Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

15 esemény

[2003-02-14] Az indiai Aligarh-ban meggyilkolták A. J. Khan egyetemi tanárt, mert szakszervezetet szervezett a riksahajtók között, meg történészként a kormánynak nem tetsző dolgokat tanított.
Lánya, Taran Khan a média szerepéről írta disszertációját (angolul olvasható: bocs.hu).

[Részletek...]
[2002-02-14] Hidegkuti Nándor olimpiai bajnok labdarúgó halála (szül. 1922. márc. 3.). A legendás Aranycsapat középcsatára. 1945-1958 között 68-szor volt válogatott, s az általa először játszott, úgynevezett hátravont középcsatár poszton 39 gólt szerzett. Az 1952-ben olimpiai bajnok, 1954-ben világbajnoki ezüstérmes csapat tagja volt. 1953-ban a híres londoni 6:3-as magyar győzelemmel végződött angol-magyar mérkőzésen három gólt lőtt.

(halál)
[Részletek...]
[2000-02-14] A Földtől 260 millió kilométerre az Eros kisbolygó körüli pályára állt a NEAR nevű amerikai űrszonda. Először lett ember alkotta szerkezet egy kisbolygó műholdja.
[Részletek...]
[1992-02-14] A Nobel-békedíjas, albán születésű Teréz anya a korábban hivatalosan ateista Albániától állampolgárságot és diplomáciai útlevelet kapott.
[Részletek...]
[1989-02-14] James Bond amerikai ornitológus halála (szül. 1900. jan. 4.). Madármegfigyelőként expedíciókat vezetett az Amazonas vidékén, majd a Karibi-térségben.
Nevét barátja, Ian Fleming tette világszerte ismertté azzal, hogy "kölcsönvette" azt és kémregényeinek híres szereplőjét, a 007-es ügynököt nevezte el róla. Fleming szintén felajánlotta nevét Bond számára, mondván: ha az felfedezne egy ronda madárfajt, akkor nevezze el nyugodtan flemingnek. Bond majdnem 90 évig élt, de egy madarat sem talált rondának...
(halál)
[Részletek...]
[1989-02-14] Ian Lancaster Fleming angol író születése (+1964. aug. 12.). A kémelhárításnál szerzett tapasztalataiból merítette az ötleteket híres Bond-kémregényeihez. Az első 1953-ban jelent meg, további 11-et írt, s szinte valamennyit megfilmesítették.
A 007-es ügynök nevét barátjától, James Bond amerikai ornitológustól (1900. jan. 4. – 1989. febr. 14.) kölcsönözte. Fleming cserébe felajánlotta nevét Bond számára, mondván: ha az felfedezne egy ronda madárfajt, akkor nevezze el nyugodtan flemingnek. De Bond hosszú élete, dél-amerikai és karibi madármegfigyelő expedíciói során egy madarat sem talált rondának...
[Részletek...]
[1989-02-14] Az indiai születésű Salman Rushdie írót Sátáni versek című művéért az iráni iszlám fundamentalista rendszer (Khomeini ayatollah) halálra ítélte és felszólították a világban élő mohamedánokat, hogy öljék meg az írót.
[Részletek...]
[1949-02-14] Titkos római katolikus püspökké szentelte dr. Bogdánffy Szilárdot Romániában O’Hara nuncius. A Securitate hamar fölfedezte, már ápr. 6-án letartóztatták és a börtönben négy év alatt halálra gyötörték. Első miséjét 1934. júl. 1-én mondta.
[Részletek...]
[1918-02-14] Szovjet-Oroszországban is bevezették a Gergely naptárt. A Népbiztosok Tanácsa február 1-jei keltezéssel elfogadta az új időszámítást, így aznap február 14-e lett. 1918-ra már 14 nap eltérés mutatkozott a naptár és a Föld mozgása között.
[Részletek...]
[1876-02-14] Alexander Graham Bell amerikai feltaláló szabadalmat kért új találmányára, a telefonra.
(találmány)
[Részletek...]
[1831-02-14] A Magyar Tudós Társaság (a mai Magyar Tudományos Akadémia) első nagygyűlése, amelyen megválasztották a titoknokot (1870-től főtitkár), a 16 tiszteleti és 30 levelező tagot.
[Részletek...]
[1779-02-14] A Hawaii-szigetek benszülöttjeinek sikerül megölniük az őket "felfedező" (magyarul: megszálló) angolok vezérét, James Cook tengerészkapitányt (szül. 1728. okt. 27.), aki először hajózta körül a Földet kelet-nyugati irányban és több más csendes-óceáni szigetet is "felfedezett".
(halál)
[Részletek...]
[1582-02-14] XIII. Gergely pápa közzétette naptárreform rendeletét. A XVI. században már 10 napos késés mutatkozott a Föld Nap körüli forgása és az addig alkalmazott Julianus-naptár között, ezért vált szükségessé a reform, amelynek értelmében 1582. október 4. után közvetlenül október 15. következett. Magyarországon 1587-ben vezették be a reformot.
[Részletek...]
[0270-02-14] [idezet] Szent Valentin kivégzése. Keresztény hite miatt II. Claudius császár börtönében sínylődött, s a börtönőr vak lányának imádságával visszaadta a látását. Kivégzése előtt szerelmes üzenetet küldött a lánynak s így írta alá: A Te Valentinod. Más hagyomány szerint miközben kivégzésre vitték, azt kiáltotta a tömegnek: "Ne felejtsétek Valentint! Szeretlek benneteket!"
Bizonyos nézetek szerint Valentint azért ítélték halálra, mert megszöktette üldözött keresztény társait a börtönből, más források szerint titokban párokat adott össze, noha ezt a császár tiltotta, mondván: a nőtlen katona lojálisabb a nősnél.
496-ban Gelasius pápa rendelte el Szent Valentin ünnepét.
- + -
A Valentine nap megünneplése régi hagyomány, már a Hamlet 4. felvonás 5. szín is említi. A szerelmesek, a jóbarátok és mindazok ünnepe, akik szeretik egymást.
Az ókori Rómában február közepén volt a várva várt Lupercalia, a szerelemünnep, amikor mindent szabad. A római erdőisten, a farkas alakjában elképzelt Faunus asszonyát, Luperca istennőt dicsőítették ezen a napon, s Faunusról köztudott, hogy féktelen, kifogyhatatlan szerelmi erővel (ma potenciának neveznénk) rendelkezett. Ekkor Róma fiataljai, akik épp, hogy csak a látszat kedvéért elrejtették szemérmüket egy rongydarabbal (a bátrabbja még ezt sem), véletlenszerű névkihúzás nyomán párt kerestek maguknak. Ilyenkor az is szokás volt, hogy a lányok körbe futották a Palatinus dombot, a város papjai pedig egy kecskebőrből készült szíjjal meglegyintették őket.(A szíjat februa-nak hívták, ebből lett a február.)
- + -
Bálint napján régi magyar hagyomány, hogy az udvar, porta olyan részére, ahová nem fér oda az aprójószág, az ég madarainak magvakat, aszaltgyümölcsöt szórnak (ha hó van, előbb csíkot söprenek).
A horvát néphit szerint a madarak e napon tartják menyegzőjüket.
(tilt)
[Részletek...]
[0270-02-14] [sms] Szent Valentin kivégzése.A börtönőr vak lányának imával visszaadta látását s szerelmes levelet írt.
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid