Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

10 esemény

[2004-11-02] Theo van Gogh 47 éves holland filmrendezőt (a híres festő rokonát) kerékpározás közben az amszterdami utcán lelőtte egy marokkói származású holland férfi. Számos halálos fenyegetést kapott, miután vetítették filmjét, amely bemutatja a nők elleni erőszakot az iszlám társadalmakban. Alkotótársa a liberális holland politikusnő, Ayaan Hirsi Ali volt, aki Szomáliából menekült egy kényszerházasság elől. (Hollandiában közel egymillió muzulmán él, ez a lakosság 5,5 %-a.)
[Részletek...]
[1994-11-02] Az egyiptomi Duranca városkában félezer ember halt meg és ezrek otthona égett le, amikor villám csapott egy olajtartályba.
[Részletek...]
[1956-11-02] Az ENSZ Biztonsági Tanács New York-ban megvitatta a magyarországi helyzetet, a halogató amerikai magatartás miatt azonban határozati javaslat benyújtására nem került sor.
[Részletek...]
[1950-11-02] George Bernard Shaw ír származású Nobel-díjas angol drámaíró, kritikus születése (+1950. nov. 2.). Élénken érdeklődött a társadalmi problémák iránt. 1898-ban nősült meg, és felesége jelentős vagyona lehetővé tette számára, hogy csak az írásnak éljen. Az 1910-es években már elismert és sikeres drámaíró, a szatírikus vígjátékok mestere, a díjakat és kitüntetéseket azonban sorra visszautasította, a lordi címet csakúgy, mint a Becsületrendet.
(halál, Nobel-díj, tüntetés)
[Részletek...]
[1950-11-02] George Bernard Shaw Nobel-díjas (1925 - de a következő évben kapta) ír drámaíró, kritikus halála (szül. 1856. júl. 26.).
A modern szatírikus vígjáték legnagyobb mestere. Műveiben, mint A szerelem ára, a Warrenné mestersége, majd a Caesar és Cleopatra, a Tanner John házassága, a Pygmalion, végül a Szent Johanna, a társadalmi konformizmus megnyilvánulásai ellen lázadt, s a szenvedélyes igazságkeresés tükröződött.
(halál, Nobel-díj)
[Részletek...]
[1907-11-02] [sms] Dr.Fodor István szül.Botanikus az Ungvári Egyetemen.Küzdött a Kárpátok erdoségeinek irtása ellen.
[Részletek...]
[1907-11-02] Dr. Fodor István születése (+2000. ápr. 23.).
Az Ungvári Egyetem (Kárpátalja, Ukrajna) botanikai tanszékének és arborétumának alapítója.
Küzdött a Kárpátok erdőségeinek esztelen pusztítása ellen, amely a Szovjetunió felbomlása után még fokozódott, és amely a tiszai árvizek egyik fő oka.
(születés)
[Részletek...]
[1902-11-02] Illyés Gyula Kossuth-díjas író, költő születése (+1983. ápr. 15.).
A Nyugat munkatársa, 1937-től társszerkesztője, Babits legközvetlenebb munkatársa, szellemi hagyatékának letéteményese lett.
A Magyar Csillag folyóirat szerkesztőjeként nagy szerepe volt a Márciusi Front szellemi előkészítésében.
Egy mondat a zsarnokságról (1953), Puszták népe, Fáklyaláng, Ozorai példa, Dózsa György, A kegyenc, Tiszták.
(születés)
[Részletek...]
[1902-11-02] Illyés Gyula Kossuth-díjas író, költő halála (szül. 1902. nov. 2.). Fiatalon kapcsolatba került a baloldali diákmozgalommal, 1919 után emigrált. Első versei Párizsban jelentek meg. Hazatérése után Kassák-köréhez tartozott, majd a Nyugat munkatársa, 1937-től társszerkesztője lett. 1941-ben, a Nyugat megszűnése után a Magyar Csillag című folyóiratot szerkesztette. Nagy szerepe volt a Márciusi Front szellemi előkészítésében. Költészetére a néppel, a szegényparasztság sorsával, a magyar tájjal való összefonódás jellemző. Ezt reprezentálta Puszták népe című könyve. Az 1953-ban írta Egy mondat a zsarnokságról című költeményét.
(születés)
[Részletek...]
[1869-11-02] Ignotus (Veigelsberg Hugó) kritikus, költő, író születése (+1949. aug. 3.). A "Nyugat" egyik alapítója. Elsők között támogatta Ady Endre művészetét.
(születés)
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid