Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

18 esemény

[2006-11-04] [blog] Szeretek hegytetõkön és vízpartokon merengeni. S lám, ma azt olvastam, hogy a hegyi emberek s a tóparton élõk tovább élnek: megfontoltabbak, nyugodtabbak. A kilátás, a távlatok miatt. Megtanulnak szemlélõdni. Aki szemlélõdik, nem bosszankodik apró-cseprõ napi dolgokon. Lelke, akár a tó vize hajnaltájt vagy az éjjeli búzamezõ... [Részletek...]
[2002-11-04] A sakkolimpián a magyar csapat legyőzte a világbajnok orosz csapatot, melynek Élő-pontjai (ld. holnap) mind a négy táblán magasabbak voltak a magyarokénál.

[Részletek...]
[1989-11-04] Egymillió kelet-német tüntetése a kommunista uralom ellen (Kelet-Berlin).
(tüntetés)
[Részletek...]
[1956-11-04] Bibó István egy nappal korábban kinevezett államminiszter maradt egyedül a megszálló szovjet csapatok által körülvett Parlamentben. Mialatt az orosz katonák elfoglalták a Parlamentet, nyilatkozatot gépelt (békés rendezést javasolt, passzív ellenállásra szólított fel, kérte az ENSZ döntését), lefordította angol, francia, német és spanyol nyelvre, gondosan megcímezte a borítékokat, majd a szóbanforgó országok követségeire gyalog, személyesen kézbesítette.
(Életfogytiglani börtönre ítélték érte.)
[Részletek...]
[1950-11-04] Az Emberi Jogok Európai Konvenciója, az Emberi Jogok Európai Bíróságának (Strasbourg) létrehozása.
Az állampolgári jogok európai uniós biztosa: www.euro-ombudsman.eu.int
[Részletek...]
[1946-11-04] Az UNESCO, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete megkezdte működését. Alapokmányát 1945. november 16-án fogadta el 20 ország képviselője. Magyarország 1948-ban csatlakozott. Napjainkban több mint 150 tagországa van.
[Részletek...]
[1944-11-04] Felrobbantották az Erzsébet-hidat, a Lánchidat és a Margit híd megmaradt budai részét a visszavonuló hitleri csapatok. A szovjet Vörös Hadsereg elfoglalta Pestet.
(A németek aláaknázta pesti oldala már 1944. nov. 4-én felrobbant, kb. 600 ember halálát okozva.
Amikor a németek először aláaknázták a hidat, Fürjesi Sándor, Nagy Ferenc és Berkó Sándor 20 éves magyar katonatisztek belopóztak a híd alá és a gyutacsokat kiszedték, de a fasiszták elfogták és statárium elé állították őket. A rögtönítélő bíróság egyik tagja halált, másik két tagja büntetőszázadot szavazott, így nem végezték ki őket, hanem a frontra, aknamezőket fölszedni kerültek. A háború után mint ludovikás tiszteket a kommunisták újra börtönbe vetették és megkínozták őket.)
(háború)
[Részletek...]
[1944-11-04] Felrobbant a németek aláaknázta Margit híd pesti oldala. Kb. 600 halott.
A híd megmaradt budai részét a visszavonuló fasiszta csapatok 1945. január 18-án robbantották fel.
- + -
Amikor a németek először aláaknázták a hidat, Fürjesi Sándor, Nagy Ferenc és Berkó Sándor 20 éves magyar katonatisztek belopóztak a híd alá és a gyutacsokat kiszedték, de a fasiszták elfogták és statárium elé állították őket. A rögtönítélő bíróság egyik tagja halált, másik két tagja büntetőszázadot szavazott, így nem végezték ki őket, hanem a frontra, aknamezőket fölszedni kerültek. A háború után mint ludovikás tiszteket a kommunisták újra börtönbe vetették és megkínozták őket.
- + -
A Margit-híd felrobbantásakor vesztette életét a hatszáz áldozat között Kabos Endre (szül. 1906. nov. 5.), hatszoros Európa-bajnok és háromszoros olimpiai bajnok (1936-ban egyéniben, 1932-ben és 1936-ban pedig csapatban) kardvívó.
(háború, halál)
[Részletek...]
[1922-11-04] Az ie. 1350 körül született, 1341-1332 körül uralkodó Tutanhamon fáraó mindaddig érintetlen sírját felfedezte Howard Carter brit régész. A királyi múmia egy 200 kilogrammos, aranyból vert koporsóban feküdt, arany álarc fedte. A máig ismertté vált leggazdagabb egyiptomi lelet, kb. 2000 tárgy nagy része a Kairói Múzeumban látható. A feltárást követően 28 titokzatos haláleset történt, egy részüket a sírkamrában belélegzett mikroorganizmusok okozták.
Tutanhamon a 18. dinasztia 12. fáraója volt. Apja, IV. Amenhotep fáraó (kb. ie. 1355-1341) vezette be a Napkorong (Aton) tiszteletén alapuló monoteista szeretet-vallást és Ehnatonra változtatta nevét. Feleségét, a rendkívüli szépségű Nofretiti-t társuralkodóvá emelte.
A gyermek Tutanhamon idején a rövid vallási megújulás kudarcba fúlt, a thébai papság felülkerekedett, Ehnaton-nak még a nevét is igyekeztek levésni a feliratokról. Már uralkodásának első évében az Ehnaton építtette Tell-Amarnából az észak-egyiptomi Memphiszbe tetették át a királyi székhelyet, három évvel később pedig Tutanhaton nevét Tutanhamonra változtatták, ezzel is hangsúlyozva a régi Amon isten tiszteletét. Fiatalon megmérgezték.
(Kb. egy évszázaddal később történt az egyistenhívő zsidók kivonulása Egyiptomból. Lehetett összefüggés Ehnaton egyistenhívő szeretet-vallásának üldözése és a kivonulás között.)
[Részletek...]
[1909-11-04] Ciro Alegría perui író halála (szül. 1909. nov. 4.). Műveiben az északatlanti civilizációt és az ősi indián kultúrát állította szembe, s a világot az indiánok szemszögéből tükrözte.
(születés)
[Részletek...]
[1908-11-04] Joseph Rotblat (1908. nov. 4. - 2005. aug. 31.), a leszerelést támogató Pugwash Konferencia elnöke és mozgalma nyerte el az 1995. évi Nobel-békedíjat.
www.pugwash.org

(konferencia)
[Részletek...]
[1908-11-04] Joseph Rotblat születése (+2005. aug. 31.). Béke Nobel-díj 1995-ben a nukleáris fegyverek politikai szerepének csökkentéséért és hosszú távon betiltásukért tett erőfeszítéseiért, közösen a Pugwash konferencia a tudományról és világügyekről (Pugwash Conferences on Science and World Affairs, 1957, Kanada) mozgalommal, melynek 1957-73 titkára, 1988-tól elnöke volt.
(konferencia, Nobel-díj, születés, tilt)
[Részletek...]
[1908-11-04] Joseph Rotblat halála (szül. 1908. nov. 4.). Béke Nobel-díj 1995-ben a nukleáris fegyverek politikai szerepének csökkentéséért és hosszú távon betiltásukért tett erőfeszítéseiért, közösen a Pugwash konferencia a tudományról és világügyekről (Pugwash Conferences on Science and World Affairs, 1957, Kanada) mozgalommal, melynek 1957-73 titkára, 1988-tól elnöke volt.
A második világháború idején fizikusként dolgozott az amerikai atombombát megvalósító Manhattan-terven, azonban 1944-ben morális alapon otthagyta azt, ugyanis ekkorra világossá vált, hogy Németország képtelen lesz nukleáris fegyvert el?állítani.
? volt az utolsó él? aláírója az 1955-ös Russel-Einstein nyilatkozatnak, melyben kimagasló tudósok álltak ki a nukleáris fegyverek nélküli világ mellett.
(háború, konferencia, Nobel-díj, születés, tilt)
[Részletek...]
[1847-11-04] Déchy Mór geográfus születése (+1917. febr. 8.).
1872-ben ő alapította a Magyar Földrajzi Társaságot. A nemzeti parkok létesítésének első hazai szószólója.
(születés)
[Részletek...]
[1847-11-04] Jakob Ludwig Felix Mendelssohn-Bartholdy német zeneszerző, karmester, zongora- és orgonaművész születése (+1847. nov. 4.). Fő műve a Szentivánéji álom, melynek nyitánya ma is számtalan esküvőn fölcsendül.
(halál)
[Részletek...]
[1847-11-04] [sms] Déchy Mór geográfus szül .Magyar Földrajzi Társaság alapítója. Nemzeti parkok létesítéséért küzd.
[Részletek...]
[1696-11-04] A Szabolcs-megyei Máriapócs egykori fatemplomában lévő Mária-ikon könnyezni kezdett. A képet I. Lipót császár parancsára azonnal Bécsbe szállították és a Szent István dómban helyezték el. De hiába, a császárnak nem könnyezett, ellenben az ikonról készült másolatok közül az, amelyik a máriapócsi templomba került vissza, 1715-ben, majd 1905-ben ismét könnyezett. Az 1715-ös jelenség után indult meg a máriapócsi búcsújáróhely fejlődése, ma Európa egyik legismertebb és leglátogatottabb kegyhelye.
[Részletek...]
[1674-11-04] Tanyu Kano (Kano Morinobu) japán festő születése (+1674. nov. 4.). Nagyapjánál, Eitokunál tanult festeni. 17 éves korában kinevezték a sógun festőjének. Számos palotát és templomot dekorált Kiotóban. Főként tájképeket, történelmi jeleneteket és virágokat örökített meg. Képeit elsősorban a finom technikai kidolgozás jellemzi.
(halál)
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid