Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

16 esemény

[2006-12-10] [blog] Az emberi jogok napja.
A gyermekek emberi jogainak első és legalapvetőbb megsértése lerángatásuk a Földre (nemzésük) olyan körülmények közé, ahol emberi jogaik előreláthatóan állandóan sérülni fognak.
[Részletek...]
[2002-12-10] Kertész Imre (szül. 1929) átvette az első magyar irodalmi Nobel-díjat.(Nobel-díj)
[Részletek...]
[1998-12-10] A bolgár parlament eltörölte a halálbüntetést, hogy javítsa az ország esélyeit az európai uniós tagságra.
[Részletek...]
[1993-12-10] tadták a La Manche Csatorna-alagutat.

[Részletek...]
[1982-12-10] Az ENSZ tengerjogi egyezményét 119 ország ratifikálta (Nagy-Britannia és az USA nem). Az aláíró országok jogosultak a partjuktól számított 12 tenger mérföldes területi vizeiken túl még 200 tengeri mérföld szélességben kizárólagos gazdasági tevékenységre a tengerben és illetve a tengerfenéken.

(egyezmény)
[Részletek...]
[1976-12-10] A környezetmódosító eljárások katonai vagy bármely más ellenséges szándékú alkalmazásának eltiltásáról szóló ENSZ egyezmény. Magyarországon 1978-ban hirdették ki.
(egyezmény, tilt)
[Részletek...]
[1976-12-10] [sms] ENSZ Egyezmény a katonai vagy bármely más ellenséges célú környezetmódosító eljárások tiltásáról
(egyezmény, tilt)
[Részletek...]
[1950-12-10] Az amerikai Ralph Johnson Bunche személyében először kapta meg egy fekete bőrű politikus a Nobel-békedíjat.
[Részletek...]
[1948-12-10] Az ENSZ Közgyűlés elfogadta az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát.
- + -
Az Emberi Jogok Napja
(ENSZ közgyűlési határozat, 1950. dec. 4.)
[Részletek...]
[1946-12-10] Létrejött az ÁVO, a Magyar Államrendőrség Államvédelmi Osztálya. Egyre növekedett, 1948 szeptemberétől Államvédelmi Hatóság (ÁVH) Péter Gábor vezetésével, majd 1950. január 1-től a Honvéd Határőrséget is magába olvasztotta. 1956 októberében Nagy Imre koalíciós kormánya feloszlatta. Az ÁVH a kommunista párt fegyvereként folyamatosan terrorizálta a társadalmat, minden jogi kontroll nélkül juttathatott embereket internálótáborokba, börtönökbe stb.

[Részletek...]
[1936-12-10] Lemondott VII. Edward brit uralkodó, mert 1936. január 20-i trónra lépte után hiába próbálta megszerezni a királyi család és a parlament hozzájárulását, hogy feleségül vehesse elvált amerikai szerelmét, Wallis Simpsont. Ezután a windsori hercegi címet viselte és életének nagy részét feleségével együtt külföldön töltötte. A trónon december 11-én testvére, VI. György követte.
(Budapesten feleségével megkóstolta a Mátraalján termő debrői hárslevelűt, amely az ő dícséretétől vált exportképessé.)
[Részletek...]
[1896-12-10] Alfred Nobel svéd kémikus és gyáros halála (szül: 1833. okt. 21.).
Oroszországban kezdte apja állami támogatású kohóinál, majd Párizsban kémiát tanult és az Egyesült Államokban dolgozott. Hazatérve feltalálta a gyutacsot, de miután laboratóriuma 1864-ben a levegőbe repült, a svéd kormány megtiltotta robbanóanyagokat gyártó létesítmények építését, ezért egy teherhajón folytatta kísérleteit és kifejlesztette a dinamitot.
1895. november 27-i végrendeletében hagyatékából jelentős összeget, 31 millió 250 ezer svéd koronát hagyott az általa létrehozott alapítvány javára, melyet a világ legjobb tudósainak jutalmazására hozott létre. Berta von Suttner hatására (akinek regényét folytatásokban közöljük) Béke Nobel-díjat is alapított.
- + -
1901: Először osztották ki a Nobel díjat.
(halál, Nobel-díj, tilt)
[Részletek...]
[1896-12-10] Alfred Nobel svéd kémikus és gyáros születése (+1896. dec. 10.). Miután laboratóriuma 1864-ben a levegőbe repült, a svéd kormány megtiltotta robbanóanyagokat gyártó létesítmények építését. Ezután Nobel egy teherhajón végezte e kísérleteit. Feltalálta az indítógyújtást és a dinamitot (a görög dünamisz – erő szó nyomán nevezte el). Meggazdagodott, közel száz gyárat alapított a világ mintegy húsz országában. 1895. november 27-i keltezésű végrendeletében 31 millió 250 ezer svéd koronát hagyott az általa létrehozott alapítvány javára, amelyet a világ legjobb tudósainak jutalmazására hozott létre. A Nobel-díjakat 1901 óta osztják ki.
(Bertha von Suttner hatására - akinek regényét folytatásokban közöljük - Béke Nobel-díjat is alapított. Ha minden feltaláló, cégtulajdonos, döntéshozó igyekezne enyhíteni a károkat, amiket bölcsesség híján és a gazdagság, kiváltságosság hajszolása közben okozott…)
(halál, Nobel-díj, tilt)
[Részletek...]
[1845-12-10] [idezet] A gumiabroncsot szabadalmaztatta Robert Thompson angol mérnök.
- + -
"Végre egyszer mi győztünk" - mondta a sündisznó, látva az árokba dobott lyukas gumiabroncsot.
[Részletek...]
[1827-12-10] Korányi Frigyes báró, belgyógyász, akadémikus születése (+1913. máj. 19.). A szabadságharcban főorvosként vett részt, ezért Nagykállóra száműzték. 1864-ben Pesten előbb a tifusz-fiókkórház, majd 1865-től a Rókus Kórház idegosztály vezetője volt. Ezután megszervezte az I. számú belklinikát, melynek nyugdíjba vonulásáig vezetője, 1886-87-ben a pesti egyetem rektora volt. Részt vett az egészségügyi reformintézkedések kidolgozásában. A belklinikán bevezette a laboratóriumi kutatást, a vegyi, bakteriológiai és röntgenvizsgálatokat, indítványára létesítették a gyakornoki intézményt. Önálló tudományos eredményei főleg a mellkasi betegségekkel kapcsolatosak. Kezdeményezésére jött létre Budakeszin a TBC-szanatórium, később az első fővárosi tüdőbeteg-gondozó.

(születés)
[Részletek...]
[1815-12-10] Augusta Ada Lovelace angol matematikus halála (szül. 1815. dec. 10.). Lord Byron lánya. Charles Babbage angol matematikus munkatársaként egy differenciál- és analitikai gép kidolgozásán munkálkodott, megsejtve a számítógépek későbbi alkalmazhatóságát. Példafeladatok elvégzésére programokat is készített. A számítástechnika korai előfutáraként nevét őrzi az ADA számítógépes programnyelv.
(születés)
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid