Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

11 esemény

[1997-04-29] Hatályba lépett a vegyi fegyverek általános és teljes tilalmáról szóló nemzetközi egyezmény, amelyet 165 ország írt alá s 87 állam parlamentje már ratifikálta.
(1993. jan. 13-án Párizsban született az egyezmény, a magyar parlament 1996. október 31-én ratifikálta. Csak az első csapást tiltja. A meglévő készletek minden életet el tudnak pusztítani a Földön.
Sajnos az első és a második világháborúból származó vegyi lőszerkészleteket sok országban elástak (pl. Cornwall, Nagy-Britannia) vagy a tengerbe süllyesztettek (pl. Bornholm, Balti-tenger) az elmúlt évtizedekben, emiatt kiszabadulásuk potenciális ökológiai katasztrófával fenyeget.
Az USA többek között a csendes-óceáni Johnston-atollon hozott létre hamvasztásos elven működő megsemmisítő művet, valamint egy vegyi technológián alapuló közömbösítő üzemet az Utah állambeli Toole-ban. Az amerikai készletek megsemmisítésének becsült költsége 8 milliárd dollár.
A volt szovjet vegyifegyver-arzenál megsemmisítését Novo-Csebokszáriban (Csuvas-föld), Kambarkában (Udmurtia körzet) és Gorniban (Szaratovi körzet) végzik, de még csak a kezdetén járnak.
A feltételezések szerint vegyi fegyverrel rendelkező országok: USA, Oroszország, Franciaország, Nagy-Britannia, Irán, Szíria, Egyiptom, Líbia, Szerbia, Örményország, Azerbajdzsán, Angola, Mozambik, Kína, Izrael. Sajnos ezeket a fegyvereket egyre olcsóbb és egyszerűbb előállítani, így terroristák kezébe is kerülhetnek. Azonos létszámú katonai élőerő megsemmisítése 1 km2 területen hagyományos fegyverrel 2000 dollár, atomfegyverrel 800 dollár, vegyi fegyverrel 600 dollár, biológiai fegyverrel csupán 1 dollár.)

(egyezmény, háború, tilt)
[Részletek...]
[1992-04-29] Több mint 40-en haltak meg Los Angelesben a zavargásokban, amit az váltott ki, hogy a bíróság felmentett négy rendőrt, akik korábban bántalmaztak egy fekete autóvezetőt.
[Részletek...]
[1991-04-29] Az Antarktisz Egyezményt aláíró 39 állam Madridban megállapodott, hogy a földrészen 50 évre megtiltják az ásványkutatást és bányászatot.
(egyezmény, tilt)
[Részletek...]
[1988-04-29] [idezet] Nicolae Ceausescu, a Román Kommunista Párt főtitkára, államfő bejelentette, hogy Romániában az ezredfordulóig végrehajtják "a településszerkezet átalakítására" kidolgozott programot (amit a nép egyszerűen csak falurombolás programnak nevezett).
[Részletek...]
[1955-04-29] Nagy Imrét, aki 1953. július 4-től volt kormányfő, 1955. április 18-án eltávolították miniszterelnöki tisztségéből, e napon pedig lemondatták képviselői mandátumáról, fővárosi tanácsi tagságáról, a Hazafias Népfront alelnöki tisztéről, akadémiai tagságáról és egyetemi tanári állásáról is.
[Részletek...]
[1951-04-29] Ludwig Josef Johann Wittgenstein Angliában élt osztrák filozófus halála (szül. 1889. ápr. 26.). Filozófiai meghatározását (amely szerint a filozófia azt a világot öleli fel, amiről beszélni lehet) átvette a Bécsi Kör is. Élete végén kidolgozta a nyelvjátszma fogalmát, amely szerint a beszéd cselekvések összessége.
(halál)
[Részletek...]
[1951-04-29] Megindult a forgalom a Boráros tér és Csepel közt a 6,7 km-es csepeli gyorsvasuton.[Részletek...]
[1922-04-29] Megindították az első Budapestet is érintő nemzetközi repülőjáratot (Párizs-Budapest-Bukarest).

[Részletek...]
[1913-04-29] Szabadalmaztatta a cipzárt Gideon Sundback of Hoboken.
[Részletek...]
[1867-04-29] Fényes Adolf festő halála (szül. 1867. ápr. 29.). A kritikai realizmus és a plein air festészet egyik legjobb magyar mestere volt.
(születés)
[Részletek...]
[1838-04-29] Tobias Michael Carel Asser holland jogász születése (+1913. júl. 29.). Közvetített az orosz-angol és az USA-Mexikó vitákban. 1873-ban Genfben megalapította a Nemzetközi Jogi Intézetet. 4 konferencia, 7 nemzetközi megállapodás született az ösztönzésére. Béke Nobel-díjat kapott 1911-ben.
(konferencia, megalapít, Nobel-díj, születés)
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid