Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

12 esemény

[2002-11-30] A nigériai zavargások miatt Abuja helyett Londonban kezdődött a Miss World szépségverseny döntője.
Nigériában iszlám szélsőségesek zavargásokat robbantottak ki, mert a szépségversenyt erkölcstelenségnek tartották. Több mint kétszázan meghaltak, 22 keresztény templom, 8 mecset és 10 szálloda rongálódott meg.
A mintegy 250 népcsoportban 120 millió lakosú Nigéria 12 északi szövetségi államában 2000-ben bevezették a rendkívül szigorú iszlám törvénykezést, a saríát. A keresztény népesség tiltakozásai során többezren estek áldozatul.
A muszlimok ellenszenvét fokozta, hogy a szépségkirálynők egy része bojkottot hirdetett, amiért júliusban Nigériában a saría nevében megkövezés általi halálra ítéltek egy anyát, akinek házasságon kívüli gyermeke született, és augusztusban az iszlám fellebbviteli bíróság helybenhagyta a döntést. Csak miután az államminiszter megakadályozta a kivégzést, utaztak el a versenyzők Nigériába, ahonnan vasárnapra virradó éjjel menekítették ki őket.
(Az ember azzal kerül majd ki a kőkorszakból, amikor már nem csupán biológiai lényként viszonyul a szexualitásához és a termékenységéhez.)
(tilt, törvény)
[Részletek...]
[2001-11-30] George Harrison angol énekes, zeneszerző, szólógitáros születése (+2001. nov. 30.). 1958-tól játszott a később Beatles néven felülmúlhatatlanná vált zenekarban, ő volt a legfiatalabb "gombafejű". Sikerdalai közé tartozik az 1968-as While My Guitar Gentle Sweeps, a Something, a Here Comes The Sun. Az 1970-es szétválást követően szólókarriert kezdett.
Ő szervezte meg a bangladesi menekültek megsegélyezésére irányuló koncertet, amelyen Bob Dylan, Eric Clapton, Leon Russel, Billy Preston és Ringo Starr is fellépett.
(Banglades másfél magyarországnyi területén lassan másfélszáz millió ember él, ökológiai lábnyomuk a nagy szegénység ellenére is 800 %-os, azaz életterük eltartóképességét nyolcszorosan túlterhelik, ráadásul a szaporodás még mindig nagyon gyors.
Az 1970-es évek elejéig Banglades ivóvizét folyók és tavak szolgáltatták. Az egyre szennyezettebb víz okozta betegségek miatt nemzetközi segélyszervezetek kútfúrási programot indítottak. Nem tudták, hogy a Gangesz víztartó rétegeiben természetes módon sok arzén található, és nem vizsgálták meg az üledéket. Minthogy a krónikus arzénmérgezés hatásai akár 15 évig is rejtve maradhatnak, a járványt nem ismerték fel, csak 1995-ben, amikor már a lakosság fele arzénmérgezéstől szenvedett. A WHO előrejelzése szerint néhány éven belül Dél-Bangladesben a halálozások egytizede az arzén okozta rák következménye lesz. Nincs megoldás, mert ennyi embernek egyszerűen nincs elég víz máshogy.)
(halál, járvány)
[Részletek...]
[2001-11-30] George Harrison angol beat-zenész halála (szül. 1943. febr. 25.). 1958-tól játszott a később Beatles néven klasszikussá vált zenekarban. John Lennon mellett ő is szívére vette az emberiség sorsát és azokon a maga eszközeivel próbált segíteni. Az egyik legszebb példája volt ennek az általa szervezett, filmen és tripla lemezen megjelent Bangladesh-koncert.
(A több mint 120 milliós Bangladesh kb. nyolcszáz százalékosan túlterheli területének eltartóképességét, így az ökológiai pusztulás egyre gyorsul. Hiába fogyasztanak keveset, mivel népsűrűsége már most sokszorosa Magyarországénak és a nők elnyomottsága miatt magas a népszaporulata, az évtizedek óta tartó katasztrófa csak erősödik.)
(halál, katasztrófa, megjelent)
[Részletek...]
[1989-11-30] Az USA Katolikus Püspökök Konferenciája az „Evangéliumi válasz az AIDS-re” nyilatkozatában megengedte a tárgyilagos informálást az óvszerről, mint az AIDS megelőzés eszközéről. Hozzátették, hogy a tárgyilagos informálás nem jelenti az óvszerhasználat ajánlását.
A nyilatkozatról később óriási vita alakult ki az USA katolikus püspökei közt és 1989. nov. 30-án „korrigáló” nyilatkozat jelent meg, mely szerint az óvszer technikailag megbízhatatlan az AIDS megelőzésben és tanácsolása egy morálisan elfogadhatatlan magatartást mozdít elő.
[Részletek...]
[1982-11-30] A televíziós képújság megkezdte rendszeres kísérleti adását. Hírek mellett közhasznú tudnivalókat is közöl.
[Részletek...]
[1963-11-30] tadták a forgalomnak az Astoria aluljárót, amely 11 hónap alatt készült el. A főváros első gyalogos aluljárója 600 négyzetméter alapterületű. 1970-ben metrólejárattal bővült.
(Az utcákat az emberek elől elfoglalták a büdös, zajos, koszos, veszélyes gépek. Az Európai Unióban minden harmadik ember élete során megsérül közlekedési balesetben.)
[Részletek...]
[1963-11-30] [sms] Megnyílik az Astoria, az 1. bp-i gyalogos aluljáró. Az utcán az autók, a föld alatt az emberek.
[Részletek...]
[1902-11-30] Kovács Margit Kossuth-díjas keramikus, szobrász halála (szül. 1902. nov. 30.). Kerekplasztikái, szobrai, faliképei, épületkerámiái számos hazai és külföldi múzeumban megtalálhatók.
(születés)
[Részletek...]
[1900-11-30] A magyar autóklub elődje, a Magyar Királyi Automobil Club ötven taggal megalakult. A fővárosban 38 autónak volt rendszáma és 49 vezetőnek jogosítványa.[Részletek...]
[1875-11-30] Heim Pál gyermekorvos, egyetemi tanár születése (+1929. okt. 23.). A csecsemőgyógyászat egyik magyarországi megalapítója, behatóan foglalkozott a csecsemők táplálkozási ártalmaival, a koraszülöttek ápolásának kérdéseivel. Nagy jelentőségű a gyermekvédelemmel kapcsolatos tevékenysége.


(A legnagyobb jelentőségű gyermekvédelmi lépés lenne, ha a gyermeknemzéshez előbb képzést kellene elvégezni és szülői alkalmassági vizsgát tenni.)

(megalapít, születés)
[Részletek...]
[1835-11-30] Mark Twain (Samuel Langhorne Clemens) amerikai író, publicista halála (szül. 1835. nov. 30.). Tom Sawyer és Huckleberry Finn kalandjainak realista tónusa, pezsgő humora nagy hatással volt az amerikai prózára. A Koldus és királyfit, az Egy jenki Arthúr király udvarában-t, Az egymillió fontos bankjegyet többször filmre vitték.
(születés)
[Részletek...]
[1835-11-30] Mark Twain (Samuel Langhorne Clemens) amerikai író születése (+1910. ápr. 21.). Regényeit (Huckleberry Finn, Tom Sawyer kalandjai, Koldus és királyfi, Egy jenki Arthúr király udvarában, Az egymillió fontos bankjegy) többször megfilmesítették.
- + -
A Hangos Kis Pöttöm győzelme
A hangos kis pöttöm - ahogy az lenni szokott - háborúért fog kiáltozni. A szószék - óvatosan és kellő körültekintéssel - tiltakozni fog... eleinte. A nemzet hatalmas, nagy, buta tömege dörzsölni fogja álmos szemeit, és megpróbálja kisilabizálni, miért kéne háború; komolyan és felháborodottan azt mondja majd, hogy ez igazságtalan és gyalázatos és nincs is rá szükség.
Ekkor a pöttöm még hangosabban fog kiáltozni. Néhány tisztességes ember a másik oldalon beszédekkel és írásokkal kétségbe vonja, és érvel majd a háború ellen, és eleinte meghallgatásra is találnak és megéljenzik őket, de ez nem tart sokáig; azok a másikak túlkiabálják őket és nemsokára a háborúellenes hallgatóság megritkul és elveszíti népszerűségét.
Nemsokára furcsa jelenséget láthatunk: a szónokokat lekergették a pódiumukról, és a szólásszabadságot elfojtották a tomboló emberek hordái...Utána az államférfiak olcsó hazugságokat találnak ki a támadott ország vádolására, és minden ember örülni fog ezeknek a lelkiismeretnyugtató kitalációknak, szorgalmasan magolja őket, és elutasítja bárminemű cáfolatuk megvizsgálását; ennélfogva újra és újra meggyőzi magát arról, hogy a háború jogos, és köszöni Istennek, hogy jobban alszik ezután a groteszk önbecsapás után.
(Mark Twain: A különleges idegen, 1910)

(Fordította: La)


- + -
Igyekezzünk úgy élni, hogy amikor meghalunk, még a temetkezési vállalkozó is szomorú legyen. (Mark Twain)
(háború, születés, tilt)
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid