Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

17 esemény

[1995-12-05] Országgyűlési határozat: 500 fős magyar műszaki kontingens vesz részt a délszláv válság békés rendezésének végrehajtását biztosító erők (IFOR) munkájában.
(Nem sokkal később az igazi IFOR, a 77 éve működő világméretű vallásos békemozgalom (A Kiengesztelődés Nemzetközi Szövetsége, International Fellowship of Reconciliation) tiltakozására a Nato balkáni műveletét átnevezték SFOR-nak. A tiltakozó akcióban az IFOR magyarországi csoportja, a Bocs Alapítvány is részt vett.)

(tilt)
[Részletek...]
[1991-12-05] A Fővárosi Önkormányzat közgyűlése döntött a pártállami rendszer politikai tartalmú budapesti köztéri alkotásainak eltávolításáról. Egy szoborparkban helyezték el őket a XXII. kerületben.
[Részletek...]
[1978-12-05] Aláírták a szovjet-afgán barátsági, jószomszédsági és együttműködési szerződést.

[Részletek...]
[1972-12-05] A hadkötelezettség megszűnt Ausztráliában.
[Részletek...]
[1957-12-05] Leningrádban vízre bocsátották az első atommeghajtású jégtörőt (hossza 134 méter, legnagyobb szélessége 27,6 méter, merülése 9,2 méter, 44 ezer lóerős). Menet közben két méter vastagságú jeget tudott áttörni.
(Lassan már nem lesz mit törni az északi sark felé...)


[Részletek...]
[1937-12-05] Thorma János festőművész halála (szül. 1870. ápr. 24.). A nagybányai művésztelep egyik alapítója, 1919 után vezetője. Fő művét, az Aradi vértanúkat a millenniumi kiállításra festette, de azt témája miatt nem engedték bemutatni.
(halál)
[Részletek...]
[1925-12-05] Wladyslaw Stanislaw Reymont Nobel-díjas (1924) lengyel író halála (szül. 1867. máj. 7.). Nagyszerű megfigyelőkészség, mesélőkedv, a társadalmi-történelmi jellemzők érzékletes megfestése jellemezte. Parasztok című nagy-nemzeti eposza világirodalmi jelentőségű, mivel első ízben térképezte fel a kelet-európai társadalmak alapvető osztályát, a parasztságot. Az ígéret földje című regényét Andrzej Wajda filmesítette meg 1976-ban.

- + -
"...igazsága mindig annak van, akinek telik rá..." (Reymont)
(halál, Nobel-díj)
[Részletek...]
[1904-12-05] Lengyel Lajos Kossuth-díjas grafikus, könyvművész, fotógrafikus halála (szül. 1904. dec. 5.). A világháború után nagy részt vállalt a nyomdaipar beindításában és korszerűsítésében. Számos könyvborítója, könyvművészeti munkája nyert díjat hazai és nemzetközi pályázatokon, s sok kiállításon szerepelt.
(háború, születés)
[Részletek...]
[1901-12-05] Walt Disney harmincszoros Oscar-díjas amerikai rajzfilmrendező, producer halála (szül. 1901. dec. 5.). A trükk- és rajzfilm műfaj megteremtője és klasszikus mestere volt. Az ő nevéhez fűződik a világ leghatalmasabb szórakoztató központja, a Disneyland létrehozása is.

„Több kincs van a könyvekben, mint a kalózok minden zsákmánya a Kincses Szigeten és az bennük a legjobb, hogy e gazdagságot életed minden napján élvezheted.” (Wald Disney)
(születés)
[Részletek...]
[1901-12-05] Walter Elias) Walt Disney 26-szoros Oscar-díjas amerikai filmrendező, producer születése (+1966. dec. 15.). Sok természetfilmet készített. Az ő rajzfilmjei még szépek, természetközeliek voltak.
A trükk- és rajzfilm műfaj megteremtője és klasszikus mestere. Népszerűségét a rajzfilmjeiben szereplő állat- és gyermekfigurák sajátos bájának köszönheti. Az elsők között vezette be a hangosfilmet (1928), a színes filmet (1932), és a teljes estét betöltő rajzfilmet (1937). Nevéhez fűződik a világ leghatalmasabb szórakoztató központja, a Disneyland. Az Oscar-díj történetében Walt Disney viszi a pálmát: 64 jelölésből 26 alkalommal kapta meg az aranyszobrocskát.
(születés)
[Részletek...]
[1899-12-05] [idezet] Emile Zola nyilatkozata a Pesti Hírlapban Jókai védelmében: "Én a költők számára halhatatlan ifjúságról álmodom, és Jókai egyike azoknak a keveseknek, akik ezt az álmot valóra váltják, mivelhogy a maga hetvenöt esztendejéhez félelem nélkül hozzá merte adni egy szeretett teremtés húsz esztendejét."
Jókai első feleségének, a nála nyolc évvel idősebb színésznőnek, Laborfalvi Rózának házasságon kívül született gyermekétől származó "mostohaunokája" és annak férje, a történelmi témákat festő Feszty Árpád elmeorvost küldtek Jókaira, amikor 13 év özvegység után feleségül vette a nála 55 évvel fiatalabb Nagy Bellát, és nászútjukon is magándetektívekkel figyeltették őket. Nagy Bella ellen még két évvel az esküvő után is tüntettek a pozsonyi színházban, megakadályozva ottani fellépését. Az író regényeit bojkottálták, a Pesti Hírlap - noha Zola nyilatkozatát még lehozta - húszéves munkatársi viszony után szakított vele.
[Részletek...]
[1870-12-05] id. Alexandre Dumas francia író születése (+1870. dec. 5.). Több mint 300 kötetes életművéből kiemelkednek A három testőr, Húsz év múlva, a Monte Christo grófja, A fekete tulipán és A királyné lovagja című regények.
(halál)
[Részletek...]
[1791-12-05] Wolfgang Amadeus Mozart osztrák zeneszerző születése (+1791. dec. 5.). Csodagyermekként előbb ismerte a kottát, mint a betűket. A 36 évet élt zseni 628 egyházi és világi zenemű alkotója. Figaró házassága, Don Giovanni, Cosi fan tutte, Titusz kegyelme, A varázsfuvola, Esz-dur, g-moll, C-dur (Jupiter) szimfóniák.
(halál)
[Részletek...]
[1791-12-05] Wolfgang Amadeus Mozart osztrák zeneszerző, zongorista, orgonista, karmester halála (szül. 1756. jan. 27.). Minden idők egyik legnagyobb zenei lángelméje volt. Már hatévesen sikereket aratott, első vígoperáját 12 évesen írta. 36 évesen halt meg betegségtől, küzdelmektől és anyagi gondoktól megtörve. Rövid élete folyamán 626 művet írt, minden zenei műfajban, Requiem, operák (Don Juan, Varázsfuvola, Figaro házassága, Don Giovanni), zongoraversenyek, szimfóniák. Olyan művész volt, aki függetlenül, önmagára utaltan, feudális kötöttségektől mentesen próbált élni.

(halál)
[Részletek...]
[1789-12-05] [sms] Trattner János Tamás nyomdász, könyvkereskedő, kiadó szül. Kazinczy, Kölcsey barátja, támogatója.
[Részletek...]
[1789-12-05] Trattner János Tamás nyomdász, könyvkereskedő, kiadó születése (+1824. márc. 24.). A magyar irodalom legjobbjainak kiadásával foglalkozott. Támogatta a magyar írókat műveik kiadásában, barátja volt Kazinczynak és Kölcseynek is.

(születés)
[Részletek...]
[1784-12-05] Phillis Wheatley, az első amerikai fekete írónő halála (szül. 1753). Afrikában született, nyolcéves korában rabszolgaként került Amerikába. 13 évesen már verseket írt, 1773-ban angliai utazást tett, és a londoni társasági élet népszerű alakjává vált. Amerikában férjhez ment egy felszabadított rabszolgához, de házassága nem sikerült. 31 évesen nyomorban, magányosan halt meg.

(halál)
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid