Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

12 esemény

[2005-10-08] Közel százezer ember halt meg és több mint 3 millió vált hajléktalanná egy 7.6 erősségű földrengés során Pakisztánban. Indiát és Afganisztánt is érintette.
[Részletek...]
[2004-10-08] [idezet] Wangari Maathai kenyai környezetvédő kapta a Nobel Béke Díjat. Az általa 1977-ben alapított Green Belt (Zöldövezet) mozgalom (www.greenbeltmovement.org) keretében szegény asszonyok már több mint 30 millió fát ültettek Afrikában.
Ez az első alkalom, hogy nem fegyveres konfliktus kapcsán, hanem környezetvédő tevékenységért kapott valaki Nobel Béke Díjat. Maathai szerint a kettő összetartozik: "Az emberek a vízért, élelemért és más természeti forrásokért harcolnak, amikor ezek szűkösek. A fenntartható fejlődés a béke magva."
Maathai vezetőségi tagja az Ökolábnyom Hálózatnak (Global Footprint Network, www.footprintnetwork.org).
[Részletek...]
[1993-10-08] Az ENSZ Közgyűlése feloldotta a Dél-afrikai Köztársaság elleni szankciókat. A vita nélkül elfogadott határozattal a testület azt a látványos fejlődést kívánta elismerni, amelyet Dél-Afrika elért a faji elkülönítés rendszerének a felszámolásában.
[Részletek...]
[1992-10-08] Willy Brandt Nobel-békedíjas német szociáldemokrata politikus halála (szül. 1913. dec. 18.). A nácik hatalomra jutása után, 1933-ban Norvégiába emigrált, 1938-47-ig norvég állampolgár volt. 1969-től az NSZK negyedik szövetségi kancellárja. A kelet-nyugati enyhülés érdekében kifejtett tevékenységét 1971-ben Nobel-békedíjjal ismerték el (az NDK létének elismerése, a német-szovjet és a német-lengyel szerződés megkötése 1970-ben, vagyis az Odera-Neisse határ véglegesítése).
(halál)
[Részletek...]
[1966-10-08] Veszélyes és illegális kábítószerré nyilvánította az amerikai kormány az LSD-t.
(Az alkohol sokkal több kárt okoz, de a nagy amerikai szesztilalom nem járt sikerrel – mint ahogy Gorbacsov vodka-tiltása sem -, csak a feketegazdaságba vitte át a szesz iránti hatalmas fizetőképes keresletet. A dohányzás radikális visszaszorulása Amerikában viszont azt mutatja, hogy lehetségesek jó megoldások.)
(tilt)
[Részletek...]
[1945-10-08] Felix Salten osztrák író halála (szül. 1869. szept. 6.). Bambi, valamint Bambi és gyermekei című állatregényei világsikert arattak, Walt Disney rajzfilmen is feldolgozta. Ő írta a Josefine Mutzenbacher című klasszikus erotikus regényt is, de ezt csak álnéven adhatta ki.
(halál)
[Részletek...]
[1945-10-08] Felix Salten osztrák író születése Budapesten (+1945. okt. 8.). Elsősorban állatregényeivel vált ismertté, amelyek közül a Bambi, valamint a Bambi és gyermekei világsikert aratott, Walt Disney rajzfilmen is feldolgozta.
(halál)
[Részletek...]
[1945-10-08] Truman amerikai elnök bejelentette, hogy csak Nagy-Britanniának és Kanadának árulják el az atombomba titkát.
(Kanada köszönte szépen, nem kért belőle.)
[Részletek...]
[1939-10-08] Paul Hogan ausztrál színész születése.
(Crocodile Dundee szemével nézve az amerikai 'civilizáció' ...)
(születés)
[Részletek...]
[1913-10-08] Rónay György költő, író, műfordító halála (szül. 1913. okt. 8.). A Nyugat nemzedékének képviselője, 1945-től a Vigilia szerkesztő bizottságának tagja, 1969-től haláláig felelős szerkesztője volt. Fő műve a Keresztút című regénye, amely 1937-ben olyan vihart kavart, hogy utána csak álnéven publikálhatott.
Műfordítói munkássága szinte minden európai nyelvre kiterjedt, külön érdeme, hogy Rimbaud verseit elsőként ő ismertette meg a magyar olvasókkal. Jelentősek a műfordítás elméleti kérdéseiről írott esszéi is.
(születés)
[Részletek...]
[1913-10-08] Rónay György író, költő, műfordító születése (+1978. ápr. 8.). A Nyugat harmadik nemzedékéhez tartozott, Baumgarten-díjat (1942) és József Attila-díjat (1967) kapott, 1945-től a Vigilia szerkesztő bizottságának tagja, 1969-től haláláig felelős szerkesztője volt. Fő műve a Keresztút című regénye, amely 1937-ben jelent meg, és olyan vihart kavart, hogy utána egy ideig csak álnéven publikálhatott. Számos európai nyelvből fordított.
- + -
Szerb Antal így ír a regényről a Nyugatban (1938/3. szám, Figyelő rovat):

„Rónay György regénye a szektások világába visz, könyve istenkereső regény, mint a múlt század nagy regényei, két isten harcol benne a faluért, a papoké és a szektásoké. Előtte Móra Ferenc súrolta ezt a témát, de még mikszáthi hagyomány nyugodalmas hangján.
A regény másik problémája is vallási természetű, de még sokkal kényesebb vagy kényelmetlenebb, mint a szektások ügye: a katolikus papi élet kérdéseit bolygatja meg. A regény hőse egy katolikus pap gyermeke, középponti témája a nagyrahivatott pap szörnyű vergődése a bűntudat hálójában, az asszony társadalmi helyzetének kínjai és a fiú küzdelme önmagával, hogy ilyen tehertétel dacára megtalálja útját Krisztushoz és Egyházához. Nyers őszintesége e körül a téma körül úgy tudom hivatalos katolikus részről bizonyos ellenérzést váltott ki — de mindazok a vádak, amelyek Rónay könyvét illetik, ugyanilyen mértékben sújthatnák az új francia katolikus irodalom nagyjait is — akikre pedig oly büszkén szokás hivatkozni, — elsősorban az immár mintaképpé vált Mauriacot.”
(születés)
[Részletek...]
[1896-10-08] Dow Jones elkezdte közölni az ipari részvények átlagát. Ez lett a mai napig is létező Dow Jones index.
(Kőkorszaki elmaradottság, a 21. században 19. századi gondolkodásmód.)
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid