Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

7 esemény

[1971-10-30] [sms] nemzetközi menet a világ összes lelkiismereti tiltakozójáért (Róma)

(tilt)
[Részletek...]
[1971-10-30] nemzetközi menet a világ összes lelkiismereti tiltakozójáért (Róma)

(tilt)
[Részletek...]
[1953-10-30] Kálmán Imre zeneszerző halála (szül. 1882. okt. 24.) Tatárjárás című operettjével tűnt fel, majd Bécsbe költözött. Ő írta a Marica grófnő, a Cirkuszhercegnő, A montmartre-i ibolya zenéjét. Leghíresebb műve a Csárdáskirálynő, amelyet több tízezerszer adtak elő a világon.
(halál)
[Részletek...]
[1922-10-30] Gárdonyi (Ziegler) Géza író, költő, akadémikus halála (szül. 1863. aug. 3. Agárd). Történelmi regényei: A láthatatlan ember, az Isten rabjai és különösen az Egri csillagok tették nevét halhatatlanná.
„A szívet azért rejtette el az Isten, hogy senki se lássa” – írta az Isten rabjai című művében az „egri remete”.
(halál)
[Részletek...]
[1910-10-30] Jean Henry Dunant svájci író, üzletember, orvos születése (+ 1910. okt. 30.). 1863-ban Genfben megalapította a Nemzetközi Vöröskeresztet (vö. okt. 26.). Az első Béke Nobel-díjas (1901).
Az olasz szabadságharc kitörésekor a frontra utazott, s a solferinoi csatában személyesen volt tanúja az egészségügyi ellátás elégtelenségének. Ez indította arra, hogy önkéntes alakulatokat szervezzen a sebesültek ellátására. 1864-ben megalakultak az első nemzeti vöröskeresztes társaságok. Ebből fejlődött ki azután a vöröskeresztes mozgalom, amely 1901-re már valamennyi civilizált országban elterjedt. Később Vöröskereszt és Vörös Félhold szervezetre vált szét. Dunant küzdött a leszerelésért és a zsidó állam megalapításáért. Ő alapította 1889-ben az Interparlamentáris Uniót, a Népszövetség elődjét, valamint a Világ Ifjúsága Keresztény Szövetségét.
Magyarország 1881-ben csatlakozott a vöröskeresztes mozgalomhoz.
- + -
Nemzetközi Vöröskereszt nap
(megalapít, Nobel-díj)
[Részletek...]
[1823-10-30] Edmund Cartwright angol feltaláló, lelkész születése (+1823. okt. 30.). 1784-ben szerkesztette meg az első gyakorlatban bevált, gőzerővel hajtott mechanikus szövőszéket. 1786-tól a lincolni székesegyház lelkésze volt.
(halál)
[Részletek...]
[1762-10-30] André Marie de Chénier francia költő, publicista születése (+1794. júl. 25.). A romantika előfutára, klasszikus görög, latin költészettel, angol irodalommal, a perzsa és kínai lírával foglalkozott.
Lelkesedett a forradalom eszméiért, de Robespierre-rel nem értett egyet, tiltakozott a terror ellen, ezért elfogták, bebörtönözték. A Saint-Lazare-ban írta legszebb verseit, A fogoly lány-t és a Jambusok-at.
Robespierre bukása előtt két nappal fejezték le. Költeményei halála után jelentek meg nagyobb számban és váltak híressé.
(születés, tilt)
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid