19. SZÁM

HARMADIK PART

1994. NYÁR

 

Kahlil Gibran: Barátom (ford.: Halász Tünde)

Udo Herrmannstorfer: Egyén és állam 2. rész

"A termelés tényezőinek eladhatóságával jogokat tesznek gazdasági javakká. Mivel azonban a jog nem lehet gazdasági teljesítmény és ezáltal érték, a "vételár" a rendelkezésre jogosultak hatalmi sarca, az eladás pedig a hatalom gyakorlása."

Kiss Károly: Gazdaságfejlesztés és ökológia – Egy ezredvégi stratégia

"Könnyen elképzelhetőnek tartom, hogy valamilyen tragikus környezeti sokk, vagy még a maiaknál is leleplezőbb tudományos felismerés hatására olyan paradigmaváltás történik, amely a piacgazdaság módszereinek és intézményeinek alapvető átalakítására kényszerít."

Bartos Tibor: Szenteknek egyességet

Bodrogköz történeti anatómiája, avagy miként lett a héccén autonómiából autómánia. Cigány vajdák, presbitériumok, a Károli biblia és Csontos fényképész segedelmével nádsusogás mellett elősorolja a szerző.

Velimir Hlebnyikov: Vonatkígyók - menekülés

Bartos Tibor: Egyetem-begyetem

"Szirmai professzor könyvét tehát szakkönyvként kell forgatnunk, mint ahogyan remélem a tyúkok forgatják T. Schjelderut-Ebbe 1922-ben napvilágot látott művét a tyúkudvar csipkedési rendjéről."

***

"A környezetbarát izé" Vita a termékminősítésben való zöld képviseletről a Zöld Pók számítógépes hálózat faliújságján

"...nem a veszélyről/felelősségről tájékoztat, hanem megnyugtat-elaltat; nem növeli a társadalmi ismereteket hanem új reklámszempontokat generál"

David Edwards: Hamis szabadság

GAIA-HÍREK

***

Gregory Bateson: A szellem és a rend tudománya

"Egy anya minden alkalommal fagylalttal jutalmazza meg kisfiát, ha az megette a spenótot. Kérdés: milyen kiegészítő információkra van szükség ahhoz, hogy bejósoljuk, mely esetben fogja a kisfiú a) megszeretni vagy megutálni a spenótot; b) megszeretni vagy megutálni a fagylaltot; c) megszeretni vagy megutálni édesanyját?"

Forián Szabó István: Bateson tudománya

Ronald Harvey: A teljességről

***

Grandpierre Attila: A tudat működésének anyagi hordozói 2.rész

"...tehát az emberi agy a kozmikus információs mező növénye!"

Paulinyi Tamás: Teremtők vagy játékszerek? Sorsszerűség a parapszichológiában

"A sorsörvénybe való újabb és újabb alászállás, beleszületés buddhista eszméje egy végtelenül türelmes pedagógiai rendszer képét tárja elénk."

Alapítók az AION-ról: Kákosy László, Király József, Vassy Zoltán, Vekerdy Tamás

***

Katolikusok "szabadeurópája"

"a szerelem erőforrás, ne engedjétek tönkretenni, váljatok pap-házaspárokká, ne törődjetek azzal, hogy az agglegények diktatúrája ma nem fogadja el az Istentől adott hivatásokat."

***

A belső borítón és a 29, 43, 61, 79. oldalon Simon Zoltán, a 11. oldalon Tóth Csaba, a 65.és 73. oldalon Tolnay Imre grafikái láthatók.

VISSZA A FŐLAPRA

Harmadik Part teljességügyi értesítő 1989-1995

Utolsó javítás: 2001. szeptember 30.