Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

22 esemény

[2006-01-13] Alkotmányellenesnek mondta ki Orléans bírósága a genetikailag módosított szervezetek termesztését azzal, hogy fölmentette a Monsanto ültetvényeit megrongálókat. Akciójukat szükségesnek ítélte a módosított gének ellenőrizhetetlen elterjedésének veszélye miatt, s a GMO engedélyezését az egészséghez való alkotmányos joggal ellentétesnek mondta ki.
Ez lett a 2005 februárban a francia alkotmányhoz csatolt Környezet Karta első gyakorlati alkalmazása. 2006. jan. 13-án hasonlóan ítélt a Versailles bíróság egy másik ügyben.

[Részletek...]
[1993-01-13] [idezet] Az arizonai Bioszféra2 kísérletben, ahol egy kupolarendszer alatt megpróbáltak egy önfenntartó természeti rendszert működtetni két évig, már bő egy év után nagy mennyiségű oxigént kellett kívülről bevinni, mert az emberek állapota a fogyó oxigén miatt egyre romlott.
(A természet „szolgáltatásai” pótolhatatlanok, de sajnos tönkretehetők. A filozófus erre figyelmezteti a dúvadakat: ne vedd el azt, amit adni nem tudsz.
Nagy Sándornak sokan kívántak szerencsét, a filozófus Diogenészt kivéve, aki otthon maradt Kraneionban. Elment tehát hozzá a király, s megkérdezte, mit kíván, mire a hordóban élő filozófus csak annyit kért: „Állj egy kicsit odébb, ne fogd el előlem a napot!”. Ez akkora hatással volt az uralkodóra, hogy később ezt mondta: „Ha nem volnék Alexandrosz, Diogenész szeretnék lenni.")

[Részletek...]
[1993-01-13] A gáz- és bakteriológiai fegyverek használatát betiltó, nagy nehezen megszületett egyezményt Genfben mindössze negyven ország írta alá. Pl. az USA és Japán sem. Csak az ilyen fegyverek bevetését tiltotta, így a vegyi fejlesztés, gyártás, felhalmozás óriási ütemben folytatódott. De a háborús használat tilalmát se tartották be.
Csak 1993. jan. 13-án született nemzetközi egyezmény a vegyifegyverek általános betiltásáról. Ebben is vannak kompromisszumok, valójában csak az első csapást tiltja. A megsemmisítés ki tudja mikorra történik meg.
(egyezmény, háború, tilt)
[Részletek...]
[1993-01-13] Párizsban aláírták a vegyi fegyverek betiltását: Egyezmény a vegyi fegyverek kifejlesztésének, gyártásának, felhalmozásának és használatának tilalmáról, valamint megsemmisítéséről.
(Magyarország is aláírta 1993-ban, a parlament 1996. október 31-én ratifikálta. A megállapodás 1997. április 29-én lépett életbe. Csak az első csapást tiltja. A megsemmisítésre tíz év határidőt adott, de ki tudja mikorra történik meg. A meglévő készletek minden életet el tudnak pusztítani a Földön.)
(egyezmény, tilt)
[Részletek...]
[1993-01-13] Hatályba lépett a vegyi fegyverek általános és teljes tilalmáról szóló nemzetközi egyezmény, amelyet 165 ország írt alá s 87 állam parlamentje már ratifikálta.
(1993. jan. 13-án Párizsban született az egyezmény, a magyar parlament 1996. október 31-én ratifikálta. Csak az első csapást tiltja. A meglévő készletek minden életet el tudnak pusztítani a Földön.
Sajnos az első és a második világháborúból származó vegyi lőszerkészleteket sok országban elástak (pl. Cornwall, Nagy-Britannia) vagy a tengerbe süllyesztettek (pl. Bornholm, Balti-tenger) az elmúlt évtizedekben, emiatt kiszabadulásuk potenciális ökológiai katasztrófával fenyeget.
Az USA többek között a csendes-óceáni Johnston-atollon hozott létre hamvasztásos elven működő megsemmisítő művet, valamint egy vegyi technológián alapuló közömbösítő üzemet az Utah állambeli Toole-ban. Az amerikai készletek megsemmisítésének becsült költsége 8 milliárd dollár.
A volt szovjet vegyifegyver-arzenál megsemmisítését Novo-Csebokszáriban (Csuvas-föld), Kambarkában (Udmurtia körzet) és Gorniban (Szaratovi körzet) végzik, de még csak a kezdetén járnak.
A feltételezések szerint vegyi fegyverrel rendelkező országok: USA, Oroszország, Franciaország, Nagy-Britannia, Irán, Szíria, Egyiptom, Líbia, Szerbia, Örményország, Azerbajdzsán, Angola, Mozambik, Kína, Izrael. Sajnos ezeket a fegyvereket egyre olcsóbb és egyszerűbb előállítani, így terroristák kezébe is kerülhetnek. Azonos létszámú katonai élőerő megsemmisítése 1 km2 területen hagyományos fegyverrel 2000 dollár, atomfegyverrel 800 dollár, vegyi fegyverrel 600 dollár, biológiai fegyverrel csupán 1 dollár.)

(egyezmény, háború, tilt)
[Részletek...]
[1992-01-13] Japán bocsánatát kérte annak a több tízezer koreai nőnek, akik a II. világháború idején a japán katonák szexrabszolgái voltak.
(háború)
[Részletek...]
[1989-01-13] [idezet] Zaire felmondta a függetlenné válásakor, 1960. június 29-én a volt gyarmattartójával, Belgiummal kötött barátsági, segítségnyújtási és együttműködési szerződést, valamint az 1976-ban aláírt kétoldalú együttműködési megállapodást, s felfüggesztette Belgiummal szemben fennálló adósságának visszafizetését mindaddig, amíg nem tisztázzák "alaposan és kimerítően" azt a kárt, amelyet "Belgium okozott az országnak".
[Részletek...]
[1984-01-13] A kambodzsai Kok Trap faluban felavatták a magyarok által felépített 1.4 hektáros gyermekvárost, ahol óvodáskortól 16 éves korig gondozzák, oktatják, nevelik az árva gyerekeket.
(felavat)
[Részletek...]
[1971-01-13] Letartóztatták Pepe Beunzát, az első spanyol politikai katonaság-megtagadót.
[Részletek...]
[1964-01-13] Pávai Vajna Ferenc geológus halála (szül. 1886. márc. 6.). Nevéhez fűződik több jelentős gyógy- és hévíz (Szeged, Hajdúszoboszló, Karcag, Debrecen, Szolnok) feltárása.
(halál)
[Részletek...]
[1941-01-13] James Joyce ír költő, író és kritikus születése (+1941. jan. 13.). Forradalmasította a regényformát, a megszokott cselekményt "tudatfolyammal" cserélte fel, s a nyelv addig soha nem látott mélységeit tárta fel. Fő műve az 1922-ben megjelent Ulysses, amely az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban 1936-ig be volt tiltva.
(halál, megjelent, tilt)
[Részletek...]
[1941-01-13] James Joyce ír költő, író és kritikus halála (szül. 1882. febr. 2.). Fő műve az 1922-ben megjelent Ulysses. Forradalmasította a regényformát, a megszokott cselekményt "tudatfolyammal" cserélte fel, és a nyelv addig soha nem látott mélységeit tárta fel.
(halál, megjelent)
[Részletek...]
[1931-01-13] Kandó Kálmán gépészmérnök, akadémikus születése (+1931. jan. 13.). A villamosvasúti vontatás úttörője.

(halál)
[Részletek...]
[1931-01-13] Kandó Kálmán gépészmérnök, akadémikus halála (szül. 1869. júl. 10.). A villamosvasúti vontatás úttörője.
(halál)
[Részletek...]
[1926-01-13] Carolyn Heilbrun amerikai írónő, oktató, feminista születése (+2003. okt. 9., saját maga vetett véget életének, annak megfelelően, hogy írásaiban is ezt tartotta az élet legjobb befejezési módjának). Regényeit Amanda Cross írói álnéven írta.
(születés)
[Részletek...]
[1891-01-13] Baghy Gyula (Julio) eszperantó nyelven alkotó költő és író születése (+1967. márc. 18.). A magyarországi eszperantó mozgalom egyik úttörője.
(születés)
[Részletek...]
[1891-01-13] Steinschneider Lilly (Coudenhove-Kalergi grófné), az első magyar pilótanő születése (+1977). A Magyar Aero Club bizottsága előtt 1912. aug. 15-én tette le a kötelező vizsgát és lett az egész Osztrák-Magyar Monarchia első pilótanője.
[Részletek...]
[1891-01-13] Baghy Gyula (Julio) eszperantó nyelven alkotó költő és író halála (szül. 1891. jan. 13.). A magyarországi eszperantó mozgalom egyik úttörője.
(születés)
[Részletek...]
[1888-01-13] Washington D.C.-ben megalakult a National Geographic Társaság.
[Részletek...]
[1854-01-13] Szabadalmaztatta a tangóharmonikát Anthony Faas.
[Részletek...]
[1691-01-13] George Fox (szül. 1624. júl.) halála. A Kvékerekként ismert Barátok társasága (Society of Friends) történelmi béke-egyház alapítója Angliában. Négyszer vetették börtönbe, összesen több mint tíz évre. www.quaker.org
A kvékerek szervezték az első békemozgalmakat a napóleoni háborúk végén (1815). Nagy szerepük volt a rabszolgaság megszüntetésében, a hadkötelezettségre válaszként az alternatív szolgálat bevezetésében, és a ma többszáz egyetemen működő Béketudomány tanszékek létrejöttében. Béke Nobel-díjat kapott a Friends' Service Committee 1947-ben.
(háború, halál, Nobel-díj)
[Részletek...]
[1691-01-13] [sms] George Fox, kvéker egyház alapító,10 év börtön.Békemozgalom 1815.Béke Nobel-díj 1947. quaker.org
(Nobel-díj)
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid