Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

21 esemény

[1995-01-20] John Halas magyar származású Oscar-díjas angol rajzfilmrendező halála (szül. 1912. ápr. 16.). Ő csinálta az első sztereo- és az első egész estés rajzfilmet Európában, s a Kass Jánossal közösen készített Dilemma című műve a világ első, teljes egészében digitalizált komputertechnikával előállított animációs filmje. A Nemzetközi Animációs Bizottság tiszteletbeli elnöke volt.

(halál)
[Részletek...]
[1995-01-20] John Halas magyar származású Oscar-díjas angol rajzfilmrendező születése (+1995. jan. 20.). A Nemzetközi Animációs Bizottság tiszteletbeli elnöke. Ő készítette az első sztereo- és az első egész estés rajzfilmet Európában, s Kass Jánossal közösen készített Dilemma című műve a világon az első, teljes egészében digitalizált komputertechnikával előállított animációs film.
(halál)
[Részletek...]
[1993-01-20] Audrey Hepburn angol-holland származású amerikai színésznő halála (szül. 1929. máj. 4.). 1953-ban a Római Vakáció című első filmjére a legjobb női alakításért járó Oscar-díjat kapta. Főszerepei: Sabrina, Háború és béke, Egy apáca története, Álom luxuskivitelben, My Fair Lady, Hogyan lopjunk egymilliót?, Várj, míg sötét lesz. Később az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) nagyköveteként dolgozott. Vagyona jórészét a világ éhező gyermekeire hagyta.
(háború, halál)
[Részletek...]
[1993-01-20] [sms] Audrey Hepburn Oscar-díjas színésznő. UNICEF nagykövet volt.Vagyonát az éhező gyermekekre hagyta.
[Részletek...]
[1984-01-20] Johnny Weissmüller olimpiai bajnok amerikai úszó, filmszínész halála (szül. 1904. jún. 2.). A Tarzan-filmek főszereplője.
(halál)
[Részletek...]
[1984-01-20] Johnny Weissmüller amerikai úszó, filmszínész születése Magyarországon, Temesvár mellett egy kis faluban (+1984. jan. 20.). 4 éves volt, amikor kivándoroltak Amerikába. Ötször nyert olimpiai bajnokságot és 67 világrekordot állított fel. Ő úszta először 1 percen belül a 100 métert. A harmincas évektől lett a Tarzan-filmek főszereplőjeként is világhírű.
(A Las Vegas-i szerencsejátékok rabja lett, mindenét eljátszotta. Végül az egyik kaszinó portásaként tengette életet. Nyolcvan évesen teljes szegénységben halt meg.)
(halál)
[Részletek...]
[1954-01-20] Heti 2 órás műsorral megkezdte adását a magyar televízió.
[Részletek...]
[1902-01-20] Pikler Emmi gyermekpszichológus születése (+1984. jún. 6.). A Lóczy Lajos utcai csecsemőotthon létrehozója és vezetője. Számos könyve és publikációja a magyar gyermeknevelés alapját képezi.
(születés)
[Részletek...]
[1896-01-20] A Francia Tudományos Akadémián Henri Poincaré ismertette a Wilhelm Conrad Röntgen által 1895-ben felfedezett, X-sugaraknak elnevezett sugárzást, amely áthatol a legtöbb szilárd anyagon. Itt nevezték el a sugarakat Röntgenről, aki 1901-ben az első fizikai Nobel-díjat kapta.
(Nobel-díj)
[Részletek...]
[1889-01-20] Sík Sándor Kossuth-díjas költő, irodalomtörténész, akadémikus, pap születése (+1963. szept. 28.). A XX. század egyik legjelentősebb magyar vallásos lírikusa.
(születés)
[Részletek...]
[1889-01-20] Sík Sándor Kossuth-díjas költő, irodalomtörténész, egyetemi tanár, akadémikus, szerzetespap halála (szül. 1889. jan. 20.). 1911-ben Münchenben ismerkedett meg a cserkészmozgalommal, s hazatérve a magyar cserkészet egyik alapítója, a Magyar Cserkészszövetség elnöke lett. 1946-tól ő szerkesztette a Vigiliát. 1947-től a magyar piarista rendtartomány főnöke volt.

- + -
Acélember c. nagyszerű verse a helytállás formaetikai erényéről érdekes gondolatokra indíthat, ha a helytállást a cél, a tartalometika szemszögéből vizsgáljuk:
„Ha Sík Sándor Acélembere elgondolkodna, hogy mire megy az energia az általa hordozott vezetékekben, ha átlátná, hogy ezzel működtetik a villamosszéket is, ezzel vetítik a lélekromboló filmeket is, ezt pazarolják a nemtörődömségből égve hagyott lámpák millióiban is, ezzel működteti az átlag fogyasztó az Istentől messze sodró kényelmét biztosító sok gép-rabszolgáját is, ettől csillog-villog a sok gazdag és ’nagy’ ember botrányos reprezentáció-élete is,


s ha átlátná, hogy ugyanakkor a nyomorgó városperemek körül száz kilométeres körzetben kipusztulnak az erdők és még a napon szárított trágyát is eltüzelik (a talaj meg tönkremegy), mert a nyomor valójában energiahiány is,
s ha átlátná, hogy nincs hatalmában a vezetékeket oda irányítani, ahol valóban szükség lenne az energiára -,


akkor talán kiszakítaná magát a csillogó vezetékek szemet gyönyörködtető vonalából és elmenne az emberekhez, hogy emberségre ’rázza’ föl őket (amire valószínűleg nagyobb esélye lenne azokban az otthonokban, ahol csillár helyett gyertyafény, porszívó helyett seprű van), vagy elmenne a szegényekhez, akiknek még ócskavasként is nagyobb hasznukra lenne talán, mint a csillogó vezetékek büszke hordozójaként.”

(Simonyi Gyula: Töprengések a bérmunkáról, 1980)
(születés)
[Részletek...]
[1889-01-20] Följegyezték, hogy az indiai Bharatpur mocsárban a maharadzsa és vadásztársasága közel háromezer madarat ejtett el e napon. Suraj Mal maharadzsa gátakkal és csatornákkal egy egész síkságot öntött el, hogy a vizes élőhely madarak tömegeit vonzza ide és a madárparadicsom vadászparadicsom legyen.
A túlnépesedő India elveszi a madarak élőhelyeit szántó, szemétlerakó stb. céljára.
[Részletek...]
[1884-01-20] Gábor Andor posztumusz Kossuth-díjas író, költő, újságíró, műfordító, kritikus születése (+1953. jan. 21.). Megalapítója és szerkesztője volt a Lúdas Matyi című vicclapnak.
(megalapít, születés)
[Részletek...]
[1870-01-20] Az előző év végén alakult Pesti Korcsolyázó Egylet a városligeti tó jegén megtartotta megnyitóját. A mai csarnok helyén akkor egy fabódé állt melegedővel, korcsolyacsatolóval, büfével.
[Részletek...]
[1865-01-20] Szabadalmaztatták a hullámvasútat.
[Részletek...]
[1842-01-20] Konkoly Thege Miklós csillagász, akadémikus születése (+1916. febr. 17.). Emlékét őrzi a Konkolya nevű kisbolygó. 1869-ben Ógyallán (szlovák nevén: Hurbanovo) csillagvizsgálót és meteorológiai megfigyelő állomást létesített. Birtokait szegény parasztok letelepedésére átadta.
(születés)
[Részletek...]
[1842-01-20] Konkoly-Thege Miklós csillagász, akadémikus halála (szül. 1842. jan. 20.). Az üstökösökkel és meteorokkal, az állócsillagok színképelemzésével, a Jupiter és Mars fizikájával, a Nap fotoszférikus jelenségeivel foglalkozott. Számos műszert szerkesztett és a fényképezés csillagászati alkalmazásában is jelentős a munkássága.
(születés)
[Részletek...]
[1841-01-20] Nagy Britannia megszerezte Hong Kong szigetét, ami csak 1997-ben került vissza kínai fennhatóság alá.
[Részletek...]
[1815-01-20] Horovitz Fülöp tudományos antikvárius, orvos halála (szül. 1815. jan. 20.). Ő kért először antikvárius iparengedélyt (1852).
(születés)
[Részletek...]
[1808-01-20] [idezet] Vajda Péter író, költő, pedagógus, természettudós születése (+1846 febr. 10.). Ő indította meg az első magyar ismeretterjesztő folyóiratot, a Garasos Tár-t, majd 1838-ban megalapította a Természet című folyóiratot.
Történelmi regényeket, keleti tárgyú elbeszéléseket, drámát, vígjátékot írt, a prózavers első magyar művelője volt, s műfordítással is foglalkozott. Lírai főműve, a Dalhon 1838 és 1844 között négy kötetben jelent meg. A Természettudományi Társaság első titkára volt, de amikor a szervezet felvette a "királyi" jelzőt, lemondott. Plebejus demokrata nézeteit összefoglaló "Erkölcsi beszédei" miatt vád alá helyezték, s a mű kiadását a cenzúra megtiltotta. Petőfi V. P. halálára című versében vett búcsút tőle.
(megalapít, tilt)
[Részletek...]
[1778-01-20] James Cook angol hajóskapitány felfedezte és megszállta a Csendes-óceánban fekvő szigetcsoportot, amelyet Sandwich-szigeteknek nevezett el. Hawaii 1959. augusztus 21-től az Egyesült Államok 50. tagállama.
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid