Changing operation language into English
Újdonságok Rólunk
Küldetés 
Szavazás   Kérdőív
Támogatás
Előadásaink
BM Fórum
  Lemondás
ÚjdonságokBocsmagazin India Globális Képzés
 
 
Összetett keresés
WWW ITT
   Naptár
   Blog
  Keresések
Földrajzi hely
Kategória
Műfaj
Személyek
Tujajdonság
Típus
ENAPON.HU Dátum keresés     (Más időszakok)

17 esemény

[1990-08-24] Román-magyar családi hétvége: 300 román családot láttak vendégül magyar családok Bisztrai György és a Bokor szervezésében. bocs.hu


[Részletek...]
[1990-08-24] [sms] Román-magyar családi hétvége: 300 román családot láttak vendégül magyar családok. bocs.hu
[Részletek...]
[1979-08-24] A Vezúv kitörése eltemette Pompeji (20 ezer lakos), Herkulanum és Stabiae városokat.

[Részletek...]
[1968-08-24] Dél-Amerika és Ausztrália között, Fugataufa atoll közelében Franciaország felrobbantotta első hidrogénbombáját.
[Részletek...]
[1959-08-24] Sztelek Dénes faragó-népművész születése (+1959. aug. 24.). A Népművészet mestere. 1922-től készített magyaros jellegű bútorokat. Gyermekjátékokat is tervezett. Munkáiban a régi palóc pásztorművészet hagyományait fejlesztette tovább.
(halál)
[Részletek...]
[1954-08-24] Egy USA törvény betiltotta a kommunista tevékenységet.

(tilt, törvény)
[Részletek...]
[1943-08-24] Simone Weil francia filozófusnő halála (szül. 1909. febr. 3.). Vidéken filozófiát tanított és közben fizikai munkásként is dolgozott, hogy megismerje a munkások életét. Harcolt a spanyol polgárháborúban. A németek elől Amerikába menekült, majd Londonban dolgozott a Szabad Franciaország Mozgalomban. A háborús nélkülözések közepette sem vette igénybe a neki járó kedvezményeket. Legyengült szervezete csak 34 évig bírta, s már nem érhette meg szülőhazájának felszabadulását.
A katolikus misztika óriásának tartják, bár soha sem vette fel a keresztséget, s tagadta annak dogmáit. A "lemondás szentje" írásaiban azt vallotta, hogy "a katolikus hit az elnyomottak hite és mindenki katolikus keresztény, aki elnyomott". Írásai csak halála után jelentek meg.
(háború, halál)
[Részletek...]
[1914-08-24] A kormánypárti Az Ujság azzal nyugtatta a gyanakvó olvasókat, hogy a Monarchia csapatainak szerbiai vereségéről esetleg terjengő „alaptalan híresztelések” ellenére „haditudósításunk sohasem fogja szépíteni a dolgokat, és sohasem fog hazudni, és abban sem fogja követni az ellenség módszerét, hogy akár csak a nép buzdítása okából is hazug eseményeket költsön.”
(Mindeközben a haditudósítások természetesen folyamatosan hazudtak…)
[Részletek...]
[1903-08-24] Budapesten tűz pusztította el a Párizsi Nagy Áruházat és három szomszédos házat. A tűzvésznek tizenkét halálos áldozata és számos sebesültje volt.
[Részletek...]
[1867-08-24] Megnyitották a Brenner vasútvonalat az osztrák-olasz határon, a Keleti-Alpok egyik legforgalmasabb átjáróján, 1372 méter magasságban.
[Részletek...]
[1842-08-24] A pest-budai Lánchíd alapkövének letétele. Kossuth javaslatára 1899-ben Széchenyiről nevezték el, mert ő volt az építés motorja. 1848. július 18-án, amikor az utolsó beemelendő elemet tartó csigasor vonólánca leszakadt, magával ragadta a munkahídon álló Széchenyit is, aki szerencsére jó úszó volt és megmenekült. A kész hídon azonban soha nem mehetett át, mert az avatáskor (1849. november 20.) már a döblingi gyógyintézetben volt.

A félig kész útpályán 1849. január 1-jén haladt át az első kocsi: Bónis Sámuel országos biztos kocsija a koronát menekítette Windischgrätz közeledő csapatai elől Debrecenbe. Pár nappal később hetvenezer osztrák katona és 270 ágyú kelt át a hídon, amelyet 1849 májusában, Buda ostromakor Hentzi tábornok fel is akart robbantani, de ez szerencsére nem sikerült. A kész híd felavatásakor első emberként a véreskezű Haynau haladt át rajta 'ünnepélyesen'.
(felavat)
[Részletek...]
[1838-08-24] Kölcsey Ferenc költő,akadémikus születése(+1838. aug. 24.).A Himnusz költője.
(halál)
[Részletek...]
[1838-08-24] Kölcsey Ferenc költő, politikus, akadémikus születése (+1838. aug. 24.). A reformkor egyik vezéregyénisége, a Himnusz költője. A magyar nyelv, az örökváltság, a papi tized ügyében írott cikkei és beszédei igen nagy jelentőségűek.

(halál)
[Részletek...]
[1770-08-24] Thomas Chatterton angol költő halála (szül. 1752. nov. 29.). Tizenévesen saját verseiről azt állította, hogy egy (általa kitalált) régi költő, Thomas Rowley írta őket, így akarta azokat elfogadtatni. Csalása ugyan hamar kiderült, de az "ősi versekről" is, hogy remekművek. Ezt azonban az ifjú már nem érte meg; tizennyolc évesen öngyilkos lett.

(halál)
[Részletek...]
[1759-08-24] William Wilberforce angol mozgalmár születése (+1833. júl. 29.). A rabszolgafelszabadítás élharcosa, hatására 1807. március 25-én törvényerőre emelkedett a rabszolgakereskedés eltörlése a brit gyarmat Nyugat-Indiákon. A rabszolgaság teljes megszüntetéséről szóló törvény 1833-ban, egy hónappal halála után lépett életbe Angliában.

(születés, törvény)
[Részletek...]
[1572-08-24] Szent-Bertalan éjszakáján Medici Katalin, IX. Károly francia király anyja, hatalmát féltve vérfürdőt szervezett Párizsban a protestánsok (hugenották) kiirtására. Az 1572. augusztus 23-ról 24-re virradó éjszakán kétezer embert gyilkoltak le, elsőként Coligny tengernagyot, a hugenották vezérét. Az öldöklés vidéken folytatódott, az áldozatok teljes száma 5 és 10 ezer (más források szerint 30 és 90 ezer) között volt.
[Részletek...]
[1227-08-24] Dzsingisz kán (Temüdzsin) mongol uralkodó és birodalomalapító halála (szül. 1155 ?). Létrehozta a Mongol Birodalmat, s mivel a törzsek egyesítésével a belső háborúk - mint a vagyonszerzés egyik módja - megszűntek, a mongol tatárok rablóhadjárataikkal a környező népek ellen fordultak. Birodalma, mely halálakor Európától a Csendes óceánig ért, hamar szétesett. Tatár csoportok maradtak szerte a meghódított területeken és olvadtak be vagy éltek tovább kisebbségként.
Unokája, Batu kán pusztította el a volgai magyarokat és 1241-ben Muhinál IV. Béla király seregét is.
A túlszaporodó pásztornépek állandóan ütköztek állataiknak új és új legelőt kereső vándorlásaik során Ázsia sztyeppéin, így Ázsia ontotta magából a rabló seregeket. A népvándorlás hullámai pár évszázad alatt összetörték a Római Birodalmat is.
Az újonnan jött népek kénytelenek voltak letelepedni, áttérni egy a természetből több eltartóképességet kizsaroló földműves életformára.
A földművelés sokkal több robotot jelentett, gyengébb élelmezést, alacsonyabb és betegesebb népet, valamint a birtoklás, a harcok és társadalmi egyenlőtlenség ugrásszerű fölerősödését (a földet védeni kellett vetéstől aratásig). A munkaerő igény és fegyveres erő igény tovább hajtotta a túlnépesedést.
A magyarok e folyamat részeként menekültek a besenyők elől, ütköztek bele a nyugati birodalmakba, nyomták le az avarokat, olvasztották be a kunokat, szenvedték el a tatárokat…
(háború, halál)
[Részletek...]
Az ENAPON.HU portállá alakítása az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával történt!

Lap teteje , Vissza a főoldalra , Levél a szerkesztőnek , Levél az Webmasternek!


TÁMOGATÓINK
Nemzeti Civil Alapprogram , Külügyminisztérium , Környezetvédelmi Minisztérium , C3 , Socrates
Az oldalon található információk bármilyen formában történő ismételt megjelenítése vagy másolása csak az üzemeltető előzetes engedélyével és a forrás (http://bocs.hu - Fenntartható Civilizáció Portál) megjelölésével lehetséges!
Copyright © 1995 Bocs.hu, Minden jog fenntartva.

Keretrendszer, kereső: © Fülep Dávid