobel-békedíjat kapott 1913-ban.
(halál)
[Részletek...]
[1943-05-14] Henri La Fontaine belga szenátor születése (+1943. máj. 14.). A Berni Állandó Nemzetközi Békeiroda elnöke. Béke Nobel-díjat kapott 1913-ban.
(halál, Nobel-díj)
[Részletek...]
[1900-05-14] Párizsban a világkiállítás árnyékában tartották több részletben a II. olimpiát. Itt már a nők is benevezhettek néhány versenyszámba, az első női olimpiai bajnok az angol Charlotte Cooper volt. A magyarok a diszkoszvető Bauer Rudolf révén egy aranyérmet szereztek.
[Részletek...]
[1862-05-14] Adolphe Nicole Svájcban szabadalmaztatta a kronográfot, a stopperórás időmérő szerkezetet.
[Részletek...]
[1796-05-14] Edward Jenner angol orvos először oltott be himlő ellen egy nyolcéves kisfiút, megteremtve ezzel a modern védőoltás módszerét, új fejezetet nyitva a fertőző betegségek elleni küzdelemben.

[Részletek...]
[1771-05-14] Robert Owen angol gyáros, utópista szocialista halála (szül. 1771. máj. 14.). A társadalom megváltoztatásáért folytatott küzdelemben ellenezte a gazdasági és politikai harcot, és az emberek átnevelését tartotta elsődlegesnek. Elképzeléseit Skóciában, majd Amerikában létesített kommunisztikus közösségeiben tette próbára, de vállalkozásai gazdaságilag sikertelenek voltak. Később aktív szerepet játszott a szakszervezeti mozgalomban.
(születés)
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid