Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

13 esemény

[2001-10-04] Egy ukrán hadgyakorlat során „eltévedt” föld-levegő rakéta lelőtte a Siberian Airlines utasszállító gépét, amely Tel-Avivból Novoszibirszkbe ment. Az utasok közt öt izraeli mikrobiológus is meghalt, akik egy orosz tudományos laboratóriumba utaztak.
Két év alatt 25 híres mikrobiológus halt meg rejtélyes körülmények közt a világon. A fenti öt mellett másik öt repülőgép-szerencsétlenségekben (pl. a 63 éves amerikai Steven Mostow fertőző-betegség specialista saját kisrepülőgépének levált az egyik motorja), ötöt a lakásukba betörők öltek meg, egyet megkéseltek, négyet lelőttek. Pl. a 24 közt az egyetlen nőt, dr. Tanya Holzmayer San Francisco-i virológust egy soha meg nem rendelt pizzaszállító csöngetett ki otthonából és a lépcsőházban lesben álló volt kollégája lőtte le. Egy szakértő a laboratóriumának zsilipkamrájában halt meg szénmonoxidtól, egyet elgázoltak, egy harvardi professzor, Don Wiley pedig „leszédült” egy Missisipi fölötti hídról.
Ketten öngyilkosok lettek. Egyikük az angol David Kelly biológiai-fegyver szakértő, 2003. júl. 17-én, miután munkahelye, az angol hadügyminisztérium bedobta a köztudatba a nevét, mint aki a BBC forrása volt a kormány iraki fegyverdossziéjának ’feltupírozását’ leleplező tudósításokhoz.
- - - - - -
Assisi Szent Ferenc, az ökológia védőszentjének ünnepe.
- + -

...Áldott légy, Uram, s minden alkotásod,
Legfôképpen urunk-bátyánk, a Nap,
Aki a nappalt adja
és aki reánk deríti a te világosságod.
És szép ô és sugárzó, nagy ragyogással ékes:
A te képed, Fölséges.
Áldjon, Uram téged Hold nénénk
és minden csillaga az égnek;
Ôket az égen alkotta kezed fényesnek,

drágaszépnek!

Áldjon, Uram, tégedet Szél öcsénk,
Levegô, felhô, jó és rút idô,
kik által élteted minden te alkotásodat.
Áldjon, Uram, tégedet Víz hugunk,
oly nagyon hasznos ô,
oly drága, tiszta és alázatos.
Áldjon, Uram, Tűz bátyánk;
Vele gyújtasz világot éjszakán.
És szép ô és erôs, hatalmas és vidám.

Áldjon, Uram, téged Földanya nénénk,
Ki minket hord és enni ad.
És mindennemű gyümölcsöt terem,

füveket és színes virágokat.
Áldjon, Uram téged minden ember,
ki szerelmedért másnak megbocsát.

És aki tűr gyötrelmet, nyavalyát.
Boldogok, kik tűrnek békességgel,
Mert tôled nyernek majd, Fölséges, koronát.
Áldjon, Uram, nôvérünk, a testi halál,

Aki elôl élô ember el nem futhat...
(Assisi Szt. Ferenc: Naphimnusz - részlet)
- - - - - -
Nagybörzsönyi Erdei Vasút napja (infó: 27-378025)
Marosvásárhelyi Kisvasút napja (infó: +40-744-528206)
- - - - - -
Nemzetközi madármegfigyelő napok (október első hétvégéje)

Infó: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, www.mme.hu 275-6247 [email protected]

[Részletek...]
[1966-10-04] Kádár János nehezményezte, hogy az anyákra bízták a döntést, hogy mikor és hány gyermeket kívánnak világra hozni. „Ez nem azok közé a demokratikus szabadságjogok közé tartozik, hogy írhat-e cikket vagy nem valaki!” – mondta a párt első embere a Magyar Szocialista Munkáspárt politikai bizottságának ülésén, s „jobboldali liberálisnak” nevezte az 1956-os, szabadabb szellemű, még mindig érvényben lévő szabályozást. A több gyereket amiatt erőltette, mert az 1954-es abortusz-tiltás okozta 23 ezrelékről már 1962-re 13 ezrelékre süllyedt az élveszületések száma.
(tilt)
[Részletek...]
[1957-10-04] az első mesterséges műhold, a Szputnyik-1 fellövése a Szovjetunióban.
[Részletek...]
[1953-10-04] A tiszalöki vízi erőmű építésére létrehozott kényszermunkatábor öt foglyát agyonlőtték az őrök, sokakat pedig megsebesítettek. A táborban a kommunista rendszer ellen tiltakozókat és a több éves szovjet hadifogságból hazatérő sváb származású volt magyar katonák egy részét dolgoztatták. A sortűz előzménye az volt, hogy a táborparancsnokság felhívására a rabok el merték mondani sérelmeiket. A szószólókat zárkába vitték, a többiek az ő szabadulásukat követelték, amikor közéjük lőttek.
(Korábban a panaszokra nem ritkán csak annyi választ kaptak, hogy az itt dolgoztatottak nem hadifoglyok, hanem a nemzet ellenségei, akiket nem nevelni kell, hanem megsemmisíteni. De 1953-ban, Sztálin halála és a Nagy Imre kormány évében enyhülés volt. Augusztusban tájékoztatták a táborlakókat közeli szabadulásukról, de kétharmaduk még októberben is hiába követelte a szabadulást. Néhányukat zendülésért elítélték, de a többiek az év végéig visszanyerték szabadságukat: többségüket a nyugati határon kitoloncolták az országból.)
(halál, tilt)
[Részletek...]
[1947-10-04] Max Karl Ernst Ludwig Planck német fizikus születése (+1947. okt. 4.). A kvantumelmélet megalapozásáért fizikai Nobel-díjat kapott 1918-ban.
1900-ban felismerte, hogy a hőmérsékleti sugárzás energiája nem folytonos, hanem kis kvantumokból áll. Valamely kvantum számértéke a sugárzás frekvenciája szorozva a "h" Planck-féle állandóval. Eredményeiről 1900. december 14-én számolt be a berlini Fizikai Társaság előtt, ez a nap a kvantumelmélet születésnapja.
(halál, Nobel-díj)
[Részletek...]
[1904-10-04] A német katonák parancsnokaként azt üzenem a herero népnek, hogy hagyja el ezt a földet, különben asszonyt, gyereket nem kímélve megölöm őket” – üzente Német Délnyugat-Afrika parancsnoka, Lothar von Trotha a gyarmati uralom ellen fellázadtaknak. A tábornok tízezer katonája Waterberg hegyeinél közrefogta a menekülő családokat és a becslések szerint 65-105 ezer embert mészárolt le (a herero törzs négyötödét, és kb. tízezer Nama és tizenhétezer Damara törzsbelit). A túlélőket elűzték földjükről és állataikat elrabolták.
A népirtásért „mély sajnálatát” később többször is kifejezésre juttató Németország a mészárlás centenáriumán hivatalosan is bocsánatot kért, de kártérítést nem fizet. Viszont évi 14 millió dolláros segéllyel a jórészt elsivatagosodott, gyéren lakott, 2 milliós (ebből 8 % a Herero törzs), 20 % HIV fertőzöttségű Namíbia legbőkezűbb támogatója.
[Részletek...]
[1897-10-04] Megnyílt az Iparművészeti Múzeum Budapesten. Lechner Ödön és Pártos Gyula tervei alapján készült.
[Részletek...]
[1896-10-04] A Szabadság híd átadása. Két év alatt készült el, 331,2 méter. A német hadsereg 1945. január 16-án felrobbantotta. 1946. augusztus 20-án adták át ismét.
[Részletek...]
[1883-10-04] Az Orient Expressz először indult Strasbourgból az Alpokon át Isztambulig. Az első nemzetközi luxusvonat, összekötötte Európát Törökországgal.
[Részletek...]
[1859-10-04] Karl Baedeker német könyvkiadó halála (szül. 1801. nov. 3.). 1827-ben Koblenzben alapította meg kiadóját, itt jelentette meg koblenzi útikalauzát, s lett ezzel az útikönyv műfajának megteremtője.


(A tömegturizmus épp azt a szépséget, természetességet teszi tönkre, ami miatt odacsődül. Az útleírás, az utifilm és természetfilm sokkal többet nyújt, mint amit a sok fáradsággal, költséggel, szennyezéssel a helyszínre tódulók a számukra kialakított mesterkélt karámokból láthatnak.)
(halál)
[Részletek...]
[1851-10-04] [idezet] Letették a budapesti Szent István-templom, a későbbi Bazilika alapkövét. 54 éven át épült, 1905. november 19-én avatták fel. Tipikus Ybl-alkotás. Nem bazilikás elrendezésű, azaz nem főhajóra és két mellékhajóra oszlik, hanem görögkereszt alaprajzú. 1931-ben IX.Pius "Basilica minor" rangra emelte.
[Részletek...]
[1793-10-04] Condorcet pontot tett Az emberi szellem fejlődésének vázlatos története c. művének végére.
(Bujdosva írta, a következő tavaszon elfogták s megölték a börtönben.)
[Részletek...]
[1669-10-04] Harmensz van Rijn Rembrandt holland festő és rézkarcoló halála (szül. 1606. júl. 15.). Minden idők egyik legnagyobb művésze. Több mint 600 festménye, 1400 rajza, s 279 rézkarca ismeretes.
(halál)
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid