Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

13 esemény

[1993-10-11] Lőrincze Lajos nyelvész halála (szül. 1915. nov. 24.). A szép magyar beszéd ápolója, kutatója és terjesztője volt. Nyelvészeti tanácsaival országosan ismertté vált a rádió Édes anyanyelvünk című, 1952-ben indult előadássorozatából.
(halál)
[Részletek...]
[1993-10-11] [sms] Lőrincze Lajos nyelvész. A szép magyar beszéd ápolója, kutatója és terjesztője volt.
[Részletek...]
[1993-10-11] Lőrincze Lajos nyelvész születése (+1993. okt. 11.). Szép magyar beszéd tanácsait milliók szerették a rádió 1952-ben indult Édes anyanyelvünk sorozatában.(halál)
[Részletek...]
[1991-10-11] A szovjet Államtanács feloszlatta a hírhedt Állambiztonsági Bizottságot (KGB).
[Részletek...]
[1982-10-11] Jean Effel (Francois Lejeune) francia karikaturista születése (+1982. okt. 11.). Szellemes politikai karikatúráival, bájos figuráival világszerte ismertté vált. Több mint 17 ezer rajzot készített. A világ és az ember teremtését szatirikusan ábrázoló rajzgyűjteményei (Az ember teremtése, Adám és Éva) Magyarországon is megjelentek.
(halál, megjelent)
[Részletek...]
[1980-10-11] Maria és Matthias Reichl létrehozta Bad Ischl-ben (Ausztria) a Begegnungszentrum für aktive Gewaltlosigkeit erőszakmentesség infóközpontot. Hírlevelük nemzetközi eseménynaptárral, széleskörű könyvszemlével, elemzésekkel segíti a mozgalmi munkát.
www.begegnungszentrum.at
[Részletek...]
[1963-10-11] Edith Piaf (Edith Giovanna Gassion) francia sanzonénekesnő halála (szül. 1915. dec. 19.). Utcai énekesnő volt, amíg Louis Leplée, a Cabaret igazgatója fel nem fedezte. Tőle kapta a Piaf nevet is,ami a francia argóban kis verebet jelent. Több mint húsz éven át az ő lemezei voltak a legkeresettebbek a francia piacon. Dalaival, erőteljes, nagy kifejezőerejű hangjával, magával ragadó előadásmódjával érdemelte ki a „sanzon tragikája” címet. Dalai nagy részét maga komponálta, s a szöveget is ő írta. Leghíresebb dalai: Nem bánok semmit sem, Mylord, Padam...Padam... Több filmben szerepelt. Életéről filmek, színdarabok, könyvek sokasága készült. Negyvennyolc évesen halt meg, alkohol- és kábítószer-túladagolás miatt.
(halál)
[Részletek...]
[1962-10-11] Elkezdődött II. Vatikáni Zsinat. A tanácskozást XXIII. János pápa hívta össze, s halála után VI. Pál pápa fejezte be 1965. dec. 8-án. A zsinat korfordulót jelentett a katolikus egyház életében, évszázados törvényeket, szokásokat változtatott meg, és nagy mértékű erjedési folyamatot indított el.
(halál, törvény)
[Részletek...]
[1949-10-11] A 4274/1949. számú minisztertanácsi rendelet biztosította a német nemzetiségű lakosságnak az állampolgári jogokat, megszüntette a lakóhely megválasztására és a munkavállalásra vonatkozó korlátozásokat.
(A magyar kormány 1945. december 22-én rendelte el a magyarországi németek kitelepítését.)

[Részletek...]
[1944-10-11] A II. világháborúban a Faragho Gábor vezérezredes vezette magyar delegáció és a szovjet fél Moszkvában aláírta az előzetes fegyverszüneti megállapodást.
(A világháborúból való kiugrás nem sikerült, mert a maradék magyar haderő is elveszett a Don kanyarban, így Magyarországot könnyen megszállták a németek.)
(háború)
[Részletek...]
[1939-10-11] Roosevelt amerikai elnök nyilvánosságra hozta az Albert Einsteintől kapott levelet, amiben Einstein sürgette az amerikai atomprogram fejlesztését.

(A teljesen háborúellenes Einstein a nácik zsidóüldözésének hatására és a több anyagi támogatást kívánó atomtudósok sürgetésére írta meg ezt a levelet, hogy ne Hitlernek legyen előbb atombombája. Békemozgalmár barátai és rajongói súlyos csalódottságukat fejezték ki és Einstein számára is komoly lelkiismereti konfliktus maradt ezt a lépése.)
(háború)
[Részletek...]
[1884-10-11] Anna Eleanor Roosevelt ENSZ diplomata halála (szül. 1884. okt. 11.). Franklin Delano Roosevelt elnök felesége. Férje halála (1945. április - így megmenekült attól, hogy az atombomba ledobásának bűne az ő kezéhez tapadjon) után 1946-51 között az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának elnökeként jelentős szerepet játszott az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának (1948) kidolgozásában és elfogadtatásában.
(születés)
[Részletek...]
[1867-10-11] Szabadalmazták az első írógépet, Christopher Latham Sholes amerikai műszerész találmányát, amelyet Samuel Soule-lal és Carlos Giddennel szerkesztett. Az írógépet a Remington kezdte sorozatban gyártani 1873-tól.
(találmány)
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid