Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

21 esemény

[1996-10-22] Az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangúlag figyelmeztette az afganisztáni tálib vezetést a nők hátrányos megkülönböztetése és az emberi jogok megsértése miatt.


[Részletek...]
[1993-10-22] Jiri Hajek születése (+1993. okt. 22.). A Charta '77 szóvivője volt.
(halál)
[Részletek...]
[1993-10-22] Jiri Hajek születése (+1993. okt. 22.). A Charta '77 szóvivője volt.
(halál)
[Részletek...]
[1992-10-22] [sms] A Duna természetes medrét Csehszlovákia önhatalmúlag elzárta Dunacsúnynál,a vizet saját területére terelte.
[Részletek...]
[1992-10-22] A Duna természetes medrét Csehszlovákia önhatalmúlag elzárta Dunacsúnynál és a vizet saját területére terelte.
[Részletek...]
[1991-10-22] A szovjet vezetés elítélte az 1956-os magyarországi szovjet beavatkozást.
[Részletek...]
[1986-10-22] Szent-Györgyi Albert orvos, biokémikus, akadémikus születése (+1986. okt. 22.). Elsőként izolált paprikából C-vitamint. 1937. okt. 28-án orvosi Nobel-díjat kapott a C-vitamin fölfedezéséért.
- + -

Századunkban a közlési sebesség 10 a 7-en (tízmilliószorosra) nőtt, az adatkezelés 10 6, az energiaforrásaink 10 3, fegyvereink ereje 10 6, a népességnövekedés 10 a 3-on (ezerszeresre) gyorsult...
Nem ehhez készült az ember. Hogy fennmarad-e, attól függ, gyorsabban tud-e alkalmazkodni, mintsem alantas erők elpusztítanák.
Pillanatnyi helyzete előnytelen. Arra kényszerültünk, hogy ősemberi aggyal nézzünk szembe ezzel a helyzettel...
Az ősembernek meg kellett ragadnia minden közvetlenül előnyös helyzetet; a hosszú távú kérdések hiányoztak.

A világ azóta megváltozott, de mi még mindig apró, közvetlen előnyökért áruljuk távolabbi létérdekeinket.
Katonai, ipari komplexumaink, melyek veszélyeztetik az emberiség jövőjét, jórészt annak köszönhetik szilárdságukat, hogy nagyon sok ember mindennapi kenyere függ ezektől.

(Szent-Györgyi Albert: Az őrült majom)
(halál, Nobel-díj)
[Részletek...]
[1986-10-22] Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas orvos, biokémikus, akadémikus halála (szül. 1893. szept. 16.).
1937. okt. 28-án orvosi Nobel-díjat kapott "a biológiai égésfolyamatok terén tett felfedezéséért, különösen a C-vitamin, valamint a fumársav-katalízis vonatkozásában". 1947-től az Egyesült Államokban élt, ahol fő kutatási területe a sejtlégzés, a sejtoxidációs elmélet, izombiokémia, bioelektronika, biogenetika, a rák keletkezése és gyógyítása volt.
- + -
"Vagy a túlnépesedést kell megakadályoznunk, vagy egy jobb és nagyobb bolygóra kell költöznünk. Az egyensúly nem tartható fenn a halálozás szabályozásával (modern orvostudomány) születésszabályozás nélkül."

(Szent-Györgyi Albert: Kis katekizmus)
- + -
Az ENSZ 2002. okt. 15-i jelentése szerint a világ kb. egymilliárd házaspárjának egyharmada még mindig nem végez semmiféle családtervezést (főleg az oktatás és az eszközök hiánya, valamint a vallási és patriarhális uralom miatt).
Az ENSZ Népesedési Alapja (The United Nations Population Fund, UNFPA) becslése szerint a munkájukhoz adott minden ezer dollár segít megelőzni 360 nemkívánt gyermek megszületését, 150 abortuszt, 1 anya halálát, 11 csecsemő halálát, 14 (1-5 éves) gyermek halálát.
Az USA jelenlegi kormánya a saját korábbi ígéretét megszegve visszavont 34 millió dollár támogatást az UNFPA-tól.
A történelem eddigi legnagyobb létszámú generációja lép most termékeny korba.
(halál, Nobel-díj)
[Részletek...]
[1973-10-22] Pablo Casals spanyol gordonkaművész, karmester és zeneszerző halála (szül. 1876. dec. 29.). 1956-ban Puerto Ricóba települt, onnan hallatta hangját a világ békéjéért. Itt szervezte meg a San Juan-i Ünnepi Játékokat, a puerto ricoi szimfonikus zenekart és konzervatóriumot. Búcsúhangversenyét 1967-ben adta.

(halál)
[Részletek...]
[1962-10-22] [idezet] Kirobbant a karibi válság: John F. Kennedy amerikai elnök bejelentette a Kuba elleni részleges tengeri blokádot, amiért Hruscsov szovjet párt és állami vezető közepes hatótávolságú rakétákat és kilövőállomásokat telepített Kubába.
Október 25-én a pápa is békefelhívással fordult a három nemzethez. A válság október 27-én tetőzött: a "fekete szombatnak" minősített napon csaknem húsz órán keresztül ülésezett a washingtoni Fehér Ház "válságstábja". A világ alighanem ezen a napon került legközelebb az atomháborúhoz.
Kemény alkudozások után a válság tárgyalások útján oldódott meg: a Szovjetunió fegyvereket vont ki Kubából, az amerikai blokád pedig november 20-án megszűnt.
(háború)
[Részletek...]
[1961-10-22] Torinoban aláírták az Európai Szociális Chartát, amely 45 jogot biztosít, a munkához való jogtól kezdve a férfiakat és nőket megillető egyenlő elbánáshoz való jogon át a szociális juttatásokhoz, az egészségvédelemhez való jogig. 1991-ben Torinóban kiegészítő jegyzőkönyvet írtak alá a charta követelményeinek betartására vonatkozó ellenőrzésről. Magyarország 1991. december 13-án csatlakozott az Európai Szociális Chartához.
[Részletek...]
[1941-10-22] Róna Zsigmond meteorológus halála (szül. 1860. dec. 13.). A magyar éghajlatkutatás úttörője, az időjárási és éghajlattan szakirodalom megteremtője.
(halál)
[Részletek...]
[1913-10-22] Budapesten született Robert Capa (eredeti nevén Friedmann Endre) amerikai fotóriporter, a fotótörténet talán legjelentősebb haditudósítója (+1954. máj. 25.). Háborúellenes felfogást tükröző harctéri felvételeivel világhírnevet szerzett. A legismertebb a spanyol polgárháborúban készült: "A milicista halála". Tudósított a japán-kínai háborúról, a II. világháborúról, majd az indokínai harcokról. Az általa alapított Magnum fotóügynökség égisze alatt a polgári életről is számos képsorozata jelent meg. Indokínában érte a halál, amikor aknára lépett.

(háború, halál)
[Részletek...]
[1906-10-22] Paul Cézanne francia festő születése (+1906. okt. 22.). A posztimpresszionizmus legnagyobb alakja. 1874-ben részt vett az impresszionisták első kiállításán, majd szülővárosában csak a festészetnek élt. Ötvenéves volt, amikor tájképeivel első sikereit aratta.
(halál)
[Részletek...]
[1905-10-22] Paul Arma magyar származású francia zeneszerző, zene-etnológus, népdalgyűjtő halála (szül. 1905. okt. 22. Budapest). A Zeneakadémián Bartók Béla növendéke volt. 1936-tól Párizsban élt. A német megszállás alatt mintegy 1600, az ellenállás idején keletkezett francia népdalt gyűjtött össze. Több mint 300 művet komponált.
(születés)
[Részletek...]
[1905-10-22] Budapesten született Paul Arma francia zeneszerző (+1987. dec. 2.). Bartók Béla tanítványa.
A német megszállás alatt mintegy 1600, az ellenállás idején keletkezett francia népdalt gyűjtött össze.
[Részletek...]
[1884-10-22] A Nemzetközi Fokmérési Szövetség 26 tagállama - köztük Magyarország - megegyezett abban, hogy a földrajzi hosszúságok számozását a Greenwichi Királyi Csillagvizsgáló nagy távcsövén áthaladó délkörtől számítják. Washingtonban aláírták az ún. Meridián-egyezményt.
(egyezmény)
[Részletek...]
[1883-10-22] Megnyílt a Metropolitan Opera, New York legnagyobb operaháza. A nyitó előadáson Gounod Faust című művét adták elő. Az operaház fénykorát Arturo Toscanini 1908-1915 közötti működése jelentette. Színpadán mindenkor a világ leghíresebb énekesei lépnek fel.
[Részletek...]
[1882-10-22] Arany János költő születése (+1882. okt. 22.). A verses epika legkiemelkedőbb magyar művelője. Első nagy sikerét Toldi című népi realista elbeszélő költeményével aratta. Több drámát fordított az első teljes magyar Shakespeare-kiadás számára, s magyarra ültette Arisztophanész vígjátékait. A Kisfaludy Társaság igazgatója, majd az Akadémia főtitkára volt. Élete végén Őszikék címmel adta ki lírai hangvételű verseit, a híres "Kapcsos könyv"-et.


- + -
Ezelőtt a háborúban / Nem követtek semmi elvet,
Az erősebb a gyengétől / Amit elvehetett, elvett.
Most nem úgy van. A világot / Értekezlet igazgatja:
S az erősebb ha mi csinyt tesz, / Összeűl és - helybehagyja.
(Arany J: Civilizáció. 1877 után)

(háború, halál)
[Részletek...]
[1811-10-22] Liszt Ferenc zongoraművész, zeneszerző halála (szül. 1811. okt. 22.). A zenei romantika egyik legnagyobb alakja. Az 1840-es években a weimari udvari színház karmestere lett. Mint pedagógus, a világ minden részéből érkező tanítványait a zongorajáték újfajta technikájával ismertette meg. Élete utolsó évtizedeit Weimar, Róma és Budapest között megosztva töltötte. 1875-ben kinevezték a Budapesti Zeneakadémia elnökévé.
(születés)
[Részletek...]
[1612-10-22] Moszkva felszabadulása a lengyel uralom alól. Az orosz egyház e napon ma is ünnepli a városnak a Szűzanya közbenjárására történt megszabadulását. A várost ostromló Pozsarszkij herceg ugyanis az orosz táborba hozatta a Kazanyi Kegyképet, s a végső, győztes ostrom előtt három napig imádkoztak és böjtöltek előtte.
(Vajon a lengyelek vagy az oroszok tisztelik jobban a Szűzanyát?)
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid