Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

12 esemény

[1997-10-07] A Vatikán létrehozta a Kárpátaljai Római Katolikus Kormányzóságot. 1995. dec. 9-én segédpüspöke, 1997. okt. 7-én pedig vezetője lett Majnek Antal ferences. 2002. márc. 27-én a kormányzóság Munkácsi Római Katolikus Egyházmegyévé vált, Majnek Antal pedig megyéspüspökké.
A II. világháború után a Kárpátaljai Egyházmegye 55 plébániája Romániába, 40 a Szovjetúnióba, 13 Csehszlovákiába, 27 Magyarországra került. A kárpátaljai rész papjaiból 19-en Szibériába, a Gulágra kerültek, a többi 48-ból 8 élte meg 1989-et.(háború)
[Részletek...]
[1991-10-07] Magyarország aláírta a Gyermekek jogairól szóló ENSZ egyezményt.
(egyezmény)
[Részletek...]
[1967-10-07] Norman Lane Angell Nobel-békedíjas angol író, újságíró halála (szül. 1874. dec. 26.). 1910-ben írta világsikert aratott fő művét, Rossz üzlet a háború címmel. Közéleti szerepet is vállalt, s e tevékenysége során is - csakúgy mint írásaiban - a béke kivívásának és megőrzésének harcos propagandistájaként vált ismertté.
(háború, halál)
[Részletek...]
[1957-10-07] Atomerőmű-baleset történt Nagy-Britanniában. A cumberlandi Windscale (ma Sellafield) plutóniumtermelő reaktorban tűz ütött ki, és mintegy 500 négyzetkilométer kiterjedésű radioaktív felhő keletkezett. A balesetet akkor eltussolták, de később kiderült, hogy 13-an meghaltak és további 260 embert ért sugárszennyezés. A radioaktív felhőt az NSZK-ban és Norvégiában is észlelték.
[Részletek...]
[1957-10-07] [sms] Nagy-Britanniában atomerőmű-baleset történt, eltussolták. 500 km2-es radioaktív felho keletkezett.
[Részletek...]
[1950-10-07] Kalkuttai Teréz anya (ld. aug. 27) engedélyt kapott kilépni tanító rendjéből és megalapította a Szeretet Misszionáriusai rendet.
(megalapít)
[Részletek...]
[1937-10-07] Magyarországon rendezték a balneológiai (fürdőügyi) világkongresszust, amelyen megalakult a Gyógyfürdők, Klimatikus és Tengeri Üdülők Nemzetközi Szövetsége (FITEC). A szervezet központjául Budapestet választották. Fővárosunk ekkor nyerte el hivatalosan is a fürdővárosi rangot. Ma Nemzetközi Gyógyfürdő- és Éghajlatügyi Szövetség néven működik a szervezet.
[Részletek...]
[1931-10-07] Desmond Mpilo Tutu anglikán egyházi vezető születése. Dél-Afrikában az első fekete püspök, nős, Fokváros érseke, az apartheid-rendszer elleni polgárjogi harc egyik vezetője. 1984-ben kapta a Nobel-békedíjat a faji megkülönböztetés elleni, erőszakmentes eszközökkel vívott küzdelméért.
(születés)
[Részletek...]
[1912-10-07] Tátrai Vilmos Kossuth-díjas hegedűművész, zenepedagógus halála (szül. 1912. okt. 7.). A Tátrai-vonósnégyest 1946-ban alapította, s a zenekarral világhírnevet szerzett. 1957-ben megalapította a Magyar Kamarazenekart. Mintegy 200 hanglemezfelvétele készült, 64 magyar mű ősbemutatója, 52 külföldi mű első előadása.

A gyertyaszentelő napjához fűződik a legszélesebb körben elterjedt időjóslás: e napon a téli álmából ébredő medve kijön a barlangjából, ha napos időt talál, s meglátja saját árnyékát, akkor visszabújik, mert még hosszú lesz a tél.
- - - - - - - - - -
"Szép születésnapokat vígan megélhess,
sok napjaid számlálni ne légyen terhes,

az ég harmatja szívedet újítsa,
áldások árja házadat elborítsa!
Tenéked minden öröm holtig adassék,
semmi bánat semmi bú ne találtassék,
légyen éltednek virága mind kinyílt,
szíved ne szenvedjen semmi sebes nyílt!
Végre az egek várát nyílván szemlélhesd,
ott a földi éltedet jobbra cserélhesd,
az Úr az örök életből részt adjon,
a szentek serge közikbe fogadjon!"
(Széki köszöntő)
- - - - - - - - - -
(megalapít, születés)
[Részletek...]
[1849-10-07] Edgar Allan Poe amerikai költő, novellista születése (+1849. okt. 7.). Leghíresebb művei A holló és a Rejtelmes történetek. Ő az atyja a fantasztikus irodalomnak és a detektívtörténetnek.
(halál)
[Részletek...]
[1737-10-07] A bengáli öbölben, a Gangesz delta Calcutta melletti Hughly-ágában dühöngő vihardagály 20 méter magas vízfala becslések szerint 300 ezer embert söpört a tengerbe.
[Részletek...]
[1571-10-07] A lepantói csatában megütközött a keresztény és az iszlám birodalom, félezer hajó. Alig negyven török hajó tudott elmenekülni, az európaiak 15-öt elsüllyesztettek, 177-et zsákmányoltak, kb. 15 ezer keresztény gályarabot szabadítottak fel. Cervantes elveszítette egyik karját s a 30-40 ezres pusztulás megrázkódtatása is hozzájárult a Don Quiote megírásához. A török dominancia a Földközi tengeren csökkent, de már a következő évben visszafoglalták Kréta szigetét a velenceiektől.
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid