Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

13 esemény

[1996-09-24] ltalános atomcsend-szerződést (CTBT) írt alá az öt atomhatalom (USA, Nagy-Britannia, Franciaország, Oroszország és Kína) az ENSZ New York-i központjában. A száztíz cikkből álló egyezmény az atomkísérletek összes fajtáját betiltja.

(egyezmény, tilt)
[Részletek...]
[1980-09-24] Hivatalosan is bejegyezték Varsóban a gdanski hajógyárban kitört sztrájk során 1980. augusztus 14-én megalakult Szolidaritás szakszervezetet, amelynek Lech Walesa lett az elnöke.
(sztrájk)
[Részletek...]
[1971-09-24] A Greenpeace első akciója az USA alaszkai tenger alatti atombomba-kísérletei ellen. greenpeace.org

[Részletek...]
[1971-09-24] [sms] A Greenpeace első akciója az USA alaszkai tenger alatti atombomba-kísérletei ellen. greenpeace.org
[Részletek...]
[1952-09-24] Bezárták Brennbergbánya (Égő hegy) szénbányáját kétszáz év után. 1753-ban egy pásztortűz kapcsán gyulladt meg a kő, így fedezték föl a felszínen bányászható szenet. Ez volt Magyarország első szénbányája, 1825-ben itt alkalmaztak először gőzgépet. Temetőt 1873-ban létesítettek a kolerajárvány százhúsz áldozatának. Temploma 1930-ban épült, alsó szintjén bányászsörözővel.
(járvány)
[Részletek...]
[1940-09-24] Iványi Grünwald Béla festő születése (+1940. szept. 24.). A nagybányai művésztelep alapító tagja volt. A legszebb magyar tájképek közé tartozik Itatás és Tavaszi kirándulás című festménye.

(halál)
[Részletek...]
[1924-09-24] Gandhi 21 napos éhezést kezdett a hindu-muzulmán megbékélésért.
(Végül külön muzulmán államok - Pakisztán és Bangladesh - jöttek létre, de Indiában máig is vannak hindu-muzulmán viszályok, és állandó a feszültség India és Pakisztán közt. A parányi keresztény kisebbséget mindkét oldal fanatikusai üldözik, jelenleg is - ld. bocs.hu, India)
[Részletek...]
[1910-09-24] Vas István Kossuth-díjas költő, műfordító születése (+1991. dec. 16.). Az avantgárdból induló s vele klasszicizáló szellemben szembeforduló harmadik nyugatos költőnemzedék tagja, Radnóti barátja volt.
(születés)
[Részletek...]
[1897-09-24] Sinka István posztumusz Kossuth-díjas költő, író születése (+1969. jún. 17.). Kezdetben a dal és a költői elbeszélés, majd a ballada a fő műfaja. Lírája tragikus, sötét. Legismertebb kötete a Himnuszok Kelet kapujában, a Pásztorének és a Balladáskönyv. Híres önéletírása a Fekete bojtár vallomásai.
"Én nem visszaforduló vagyok a nép fele, hanem a nép vagyok. Egy a milliók közül, aki hírt ad névtelen, becsapott és megtagadott milliókról."
(születés)
[Részletek...]
[1824-09-24] Bereczki Máté gyümölcsnemesítő halála (szül. 1824. szept. 24.). Egyike volt a márciusi ifjaknak, ezért két évig bujdosni kényszerült. Később Mezőkovácsházán megalapította faiskoláját és gyümölcsnemesítő telepét. A magyar pomológia megteremtőjeként 800 gyümölcsfajta pontos leírását végezte el.
(megalapít, születés)
[Részletek...]
[1804-09-24] Schöpf-Merei Ágoston orvos halála (szül. 1804. szept. 24.). A magyar tudományos gyermekgyógyászat megalapítója, az első ilyen tankönyv szerzője. Ortopédiai intézetet létesített 1835-ben, 1839-ben nyitotta az első pesti kisdedkórházat, a hallgatózó és kopogtató vizsgálat, a kórházi kórtörténetek rendszeres vezetése, a bőr alatti ín- és izommetszés, a kancsalságot javító műtétek úttörője.
(megalapít, születés)
[Részletek...]
[1551-09-24] Sikeresen végződött Közép-Európa első sztrájkja: a máramarosszigeti sóvágók munkabeszüntetéssel nyomatékosított követelését - bérek rendezése, egybegyűlési jog - teljesítette a királyi hatalom.


(sztrájk)
[Részletek...]
[1541-09-24] Paracelsus (teljes neve: Philippus Aureolus Theophrastus Bombastus von Hohenheim) német orvos, természettudós és filozófus születése (+1541. szept. 24.). A baseli egyetemen a gyógyászat tanára volt, s egyben csodadoktor hírében állt. Ő indította meg az első orvosi-kémiai irányzatot, az iatrokémiát. A gyógyszerek készítését tekintette fő feladatának. A betegségek okát a szervezet kémiai folyamatainak zavarában kereste. Tanainak nagy befolyása volt az orvostudomány további fejlődésére. Természetfilozófiája a reneszánsz szellemét tükrözte. Felismerte, hogy a gyógyuláshoz nagyban hozzájárul a beteg akarata is.

"Az ember tudja és értse meg, hogy ha Isten nem adott volna neki természetes orvost és gyógyszert belülről, a külső orvostól nem maradhatna életben."
(halál)
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid