Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

11 esemény

[1995-09-01] A Civil Rádió, mint közösségi adó megkezdte folyamatos sugárzását Budapesten. Kezdetben még osztoztak a fekvencián: a Fiksz és a Tilos Rádió is a 98MHz-en sugározta műsorait. A Civil Rádió 2000. szeptember 1-től ad 24 órában, azóta működik rendszeres hírszerkesztőség is.
[Részletek...]
[1989-09-01] megalakult a Független Ökológiai Központ.
[Részletek...]
[1983-09-01] A Szahalin-szigetek fölött egy szovjet MIG vadászgép lelőtte a dél-koreai légitársaság Boeing-747-es utasszállító gépét. A 269 utas életét vesztette. 1992-ben kiderült, hogy a lelövésre az akkori szovjet vezetés adott parancsot, kémkedés feltételezése miatt.
(Sem ezt az esetet, sem azt, amikor az amerikai haditengerészet lőtte le az iráni utasszállítót, nem nevezték terrorizmusnak, mint a skóciai Lockerbie fölötti repülőgép-robbantást, amelyben 270-en haltak meg. Vajon a Szovjetúnió és az USA is fizetett 10-10 millió dolláros kártérítést minden meghalt utas után a hozzátartozóknak, mint Libia a Lockerbie ügyben?? Vagy a hadseregek és nagyhatalmak kivételek?)
[Részletek...]
[1979-09-01] Merza József 49 éves, 4 gyermekes matematikus (MTA Matematikai Kutató Intézet), a Bokor katolikus bázisközösségből elsőként megtagadta a (tartalékos) behívót. Az előzetes letartóztatás 3 hónapja után 8 hónapos börtönbüntetése hátralévő részét másodfokon 36 ezer forint pénzbüntetésre változtatták. Az ügy széles körű szimpátiát és adakozást váltott ki.
Az ENSZ 96 országról 1982-ben készített jelentése (további 54 ország nem adott információt) egyedül Magyarországon említi külön a római katolikus katonaság-megtagadókat.
[Részletek...]
[1949-09-01] Megszűnt a kenyérjegy Magyarországon, szabaddá vált a kenyér kereskedelme.
(Amartya Sen Nobel-díjas indiai származású angol közgazdász kiemeli (A fejlődés mint szabadság, 86-89. old.), hogy a szociális igazságosság sokkal jelentősebb az egészséges, hosszú élet szempontjából, mint a GDP növekedés. A jegyrendszer is eszköze annak, hogy a háborús időkben az életben maradás eszközei, pl. az egészségügyi ellátás és a szűkös élelmiszerkészletek sokkal egyenlőbben oszlanak meg a társadalomban. Így paradox módon, noha kevesebb volt az egy főre jutó élelem, a súlyos alultápláltság szinte megszűnt Angliában a két világháború alatt. Annak a 24 évnek, amennyivel az átlagéletkor Angliában a XX. század első 6 évtizede alatt emelkedett, több mint fele a két világháború évtizedeiben történt (az emelkedés évtizedenként: 4.0, 6.5, 2.4, 1.4, 6.8, 2.8). A társadalombiztosítási rendszert is a háborús években vezették be Angliában, amikor a társadalom ezt jobban elfogadta.)
(háború, Nobel-díj)
[Részletek...]
[1939-09-01] Magyarországon előzetes sajtócenzúra lépett érvénybe.
[Részletek...]
[1939-09-01] A Lengyelország elleni német támadással elkezdődött a II. világháború, amely pontosan 6 évig tartott.
(háború)
[Részletek...]
[1930-09-01] Tüntetés Budapesten, a két világháború közötti időszak legnagyobb méretű munkásmegmozdulása, tiltakozva a gazdasági válság és a munkanélküliség ellen. Az MSZDP által szervezett akción 4500 rendőr és 600 csendőr járőrözése ellenére mintegy százezer munkás tüntetett az Andrássy úton és a Hősök terén. Megmozdulások voltak vidéken és a munkástelepeken is, országosan mintegy negyedmillió ember vett részt.
(háború, tilt, tüntetés)
[Részletek...]
[1923-09-01] Hatalmas földrengés rázta meg Tokiót és a környékét, több mint 142 ezer ember halálát okozva.
[Részletek...]
[1684-09-01] Megnyílt a világ első, vak gyermekeknek szervezett intézete és iskolája Párizsban, egy emberbaráti egyesület, valamint Valentin Haynü párizsi polgár jóvoltából.
[Részletek...]
[1367-09-01] Létrejött az első magyar egyetem. V. Orbán pápa jóváhagyta Nagy Lajos királynak a pécsi egyetem alapításáról szóló oklevelét. Az egyetem egy-egy magasabb fokú iskola köré tömörült különböző nemzetiségű tanárok és tanulók közössége volt. A négy kar közül csupán az alapképzést adó bölcsész-, valamint a jogi kar működése bizonyított, a teológiai kar felállítását a pápa nem engedélyezte. Feltételezhetően orvosi kar is működött. Az egyetem 20-25 évi fennállás után, 1390 körül elhalt.
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid