Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

11 esemény

[2006-09-06] Sulyok János Ognác O.Cist. halála (szül. 1911).
- + -
A papi-szerzetesi hármas eszmény egy kiváló példája az ökológikus kisherceg-életstratégiának. Hiszen a szegénység, tisztaság, engedelmesség hármas fogadalma valójában a sok anyagi fogyasztásról(s a vele járó termelésről-szennyezésről), a saját gének terjesztéséről és a társadalmi pozícióharc erőszakos módjairól való lemondás, azaz az öt gyökérben való mértékletesség. Ugyanakkor a papi-szerzetesi hivatás a lelki és szellemi kincsek ápolása és továbbadása, a rászorulókkal való törődés, a közösségteremtés stb., azaz a gyümölcsök egy részének kiemelkedő megélése.
(halál)
[Részletek...]
[1997-09-06] Solti György (Sir George Solti) karmester, zongoraművész születése (+1997. szept. 6.). Az 1930-as évek végén eltávozott Magyarországról. Volt a Bajor Állami Operaház zeneigazgatója, a Frankfurti Városi Operaház művészeti igazgatója, a londoni Covent Garden zeneigazgatója, a chicagói szimfonikus zenekar főigazgatója, a berlini, majd a londoni Filharmonikusok vezető karmestere. 1972-ben az angol királynő lovaggá avatta. A klasszikus és a romantikus zene kiváló tolmácsolójaként vált világhírűvé.
(halál)
[Részletek...]
[1996-09-06] II. János Pál pápa második magyarországi látogatása (szept. 6-8.).
[Részletek...]
[1948-09-06] Megalakult az ÁVH (Államvédelmi Hatóság) Péter Gábor rendőr altábornagy vezetésével. 1950. január 1-jével a Honvéd Határőrséget is beleolvasztották.
(Saját népük börtönőrei...)
[Részletek...]
[1922-09-06] [sms] 26 évesen +Mihalik Kálmán,a Székely (Erdélyi)Himnusz dallamának szerzője.(Szöveg: Csanádi György).
[Részletek...]
[1922-09-06] 26 évesen meghalt Mihalik Kálmán, a Székely (Erdélyi) Himnusz dallamának szerzője.
(A himnusz szövegének írója: Csanádi György.)
[Részletek...]
[1869-09-06] Felix Salten osztrák író születése Budapesten (+1945. okt. 8.). Elsősorban állatregényeivel vált ismertté, amelyek közül a Bambi, valamint a Bambi és gyermekei világsikert aratott, Walt Disney rajzfilmen is feldolgozta.
(születés)
[Részletek...]
[1869-09-06] Felix Salten osztrák író halála (szül. 1869. szept. 6.). Bambi, valamint Bambi és gyermekei című állatregényei világsikert arattak, Walt Disney rajzfilmen is feldolgozta. Ő írta a Josefine Mutzenbacher című klasszikus erotikus regényt is, de ezt csak álnéven adhatta ki.
(születés)
[Részletek...]
[1868-09-06] Szendrey Júlia (Petőfi Sándorné) írónő halála (szül. 1828. dec. 29.). 1846-ban ismerkedett meg Petőfi Sándorral, 1847-ben házasodtak össze, férjét 1849-ben látta utoljára. Ezután Kolozsvárott, Endrődön és Pesten megpróbált fényt deríteni Petőfi sorsára.
1850-ben Horvát Árpád történész felesége lett, második házasságát pletykák sora és nemzeti felháborodás kísérte. Három közös gyermekük született.
Néhány elbeszélést, verset írt, naplót vezetett, s lefordította Andersen néhány meséjét. Szomorú élete számos regény és dráma ihletője lett.
(halál)
[Részletek...]
[1860-09-06] Jane Addams amerikai újságírónő születése (+1935. máj. 21.).
Az első világháború kitörése után megalapította az amerikai nők békepártját (vö. jan. 10.) és Zürichben a Nemzetközi Nőszövetséget a Békéért és a Szabadságért. Béke Nobel díjat kapott 1931-ben.
„Nem annyira a nőnek van szüksége a választójogra, mint inkább a társadalomnak a nőre.”
(háború, megalapít, születés)
[Részletek...]
[1566-09-06] Meghalt az ostromló sereg 71 éves vezére, II. Szulejmán (Szolimán) török szultán (szül. 1495) Szigetvárnál, de halálát eltitkolták a serege elől, s a várat két nap múlva bevették. Az oszmán birodalom az ő uralma idején érte el legnagyobb kiterjedését.
(Magyarország Nato-csatlakozásának politikai előkészítésekor még szobrot is állítottak neki Szigetváron, ami nagy vitákat váltott ki. Lehet, hogy egyszer Sztálinnak is újra szobrot állítanak Magyarországon?
A törökökkel való megbékélést inkább török békemozgalmárok, békét hirdető (és ezért a maguk korában bizonyára ellenzékbe szorított, üldözött) török vallási vezetők, filozófusok, művészek, a török nők jogaiért és a túlnépesedés megállításáért küzdők magyarországi megismertetése szolgálja. Vagy Törökország nem ezekre, hanem az agresszoraira lenne büszke?)
- + -
1688: A törököket kiűzték Nándorfehérvárról (ma Belgrád) a nyugati szövetséges csapatok. (Buda ekkor már 2 éve szabad volt. Végül a szultán az 1699-es karlócai békében lemondani kényszerült minden magyarországi hódításáról.)
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid