Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

14 esemény

[2006-02-19] [idezet] Az Associated Press jelentése (amit számos média átvett) arról az új jelenségről, hogy az elmúlt negyedszázadban jelentkezett 38 új emberi fertőző kórnak (patogén fajnak) a háromnegyede az állatokról "ugrott" át az emberekre. Azt feltételezik, hogy megváltozott az állatok és az emberek közötti interakció az egyre sűrűbben lakott (harmadik) világban, amely hatást tovább súlyosbíthatja a felmelegedés, illetve a gyorsabb és nagyobb távolságokra való szállítás és közlekedés.

[Részletek...]
[2003-02-19] Anita Gindha 22 éves, szülés előtt álló szikh asszonyt angliai otthonában, másfél éves kisfia szeme előtt fojtotta meg a családja által felbérelt 65 éves bérgyilkos. Nem tudták megbocsátani neki, hogy nem ment hozzá az indiai Pandzsáb államban férjéül kiszemelt férfihoz, hanem Angliába szökött.
[Részletek...]
[2001-02-19] Száj- és körömfájást fedeztek fel sertéseken Angliában. Korábban 1967-ben volt ilyen járvány, amit 5 hónap alatt 440 ezer állat elpusztításával fékeztek meg. A 2001-es járvány miatt 4 millió haszonállatot kellett elpusztítani, 30 milliárd font kárt okozott Angliának.
(járvány)
[Részletek...]
[2000-02-19] Friedensreich Hundertwasser (Friedrich Stowasser) osztrák festő és grafikus, épülettervező halála (szül. 1928. dec. 15.). Erős színezésű, egyenes vagy spirális vonalvezetésű, dekoratív festészetével az osztrák ún. "Jugendstil" hagyományainak folytatója. Festett papírra, vászonra, fára, kőre. A bécsi "Hundertwasser-ház" egyúttal műveinek otthona. Az elidegenedett városban próbált természetközelit építeni.
(halál)
[Részletek...]
[1999-02-19] Bulgáriában parlamenti döntés született, hogy levágnak három nullát az elinflálódott pénzből. Az ezer régi levával egyenértékű új levát 1999. július 5-én bocsátották ki.
[Részletek...]
[1958-02-19] Candido Mariano da Silva Rondon brazil felfedező, néprajzkutató halála (szül. 1865). A hadsereg őrnagyaként ő vezette 1907-ben a Cuiabá-Porto Velho távíróvonal kiépítését. 1910-ben megalapította az Indiánvédő Szolgálatot (SPI), amelyet Amerika leghumánusabb ilyenfajta szervezetévé fejlesztett. 1913-ban a Theodore Roosevelt volt amerikai elnökkel szervezett expedíción fedezték fel a rejtélyes Rio Duvidát. A New York-i Földrajzi Társaság kiadványa Rondon nevét Amundsen mellett említette, s a trópusi őserdők legnagyobb kutatójának tartotta. Többször jelölték Nobel-békedíjra, hazája is megbecsülte, 1955-ben megkapta a marsall címet, 1956-ban pedig Guaporé szövetségi területet Rondoniának nevezték el.
(Az indiánoknak is, a természetnek is jobb lett volna, ha nem fedezik fel őket. Hosszútávon egész civilizációnkat is ez szolgálta volna jobban.)
(halál, megalapít)
[Részletek...]
[1942-02-19] Roosevelt amerikai elnök elrendelte koncentrációs táborok felállítását és a japán származású amerikaiak internálását az USÁ-ban. Aug. 12-re százhúsz ezer japánt (kétharmaduk amerikai állampolgár, sokuk fia amerikai katona volt) zártak öt nyugati államban tíz táborba. A latrinák wc-kagylói közt nem voltak elválasztó falak. A táborok 1945 végéig működtek. Az elsőként létrehozott, a spanyolul almáskertet jelentő Manzanar nevű tábort 1945. nov. 21-én oszlatták fel. 1972-ben Kalifornia múzeummá (Történelmi Nevezetességű Hely) nyilvánította. 1988-ban az USA Civil Liberties Act bocsánatot kért. A Harper’s Magazine 1947-ben megállapította, hogy egyetlen olyan eset sem ismert, amely alátámasztotta volna az USÁ-ban élő japánok iránti gyanakvást.
Manzanar virágzó gyümölcsös régió volt, amíg 1929-ben a tőle kétszáz mérföldre délre fekvő növekvő Los Angeles a vízigénye érdekében el nem vette a régió vízjogait. A tönkrement klímájú terület már csak koncentrációs tábornak volt jó.
[Részletek...]
[1913-02-19] [sms] Balogh János Széchenyi+Kossuth-díjas akadémikus szül. Haldokló őserdők nyomában.Megsebzett bolygó.
[Részletek...]
[1913-02-19] Balogh János Széchenyi- és Kossuth-díjas zoológus, akadémikus születése (+2002. aug. 15.). A Corvin-lánc kitüntetettje. Egyetemi tanárként az MTA Botanikai és Ökológiai Kutatóintézetének tudományos tanácsadója, állatrendszertannal, ökológiával, talajzoológiával és zoocönológiával foglalkozott. 1963-78 között 28 tengerentúli expedíciót vezetett. Kutatási területe a trópusi őserdők nagyrészt ismeretlen talajfaunája. 1959-től rádiós sorozatokat írt, két televíziós sorozat szerzője, illetve tudományos tanácsadója volt. Ismertebb művei: A zoocönológia alapjai (1952), Haldokló őserdők nyomában (1984), Megsebzett bolygó (1980), Érdekes szigetek (1982).
(születés)
[Részletek...]
[1906-02-19] [idezet] A Parlament ostroma. A parlamenti ülés megkezdése előtt katonaság és rendőrség szállta meg az Országház épületét, és a király feloszlatta az országgyűlést. Az ügy előzménye az volt, hogy az 1905-ös januári választásokon Tisza István addig kormányzó szabadelvű pártja súlyos vereséget szenvedett, s az új parlamentbe 254 ellenzéki képviselővel szemben mindössze 159 képviselője került. Ferenc József úgynevezett "átmeneti kormányt" nevezett ki báró Fejérváry Géza táborszernagy, testőrparancsnok vezetésével. A röviden csak "darabont-kormánynak" titulált kabinet ellen országos méretű ellenállás bontakozott ki, erre (az annakidején 1848-at is leverő) király a hadsereggel állította helyre az uralmát.
[Részletek...]
[1833-02-19] lie Ducommun író, fordító, szerkesztő születése (+1906. dec. 7.). A Berni Állandó Nemzetközi Békeiroda titkára, Béke Nobel-díjat kapott 1902-ben.
(Nobel-díj, születés)
[Részletek...]
[1817-02-19] Kossuth Zsuzsanna halála New Yorkban (szül. 1817. febr. 19.). Kossuth Lajos húga. 1849 áprilisában a tábori kórházak főápolónőjévé nevezték ki. A világosi fegyverletétel után elfogták és bár felmentették, gyakran zaklatták a hatóságok. 1851-ben Brüsszelbe vándorolt ki, 1853-ban Amerikába települt át.


(születés)
[Részletek...]
[1547-02-19] VI. Edward megkoronázása előtti nap, amikor a Koldus és királyfi történetben a kalodában ülő kisemmizett férfi magára vállalja a magát királynak mondó, ezért őrültnek tartott koldusfiú helyett a megkorbácsolást. A koldusfiú ezért szenvedő magányukban a korbács nyelével lovaggá üti s a férfi még ezt is mosolyogva tűri, hogy a fiút bolondságában meg ne sértse.
(Ez a jelenet csodálatosan érzékelteti a világ lényegét: a jóság csak azáltal lehetséges, hogy Isten léte valószerűtlen és a jó rosszul jár.)
[Részletek...]
[1473-02-19] Nikolausz Kopernikusz lengyel csillagász születése (+1543. máj. 24.). Bár nem ő fedezte fel a heliocentrikus elvet, de az ő 1543-ban megjelent műve nyomán vált közismertté Európában az ősi gondolat. Az égitestek mozgását a Naphoz viszonyította. Tanítását később Kepler (a bolygók pályája ellipszis alakú), valamint Galilei és Newton (a világrendszer fizikai magyarázata) fejlesztette tovább. A matematika és a fizika területén is jelentős kutatásokat végzett.

(megjelent, születés)
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid