Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

16 esemény

[2004-10-10] Meghalt 52 éves korában a Superman filmek hőse, Christopher Reeve. 1995-ben leesett a lováról, azóta tolószékben élt.

[Részletek...]
[2003-10-10] Sirin Ebadi iráni ügyvédnő, emberjogi aktivista kapta a Béke Nobel-díjat.
(Élőben közvetítette a lengyel televízió a Nobel-békedíj odaítélésének ceremóniáját, várva az egyértelmű döntést, hogy a pápasága 25. évfordulóját ünneplő, a díjra már sokadszor jelölt, lengyel II. János Pál lesz kitüntetve. A döntés bizonyára a nők jogairól is szólt – hiszen a katolikus egyház ebben igen gyenge, sőt a születésszabályozás tiltásával kifejezetten destruktív, de közel sem annyira, mint az iszlám, különben egy katolikus ellenzéki nőt is választhattak volna.
De negatív elemeket is lehet sejteni a döntés mögött, hiszen a Nobel-bizottság már többször hozott politikailag motivált, néha kifejezetten rossz döntéseket - mint pl. az amerikai külügyminiszter vagy a dél-afrikai fehér elnök kitüntetése, amiért végre hajlandók voltak abbahagyni Vietnam irtását, ill. a faji megkülönböztetést. Lehet hogy a pápa – a Vatikán politikájában jelentős változást hozva - számukra túlzottan is elítélte Amerika háborúit?)

(háború, Nobel-díj, tilt, tüntetés)
[Részletek...]
[1989-10-10] Félmillióan demonstráltak a rendszer ellen Kelet-Németországban.
[Részletek...]
[1983-10-10] Aláírták a Bős-Nagymaros 1977-es magyar-csehszlovák államközi szerződés módosítását Prágában, amely új határidőt szabott és előirányozta, hogy az energetikai létesítményeket 1990-94-ben helyezzék üzembe.
[Részletek...]
[1963-10-10] Hatályba lépett a részleges atomcsendegyezmény, amelyet 1963. augusztus 5-én Moszkvában a Szovjetunió, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok külügyminisztere írt alá. Ez három közegben: a légkörben, a világűrben és a víz alatt végzett nukleáris kísérleteket tiltotta be, vagyis nem vonatkozott a föld alatt végzett robbantásokra.
(egyezmény, tilt)
[Részletek...]
[1940-10-10] Lefejezték Joseph Ruf német katolikus katonaság-megtagadót.

[Részletek...]
[1939-10-10] Az első magyar terület védetté nyilvánítása (Debrecei Nagyerdő, 31 hektár és 34 további kisebb terület).
[Részletek...]
[1939-10-10] [sms] Az első magyar terület védetté nyilvánítása (Debrecei Nagyerdő és 34 további kisebb terület).
[Részletek...]
[1933-10-10] A szintetikus mosópor a boltokba került a háziasszonyok számára.
[Részletek...]
[1881-10-10] Kittenberger Kálmán Afrika-kutató, állattani gyűjtő, író halála (szül. 1881. okt. 10.). Hatszor kereste fel Afrika keleti részének Egyenlítő vidéki, állatföldrajzi szempontból leggazdagabb és legértékesebb területeit. Gyűjtött és vadászott a Kilimandzsáró környékének őserdeiben, a Viktória-Nyanza partvidékén, Ugandában. Az első világháború kitörésekor internálták és Indiába toloncolták, ahonnan csak a háború befejezése után, 1919-ben szabadult. Ezután még kétszer tért vissza Ugandába. Több mint 60 ezer példányból álló anyagot hozott haza útjairól a Magyar Nemzeti Múzeumnak. A gyűjtemény mintegy 300 új állatfajt tartalmaz, közel negyvenet róla neveztek el. Szerkesztője volt a Nimród című vadászújságnak. Élményeiből több irodalmi értékű könyvet írt, melyek máig népszerűek.
(háború, születés)
[Részletek...]
[1865-10-10] A biliárdgolyó szabadalma (John Wesley Hyatt).
[Részletek...]
[1861-10-10] Fridtjof Nansen norvég sarkkutató, zoológus születése (+1930. máj. 13.). A Népszövetség menekültügyi főbiztosaként megszervezte úgynevezett Nansen-útlevél rendszert az I. világháború után hontalanná vált személyek részére, amely egyes államokban megkönnyítette letelepedésüket és munkavállalásukat. Béke Nobel-díjat kapott 1922-ben.
(háború, Nobel-díj, születés)
[Részletek...]
[1837-10-10] Charles Fourier francia társadalomfilozófus születése (+1837. okt. 10.). A korai vagy utópista szocializmus képviselője, fő műve: "Az új ipari és szocietárius világ". Élesen bírálták az egyenlőtlenségeket, az elnyomást és a kizsákmányolást. Utópisztikus társadalmi modelleket állítottak fel. Fourier elképzelése szerint a szocialista társadalmat autonóm mezőgazdasági és ipari termelőszövetkezetekre osztotta, amelyekben falansztert (önálló életközösséget) alkotott minden 300 család. Célul tűzte ki az emberek önmegvalósítását, a harmónia megteremtésével a munka élvezetté alakítását.
(halál)
[Részletek...]
[1813-10-10] Giuseppe Verdi olasz zeneszerző halála (szül. 1813. okt. 10.). Első hazafias operái (Nabuccó, Lombardok, Ernani) nagy sikert arattak, az osztrák elnyomás elleni tiltakozást fejezték ki. Főbb művei: Rigolettó, Traviata, Simone Boccanegra, Álarcosbál, Don Carlos, Aida, Otelló, Falstaff.
(születés, tilt)
[Részletek...]
[1810-10-10] A Humboldt egyetem alapító szenátusi ülése. A német Humboldt-fivérek által Berlinben alapított egyetem néve eleinte III. Frigyes Vilmos egyetem volt, 1949-ben kapta a nagy humanista, Wilhelm von Humboldt nevét.
(Uralkodó helyett értelmiségi – a magyar bankókról viszont eltűnt Ady, Bartók, s csupa, király, politikus – s csupa férfi - került rájuk.)[Részletek...]
[1731-10-10] Henry Cavendish angol fizikus és kémikus, a hidrogén felfedezőjének születése (+1810. febr. 24.). Megállapította, hogy a levegő oxigén és nitrogén keveréke és hogy a víz nem elem, hanem vegyület. Elsőként dolgozott ki módszert a gravitáció mérésére.
(A szén, majd olaj korszak után valószínűleg a hidrogén korszak következik, amely sokkal fenntarthatóbb.)
(születés)
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid