Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

13 esemény

[2005-12-11] London mellett kigyulladt és napokig égett egy üzemanyag telepen húsz tartály. A kormos füst egész Dél-Angliát beborította és Franciaországot is elérte.
[Részletek...]
[1946-12-11] Az ENSZ létrehozta Gyermeksegély Alapját, az UNICEF-et a gyermeki jogok védelmére és a világ leginkább rászoruló gyerekeinek a megsegítésére. Elsősorban a háború sújtotta országok gyermekeinek juttat élelmiszert, gyógyszert és ruházati cikkeket, munkájában mintegy százhatvan ország vesz részt. Béke Nobel-díjat kapott 1965-ben.
(Az UNICEF képeslapok magyarországi terjesztésének kiszélesítésében a nyolcvanas évek első felében jelentős szerepet játszottak a Bokor közösségei.)
(háború, Nobel-díj)
[Részletek...]
[1946-12-11] [sms] Az ENSZ létrehozta Gyermeksegély Alapját, az UNICEF-et a gyermeki jogok védelmére.
[Részletek...]
[1938-12-11] Christian Lous Lange norvég politikus halála (szül. 1869. szept. 17.). 1899-ben a IX. Interparlamentáris Konferencia titkára volt, majd a Nobel-békedíj norvég bizottságának titkára. Évtizedekig a Nobel Intézetben dolgozott, 1909-től az Interparlamentáris Unió főtitkára. Miután az I. világháború idején a brüsszeli iroda megszűnt, Lange sokat küzdött a szervezet újjáélesztéséért, mert szerinte a semleges országoknak jelentős szerepe van a tartós béke megteremtésében. 1921-ben Nobel-békedíjat kapott megosztva Karl Hjalmar Brantinggal.
(háború, halál, konferencia)
[Részletek...]
[1918-12-11] Alekszandr Iszajevics Szolzsenyicin Nobel-díjas orosz író születése. Nyolc évig raboskodott szovjet börtönökben és lágerekben, kizárták az Írószövetségből, a Gulag-szigetcsoport című könyvéért pedig megfosztották szovjet állampolgárságától. Ismert művei az Ivan Gyenyiszovics egy napja, a Pokol tornácán, a Rákosztály. Műveit nyugaton publikálták. 1970-ben Nobel-díjjal tüntették ki a Gulagért, de a díjat csak 1974-ben vehette át. 1994. május 27-én, húszéves száműzetés után tért vissza hazájába.
(Nobel-díj, születés)
[Részletek...]
[1859-12-11] A Vasárnapi Újság, elsőként a magyar sajtó hasábjain, sakkrovatot indított.
[Részletek...]
[1844-12-11] Először használt érzéstelenítést foghúzáshoz Dr. Horace Wells. Nevető gáznak is nevezték az érzéstelenítő anyagot.
[Részletek...]
[1816-12-11] Az angolok az indonéziai Jáva szigetét átengedték Hollandiának.
(Vajon miért nem a jávaiaknak engedték át, adták vissza?)
[Részletek...]
[1803-12-11] Hector Berlioz francia zeneszerző halála (szül. 1803. dec. 11.). A nagyzenekari zene és a programzene híve volt, a szimfóniában drámát, a drámában szimfóniát komponált (Rómeó és Júlia, Fantasztikus szimfónia). Hangszerelő művészete miatt benne tisztelik a modern zenekar megteremtőjét. Ismert művei még a Rákóczi-induló, a Faust elkárhozása, a Rekviem.
(születés)
[Részletek...]
[1777-12-11] [idezet] A Helytartótanács rendeletet adott ki a lótenyésztés és a lónemesítés fellendítése érdekében. II. József idején felállították az első állami méneseket: 1785-ben Mezőhegyesen, majd 1789-ben Bábolnán, Pesten pedig "lóorvosi" iskolát alapítottak.
[Részletek...]
[1765-12-11] Eszterházy Miklós herceg születése (+1833. nov. 25.). Támogatta a művészeteket, újjáalakította a kismartoni zenekart, ennek élén Joseph Haydn állt. Megrendelésére komponálta Beethoven a C-dúr misét. Képtárát az állam vásárolta meg, gyűjteménye lett az alapja a Szépművészeti Múzeumnak.

(születés)
[Részletek...]
[1750-12-11] Wesselényi Miklós erdélyi báró születése (+1809. okt. 25.). 1794-95-ben jakobinusság vádjával törvény elé állították, pedig csak nemesi alapon akarta Erdélyt függetleníteni. Támogatta az iskolák fejlesztését és az önálló magyar színjátszás megteremtését, különösen Erdélyben.
(születés, törvény)
[Részletek...]
[0384-12-11] Damazusz pápa halála. Liberius pápa halála után, 366-ban az akkor már hatvan év körüli Damazuszt választották Róma püspökévé. Ő bízta meg Szt. Jeromost a bibliakommentárok megírásával és a Biblia latin nyelvű fordítása, a Vulgata kijavításával. Összegyűjtötte a római mártírok relikviáit, számba vette nyugvóhelyeiket, felújíttatta a katakombákat. A pápai levéltár gyűjtési köréről és elhelyezéséről is gondoskodott. A régészek védőszentje.
(halál)
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid